SM-Liiga 1999-2000
Ilves - Ässät 2 - 2 (0-2, 0-0, 2-0, 0-0)
Viitakosken tehohetken ansiosta pistejakoon

(La 27.11.1999) Lauantaina Hakametsässä ei juurikaan tarjoiltu kiekkoilullisia hienouksia, kun Ilves kohtasi Porin Ässät. Vastassa oli kaksi joukkuetta, jonka viimeiset pelit eivät ole menneet aivan suunnitelmien mukaisesti. Molemmilla joukkueilla oli ns. kipsi päällä ja tämä paistoi läpi varsinkin maalintekotilanteissa. Kuitenkin lopputulos 2-2 tyydytti varmasti molempia osapuolia, koska jokainen lisäpiste nykytilanteeseen on tervetullut. Ilveksen sankariksi matsissa kohosi Vesa Viitakoski, joka 34 sekunnin aikana nosti Ilveksen 0-2 tappioasemasta tasoihin.

Ässät rankaisi Ilveksen molemmista jäähyistä
Avauserä sujui melko vaatimattomissa merkeissä. Ilves dominoi aavistuksen kiekollista peliä, mutta pelaaminen meni lähinnä hyödyttömäksi kulmapörräämiseksi. Maalin eteen menemiselle ei tuntunut riittävän halukkuutta ja niinpä kiekkoa siirreltiin yleensä liian pitkään. Ässät puolestaan hyödynsi erän aikana Ilveksen molemmat jäähyt. Ilveksen Mikko Rantala istui kaksiminuuttista, kun ex-ilves Timo Willman pääsi ruuhkan takaa laukomaan porilaisten avausmaalin Ondrej Steinerin syötöstä. Ylivoima oli sujunut hyvin sekaisissa merkeissä, eikä Ässien pakkopelistä ollut tietoakaan. Jäähyn loppupuolella riittävä tilanne saatiin aikaiseksi ja tuottikin illan avausmaalin.

Ässät osoittivat yv-osaamista erän jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin Rodrigo Lavins istui kyseenalaista kakkosta polvitaklauksesta. Porilaisten sankariksi oli kohoamassa Steiner, joka sai nimensä toistamiseen tehotilastoihin. Nyt tshekki merkattiin maalin viimeistelijäksi Olli Kasken tehdessä esityön. Tässä vaiheessa Ilveksen vaihtoaitiossa valmennuskaksikko Heikki Mälkiä ja A-P Selin muistittivat varmastikin turhien jäähyjen tarpeettomuudesta, sillä Ässien yv-teho oli hurja. Erä päättyi näihin lukemiin, vaikka Ilvekselläkin oli omat paikkansa. Paras tilanne osui Raimo Helmiselle, joka missasi ns. varman maalin nuoren porilaisvahdin Mika Lehdon suojuksiin.

Maaliton toinen erä
Toinen erä eteni varsin tuskallisissa merkeissä Ilveksen osalta. Selkeissä maalintekopaikoissa vastuuta siirreltiin ja viimeistely näytti olevan maailman vaikeimpia asioita. Parhaiten tämä asia korostui kahden miehen ylivoimalla, jolloin ns. varmaa maalia hiottiin turhan hienostuneesti. Laukaukset jäivät vähiin, kun lähietäisyydellä kiekkoa hierottiin vain syöttöpaikkaa kytäten. Pelin painopiste oli Ässien kenttäpäädyssä, mutta porilaiset iskivät pariinkin otteeseen huippuvaarallisesti. Pariinkin otteeseen kiekko kävi tolpassa ja loput hoiteli jälleen hyvän matsin pelannut Pasi Kuivalainen.

Jos Ilveksen viimeistelypeli ontui, niin kunniaa täytyy jakaa myös Ässien puolustuspelaamiselle. Oman maalin läheisyys sumputettiin tehokkaasti, eikä Ilveksen pelaajilla ollut asiaa Lehdon nokan eteen. Näinpä vierailijoiden kahden maalin etumatka säilyi kolmanteen erään.

Viitakoski Ilveksen sankariksi
Kolmas erä näytti pitkälle sujuvan samoissa merkeissä kuin edeltävätkin. Erän alkuun Ässillä oli huippupaikka tehdä matsiin lopullinen niitti, mutta porilaishyökkääjä onnistui laittamaan tyhjästä maalista ohitse. Ilves kiitti tästä, mutta vasta matsin loppupuolella. Ilveksen valmennusjohto oli läpi kolmannen erän hakenut uusia koostumuksia ja lähinnä hyvän matsin pelanneen Helmisen vierelle pyrittiin saamaan lisää voimaa. Pelin suunta ei vaan tuntunut kääntyvän ja kotiyleisön puserossa tuska alkoi tuntua yhä selkeämmin.

Ajassa 53.21 Mälkiä näki parhaaksi ottaa aikalisän ja keittää hieman uusia keitoksia. Kuin salamaniskusta kentälle luisteli selvästi terhakkaampi Ilves ja pian sumutorvet saivat pauhatakseen illan ensimmäisen Ilvesmaalin kunniaksi. Raipe vieraili Miettisen Toman paikalla ja tulos oli upea. Martti Järventie laukoi viivalta ja paikalle riensi Vesa Viitakoski sutimaan paluukiekon ohi Lehdon. Samalla päättyi Ilveksen maaliton jakso, jonka mitaksi kertyi 124 minuuttia ja 24 sekuntia. Maalin jälkeen vuorostaan Vova Jursinov otti aikalisän, mutta se ei pysäyttänyt Ilvestä. Seuraavassä hyökkäyksessä Tommi Miettinen ja Jarkko Nikander pelasivat nopean hyökkäyksen päätteeksi avopaikan Viitakoskelle, joka latasi puolityhjään maaliin kauden kymmenennen osuman. Ilves oli noussut tasoihin 34 sekunnin tehohetken ansiosta.

Matsi päättyi 2-2 tasalukemiin, vaikka molemmilla joukkueilla oli paikat voittoonkin. Ilves hallitsi matsin loppua, mutta lahjoitti vastaavasti omassa päädyssä herkullisia tilanteita porilaisille. Varsinkin jatkoajalla koettiin hiuksia nostattavia tilanteita, kun Ilveksen puolustajat pompottelivat kerta toisensa jälkeen kiekon vastustajalle. Kuivalainen kuitenkin halusi pitää porilaiset vieläkin ilman voittoa Ilveksestä ja onnistuikin tässä. Vastaavasti Lehto piti Ässiä pystyssä myös, joten molemmat veskarit saivat olla tyytyväisiä illan peliinsä.

Tärkeä piste
Ennakkoon lähdin ajatuksesta, että Ilves voittaa varmasti. Joten piste siihen nähden on tietenkin pettymys. Mutta siihen nähden, miten ottelu eteni, oli piste taas hyvä saavutus. Ässät puolusti kurinalaisesti ja kun Ilveksen maalinteko kangerteli oli pistejako oikeutettu. Ässillä oli paikkansa voittoon, mutta kipsi näkyi myös heidän otteissa. Ennen joulutaukoa on edessä vielä neljä matsia ja varmasti molemmat joukkueet haluavat muutaman lisäpisteen ennen kuin pääsevät tarvitsemalleen tauolle. Ilveksen parhaita nihkeässä illassa olivat Viitakoski, Helminen ja Kuivalainen.

Kaksi härkäviikkoa on nyt ohitse ja edessä onneksi muutaman päivän huili. Nyt on syytä saada rivit kuntoon, sillä vuorossa on hämäläispelejä. Torstaina Hakametsässä käydään sarjatilanteen kannalta äärimmäisen tärkeä matsi, kun Ilveksen vieraaksi saapuu pisteen enemmän kerännyt HPK. Sarjatilanne on edelleen äärimmäisen tiukka. SIllä seitsemäntenä majaileva Ilves on vain kahden pinnan päässä sarjakolmosesta Rauman Lukosta. Nyt kaikkien pisteiden merkitys korostuu ja lauantaina hyvin kannustaneen fanikatsomon siivitystä tarvitaan entistä enemmän torstaina.

Mika Tommila

Tilastot:

I erä:
07.03 0-1 Timo Willman (Ondrej Steiner) yv.
12.12 0-2 Steiner (Olli Kaski) yv.

II erä:
maaliton

III erä:
53.46 1-2 Vesa Viitakoski 9 (Martti Järventie 9)
54.20 2-2 Viitakoski 10 (Jarkko Nikander 11, Tommi Miettinen 13)

Jatkoaika:
maaliton

Torjunnat:
Pasi Kuivalainen, Ilves 4+11+5+4=24 (92.3 %)
Mika Lehto, Ässät 7+8+13+2=30 (93.8 %)

Jäähyt:
Ilves 4x2 min.
Ässät 6x2 min.

Yleisöä: 4.670 katsojaa

Palkitut:
*** Vesa Viitakoski
** Ondrej Steiner
* Pasi Kuivalainen
Karjala: Viitakoski
Head&Shoulders: Viitakoski

Kentälliset:
I: Hård-Lavins, Nikander-Miettinen-Viitakoski
II: Saarinen-Järventie, Ahlberg-Helminen-Honkonen
III: Sammalkangas-Pettinen, Arvaja-Hirvonen-Peltola
IV: Puistola-Henriksson, Laitinen-Karjalainen-Rantala