Kolumni

Ilves.com julkaisee säännöllisen epäsäännöllisesti vierailevien kirjoittajien kolumneja, joissa Ilvestä läheltä seuraavat "sisäpiiriläiset" julkituovat ajatuksiaan joko omalla nimellään tai nimimerkillä. MM-kisamelskeestä huolimatta Aurinkolasien katse on tiukasti Ilveksessä ja SM-liigassa.

Kevättä rinnassa

(9.5.2006) Kevät 2006 tullaan muistamaan vielä pitkään kotoisalla jääkiekkorintamalla. HPK:n ja Ässien ”pikkuseurafinaali” oli jotain sellaista, mitä oli odotettu pitkän aikaa. Isojen joukkueiden tiet nousivat pystyyn joko suoraan runkosarjassa tai viimeistään välierävaiheessa. Kärsivällisen työn tuottama hedelmä oli aika poimia ja sitä herkutella. Kerho ansaitsi mestaruutensa olemalla finaalijoukkueista se parempi porukka, mutta yhtä lailla porilaiset voivat olla hyvinkin ylpeitä itsestään: "Voittoon asti taistellaan, periksi ei anneta milloinkaan…” Patasydän sykki lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen, ja sykkikin vahvasti! Tällaisia yllätyksellisiä pudotuspelejä kansa kaipaa. Aina ei rahalla saa, eikä hevosella pääse.

Huhut, varmat tiedot ja kokoonpanojen suunnittelut ovat fanien jokakeväisiä askareita. Se on mahdollisuus elää omaa haavemaailmaa. Tuskin puhutaan yhdestä tai kahdesta kannattajasta, jotka kuulevat saman huhun, alkavat myhäillä keskenään, ottavat oluet sen kunniaksi ja elävät mielessään jo vuoden päähän, jolloin suosikkijoukkueensa pokkaa sen kaikista halutuimman, Pojan. Loppuillasta juotavaa onkin mennyt jo pari tuopillista lisää ja ilta päättyy miesmäiseen tahtohalaukseen: ”Äijä, ens kaudella me ollaan vahvoja! Perkele!”

Jokainen haluaa olla se paras, mutta vain yksi on todistetusti ykkönen. Joukkueet ovat aloittaneet kilpavarustelunsa hyvissä ajoin. Taustahahmot, jotka hankkivat kaukaloiden gladiaattorit, tekevät kovaa ja tinkimätöntä – sekä härskiäkin – työtä saadakseen juuri ne halutuimmat pelaajat itselleen. Pelaajien kanssa on sovittu suullisista seurasiirroista hyvissä ajoin kauden aikana, kun lunta on vielä ollut maassa tai pahimmassa tapauksessa on vasta odotettu sen lumen saapumista syksyllä…

Ensi kauden joukkueet alkavat hahmottua hiljalleen. Suurten seurojen on aika nostaa profiiliaan. Jokerit tulee olemaan taas ensi kaudella oma itsensä ja taistelemaan runkosarjan kärkisijoista. Rahaa pistetään haisemaan, kovia nimiä haalitaan ja päättynyt kausi yritetään unohtaa. Aurajoen suunnalta on kuulunut hyvin mielenkiintoisia uutisia NHL-paluumuuttajien osalta. HIFK taistelee myös keväästä toiseen kotiedusta. HPK on ollut vuosikausia kestojoukkue välierissä ja mestaruuden jälkeen tavoite ei voi olla muu kuin uusi mestaruus.

Raumalla on kulunut pettymysten kausi nollattu ja muutamia mielenkiintoisia vahvistuksia on tiedotettu kettupaidan kantajiksi. Blues…niin, Blues…ikuinen pettymys? Blues saattaa tehdä mitä tahansa – joko olla pudotuspelien ulkopuolella tai napata vaikka mitalin. Se on liigan suurin kysymysmerkki joka kausi. Oulussa sulateltiin kylläistä mahaa ja ensi kauden alkaessa nälkä on varmasti hirmuinen. Entä mitä tekee Tappara? Kovat olivat odotukset, mutta kovin laihat tulokset. Pari ratkaisevaa palasta puuttuu palapelistä. Mikäli kirvesrinnat pystyvät täyttämään palapelinsä oikein, on siinäkin vaarallinen porukka.

Entäpä Tampereen Ilves? Joukkueenrakennus on aloitettu hyvissä ajoin, mutta kahta kovaa laitahyökkääjää ollaan vielä etsimässä – ja nimenomaan etsimässä. Tilanne on siis täysin avoin. Myös NHL:n tuoma uhka pelottaa Ilves-leirissä. Käymättömät asevelvollisuudet ja pelaajien kehittymishalut – siinäkö Ilveksen pelastus? Vai onko rahan tarjoama houkutus sittenkin liikaa? Joka tapauksessa Ilveksen tulee parantaa päättyneestä kaudesta selvästi, mikäli se haluaa taistella paremmista sijoituksista. Seitsemän kovaa joukkuetta on jo ilmoittautunut ensi kauden taistoihin. Saman tekee Ilves, jos se löytää ne etsimänsä vahvistukset ja nuorukaiset haluavat edetä urallaan rauhassa askel kerrallaan. Mikäli ne kaksi puuttuvaa kaverusta ovat oikeasti vahvistuksia, taitaapi kaudesta 2006-07 tulla maukas…

SaiPa, Pelicans, JYP ja KalPa ovat jälleen ennakkoon ”ja ne loput” –sarjassa. Ja anteeksi vain, porilaiset, mutta paluu normaaliin päiväjärjestykseen odottaa. Siksi Ässä-leirissä kannattaakin ottaa kaikki ansaittu ilo ja nautinto irti tästä keväästä.

Moni spekulaatio on saanut pisteensä, kun pelaajat ovat allekirjoittaneet ensi kauden sopimuksiaan. Joukkueet alkavat olla paria vahvistusta vaille kasassa ja kesäharjoittelu voidaan aloittaa. Jo nyt näyttää siltä, että ensi kaudesta on tulossa todella tiukka ja myös hyvätasoinen. Mielenkiintoiset paluumuuttajat, itsensä tällä kaudella läpi lyöneet nuorukaiset ja tasaiset kokoonpanot joukkueilla – lähtötilanne on suorastaan herkullinen. Kohta se taas alkaa, heti neljän kuukauden kuluttua! Mutta nyt kuitenkin huilataan ja nautitaan Suomen kauniista mutta lyhyestä kesästä.

"Aurinkolasit"

> Lähetä sivu kaverillesi

 
© 1996-2007 Ilves-Hockey Oy / Poika Kotiin Oy
Ilves.comissa julkaistavien valokuvien osittainenkin lainaaminen ilman tekijänoikeuksien omistajan lupaa on kielletty.
Sivukartta | Arkisto | Palaute