Mikko Alahäivälä

Liigakausi 2019-2020 käynnistyi Tampereella viihdyttävällä ja loppuunmyydyllä paikallispelillä. Runsasmaalinen ja monivaiheinen kamppailu päättyi lopulta Tapparan eduksi maalein 4-5. Ilveksen maalintekijöinä toimivat Teemu Lepaus, kahdesti ensimmäisessä liigaottelussaan osunut Lassi Thomson ja Eemeli Suomi.

Tappara hallitsee avauserää, Thomsonille ensimmäinen liigamaali

Perjantai-illan kamppailu lähti käyntiin tasaisesti, mutta ensimmäisen viisiminuuttisen nähtiin vain muutama tilanne, jotka Ilveksen maalia vartioinut Ville Kolppanen selvitti ilman suuria ongelmia. Tappara pääsi ylivoimalle ajassa 5.04, kun puolustaja Jarkko Parikalle vihellettiin jäähy kampituksesta. Ottelun avausmaali syntyikin 40 sekunnin ylivoimapelin jälkeen, kun Tapparan Tyler Morley pääsi laukomaan reboundin puolityhjään maaliin ja Tapparan 0-1-johtoon ajassa 5.44.

Vierasjoukkueen johto kasvoi 0-2:een ajassa 7.44. Fiksusti siniviivan tuntumassa pelannut Kristian Kuusela tarjosi hyvän syötön keskikaistalle, ja avausmaalinkin tehnyt Morley pääsi nousemaan vapaasti maalille. Kanadalaishyökkääjä käänsi ratkaisun rystypuolella ja lirutti kiekon verkkoihin ohi voimattoman Ville Kolppasen. Päävalmentaja Karri Kivi käytti samassa ajassa aikalisän.

Yhdeksännellä minuutilla Ilveksen Panu Mieho nousi keskeltä vetopaikkaan, mutta keskushyökkääjän laukaus painui hieman vasemmalta ohi. Tapparan seuraava hyvä yritys tuli puolustaja Jere Rouhiaiselta, jonka toisesta aallosta lähteneen vedon Kolppanen otti varmasti kiinni.

Pitkään Tapparan komennossa edennyt ottelu sai kaipaamansa piristysruiskeen ajassa 12.59, kun Ilves iski liigakauden ensimmäisen maalinsa ja kavensi pelin 1-2:een. Panu Mieho käänsi päädystä ovelan, teemulepausmaisen rystysyötön maalin eteen, josta Teemu Lepaus iski yhdellä kosketuksella kiekon Tappara-maalivahti Christian Heljangon kilpipuolelta sisään.

Kotijoukkue ja -yleisö saivat kuitenkin nopeasti perään kylmän suihkun, kun Tappara teki samantyyppisen osuman muuttaen lukemat 1-3:een. Anton Levtchi tarjoili päädystä, ja Niko Ojamäki laukoi suoraan syötöstä sisään ajassa 13.32.

Ilves sai ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa perään ajassa 13.59, kun Sami Moilanen lähti jäähylle koukkaamisesta, mutta lukemat pysyivät ennallaan muutamasta hyvästä paikasta huolimatta. Pelikellon näyttäessä lukemia 18.12 tupsukorvat pääsivät Anton Levtchin kampitusjäähyn myötä jauhamaan uudestaan ylivoimalla. Tällä kertaa kotiyleisö saikin tuulettaa toistamiseen, kun puolustaja Lassi Thomsonin tykki puhui Robert Leinon poikittaissyötöstä ja Ilves nousi hienolla osumalla jälleen maalin päähän ajassa 19.28.

Tappara oli avauserässä niskan päällä, mutta Ilves iski erän loppuun tärkeän kavennuksen. 2-3-osuma oli ensimmäistä liigaotteluaan pelanneen 18-vuotiaan Ilves-kasvatti Lassi Thomsonin ensimmäinen liigamaali.

Ilves vie toisen erän, Thomson osuu toistamiseen

Toisen erän alku oli jälleen oranssisävytteinen. Kamppailun kuudes maali kasvatti Tapparan johdon takaisin kahteen maaliin, kun Kristian Kuusela muutti lukemat 2-4:ään ajassa 23.52. Kokenut hyökkääjä pääsi läpiajoon, eikä tämä paikassaan erehtynyt vaan lirutti kiekon rystypuolelta sisään Ville Kolppasen patjojen välistä.

Erän yhdeksännellä peliminuutilla 18-vuotias hyökkääjä Matias Maccelli livahti Tappara-puolustajan ohi ja nokikkain maalivahti Christian Heljangon kanssa. Liukasliikkeisen Maccellin ratkaisussa kiekko meni jo Heljangon patjojen välistä mutta samalla niukasti oikealta maalin ohi.

Ajassa 33.21 Tapparan Jere Karjalainen lähti jäähylle kampituksesta ja Ilves sai kolmannen ylivoimamahdollisuutensa. 33 sekuntia myöhemmin Kristian Kuusela puolestaan kampitti Robert Leinon, ja Ilves pääsi kahden miehen ylivoimalle. Pakkopeliä jauhettiin 56 sekuntia, kunnes Lassi Thomson pommitti jälleen kiekon etukulmaan Matias Maccellin ja Robert Leinon esityöstä. Ilves kavensi pelin 3-4:een ajassa 34.49 ja pääsi jatkamaan ylivoimalla. Kiekko kävi kertaalleen lähellä Tapparan maalia, mutta tasoitusta ei enää saman pakkopelin aikana syntynyt.

Tupsukorvat saivat pelistä otetta, ja seuraavat minuutin pelattiinkin Tapparan päädyssä. Teemu Lepaus ja Joose Antonen olivat iskeä näyttävän osuman, mutta poikittaissyötöstä lähtenyt Antosen laukaus painui hieman ohi maalin. Ilveksen seuraavan tilanteen seurauksena Hakametsä sai kuitenkin tuulettaa 4-4-tasoitusta. Puolustaja Jarkko Parikka nosti vahvalla liikkeellään kiekon hyökkäysalueella ja jätti pelivälineen takaa leikkaavalle Joose Antoselle. Antonen käänsi kiekon maalille, josta kapteeni Eemeli Suomi niittasi pelin tasoihin ajassa 38.28.

Erän lopussa Tapparan Patrik Puistolalle tuomittiin vielä jäähy kampituksesta, mutta ottelun yhdeksättä maalia ei enää toisen 20-minuuttisen aikana nähty. Toiselle erätauolle mentiin kutkuttavassa tasatilanteessa.

Levtchi iskee ratkaisun

Kolmanteen erään jatkunut Ilveksen ylivoima ei tuottanut maalia. Erän kolmannella minuutilla Eetu Päkkilä ampui napakan rannelaukauksen puolustajan jaloista, mutta Christian Heljanko poimi kiekon kiinni räpylällä. Pari minuuttia myöhemmin Joona Ikonen puolestaan laukoi suoraan syötöstä b-pisteiden välistä, mutta veto suuntautui päin Heljankoa.

47. peliminuutilla Teemu Lepaus kuoletti ilmassa tulleen pystysyötön näyttävästi lavalla haltuun ja karkasi läpiajoon. Hyökkääjää rikottiin tilanteessa, mutta vihellystä ei kuulunut, vaan päinvastoin tuomaristo oli tuomitsemassa jatkotilanteesta jäähyä Ilvekselle. Sekavan tilanteen jälkeen tulleella ja Hakametsän yleisön voimakkaan protestoinnin säestämällä pelikatkolla päätös käännettiin kuitenkin päälaelleen ja peli jatkui Ilveksen rangaistuslaukauksella. Lepaus yritti liruttaa kiekon sisään yhdellä kädellä rystypuolelta, mutta Heljanko pysyi harhautuksessa mukana ja torjui.

Ilves painoi peliä Tapparan päätyyn seuraavissakin vaihdoissa. Eemeli Suomi oli lähellä ampua kiekon tyhjään maaliin Heljangon seikkaillessa ulkona maalialueeltaan, mutta lukemat pysyivät 4-4:ssä. 51. minuutilla Tappara pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan, mutta kiekkoa kuljettaneen hyökkääjän laukaus kolisi päätyplekseihin.

Ajassa 53.10 oli pitkästä aikaa Tapparan vuoro testata pakkopeliään, kun Teemu Lepaus lähti jäähylle kampituksesta. Kiekko pysyi sitkeästi Ilveksen alueella, mutta kotijoukkue näytti jo selvittävän paineen. Samalla hetkellä, kun Lepaus vapautui jäähyaitiosta pääsi Anton Levtchi kuitenkin ampumaan Tapparan 4-5-johtoon ajassa 55.12.

Kaksi minuuttia ennen erän loppua Robert Leino pelasi keskialueella kiekon vauhtiin Joona Ikoselle, jonka rannelaukauksen Christian Heljanko torjui kilvellä päätyverkkoihin. Ilves otti Ville Kolppasen pois maalilta ja lähti hakemaan tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. 45 sekuntia ennen summeria Eemeli Suomi laukoi, mutta Heljanko onnistui torjumaan ja sulkemaan kiekon.

Seuraava pyöritys puolestaan päättyi Robert Leinon tuliseen rannelaukaukseen, joka kilahti ylärimaan. Viimeinen yritys lähti vielä viimeisellä sekunnilla Suomen lavasta, mutta kiekko kimposi päätyverkkoihin. Ilveksen loppurynnistys ei tuottanut enää tulosta, joten kamppailu päättyi Tapparan niukkaan 4-5-voittoon.

Kuuntele Eemeli Suomen, Lassi Thomsonin, Karri Kiven ja Aleksi Elorinteen haastattelut sivun alaosasta löytyvästä audiosoittimesta.

Seuraava ottelu:

Ilves suuntaa huomenna Raumalle, jossa klo 17.00 alkavassa ottelussa vastassa on Lukko. Seuraava kotiottelu on vuorossa keskiviikkona 18.9. TPS:ää vastaan.

Lätkäehtoo vahvistui laitatoimittaja Mikko Muhkuralla!