1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilveksen loppukiri ei riittänyt Saimaan Pallon kaatamiseksi

Ilveksen loppukiri ei riittänyt Saimaan Pallon kaatamiseksi

Milla Mettiäinen

Kuva: Kimmo Metsälä / SaiPa

Ilves matkasi vieraskiertueen ensimmäiseen otteluun lauantaina Lappeenrannan Kisapuistoon sarjajumbo SaiPan vieraaksi. Saimaan Pallon vahva alku johdatti kotijoukkueen jopa 5–0-etumatkalle, mutta Ilves pääsi ottelun loppupuolella mukaan peliin. Kiri kuitenkaan ei riittänyt ja ottelu päättyi 6–4-tappioon.

Ilves ui syvällä Saimaassa ensimmäisessä erässä

Ilves lähti vahvalla hyökkäyspaineella kohtaamaan Saimaan Palloa ja jo ensiminuuteilla nähtiin lukuisia hyökkäyskuvioita. Hyökkäysketjuista jokainen pääsi rakentelemaan vetopaikkoja, toisinaan hyvin lähellekin maalia. Neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen Ilveksestäkin tuttu Ville Meskanen otti kaksiminuuttisen koukattuaan Eetu Päkkilää. Ilveksen ylivoima pääsi kohtaamaan Liigan parhaan alivoiman.

Jakub Malek pääsi ensimmäistä kertaa torjumaan reilu viiden minuutin pelin jälkeen, kun SaiPa onnistui purkamaan Ilves-ylivoimalla. Muutamaa laukausta lukuun ottamatta Ilveksen ylivoima oli tehotonta. Kun tasakentällisille jälleen siirryttiin, pääsi SaiPakin aiempaa paremmin peliin mukaan luoden muutamankin hyökkäystilanteen.

Elmeri Laakso pääsi yllättämään, kun tämä sai aivan laitaa pitkin alaspäin syötön Descheneaulta siniviivaan. Kova veto otti kimmokkeen Ilves-puolustajan kyynärpäästä ja kiekko ohitti Malekin. Lappeenrantalaiset pääsivät 1–0-johtoasemaan.

SaiPa sai tästä uutta intoa ja vauhdikkaat syötöt Ilveksen hyökkäyspäässä loivat vetopaikkoja keltapaidoille. Puolustuspuuhissa laitakamppailussa Les Lancaster sai kahden minuutin jäähyn kiinnipitämisestä. Ilves-alivoima sujui kelvollisesti, kunnes viivavedon rebound tipahti Malekin eteen ja kiekkoon ehti ensimmäisenä Ville Meskanen, joka ehti luutimaan kiekon jäätä pitkin maaliin Malekin luistimen ja tolpan välistä. Kotijoukkue meni 2–0-johtoon.

Ilves pääsi hakemaan kavennusta ylivoimalla, kun SaiPalla oli kuusi pelaajaa kentällä ja heille annettiin jäähy tästä hyvästä. Aku Räty kampitti vastustajaa hyökkäysalueella, eikä ylivoimaa ehtinyt kulua kuin reilu 15 sekuntia, kun Ilveksen ylivoima kuivui kasaan, kun Rätykin päätyi jäähyboksiin.

Joona Ikonen irtautui Jyrki Jokipakan syötöstä läpiajoon, mutta SaiPa-vahti oli kartalla ja nappasi helpot pois. Vuorostaan Ilves-päädyssä Ville Meskanen oli jälleen paikallaan maalin edessä, kun Descheneaun vedosta kiekko jäi maalin edustalle ja Meskanen onnistui toistamiseen ohittamaan Malekin.

Ilveksellä oli vuorostaan pelaajia kentällä kuusin kappalein, kun vajaa kaksi minuuttia erää oli jäljellä. Joonas Oden lähti kärsimään Ilvekseltä kaksiminuuttista. Ville Meskanen oli hakemassa jo hatullista, kun tämä lämäsi keskisektorista. Malek nappasi tästä kuitenkin räpylällään kiekon talteen. Erä päättyi kotijoukkueen 3–0-johdossa.

Neljän maalin kakkoserä

Toisen erän alkuun SaiPa pystyi tulemaan vahvemmin kiekkoa halliten, eikä Ilves saanut likimainkaan sellaisia hyökkäyksiä aikaan, mitä ensimmäisessä erässä. Tilanne koheni hiljalleen ja Ilveskin sai aikaan vetoja. Seuraava ylivoimamahdollisuus Ilvekselle tarjoutui, kun Aaron Irving läimäisi Eetu Päkkilää suoraan naamaan mailalla. Ylivoima ei erityisen kehuttavasti käynnistynyt, kun SaiPa pääsi irtautumaan 2–1-hyökkäykseen. Tilanteen ratkaisulaukaus kuitenkin meni ohi maalin. Ylivoima-aika valui kellosta, ja harhasyötön seurauksena SaiPa oli jälleen 2–1-hyökkäyksessä.

Kalle Maalahti tempaisi mailansa Joona Ikosen kasvoihin vaihtoaitioiden edustalla ja Ilves pääsi jälleen tuon korkea maila-jäähyn voimin ylivoimalle. Ylivoimassa ei kuitenkaan ollut toivotunlainen vire, kun Ville Meskanen viimeisteli hattutemppunsa alivoimalla. Meskanen nappasi kiekon punaviivalta ja nousi oikeaa kaistaa maalille ja lopulta laukoi kiekon maalin takakulmaan Malekin patjan yli. Kotijoukkue siirtyi 4–0-johtoon. Marek Langhamer luisteli tolppien väliin ja Malekin iltapuhde oli tältä erää ohi.

Onnistunut pitkä syöttö Hugo Rikkilän lavasta löysi lukuisien pelaajien ohi, poikki Ilveksen puolustusalueen Gustav Olhaverille, joka hyödynsi onetimerin ja kiekko ohitti Langhamerin ensimmäisen kerran. Kiekko meni etukulmasta maaliin oikean patjan yli. Kotijoukkue siirtyi jo 5–0-johtoon.

Ilveksen avausmaalista vastasi duo Nyman-Masin. Jani Nyman katsoi rauhassa tilanteen maalin kulmalla saatuaan kiekon lapaansa. Pikku syöttö lähti taaksepäin Dominik Masinille, joka sai pienellä vedolla kiekon maaliin. Ilves kavensi vihdoin 5–1-lukemiin.

Jarkko Parikka oli seuraava, joka tarjoili valoa tunnelin päähän, kun lämäri viivan päältä löysi paikkansa SaiPan verkosta. Maalin syöttäjiksi merkittiin Les Lancaster ja Aku Räty. Tämä oli ottelun alun jälkeen positiivisin kaksiminuuttinen Ilveksen osalta. Ottelu oli 5–2-lukemissa erän päättyessä.

Kolmannen erän kiri ei riittänyt SaiPan ohittamiseksi

Valtteri Ojantakanen riemastutti lappeenrantalaisyleisöä viimeisen erän ensiminuutilla, kun rannelaukaus b-pisteen kaarelta ohitti Langhamerin. SaiPa meni jo 6–2-johtoon.

Jarkko Parikka lämäsi metrejä ohi maalin, mutta harjoituslaukauksen jälkeen toinen veto lähtikin heti perään ja meni maaliin. Lämäri muistutti Parikan illan ensimmäistä osumaa, sillä veto lähti samasta paikasta viivan päältä. Tämänkertainen osuma upposi maaliin otettuaan pienen kimmokkeen maalivahdin patjasta oikeaan suuntaan. Ottelu 6–3-lukemissa. Maalin syöttäjinä Matias Mäntykivi ja Aku Räty.

Santeri Virtanen ja Jani Nyman nousi hyökkäykseen yhden SaiPa-puolustajan ollessa vastaanottamassa. Virtanen antoi lyhyen poikkisyötön vasemmalle samassa linjassa olevalle Nymanille, jonka veto lopulta upposi patjojen alta SaiPa-maaliin. Ilves kavensi 6–4-lukemiin. Maalin syöttäjänä tänä iltana tehokkaasti esiintynyt Jarkko Parikka.

Ilves selvästi sai hyvän pöhinän päälle ja halu maalien tekoon alkoi näkyä. Joukkue oli virkeämmällä jalalla liikenteessä kuin aiemmin ja vetopaikat käytettiin hyödyksi.

Hyvä flow koki takaiskun, kun Aku Rädyn ja SaiPan Pospisilin mailat kävijät toistensa kasvojen tienoilla ja tilannetta lähdettiin videolta tuomareiden toimesta tarkastelemaan. Aku Räty sai tilanteesta 2+2 minuuttisen korkeasta mailasta, kun ottelua oli 9:30 jäljellä. Ilves pelasi uhrautuvasti alivoimaa ja kamppailutilanteissa ei turhia säästelty.

SaiPan Valtteri Lipiäinen otti jäähyn kiinnipitämisestä, kun tämä teilasi Parikan maalin takana. Rädyn jäähyä oli tässä vaiheessa puoli minuuttia jäljellä, joten Ilvekselle oli puolentoista minuutin ylivoima luvassa. Tic-tac-toe-syöttely tuotti Ilvekselle ylivoimalla hyviä paikkoja vedoille, mutta maali antoi odottaa itseään. Kun tasakentällisille siirryttiin, Langhamer poistui heti maalilta. Joona Ikonen lämäsi lupaavasti ja vähän myöhemmin Balazs Sebok syötti SaiPan maaliviivan tuntumasta maalin eteen Tommi Tikalle, joka kohotti kiekon maalille. Maalilla oli kuitenkin sellainen ihmismassa, että kiekko tyssäsi juuri maaliviivan tuntumassa SaiPan pelaajaan, joka oli ujuttautunut maalivahdinkin taa. Tilanne tarkistettiin videolta, mutta tästä ei maalia Ilvekselle päästy kirjaamaan.

Kun ottelua oli 16 sekuntia jäljellä, Ilves otti aikalisän. Ilves pelasi loppuajankin ilman maalivahtia, mutta ottelu päättyi kotijoukkueen 6–4-voittolukemiin.

Plussat:
• Maalitehokkaat puolustajat
• Hyvää loppukiriä saatiin käynnisteltyä
• Ottelun lopussa pystyttiin rakentelemaan maalipaikkoja onnistuneiden syöttökuvioiden avulla

Miinukset:
• Heikko alku
• SaiPan johdosta lamaantuminen
• Loppukiri ei riittänyt

Parhaat:
• Jarkko Parikka puolusti vahvasti ja tarjoili hyviä näyttöjä myös hyökkäyspäässä maalien ja syöttöpisteiden muodossa
• Tommi Tikka kamppaili jälleen vahvasti
• Jani Nymanilla riitti malttia hyviin ratkaisuihin hyökkäyspäässä

Ottelun ratkaisut:
• SaiPan päästäminen 5–0-johtoon

Erikoista:
• Dominik Masin kahden ottelun maaliputkessa
• Ilves-kasvatti Ville Meskanen teki hattutempun

Ilves loan Karri Aho to HPK
Marek Langhamerin pitkä tie Moravská Třebovásta Nokia Arenan suosikiksi
UUTISET