Mikä on Ilveksen lähihistorian tärkein maali?

Game Seven ja Konna 2022?

Ei ole.

No. Olihan se merkitykseltään ja tunnelataukseltaan aivan järisyttävän kokoinen maali, jolla Ilves otti käsittämättömän suuren askeleen eteenpäin. Voi kuitenkin olla, että Ilves ei olisi saanut tilaisuutta juhlia viime vuonna pudotuspelimaalia, jos eräs toinen maali ei olisi syntynyt muutamaa vuotta aiemmin.

Voi olla, että Ilves ei olisi juhlinut mitään maalia millään sarjatasolla, jos eräs nuori hyökkääjä ei olisi onnistunut Porissa 18.3.2017.

Ilves pelasi kolmatta ja ratkaisevaa playoffien ensimmäisen kierroksen ottelua Ässiä vastaan. Voitot olivat tasan 1-1, ja jatkoerään mentiin kihelmöivässä tasatilanteessa 0-0. Ajassa 64:17 Arto Laatikainen ja Michael Keränen pelasivat voitetun hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon Aleksi Mustoselle.

Mustonen lähetti kiekon välittömästi kohti maalia. Ässien maalivahti Andreas Bernard oli torjunut erinomaisesti, mutta tämä vaarattoman näköinen, suhteellisen kaukaa lähtenyt laukaus oli se veto, jota hän ei pystynyt pysäyttämään. Se saattoi ottaa kimmokkeen lähtöhetkillä.

Kentälle muodostui välittömästi keltavihreänä juhliva kasa. Ilveksen uskollinen, sankka fanijoukko karjui kuin Suomen mestaruutta. Kiekkoklisee on, että kun kiekko toimitetaan maalille, hyviä asioita tapahtuu.

Ilves oli selvinnyt säälipleijareista jatkoon. Hieno juttu, mutta mitä oikeasti tapahtui?

Pari kuukautta aiemmin Ilves oli tiedottanut, että Vincent Manngard antaa anteeksi velkojaan ja luopuu omistuksestaan. Risto Jalo, Jukka Hirsimäki ja Petri Hietanen lähtivät etsimään sijoittajia, eikä vaihtoehtoja ollut: rahaa oli löydyttävä jostain 1,5 miljoonaa euroa, tai Ilves-Hockey Oy:n taru loppuisi.

Tehtävä vaikutti mahdottomalta. Usko Ilvekseen oli syystäkin pohjalukemissa kaikkialla.

Kun Ilves selvitti tieltään Ässät, tuli puolivälierissä vastaan Tappara. Paikalliskilpailija oli tuolloin pelannut muutaman kauden hieman paremmin kuin Ilves, joten kaikki olettivat, että se marssii lauleskellen ylitsemme.

Mutta mitä vielä. Ilves esitti eläimellisen taistelun, joka huipentui vasta seitsemännessä ottelussa ennakkosuosikin eduksi. Välieräpaikka oli äärimmäisen lähellä. Playoff-sarja päättyi häviöön, mutta se palautti Ilveksen uskottavuuden. Tästä voisi sittenkin vielä tulla jotain.

”Puoli miljoonaa euroa kolmesta loppuunmyydystä kotiottelusta plus kaikki ne osakesijoitukset, joihin ihmiset uskalsivat lähteä”, toimitusjohtaja Risto Jalo kommentoi. ”Koko euromääräistä merkitystä on tietysti mahdotonta arvioida.”

”Tilanne oli silloin niin dramaattisen huono, että merkitys oli aivan valtava”, Jukka Hirsimäki säestää.

Jalo on sanonut haastatteluissa, että Ilveksen liigajoukkue oli tuolloin seuran paras myyntimies.

Keltavihreät fanituotteet palautuivat Tampereen katukuvaan, ja osakkeita myytiin lopulta 1 857 525 eurolla. Tampereen Ilves pelastui.

Antti Pennasen johtamaan valmennustiimiin kuuluu mies, joka kruunattiin kuninkaaksi jo 1990-luvulla. Maalissa on King Marek. Jossain toisessa pallopelissä tunnetaan kuulemma joku kuningas Litmanen, ja Ässilläkin on maalivahti, joka on saanut Porissa nimen Kung.

Kuningas Mustonen kannattaa kuitenkin muistaa suurimmalla mahdollisella kunnioituksella, sillä hänen täysosumastaan Porin Isomäessä käynnistyi Ilveksen Elämän Kevät.

Mustien Game Worn- ja Game Issued-pelipaitojen huutokauppa
Ilvekselle tappio toisessa neljännesfinaalissa
UUTISET