3. Lukon loppuhetken osumat kaatoivat Ilveksen trillerissä

Lukon loppuhetken osumat kaatoivat Ilveksen trillerissä

Markus Mesiä

Pudotuspelien kotiedusta taistelevat Lukko ja Ilves kohtasivat keskiviikkona Raumalla. Jännäri eteni osumitta aina päätöserän loppuhetkille asti, kunnes Justin Danforthin lannisti Ilveksen ryöstöretken. Lopulta elintärkeät pisteet jäivät raumalaisille loppulukemin 2-0.

Ilves kesti Lukon vyöryn

Molemmat joukkueet luistelivat keskiviikon kärkikamppailuun pirteänä. Ilves onnistui avausminuuttien aikana luomaan useamman pienen hallintajakson sekä paikan, mutta todelliset vaaratilanteet jäivät haaveeksi. Tupsukorvista erityisesti Jasse Ikonen oli avauserässä pirteänä ja monessa mukana.

Ensimmäisten minuuttien jälkeen kävi selväksi, että Lukko oli perehtynyt vieraiden peliin tarkasti. Raumalaisten korkealta päälle käynyt karvaus ajoi tamperelaispuolustusta vaikeuksiin, eikä Ilveksen hyökkäykset tahtoneet lähteä kunnolla liikkeelle. Vastaavasti raumalaiset saivat useampaan otteeseen napattua kiekon syvällä itselleen, jonka ansiosta isännät pääsivät yrittämään Lukas Dostalin ohittamista hyvistä paikoista.

Avauserä kääntyi Ilveksen hyvän alun jälkeen selvästi raumalaisille. Lukko onnistui kilauttamaan kahdesti maalikehikoihin, mutta tolpat ja ylärima pitivät niin Pathrik Westerholmin kuin Vili Laitisenkin suunnitelmat kurissa. Ilveksen paras paikka aukesi erän loppupuolella, kun tamperelaiset pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Samuli Vainionpään syöttö ei kuitenkaan löytänyt kohdettaan, joten Oskari Setänen ei joutunut torjuntatöihin.

Ensimmäisen parikymppisen aikana todistettiin ehtaa pudotuspelikiekkoa. Vaikka Dostal joutui huomattavasti enemmän torjuntatöihin kuin toisessa päässä seisonut Setänen, parhaalle maalintekosektorille ei kummallakaan joukkueella ollut asiaa. Dostalin 13 torjuntaa riittivät avauserässä viemään joukkueet maalittomassa tasatilanteessa erätauolle.

Ilves nappasi otteen itselleen

Jos avauserä mentiin fyysisyydestä huolimatta jäähyittä, toisen parikymppisen aikana molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan erikoistilanteitaan. Vahvasti ottelua jatkanut Lukko pääsi erän avauspuoliskolla peräti kahdesti ylivoimalle, kun Jarkko Parikka ja Jasse Ikonen istuivat pariminuuttisensa vuoroillaan. Isännät eivät yrityksistään huolimatta saaneet todellisia vaaratilanteita luotua, vaan tupsukorvat selvittivät tilanteet varsin vaivatta.

Ilves alkoi heräillä otteluun erän puolivälissä, kun kapteeni Eemeli Suomi sekä myy ykkösvitja sai painettua peliä Lukon päätyyn. Liigan pistepörssiä johtavan Suomen erinomainen soolokuljetus huipentui Aleksi Elorinteen hyvään vetopaikkaan, mutta Setänen sai pidettyä tupsukorvat kurissa. Vain hetkeä myöhemmin Ilveksen ykköskenttä loi jälleen huippupaikan, jonka päätteeksi tamperelaiset säikähtivät rannetta pidelleen Suomen tilannetta. Tarmo Reunasen huitaisusta kuitenkin selvittiin säikähdyksellä.

Tamperelaiset pääsivät erän puolivälissä sekä loppuhetkillä kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta. Vaarallisin paikka aukesi kuitenkin isännille, kun Justin Danforth karkasi puolittaiseen läpiajoon useamman pelaajan kompuroitua keskialueella samanaikaisesti. Dostal sai kuitenkin torjuttua tilanteen ja pelastettua irtokiekonkin vielä turvaan.

Ilveksen otteen kohentuminen näkyi myös torjuntatilastoissa. Siinä missä Lukko nappasi laukaukset avauserässä nimiinsä selvin 13-3-numeroin, toisessa erässä Setänen joutui venymään kiekon eteen kilpaveljeään useammin. Tamperelaisten paikoista huolimatta päätöserään lähdettiin edelleen 0-0-tilanteesta.

Danforth latisti Ilveksen ryöstöretken

Päätöserään luisteli todella ärhäkkä raumalaislauma. Ilves jäi avausminuuteilla pahasti telineisiin, kun Lukko rynnisti kohti Dostalin maalia luoden tukun erinomaisia maalipaikkoja. Dostalille merkattiin lähemmäs kymmenen torjuntaa pelkästään ensimmäiselle vitoselle, mutta täysosumat jäivät yhä haaveeksi. Erän ensimmäisen puoliskon aikana niin Westerholmin veljekset kuin Danforthkin joutuivat pettymään erinomaisista paikoistaan huolimatta.

Lukko pääsi yrittämään erän puolivälissä ylivoimaansa kolmatta kertaa, mutta onnistumiset jäivät jälleen piippuun. Tupsukorvista erityisesti Joona ja Jasse Ikonen pelasivat uhrautuvaa alivoimaa, minkä lisäksi Robert Leinon mainio suojaus piti raumalaisten ylivoimaa pilkkanaan.

Onnistunut alivoiman selvittäminen herätti tamperelaiset tosissaan päätöserään. Päätöskympin ensimmäisen todellisen paikan Lukon maalille sai aikaan Ville Meskanen, jonka harhautukset purivat raumalaispuolustuksen pihdeissä. Setänen sai kaapattua kiekon patjan alle vain hädin tuskin. Ottelussa kuskin paikalle päässyt Ilves haki illan ensimmäistä osumaa nälkäisesti. Lähimmäs pääsi Joona Ikonen, mutta Setänen sai vedettyä pidemmän korren.

Tamperelaisten taivas musteni vain roima minuutti ennen päätössummeria. Danforth ampui Kalle Maalahden jaloista kiekon, joka ohitti Dostalin. Tupsukorvien aikalisä ei tuottanut tulosta, vaan vain hetkeä myöhemmin Ilves joutui rikkomaan Jonne Tammelaa rangaistuslaukauksen arvoisesti. Tammela ei paikastaan erehtynyt, vaan ratkaisi ottelun viemällä raumalaiaset 2-0-johtoon 47 sekuntia ennen loppusummeria.

Molemmat joukkueet palaavat tositoimiin lauantaina. Ilves jatkaa kotiedun metsästämistä Hakametsässä KalPan isäntänä, kun taas Lukko kohtaa Satakunnan derbyssä Ässät Porissa.