3. Fribourg-Gottéron otti pisteet toisestakin CHL-kohtaamisesta

Fribourg-Gottéron otti pisteet toisestakin CHL-kohtaamisesta

Mikko Alahäivälä

Ilveksen historian ensimmäinen CHL-kotiottelu sveitsiläistä Fribourg-Gottéronia vastaan päättyi 0–2-tappioon. Ottelun yleisömäärä 5368 on CHL-kauden toistaiseksi korkein lukema.

Kylmää kyytiä avauserässä

Ensimmäistä virallista otteluaan Ilveksessä pelannut hyökkääjä Miro Ruokonen oli esillä jo ensimmäisen minuutin aikana, kun hyökkääjä jakoi hyökkäyspään taklauksen ja pääsi hetkeä myöhemmin kelpo tekopaikkaan, jossa Fribourg-Gottéronin konkarimaalivahti Reto Berra kuitenkin onnistui torjumaan. Toinen CHL-debytantti Jani Nyman tuotti seitsemännellä minuutilla laukauksellaan irtokiekon, mutta maalin edestä yrittämään päässyt Balazs Sebok ei onnistunut yllättämään sveitsiläismaalivahtia.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tuli Ilveksen Matias Mäntykiven huitomisjäähyn muodossa ajassa 7.41. Ilveksen aktiivinen alivoimapelaaminen toimi hyvin, mutta jäähyn viimeisellä sekunnilla Fribourg-Gottéron siirtyi onnekkaasti 0–1-johtoon. Sandro Schmidin laukaus kimposi Marek Langhamerin torjunnan ja puolustaja Jarkko Parikan luistimen kautta maaliin ajassa 9.40.

Vain hetkeä myöhemmin Ilves koki toisen kylmän suihkun, kun sveitsiläiset karkasivat kotijoukkueen hyökkäyspään riskinoton myötä ylivoimahyökkäykseen. Kapteeni Julien Sprunger laukoi ranteella tarkasti oikeaan yläkulmaan vieden vieraat 0–2-johtoon ajassa 10.16.

Fribourg-Gottéronin vahva painostus jatkui seuraavien minuuttienkin aikana. Christoph Bertschy sai kiekon tolppaan, ja Sprunger oli lähellä iskeä maalin edustalta toistamiseen, mutta tupsukorvat selvisivät tilanteista ilman lisätakaiskuja.

Toisessa päädyssä Balazs Sebokilla puolestaan oli mahdollisuus iskeä kavennus läpiajosta, mutta unkarilaishyökkääjän viimeistely ei onnistunut. Jatkotilanteesta Ilves pääsi ylivoimalle, kun Killian Mottet otti koukkaamisjäähyn ajassa 13.48. Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin sveitsiläisjoukkue, mutta Marek Langhamer torjui patjalla Janne Kuokkasen karattua läpiajoon alivoimalla.

Avauserän viimeiset minuutin eivät tekopaikkoja tuottaneet, joten erätauolle siirryttiin vieraiden 0–2-johdossa.

Lukemat pysyvät ennallaan

Toisen erän alussa Ilveksellä oli puolittainen paikka, kun Matias Mäntykivi tarjosi rystysyötön maalin eteen, mutta Eemeli Suomi ei yltänyt jatkamaan pelivälinettä tolppien väliin. Seuraavassa hyökkäyksessä puolustaja Jyrki Jokipakka nousi vahvasti alueelle ja tarjosi toisella puolelle syötön Joonas Odenille, jonka laukauksen Reto Berra torjui.

Ajassa 23.43 Fribourg-Gottéronille tuomittiin jäähy väärästä vaihdosta ja Ilves pääsi toistamiseen ylivoimalle. Tällä kertaa pakkopeli pyörikin hyvin Petri Kontiolan johdolla ensimmäisen minuutin ajan, mutta laukaukset eivät yllättäneet sveitsiläismaalivahtia. Erän kahdeksannella minuutilla Kontiola ampui itse keskeltä terävästi, mutta Reto Berra torjui jälleen kilvellä.

Sveitsiläisten toinen ylivoimamahdollisuus avautui ajassa 31.48, kun Otto Latvalalle vihellettiin jäähy huitomisesta. Puntit kuitenkin tasoittuivat ajassa 33.06 Ilveksen Balazs Sebokin riistettyä kiekon hyökkäysalueella ja Christoph Bertschyn jouduttua rikkomaan. Petri Kontiola tarjosi seuraavan minuutin aikana Tommi Tikalle ja Jyrki Jokipakalle vetopaikat, mutta kun kotijoukkuekaan ei ylivoimalla onnistunut, pysyivät lukemat 0–2:ssa.

Hieman yli neljä minuuttia ennen erän loppua Marek Langhamer teki hyvän kilpitorjunnan, kun jäähynsä kärsinyt Bertschy pääsi ampumaan keskisektorilta. Pari minuuttia myöhemmin Eemeli Suomi pelasi Santeri Airolalle vetopaikan toiseen aaltoon, mutta Reto Berra kesti, eikä Matias Mäntykivikään onnistunut siirtämään irtokiekkoa maaliviivan yli.

Toinen erä ei lopulta maaleja tarjonnut, joten jälkimmäiselle erätauolle mentiin samoissa 0–2-lukemissa.

Berran nolla pitää

Kolmannen erän toisella minuutilla Otto Latvala toimitti kiekon viivasta maalille maskin takaa, mutta maalin edessä töitä tehnyt Aku Räty ei päässyt irtokiekkoon käsiksi. Viidennellä minuutilla kiekko kimposi päädystä kenttämestarin erikoisella maalin eteen, josta Räty ei aivan onnistunut iskemään kavennusta. Seuraavalla minuutilla sekä Eemeli Suomella että Jyrki Jokipakalla oli avopaikat lähietäisyydeltä, mutta We Are The Kingsiä ei edelleenkään kuultu.

Ilves jatkoi kenttätapahtumissa niskan päällä, mutta yhtä hyviä tekopaikkoja ei hetkeen nähty. Ajassa 51.23 Nathan Marchon lähti jäähylle koukkaamisesta ja kotijoukkue pääsi pelaamaan neljättä kertaa ylivoimalla. Kavennusyrityksiä nähtiin muun muassa Eemeli Suomelta, Henrik Haapalalta ja Joona Ikoselta, mutta Reto Berran vartioima maali pysyi edelleen koskemattomana.

Erän 15. minuutilla Fribourg-Gottéronin Killian Mottet antoi osoitukseen yksilötaidoistaan yhdellä yhtä vastaan -tilanteessa muttei onnistunut näyttävän harhautuksensa jälkeen lähteneessä laukauksessa. Pari minuuttia myöhemmin Marek Langhamer piti lukemat ennallaan, kun Mottet oli toistamiseen tekopaikassa.

Ilves otti lopulta maalivahdin pois ajassa 57.34 ja käytti aikalisänsä ajassa 58.45. Puoli minuuttia ennen loppua puolustaja Les Lancaster pääsi vielä nousemaan tekopaikkaan, mutta oikean b-pisteen kaarelta lähtenyt laukaus ei löytänyt oikeaa osoitetta.

Ottelussa 31 kertaa torjuneen Reto Berran nolla piti lopulta päätössummeriin asti. Ilves voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 31-18, mutta Fribourg-Gottéron vei kamppailun nimiinsä maalein 0-2.

Ottelun yleisömäärä: 5368

Ottelun ratkaisut

Kaksi peräkkäistä takaiskua avauserän puolivälissä jäivät lopulta ottelun ratkaisuksi, vaikka molemmilla joukkueilla oli sen aikana hallintajaksonsa. Fribourgissa nähdyn kohtaamisen tapaan Ilveksellä oli riittävästi tilanteita ottelun voittamiseksikin, mutta viimeistely ei tänään onnistunut.

Ilveksen plussat ja miinukset

+ Pääosin tasavertaista kamppailua ja välillä niskan päälläkin vahvaa ja kokenutta sveitsiläisjoukkuetta kanssa

+ Ilveksen kannattajat näkyivät ja kuuluivat tuttuun tapaan

+ Yleisömäärä 5368 on koko CHL-kauden toistaiseksi korkein lukema

– Kelvollisen alun jälkeen Ilves jäi alakynteen avauserässä

– Avauserän takaiskut olisivat olleet vältettävissä

– Riittävästi omia maalipaikkoja mutta ei onnistumisia

Ilveksen parhaat

Hyökkäyksessä Petri Kontiola kuului jälleen Ilveksen parhaimmistoon. Puolustaja Jyrki Jokipakka oli ajoittain vahvasti esillä kentän molemmissa päädyissä. Useampia maalipaikkoja olivat luomassa myös Eemeli Suomi ja Henrik Haapala.

Kotiavaus 2022 perjantaina Nokia Arenalla!