3. Ilves päätti kotitaipaleensa runkosarjassa voittoon

Ilves päätti kotitaipaleensa runkosarjassa voittoon

Henri Honkala

Ilveksen tämän kauden viimeisessä runkosarjan kotiottelussa taisteltiin vielä mahdollisuudesta runkosarjan voittoon, kun vastaan luisteli Vaasan Sport. Täysi pistepotti jäi lopulta Tampereelle, vaikka helpolla se ei tullut.

Ennen ottelun alkua palkittiin vielä eniten alumnitähtiä runkosarjan kotiotteluissa saanut Nick Baptiste, ja pisimpään runkosarjassa kultakypärää kantanut Eemeli Suomi.

Anttila osuu avauserässä

Ottelun alku oli hyvinkin katkonainen. Ensimmäinen tekopaikka syntyi puolittaisesta tilanteesta, kun Miro Nalli heittää rystykiekon maalille ja irtokiekkoon pyrkii ensimmäisenä Tomi Iso-Mustajärvi. Parin minuutin päästä Les Lancasterin toimitus tulee jälleen maalille asti. Pidempi pyöritys ja Sport on pakotettu pitkään kiekkoon. Illan ensimmäinen erikoistilanne saadaan kun Juuso Pullia rikotaan kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti. Henrik Haapala heittää poikkikiekon ja se on kimmota Sport-puolustajasta maaliin. Avausmaali antaa kuitenkin odotuttaa itseään. Nick Baptiste pääsee aivan ylivoiman lopulla laukomaan hyvältä paikalta, mutta veto suuntautuu niukasti yli maalin ja Sport selvittää alivoimansa.

Nokia Arena räjähtää ensimmäisen kerran kunnolla tänään ajassa 8:01. Eetu Päkkilä luistelee hyvin pystykiekkoon, ja tarjoilee paikan toiselle puolelle Marko Anttilalle, joka räväyttää ensimmäisen Ilves-osumansa 11 vuoden tauon jälkeen. Kakkossyöttö osumaan eilen ratkaisun tehneelle Petri Kontiolalle.

Ilveksen tämän kauden paras maalintekijä Nick Baptiste esitteli muutamaan otteeseen vaarallisuuttaan, kuitenkin laukaus oli vielä kohdistusvaiheessa. Pari minuuttia ennen erän päätöstä Joonas Oden pyrkii karkaamaan läpiajoon, ja saakin yrityksen, mutta Sport-vahti Rasmus Reijola selvittää tämän tilanteen. Erän lopulla Sebastian Stålbergille aukeaa kuin varkain hyvä tekopaikka tasoittaa puntit, laukaus kuitenkin pyörähtää ohi ja erätauolle siirrytään Ilveksen johtaessa ottelua 1-0.

Toinen erä vierajoukkueen hallintaa

Baptiste runnoo itsensä heti toisen erän alussa maalin eteen tekopaikkaan, mutta lukemat pysyvät muuttumattomina. Sport vastaavasti juonii itselleen hyvän tasoitusmahdollisuuden Henrik Erikssonin karatessa läpiajoon. Langhamer nollaa kuitenkin tämän yrityksen erinomaisella torjunnalla. Kiekko pysyy vierailijoilla ja lopulta Simon Johansson joutuu rikkomaan rangaistuksen arvoisesti.

Kuva: Anssi Takala / Ilves

Miro Nalli ja Tomi Iso-Mustajärvi tappavat tärkeitä sekunteja alivoimasta, ja loput hoitaa Marek Langhamer. Peli ehtii jatkua Sportin hallinnassa tasaviisikoin muutaman minuutin, kunnes syntymäpäiviään viettävä päävalmentaja Jouko Myrrä ottaa ajassa 31:00 aikalisän. Aikalisä tuntui auttavan, kun Ilves pääsee ylivoimalle pian tämän jälkeen. Anttila kaadetaan keskialueella, ja Ilves hakemaan toista täysosumaansa erikoistilanteen kautta. Kakkosylivoima onnistuu luomaan suorasta hyökkäyksestä tekopaikan, Sebok tuo kiekon alueelle ja siirtää sivuun Baptistelle. Reijola selvittää, ja samalla saa myös Sport rivinsä täysilukuiseksi.

Sebok nousee vahvasti erän loppupuolella keskustaan harhauttaen kaksi Sport-puolustajaa. Laukaus jää kuitenkin Reijolan varusteisiin. Pian tästä on Joonas Odenin vuoro karata läpiajoon. Harhautus rystylle vie Reijolan jo maihin, mutta nosto jää hyvän torjunnan ottaneen Sport-vahdin patjaan. Erän viimeistä peliminuuttia pelatessa Anttila hakee illan toista osumaansa lyöntilaukauksella oikeasta laidasta, Reijola torjuu ja Ilveksen johto pysyy tiukasti yhdessä maalissa ottelun kolmanteen erään asti. Toisessa päässä Langhamer joutui huhkimaan 10 torjunnan edestä Sportin hallitessa ottelun toista erää.

Haapala ratkoo ottelun

Heti kolmannen erän alkuun Sport luo loistavan tekopaikan ensin Erikssonille, ja jatkotilanteesta Michael Keräselle, mutta Langhamer selvittää nämä hätyyttelyt.

Viiden minuutin jälkeen kolmannessa erässä tuomittiin jäähyjä, kun ensin Eemeli Suomen maila jää Teemu Väyrysen jalkoihin. Kaatuneena Väyrynen kampittaa Suomen ja molemmat jäähypenkille. Neljällä neljää vastaan pelatessa Sport saa painettua pelin Ilveksen päätyyn, ja nyt vuorostaan Kontiolan vuoro saada penalttia kampituksesta. Sportille 4v3-ylivoimaa puolisen minuuttia. Tuomas Salmela blokkaa ja Anttila purkaa. Jatkettaessa Sportin yhden miehen ylivoimalla viidellä neljää vastaan Shaun Heshka laukoo viivalta takakulmaan ja vieraat tulevat ottelussa tasoihin ajassa 46:48.

Ilves hakee kuitenkin pelin edetessä vimmatusti johto-osumaa, ja Oden murtautuu laidasta hyvinkin vahvasti tekopaikkaan. Tilanteesta muodostuu puhdas kahdella nollaa vastaan -hyökkäys, josta Oden tarjoaa pelivälineen Suomelle takakulmalle. Reijola nappaa kuitenkin upean torjunnan räpylällään nollaten tämän loistavan mahdollisuuden.

Erän tullessa puoleen väliin, on Ilveksellä jälleen alivoima tapettavanaan. Roope Talajalla on paikka vielä aivan Simon Johanssonin jäähyn lopulla, mutta Langhamer koppaa ja Ilves selviää tästä erikoistilanteesta.

Joni Ikonen laukoo kiekon maalin edustalle ruuhkaan, kun peliä on jo alle kahdeksan minuuttia jäljellä. Maalilla päivystävät Nalli ja Iso-Mustajärvi koittavat vääntää kiekkoa väkisin verkon perukoille, mutta maali pysyy koskemattomana. Vastaavasti tilanteen jälkeen maalin kulmalla käydään kaksikin pientä painia, ei kuitenkaan jäähyä näistä tilanteista.

Ottelun viisi viimeistä peliminuuttia alkaa jo lähestymään, kunnes Lempäälän veljekset vievät Ilveksen lähelle täyttä pistepottia tärkeän johto-osuman muodossa ajassa 54:28. Anttila laukoo kiekon maalille, ja Henrik Haapala runnoo rystyn kautta kiekon maaliin. Kontiolalle illan toinen syöttöpiste tähän osumaan.

Sport hakee ottelun kahdella viimeisellä minuutilla tasoitusta vielä ilman maalivahtia. Kertaalleen vierasjoukkueella on jo tyhjä maali edessä, mutta Dominik Masin ottaa upean blokin. Jatkotilanteesta Langhamer venyttää hienoon patjatorjuntaan. Vahvan oman maalin varjelemisen turvin aika kuluu nollaan ja Ilves nappaa kauden viimeisestä runkosarjan kotiottelusta täydet sarjapisteet maalein 2-1. Lopullinen sijoitus runkosarjassa ratkeaa päätöskierroksella.