2. Otteluraportti
  3. Ilves taisteli vahvasti mutta taipui Fribourg-Gottéronille

Ilves taisteli vahvasti mutta taipui Fribourg-Gottéronille

Mikko Alahäivälä

Ilves pelasi hyvän ottelun CHL-avauksessaan, mutta kotijoukkue Fribourg-Gottéron onnistui lopulta kaivamaan 3–2-voiton. Ilveksen molemmat maali iski toisessa erässä Tommi Tikka.

Kotijoukkue avaa pelin vahvasti

Fribourg-Gottéronilla oli hyvä maalipaikka heti ottelun alussa, mutta terävä laukaus kilahti tolppaan. Kotijoukkue pääsi ylivoimalle 56 sekunnin pelin jälkeen, kun Henrik Haapala lähti jäähylle huitomisesta. Parinkymmenen sekunnin pakkopelin jälkeen laukaus heilautti tällä kertaa maalin sivuverkkoja.

Lisää rangaistuksia vihellettiin ajassa 1.27, jolloin Ilveksen Tommi Tikalle tuomittiin 2+2 minuutin jäähy ja Jyrki Jokipakka sekä kotijoukkueen Julien Sprunger ja Matthias Rossi lähtivät istumaan kaksiminuuttisia. Fribourgilaiset jauhoivat kahden miehen ylivoimalla, ja lopulta 1–0-avausmaali syntyi, kun suomalaisvahvistus Janne Kuokkanen iski irtokiekon sisään maalin edustalta ajassa 3.16.

Ilves työllisti Reto Berraa viiden minuutin kohdalla, mutta Sveitsin maajoukkuemaalivahti poimi Les Lancasterin laukauksen kiinni räpylällä. Tamperelaisten paine tuotti pian ylivoiman, kun Fribourg-Gottéronin Andrei Bykov otti kampitusjäähyn omalla alueella, mutta pakkopeli ei tuottanut tulosta.

Pelin 12. minuutilla Balazs Sebok sai päädystä hyvän syötön ja Berra torjui suoran laukauksen vaivoin. Perään Jyrki Jokipakan viivalaukauskaan ei ollut kaukana yllättää, ja Tommi Tikallakin oli tilaisuus iskeä tasoitus maalin edestä. Kotijoukkue muistutti vaarallisuudestaan heti perään, ja vain Marek Langhamerin huippuvenytys piti lukemat ennallaan.

Ilves pääsi toistamiseen ylivoimalle Mauro Dufnerin saatua jäähyn kampituksesta ajassa 13.50. Tällä kertaa pakkopeli pyöri vaarallisemmin, mutta maaliin saakka kiekkoa ei saatu.

Hankalan alun jälkeen Ilves pääsi peliin hyvin mukaan. Loppuerän aikanakaan ei kuitenkaan enää maaleja nähty, joten erätauolle mentiin sveitsiläisten 1–0-johdossa.

Ilves avaa maalihanansa CHL:ssä

Toisen erän alussa Eemeli Suomi oli lähellä iskeä tasoituksen Joonas Odenin syötöstä, mutta tällä kertaa Fribourg-Gottéronin maalivahti Reto Berra vielä torjui. Vain hetkeä myöhemmin samantyylinen kuvio toistui, ja nyt Tommi Tikka iski Odenin hienosta syötöstä kiekon tyhjiin takatolpalta. Ilveksen 1–1-tasoitus ja seurahistorian ensimmäinen maali CHL:ssä syntyi ajassa 20.48. Toinen syöttöpiste maaliin kirjattiin puolustaja Les Lancasterille.

Kotijoukkueen paluu johtoon ei ollut kaukana heti perään, kun hyökkääjä Nathan Marchon pääsi nousemaan turhan vapaasti oikealta laidalta, mutta rannelaukaus heilautti verkkoja Ilveksen kannalta tolpan oikealta puolelta.

Tamperelaiset saivat illan kolmannen ylivoimamahdollisuutensa ajassa 25.58, kun Matthias Rossi sai jäähyn huitomisesta. Huolimattomuus viivapelissä kuitenkin kostautui fribourgilaisten karattua alivoimalla hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Janne Kuokkanen laukoi illan toisen maalinsa oikean tolpan juureen ja vei kotijoukkueen 2–1-johtoon ajassa 27.01.

Ilves ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt vaan iski heti perään lukemat uudestaan tasoihin ajassa 27.56. 2–2-maalin jatkoi maalin edestä tyhjiin Kuokkasen tavoin illan toisen maalinsa tehnyt Tommi Tikka. Syöttöpisteet osumaan kirjattiin Petri Kontiolalle ja Matias Mäntykivelle.

Toisen erän puolivälissä sveitsiläisten kapteeni ja seuran kaikkien aikojen pistepörssin kärkinimi Julien Sprunger hätyytteli Ilveksen maalia, mutta Marek Langhamer torjui ja sai kuin saikin pidettyä kiekon varusteissaan.

Ajassa 33.52 Ilveksen puolustaja Leo Lööf sai jäähyn poikittaisesta mailasta ja oli Fribourg-Gottéronin vuoro yrittää ylivoimalla. Ilves kuitenkin selvitti jäähyn suuremmitta vaikeuksitta ja ottelu jatkui tasalukemissa.

Pari minuuttia ennen toisen erän loppua Ilveksellä oli vahva jakso, jonka aikana maali oli useaankin otteeseen lähellä. Laukaukset eivät kuitenkaan löytäneet oikeaa osoitetta, ja kotijoukkue selvisi tilanteista takaiskutta. Erään loppuun tamperelaiset saivat vielä ylivoiman, mutta fribourgilaiset selvittivät kellossa jäljellä olleet 14 sekuntia. Ilves vei toisen erän nimiinsä 1–2 ja päätöserään siirryttiin tasalukemissa.

Ottelun viides maali ratkaisee

Kolmannen erän alun ylivoima ei maalia tuonut, ja tasainen kamppailu jatkui samoissa merkeissä. Ensimmäisen viisiminuuttisen aikana paras tekopaikka avautui Fribourg-Gottéronille, mutta tsekkimaalivahti Marek Langhamer nollasi pahan vaihtovirheen seurauksena avautuneen läpiajon.

Ottelun viides maali syntyi lopulta ajassa 50.47, kun Matthias Rossi ohjasi viivalaukauksen sisään ja vei kotijoukkueen 3–2-johtoon.

Pelin 53. minuutilla Eetu Päkkilälle pelattiin kahdella nopealla syötöllä vetopaikka b-pisteiden väliin, mutta laukaus nousi maalin yli plekseihin eikä perään viivasta maskin takaa lähtenyt laukauskaan yllättänyt Reto Berraa. Viisi ja puoli minuuttia ennen erän loppua maalivahti venyi huipputorjuntaan, kun Tommi Tikka pääsi nousemaan maalille ja yrittämään hattutempun viimeistelyä.

Ilves sai edelleen luotua painetta hyökkäyspäätyyn ja otti lopulta kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Yrityksistä huolimatta kolmas ja tasoittava maali jäi syntymättä, joten Fribourg-Gottéron otti lohkovaiheen avausottelusta voiton ja kolme pistettä.

Ottelun yleisömäärä: 5014

Ottelun ratkaisut

Fribourg-Gottéronin vahva alku vei kotijoukkueen kuskin paikalle, mutta Ilves nousi peliin hienosti mukaan ja toisessa erässä myös tulosta syntyi. Ottelu olisi voinut kääntyä kumpaan tahansa suuntaan, mutta tällä kertaa kotijoukkueen kolmas osuma jäi ratkaisevaksi.

Ilveksen parhaat

Ensimmäisen virallisen ottelunsa Ilveksessä pelannut hyökkääjä Tommi Tikka oli heti monessa mukana. Pitkästä aikaa virallisissa peleissä mukana ollut hyökkääjä Santeri Virtanen esiintyi myös pirteästi. Ykkösketju Eemeli Suomi – Matias Mäntykivi – Joonas Oden painoi peliä hyvin vastustajan päätyyn. Petri Kontiola järjesteli ajoittain peliä näyttävästi, ja Marek Langhamer teki tukun hyviä torjuntoja.

Plussat ja miinukset

+ Ilves osoitti pelaavansa täysin oikeassa sarjassa

+ Pirteä peli-ilme

– Jäähyjen myötä vaikea pelin alku

– Huolimattomuus ja takaisku toisen erän ylivoimalla

Seuraava ottelu

Ilveksen matka jatkuu Sveitsistä Itävaltaan, jossa Red Bull Salzburg isännöi joukkueiden kohtaamista lauantaina 3.9. Ottelu alkaa Salzburgissa klo 21.20 Suomen aikaa.