1. Etusivu
  2. Uutinen
  3. Ondřej Kos ja Sebastian Soini varattiin NHL:ään

Ondřej Kos ja Sebastian Soini varattiin NHL:ään

Ilves-Hockey Oy

Kaksi Ilveksen sopimuspelaajaa sai NHL-varauksen tänä viikonloppuna Las Vegasissa järjestetyssä varaustilaisuudessa. Hyökkääjä Ondřej Kosin pelaajaoikeudet hankki St. Louis Blues kolmannella kierroksella vuoronumerolla 81. Puolustaja Sebastian Soinin varasi Minnesota Wild viidennellä kierroksella varaustilaisuuden 140. pelaajana.

Ondřej Kosin ja Sebastian Soinin varausten myötä Ilveksestä on varattu NHL:ään kahdeksan viime vuoden aikana yhdeksän pelaajaa, jotka pelasivat varausta edeltäneen kauden Ilves ry:n tai Ilves-Hockey Oy:n alaisissa joukkueissa tai olivat Ilveksen sopimuspelaajina vuokralla toisessa seurassa. Varauksista neljä on tullut kahden viime vuoden aikana. Seuran pitkän aikavälin tavoitteena on saada vuosittain yksi NHL-varaus.

– Keskiarvollisesti yksi varaus vuotta kohden on erittäin kova tavoite ja toteutuessaan loistava suoritus pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Välillä luonnollisesti tulee myös vuosia, jolloin seuran junioreihin ei kohdistu varauksia, kuten 2019, mutta vastaavasti kahtena viime vuonna varauksia on tullut yhteensä neljä, kommentoi Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela.

Tärkeä osa Ilves-Hockey Oy:n strategiaa on viedä omia nuoria kasvatteja eteenpäin sekä hankkia ulkopuolelta lahjakkaita nuoria pelaajia, joilla on mahdollisuus kehittyä seuraaville tasoille. Ilveksen saamilla NHL-korvauksilla on ollut suuri merkitys seuran kokonaisvaltaisen urheilutoiminnan jatkuvassa kehittämisessä, sillä samalla kahdeksan vuoden ajanjaksolla 2017–2024 Ilves on saanut yhteensä noin 3,6 miljoonan euron NHL-korvaukset.

– NHL-varaukset kertovat seuran junioritoiminnasta ja ovat meille yksi tärkeä mittari, jolla arvioimme junioritoimintaamme suhteessa muihin organisaatioihin. NHL-sopimuksen saaminen puolestaan osoittaa pelaajan kehityksen jatkuneen vielä seuraavalle tasolle. Se on myös meille tärkeä mittari, jolla arvioimme organisaatiomme kykyä kehittää nuoria pelaajia koko ajan kovenevassa kilpailussa, sanoo Koskela.

Viime vuonna suomalaisista seuroista varattiin NHL:ään 15 pelaajaa, joista kaksi oli Ilveksestä. Tänä vuonna NHL-varauksen sai Suomen sarjoista 17 pelaajaa, joista Ilveksen pelaajia oli kaksi. Lisäksi kaksi suomalaista pelaajaa varattiin Pohjois-Amerikan sarjoista.

Hyökkääjä Ondřej Kos

Kahden kauden ajan Ilvestä edustanut Ondřej Kos, 18, siirtyi seuraan HC Kometa Brnosta vuonna 2022. 189-senttinen, 80-kiloinen ja vasemmalta puolelta laukova tšekkihyökkääjä teki viime kaudella KOOVEE:ssa 14 Mestis-ottelussa tehopisteet 3+2=5, Ilves U20 -joukkueessa kahdeksassa ottelussa 3+0=3 ja Ilves U18 -joukkueessa yhdessä ottelussa 2+1=3.

Kos pelasi myös ensimmäisen ottelunsa Ilveksen edustusjoukkueessa CHL:n vierasottelussa ranskalaista Rouen Dragonsia vastaan. Tšekin alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa hänen tililleen kertyi 21 ottelua tehoilla 5+6=11. Ikäluokan MM-kisoissa hyökkääjä teki viidessä ottelussa yhden maalin.

Ilves teki keväällä Kosin kanssa jatkosopimuksen, joka kattaa kaudet 2024–2026.

Puolustaja Sebastian Soini

189-senttinen, 85-kiloinen ja oikealta puolelta laukova puolustaja Sebastian Soini, 18, pelasi pääosan viime kaudesta KOOVEE:ssa, jonka paidassa hän merkkautti Mestiksessä 32 runkosarjaottelussa pisteet 0+8=8 ja pelasi myös kaksi playoffs-ottelua.

Ilves-kasvatille kertyi seuran edustusjoukkueessa kuusi Liiga-ottelua, joissa hän kirjautti yhden syöttöpisteen, ja yksi CHL-ottelu Rouen Dragonsia vastaan. Ilveksen U20-joukkueessa Soini teki kymmenessä ottelussa pisteet 0+2=2 ja U18-joukkueessa kolmessa ottelussa 0+3=3. Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa hänen pistesaldonsa oli 14 ottelussa 0+5=5.

Ilveksen ja Soinin välinen sopimus kattaa kauden 2024–2025 ja sisältää seuran option seuraavasta kaudesta.

– Koko Ilves-perhe onnittelee Ondřejta ja Sebastiania NHL-varauksista. Kyseessä on kaksi poikkeuksellisen lahjakasta pelaajaa. Kummankin pelaajan luonne ja ominaisuudet mahdollistavat kehittymisen vielä seuraaville tasoille useiden seuraavien kausien aikana. Varausten myötä heidän tavoitteensa tulevaisuudessa NHL:ssä pelaamisesta on askeleen lähempänä, toteaa urheilujohtaja Timo Koskela.

– Organisaationa tulemme mahdollistamaan heidän kokonaisvaltaisen kehittymisensä jatkumisen ja antamaan apua siihen. Ondřej ja Sebastian taistelevat tulevalla kaudella paikasta Liiga-joukkueessamme yhtä lailla kuin kaikki muutkin pelaajamme. Kaikki on lopulta heistä itsestään kiinni. Nuorina pelaajina heillä on paljon aikaa kehittyä, mutta ensi kaudellakin on jo täysi mahdollisuus ottaa vakituinen liigapaikka, mikäli he sen omilla esityksillään ansaitsevat.

Aamulehti Tampere Cupin liput nyt myynnissä
New York Rangers lainaa Kalle Väisäsen Ilvekseen
UUTISET