Haastattelu

Oskari Laaksonen valmiina vastuuseen

Arno Hämäläinen

Kun Buffalo Sabres ilmoitti viime kauden draftissa varanneensa Oskari Laaksosen kolmannen varauskierroksen varausnumerolla 89 nousi nuori puolustaja ensimmäistä kertaa kansalliseen tietoisuuteen. Nyt 19-vuotias puolustaja valmistautuu ensimmäiseen täyteen liigakauteensa kasvattajaseuransa Tampereen Ilveksen riveissä.

Nuori lahjakas (185cm/75kg) puolustaja pääsi viime kaudella mukaan liigakuvioihin ja nappasi pelipaikan ennakkoluulottomilla otteillaan. Tulokaskaudella pelejä kertyi 21, joissa Oskari nappasi neljä syöttöpistettä.

– Nousin mukaan liigarinkiin marraskuussa harjoituksiin ja tammikuussa tein debyyttini kotiottelussa HPK:a vastaan ja sen jälkeen sainkin pelata kaikissa loppukauden otteluissa, debyytissään syöttöpisteen napannut lupaus kertaa liigauransa alkua.

– Oli hienoa päästä kokemaan liigapelien rytmiä ja saada kokemusta niistä peleistä. Nautin olla mukana liigapeleissä ja joukkueena pelasimme vahvan kevään, niin siinä oli nautinnollista olla mukana, hehkuttaa Laaksonen.

Oskari Laaksonen ei tullut liigaan heittelemään kiekkoja rystyllä ränniin. Nuorukaisen kiekollinen rohkeus keräsikin ansaitusti kehuja vaativalta kotiyleisöltä. Laaksonen jakaa kiitosta myös muille.

– Minua tuettiin todella paljon ja sain tehdä kaukalossa virheitä. Pelasin paljon Joe Piskulan kanssa ja siinä oli hyvä paikka kehittyä. Sain pelata omaa peliäni ja tehdä omia juttujani ilman pelkoa penkittämisestä, kiittelee Laaksonen.

– Pääsin nopeasti mukaan liigarytmiin, kun sain jatkaa samalla tavalla mitä olin tottunut pelaamaan. Näenkin, että jos joidenkin ominaisuuksien vuoksi on liigaan asti päässyt on niistä pidettävä kiinni ja samalla kehittää omia heikkouksia.

Kehityskohteet kuluvalle kesälle ovatkin olleet helposti arvattavia, sillä nuorukaisella on massaa selvästi vähemmän kuin kokeneemmilla liigajyrillä. Puuttuvaa raakaa voimaa nuorukainen kompensoi erinomaisella pelinlukemisella.

– Tässä on keskitytty voimanhankintaan ja sitä kautta kamppailuvoiman lisäämiseen. Painoa olen koittanut saada myös lisää kesän aikana ja uskon näitä kaikkia kertyvänkin. Olen kesällä myös laukonut paljon, sillä laukaustani pitää saada terävämmäksi, analysoi Laaksonen.

– Olen aina ollut muita vähän köykäisempi, niin olen aina opetellut kuinka voin pärjätä puolustusalueella. Siinä pitää olla koko ajan ovelampi ja askel edellä vastustajaa. Ei minun kannata mennä esimerkiksi isoimman vastapuolen hyökkääjän kanssa vääntämään kulmaukseen, vaan koittaa selvitä mailalla ja peliälyllä tilanteista, muistuttaa Laaksonen.

Ilveksen joukkueessa on ollut päättyneen kauden jälkeen paljon vaihtuvuutta. Puolustukseen on liittynyt useampi uusi pelaaja. Onko heissä joku, jota Oskari Laaksonen kehottaa seuraamaan?

– Monta hyvää jätkää saimme puolustukseen. Jarkko Parikalla oli viime kaudella iso loukkantuminen, mutta uskon että hän on tällä kaudella johtava puolustaja.

– Nuorista puolustajista Elias Laitamäki ja Nikolas Matinpalo eivät ole tulleet tänne katselemaan, vaan he ovat heti ottamassa paikkaa kokoonpanosta. Sama pätee hieman vanhempaan Jerry Laaksoon, koko kolmikko on aloittanut todella ennakkoluulottomasti.

Tavoitteena Nuorten MM-kilpailut

Kuluvalla kaudella Oskari Laaksosen mielessä vilkkuu täyden liigakauden lisäksi myös Nuorten MM-kilpailut, jotka pelataan Kanadassa Vancouverissa ja Victoriassa 26.12.2018-5.1.2019

– Oma syyskauden päätavoitteeni on päästä mukaan tuohon ryhmään. Olen katsonut aikaisempia turnauksia televisiosta ja teen kaikkeni päästäkseni mukaan noihin hienoihin karkeloihin.

– Suomen maajoukkuetta valmentava Olli Salo on tuttuna miehenä minulle valmennusryhmässä ja olen saanut häneltä hyviä vinkkejä etenkin puolustuspelaamiseen. On muutenkin iso etu olla samassa valmennuksessa seura- ja maajoukkueessa.

– Ilveksessä kokenut puolustaja ja ylivoimamaestro Juha Leimu on myös antanut hyviä vinkkejä ja uskon että häntä seuraamalla saan hyvää oppia viivapelaamiseen.

Kesän 2017 varaustilaisuuden jälkeen osa Oskari Laaksosen ajatuksista on suuntautunut luonnollisesti myös mahdolliseen tulevaan NHL-uraan. Buffalo Sabres on luonnollisesti seurannut kolmannen kierroksen varauksensa edesottamuksia.

– Kävin viime kesällä Buffalossa develepmont campilla ja siellä pelaajakoordinaattorit seuraavat tekemisiä. Viime kaudella sieltä käytiin kolmesti katsomassa pelejäni viikon ajan, joten seuranta on todella intensiivistä. He keskustelevat tilanteestani Ilveksen valmentajien kanssa ja pitävät tarkasti silmällä kehittymistäni ja koen sen todella positiivisena asiana.

Kuluvan viikon maanantaina Oskari Laaksonen matkasi uudelleen Buffaloon osallistuakseen Prospects Challenge turnaukseen, jossa Buffalo Sabresin lisäksi pelaavat Boston Bruins, New Jersey Devils ja Pittsburgh Penguins.

– Joukkueissa pelaa nuoria pelaajia, jotka ovat pelanneet NHL:ssa,AHL:ssa tai Euroopan sarjoissa. Itse olen ajatellut tämän olevan hieno tilaisuus nähdä missä itse menen suhteessa muihin pelaajiin. Mukana on esimerkiksi viime vuoden draftin ykkösvaraus Rasmus Dahlin ja Bruinsin joukkeessa Joona Koppanen.

– Palaan reissusta syyskuun yhdentenätoista päivänä ja kerkiän mukaan sarja-avaukseen ja ehdin palautumaan hyvin aikaerosta ja lennoista ennen kuin liigakausi starttaa.

Laaksonen uskoo nuoreen Ilvekseen

Alkavaan liigakauteen 2018-19 Oskari Laaksonen lähtee intoa täynnä Tampereen Ilveksen paidassa.

– Tärkeätä on kehittyä kauden aikana kokonaisvaltaisesti pelaajana. Voima- ja kamppalupelaamisessa haluan olla parempi kuin aiemmin ja tuoda peliin omia vahvuuksiani. Iso tavoite on vaikuttaa pelin kulkuun aina kun olen kentällä.

– Joukkueena meillä ei ole vielä asetettua tavoitetta, mutta harjoitusottelut ovat osoittaneet että nuori ja nälkäinen joukkueemme voi yltää mihin asti tahansa. Meillä on loistava henki kopissa ja jos pallo lähtee rullaamaan oikeaan suuntaan olemme vaarallinen vastustaja kenelle tahansa, painottaa Laaksonen.


Osta liput kotiavaukseen (Ilves-JYP la 15.9.)!

Ilves-Kauppa

Pistetaulukko

MAALIT
#36 FLOOD
2
MAALIA

SYÖTÖT
#19 RAUTIAINEN
4
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#19 RAUTIAINEN
5
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#36 FLOOD
+4
+ / -

RANGAISTUKSET
VAINIONPÄÄ
16
MINUUTTIA

Sarjataulukko

# JOUKKUE O TM PM P
1. Kärpät 60 207 101 137
2. Tappara 60 177 150 108
3. Pelicans 60 199 154 104
4. TPS 60 164 152 103
5. HPK 60 168 147 99
6. HIFK 60 182 169 98
7. Lukko 60 170 165 96
8. Ilves 60 169 170 91
9. SaiPa 60 156 162 88
10. JYP 60 145 155 82
11. Sport 60 182 205 81
12. KalPa 60 153 186 76
13. KooKoo 60 157 197 73
14. Jukurit 60 145 179 67
15. Ässät 60 117 199 47

Lisää aiheita

22.3.2019 / Otteluennakko

Neljännesfinaalit käyntiin Oulussa – nappaako Ilves ensimmäisen kiinnityksen?

Ilves matkustaa tänään Ouluun, jossa se kohtaa neljännesfinaalisarjan ensimmäisessä ottelussa Kärpät. Saako Ilves hyödynnettyä paremman pelituntumansa ja napattua ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan? Oulun Kärppien runkosarjan edessä...

LUE LISÄÄ


22.3.2019 / Uutinen

Ilves-johto tiedottaa: Samuli Vainionpään pelikielto

Paljon ihmetystä ja tyytymättömyyttä kannattajien – samoin kuin Ilves-johdonkin – keskuudessa aiheuttaneen Samuli Vainionpään Liigan kurinpitodelegaatiolta saaman kolmen ottelun pelikiellon osalta toteamme seuraavaa: Ilves on...

LUE LISÄÄ


21.3.2019 / Uutinen

Playoffs-pregame Hakametsässä: Meijoun bileteltta aukeaa lauantaina klo 15.00

Ilveksen tulevissa pudotuspelien kotiotteluissa ohjelma alkaa Meijoun bileteltassa jo kaksi tuntia ennen pelin alkua. Hakametsän jäähallin edustalla C-päädyn lipunmyynnin vieressä sijaitsevaan usean sadan neliön lämmitettyyn...

LUE LISÄÄ


21.3.2019 / Uutinen

Samuli Vainionpäälle kolmen ottelun pelikielto

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Ilveksen Samuli Vainionpäälle kolmen ottelun pelikiellon tiistain Ilves–SaiPa-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Vainionpää on pelikiellossa Ilveksen kolmessa seuraavassa playoffs-ottelussa: 22.3. Kärpät–Ilves, 23.3. Ilves–Kärpät ja...

LUE LISÄÄ