3. Pitkän kaavan kautta kaksi sarjapistettä Tampereelle

Pitkän kaavan kautta kaksi sarjapistettä Tampereelle

Henri Honkala

Ilves ja Ässät kohtasivat tällä kaudella jo toistamiseen toisensa Liigan ottelussa. Keskiviikko-iltana Porissa ratkaisua haettiin pitkän kaavan kautta, jossa Marek Langhamer ja Jani Nyman nousivat ratkaisevaan rooliin. Myös erikoistilanteet näyttelivät isoa osaa Ilveksen raapiessa voiton ja kaksi sarjapistettä kotiinviemisiksi Tampereelle.

Kotijoukkue määräsi tahdin ottelun alussa

Kotijoukkue Ässät irtosi otteluun telineistä paremmin ja se pyrki luomaan painetta Ilvekselle, joka lähti otteluun kokoonpanossaan kuusi puolustajaa. Hyvän alun kautta Ässät onnistuikin rakentamaan pidempiä pyörityksiä, ja se sai palkinnon maalin muodossa. Aleksi Laakso toimittaa kiekon maalille ja Jesse Joensuu ohjaa pelivälineen ohi Marek Langhamerin. Ilveksellä oli hieman hankaluuksia pysyä ensimmäisen viiden minuutin aikana kiekossa pidempiä aikoja, mutta Joensuun maalin jälkeen ottelu tasoittui hieman.

Avauserän jälkimmäisellä puoliskolla nähtiin myös ottelun ensimmäiset erikoistilanteet. Ässät ei onnistunut omalla miesylivoimallaan, vuorostaan Ilves käyttää oman mahdollisuutensa ja lyö pelin tasoihin ajassa 14:57. Leo Lööf siirtää siipeen Jani Nymanille, joka kiskaisee liigauran ensimmäisen osumansa vastustamattomalla lyöntilaukauksella. Petri Kontiolalle toinen syöttöpiste tähän osumaan. Siirretyn rangaistuksen erän viimeisellä minuutilla vierasjoukkue loi Kontiolan johdolla vielä muutamankin tekopaikan ja hyvän pyörityksen, mutta erätauolle tasalukemista. Langhamerille avauserässä peräti 10 torjuntaa, virkaveli Niklas Rubin ehti kuuden kiekon tielle.

Ilves osuu alivoimalla

Ilvekselle jäi ylivoima-aikaa toisen erän alkuun yhteensä kaksi sekuntia vajaat täydet kaksi minuuttia. Les Lancasterin toimitus maalille, ja Eetu Tuulolan nousu jäivät ylivoiman parhaiksi paikoiksi, eikä pakkopeliä saatu lopulta heti erätauon jälkeen kunnolla pyörimään. Täysilukuisina ehdittiin jatkaa vain muutama minuutti, kunnes oli Ässien vuoro yrittää. Tuon erikoistilanteen paras tilanne syntyi kuitenkin Ilvekselle. Kontiolan mestarillinen pelinrytmitys ja maltti kiekon kanssa johtaa tilaan toisesta aallosta alivoimalla nousevalle Kevin Czuczmanille, jonka laukaus jää Rubinin ohuen torjunnan kautta pomppimaan maalin eteen. Ässät selviää tästä, ja myös erän toinen erikoistilanne jää maalittomaksi.

Ilves pelaa jälleen alivoimaisena, kun syntyy ottelun kolmas maali. Balazs Sebok ja Santeri Virtanen pääsevät alivoimalla iskemään vastaan, Sebok kääntää loistavasti Virtaselle tekopaikkaa, eikä Santeri Virtanen erehdy tästä paikasta. Alivoimamaalilla ajassa 28:39 Ilves johtoon. Ilves selvittää myös loput alivoimastaan, ja ottelun puoliväli ylitetään tupsukorvien johdossa.

Raimo Helminen nähtiin tänään ensimmäistä kertaa Ilveksen penkin takana tällä kaudella. Kuva: Tomi Vastamäki

Vielä erän loppupuolella molemmilla joukkueilla on paikat vastahyökkäyksistä lisämaaleihin. Langhamer jatkaa vahvoja otteitaan, toisessa päässä Rubin venyttää räpylän Tuulolan yrityksen eteen. Toiselle erätauolle siirrytään kuitenkin tasatilanteesta. Jan-Mikael Järvinen tavoittelee kiekolla takatolpalle nousevaa Derek Barachia, ja kiekko pomppaa Ilveksen epäonneksi Ilves-puolustuksen kautta suoraan maaliin, eikä toisessa erässä 13 torjuntaa ottanut Langhamer ehdi reagoimaan.

Kolmas erä ei tarjoa tilastomerkintöjä

Kolmanteen erään intensiteetti hieman tipahti, eikä aivan ykkössektoreille päästy. Muutama tekopaikka varsinaisella peliajalla nähtiin, mutta tilastoihin kolmas erä ei tarjonnut merkintöjä. Läpi ottelun hienosti esiintynyt Marek Langhamer kirjautti itselleen 27 torjuntaa. Ilves pyrki laukomaan kiekkoa hanakasti, näistä yrityksistä vain kuitenkin 20 löysi tiensä maalille asti. Ratkaisua ja jatkoa voittoputkelle haettiin jatkoajalta.

Jatkoajan ensimmäinen ratkaisun paikka syntyi Lancasterille. Puolustaja nappasi kiekon pehmeästi ilmasta mukaan, ja liukui loistavaan tekopaikkaan. Nosto kuitenkin hieman yli maalin. Heti seuraavasta tilanteesta toisessa päässä kotiyleisö kohahtaa, mutta kiekko käy vain sivuverkossa. Paikkoja sateli molemmissa päädyissä, mutta jatkoajallakaan ei saada ratkaisua näiden joukkueiden paremmuudesta.

Jani Nyman osuu voittomaalikilpailussa. Kuva: Tomi Vastamäki

Lopulta voittomaalikilpailun kuudennessa parissa Jani Nyman onnistuu ohittamaan tyylikkäällä harhautuksella Ässä-vahti Rubinin. Langhamer ottaa kaikki kuusi Ässien yritystä kiinni ja Ilves nappaa pitkän kaavan kautta kaksi sarjapistettä matkaansa. Voittoputki on jo neljän ottelun mittainen, ja Ilves jatkaa sarjakärjessä 11 pisteellä.

Ottelun ratkaisut:
Ilveksen osumat varsinaisella peliajalla tulivat ylivoimalla, sekä alivoimalla. Erikoistilanteet ratkaisevat näitä tiukkoja otteluita, ja tänään Ilves oli napsun verran parempi omissa erikoistilanteissaan. Langhamer otti maalillaan kaiken kiinni mitä otettavissa oli.

Ilveksen parhaat:
-King Marek. 28 torjuntaa ja kuusi torjuntaa voittomaalikilpailussa. Jani Nymanille uran ensimmäinen liigamaali ja ratkaisu voittolaukauskilpailussa. Muutenkin 18-vuotias nuorukainen esiintyi vahvasti läpi. Petri Kontiolan maaginen taito lukea peliä nousi jälleen myös tänään esiin näkyvällä tavalla.

Plussat ja miinukset:
+Erikoistilanteissa Ilves oli jälleen vahva.
+Jani Nymanin liigauran avausmaali.
-Ottelun alku oli hankala.
-Laukaisutarkkuus. 52 laukausta, mutta vain 21 löysi tiensä maalille saakka.

Erikoista:
-Loukkaantumisista kärsinyt Santeri Virtanen osui illan ottelussa ensimmäistä kertaa sitten tammikuun. Edellinen osuma tuli niin ikään Porin Ässiä vastaan.
-Jani Nyman teki liigauran ensimmäisen osumansa tänään Ässiä vastaan. Nymanin uran avauspiste tuli niin ikään Ässiä vastaan viime kaudella.
-Ilveksen saldo alivoimallaan on tällä kaudella neljässä ottelussa: yksi tehty alivoimamaali – nolla päästettyä.