1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Porista täydet pisteet hurjan taistelun jälkeen

Porista täydet pisteet hurjan taistelun jälkeen

Vesa Suonsyrjä

Ilves pelasi onnistuneen vierasottelun tänään Porissa, jossa kotijoukkueen vahvasta lepoedusta välittämättä Ilves haki runsaslukuisten vieraskannattajien riemuksi 2-4 vierasvoiton. Ilveksen maaleista vastasivat Matias Mäntykivi, Joona Ikonen, Les Lancaster ja Panu Mieho. Vadim Zherenko oli vaikeilla loppuhetkillä mies paikallaan 28 torjunnallaan.

Tasatahtiin pelatussa avauserässä riitti tapahtumia

Viikon tähän otteluun keskittynyt Ässät oli varmasti halunnut ladata heti ottelun alkuun ja se menikin johtoon jo ajassa 3.02 kun Olli Vainio laukoi siviviivalta hyvän maskipelaamisen avulla kiekon ohi Vadim Zherenkon siirtäen kotijoukkueen 1-0 johtoon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Eetu Päkkilä loi vahvalla liikkeellä paikan Les Lancasterille, mutta tämän maila katkesi ratkaisevalla hetkellä. Ilves liikkui hyvin eikä kotijoukkueen lepoetu näkynyt kaukalossa. Ajassa 6.38 molemmille joukkueille vihellettiin samanaikaiset rangaistukset, kun Antti Saarela meni innokkasti irtokiekkoon ja maalintekijä Vainio ojensi tätä siitä.

Ilves pääsi ylivoimalle kun 400-liigaottelua täyteen saanut Sakari Salminen kampitti Tuomas Salmelan. Ilves pyöritti siirretyn rangaistuksen aikaan hienosti, mutta ilman tulosta ennen ylivoimaansa joka alkoi sekuntia ennen tasavajaan päättymistä. Ylivoima pyöri mallikkaasti, mutta jäi ilman tulosta.

Ässien kannattajien aloittaessa ulosmarssin seuran toimintaa kohtaan nousi Ilves samalla tasoihin Joonas Odenin poljettua hurjalla vauhdilla vastahyökkäykseen. Oden pelasi kiekon liigadebytantti Jani Nymanille, jonka terävän ohjauksen Linus Söderström vaivoin torjui mutta Matias Mäntykivi oli irtokiekossa terävänä ja iski ensimmäisen maalinsa Ilves-paidassa ajassa 11.35.

Tapahtumarikkaassa erässä tapahtui jälleen hetkeä myöhemmin, kun ajassa 12.03 Nikolas Matinpalo taklasi polvella Tuomas Salmelaa kaksiminuuttisen arvoisesti. Linus Söderströmin huipputorjunnat pitivät lukemat kuitenkin 1-1:ssa. Kolmea minuuttia ennen erän päätöstä Sakari Salminen pelattiin läpi, mutta nuori Ilves-puolustaja Karri Aho pelasi neljännessä liiga-ottelussaan upeasti tämän mailan pois tilanteessa ja Zherenko selvisi ilman torjuntatöitä.

Viikon kolmatta otteluaan pelannut Ilves oli saanut itseluottamusta selvästi Jukurit-ottelun lopusta ja oli avauserässä lopulta aavistuksen edellä.

Toinen erä pelattiin kahdessa osassa – Ilves iski kahdesti

Ilves tuli vauhdilla toiseen erään, mutta tilanteen kääntyessä toiseen suuntaan sai Leo Lööf rangaistuksen koukittuaan Ässien kultakypärä Derek Barachia ajassa 21.04. Ilveksen alivoimamaali oli senttien päässä, kun Joona Ikosen laukaus pomppasi maalin eteen Panu Mieholle, mutta Santeri Lukka pelasti ohjauksen viime tingassa maaliviivalta. Ilveksen selvitettyä alivoiman tyylikkäästi oli molemmissa päissä maalivahdeilla töitä.

Ilveksen maali oli jälleen senttien päässä, kun Leo Lööfin painava laukaus napsahti pystytolppaan 24 minuutin haminoilla. Ilveksen vahva pelaaminen sai palkintonsa lopulta, kun Barachin purkukiekko tuli suoraan viivaan Les Lancasterille, jonka upea valelaukaus ja sitä seurannut syöttö vapautti Joona Ikosen iskemään Ilveksen ensimmäistä kertaa johtoon. 1-2 osuma syntyi ajassa 25.40.

Ilveksen maalipaikat jatkuivat kun Joonas Oden pääsi puolittaiseen läpiajoon, jossa myös Matias Mäntykivi oli mukana mutta pitkän vaihdon jälkeen Oden päätyi omaan ratkaisuun ja laukoi kohti kainaloa, mutta erinomaisesti torjunut Söderström torjui jälleen. Ilveksen lukuisat maalipaikat saivat Ässien päävalmentajan Ari-Pekka Selinin reagoimaan aikalisällä ajassa 28.26. Ässien aikalisän jälkeen maalipaikat tyrehtyivät hetkellisesti ja peli muuttui rikkonaiseksi.

Ajassa 32.37 molemmat joukkueet saivat hetken aikaa kerätä ajatuksiaan, kun Isomäen hallissa pleksin välisen kiinnikkeen huomattiin olevan rikki ja ottelun tuomaristo aloitti toisen erätauon etuajassa. Normaalin 18 minuutin erätauon jälkeen peli ennätti rullata yhden vaihdon verran ennen kuin mentiin liigan mainoskatkolle.

Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 36.20, kun Sakari Salminen kaatoi Ässien hyökkäyspäässä Antti Saarelan. Ilveksen ylivoima pyöri lähes minuutin, kunnes Les Lancasterin hävytön pommi viivasta pamahti reilun 140km/h vauhdilla aivan tolpan juureen. Ajassa 37.35 syntyneeseen 1-3 osumaan syöttöpisteet kirjauttivat Eemeli Suomi ja Joni Ikonen.

Ilves pelasi vahvasti toisen erän jälkimmäisen näytöksen ja oli lähempänä lisämaalia kuin Ässät kavennusta. Uutta erätaukoa ei luonnollisestikaan pidetty vaan muutaman minuutin tauon ja päätyjen vaihdon jälkeen kaikki oli valmiina päätöserään.

Hurja taistelu kantaa voittoon

Ilves oli jälleen lähellä maalia kun päätöserää oli pelattu vajaat kaksi minuuttia, kun Tuomas Salmelan laukaus napsahti viivasta tolppaan. Pelissä oli rajusti vauhtia, mutta huippupaikat jäivät puolustusten hyvään blokkipeliin.

Kotijoukkue pääsi vuorostaan ylivoimalle, kun Leo Lööf otti illan toisen rangaistuksensa ajassa 47.44 tämän lyötyä Barachia poikittaisella mailalla jälkitilanteessa. Ässät sai kuvionsa kuntoon, mutta Zherenko torjui Jakob Anderssonin yrityksen. Ilves selvitti lopulta tyylillä tämänkin alivoiman.

Ottelua pelattiin vähemmillä katkoilla kuin keskimmäisessä erässä ja kello juoksi vierasjoukkueen eduksi ilman kummankaan joukkueen painejaksoja. Neljä minuuttia ennen päätöstä Ässät sai kovan paineen, mutta esiin nousi Miro Nalli joka otti kaksi upeaa blokkia. Ässät sai henkeä päälle mutta Zherenko kesti.

Ässät otti maalivahdin pois ajassa 56.27, Zherenko torjui upeasti Jarno Kärjen yrityksen alakulmasta, jonka jälkeen Joona Ikosella oli kaksi kertaa mahdollisuus ratkaista ottelu tyhjään maaliin, mutta onni ei ollut nyt Ikosella matkassa. Ässien paine jatkui, mutta Zherenko otti jälleen hienon kopin kun 1.30 oli jäljellä. Ottelu sai aivan uutta suuntaa kun Ässät kavensi lukemiksi 2-3 Sakari Salmisen osuessa ajassa 58.47.

Ilves antoi pitkällä kiekolla Ässille uuden mahdollisuuden ottaa Söderströmin pois maaliltaan kun tasan minuutti peliä oli jäljellä. Ässien valtava paine päättyi lopulta Ilveksen helpotukseen kun ajassa 59.59 Panu Mieho sai kiekon tyhjään maaliin ja runsaslukuinen vieraskannattajien joukko repesi riemuun ja pääsi juhlimaan toista perättäistä voittoa loisto-ottelun pelanneen Vadim Zherenkon johdolla.

Jani Nymanille liigadebyytti
Ilves signs Czech defenseman Dominik Mašín for the remainder of the season
UUTISET