1. Etusivu
  2. Haastattelu
  3. Urheilujohtaja Timo Koskela uskoo Ilvekseen

Urheilujohtaja Timo Koskela uskoo Ilvekseen

Vesa Suonsyrjä

Ilvekseen elokuussa 3+1 vuotisella sopimuksella urheilujohtajaksi palkattu Timo Koskela avaa liigakauden lähestyessä Ilveksen kuluvaan kauteen ja tulevaisuuteen liittyviä asioita.

– Fiilikset olivat luonnollisesti loistavat sopimuksen synnyttyä, sillä vaikka pidin todella paljon vanhasta työstäni minun piti punnita asioita myös perheeni ja pienten lasteni kautta. Kun päätin tarttua Ilveksen tarjoamaan haasteeseen meillä oli molemmilla yhtenevä näkemys ja halu pitkästä sopimuksesta, kuvailee Timo Koskela.

Timo Koskelan rooli Ilveksen urheilujohtajana sisältää monia vastuualueita. Suuri huomio hänen työssään on keskittynyt joukkueenrakennukseen, joka on kerännyt kannattajien keskuudessa ansaittua positiivisuutta.

– Tehtävänäni on kontrolloida Ilves-Hockey Oy:n alla olevaa urheilutoimintaa, jossa yhtenä suurena osana on joukkueen rakentaminen, jota olen tehnyt yhteistyössä toimitusjohtaja Risto Jalon ja hallituksen puheenjohtaja Jyrki Sepän  kanssa. Toimin myös kaikkien Ilves-Hockey Oy:n alaisuudessa toimivien valmentajien esimiehenä, tehtäviini kuuluu pysytellä kartalla kaikesta mitä tässä seurassa urheilullisesti tapahtuu ja sitä kautta huolehdin siitä mihin suuntaan seurana ja kokonaisuutena olemme menossa. Vastaan työstäni omalle esimiehelleni, joka on toimitusjohtaja Risto Jalo ja lisäksi tietenkin myös seuran hallitukselle, avaa ”Tillu” rooliaan Ilveksessä.

Urheilujohtaja on seurannut tarkalla silmällä joukkueen valmistautumista uuteen kauteen.

– Olen nähnyt lähes kaikki harjoitukset ja harjoitusottelut. Joukkueen arki näyttää hyvälle ja innostuneelle. Kuvailisin joukkueen toimivan hyvin kiiluvalla silmällä ja se on suuntaus johon olemme isossa kuvassa pyrkimässä. Tämä mahdollistaa monen nuoren päivittäisen kehittymisen, vaikka välillä on otettava askel taakse pystyäkseen ottamaan useita eteenpäin. Yleiseltä ilmeeltään joukkueen työmoraali ja heittäytyminen tähän kokonaisuuteen on ollut hyvällä mallilla ja kaikki ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä.

– Isossa kuvassa olemme tiivistäneet välejämme Ilves ry:n kanssa ja sielläkin on tehty linjauksia, jotka parantavat toimintaedellytyksiämme pitkässä juoksussa. Se vaatii luonnollisesti aikaa, mutta kovalla työllä uskon parempaan tulevaisuuteen kaikilla sektoreilla. Koko organisaatiosta tällä hetkellä kumpuava innostuneisuus tuo takuulla hyvää tulevaisuudessa ja seura saadaan takaisin sinne mihin se kuuluu, uskoo Koskela.

Isoja linjauksia, pieniä yksityiskohtia

Pelaajista puhuttaessa usein törmätään termiin pelaajapolku ja pelaajien odotetaan etenevän urillaan tiettyä kaavaa pitkin. Timo Koskela haluaisi kuitenkin kehittää tätäkin ajattelua.

– Karsastan tietyssä mielessä sanaa pelaajapolku, sillä polkuhan päättyy aina johonkin. Usein törmätään ajatukseen, että joku pelaaja olisi jossain jonkun tietyn ajan päästä, mutta mielestäni tärkeintä on luoda hyvä toimintaympäristö ja laadukas arki, joka mahdollistaa mahdollisimman hyvän kehityksen. Pelaajia pitää tarkkailla jatkuvasti ja katsoa missä kukin menee kehityksessään.

– Uskon ajatukseen, että meidän pitää välittää ennen kuin voimme vaatia, uskon myös että ennen kuin voimme vaatia ja valmentaa pelaajaa meidän pitää tuntea ihminen ja persoona.

Kuluvan kauden yksi suurimmista muutoksista on joukkueen valmennuksen keskittyminen valmennustyöhön. Kokonaisuutena joukkueenrakennus on käynnissä käytännössä ympäri vuoden.

– Meillä pitää olla seurassa jatkumo, joudumme miettimään myös tulevaisuutta päivittäin, mutta korostaisin sitä että joukkueen pitää pysyä kiinni arjessa ja päivittäisessä tekemisessään, meidän pitää uskaltaa tavoitella menestystä vuosittain, meillä ei voi olla projekteja vaan meillä pitää olla prosessi, joka mahdollistaa menestymisen ja toiminnan jatkuvuuden.

– Jos ja kun pelaajat pääsevät välillä urallaan eteenpäin NHL/KHL-ympyröihin olemme onnistuneet seurassa. Samoin meidän pitää hyväksyä se, että pelaajat vaihtavat välillä seuraansa löytääkseen itselleen mieluisimman ympäristön.

– Uuden Ilveksen johdon strateginen päätös on ollut siirtää vastuu joukkueenrakennuksesta pois valmennukselta ja valmennukselta saamani palautteen mukaan tämä on vapauttanut valmennukselta paljon energiaa itse valmentamiseen ja hekin ovat olleet todella tyytyväisiä muutokseen. Henkilökohtaisesti uskon monen muunkin liigaseuran siirtyvän vastaavaan ratkaisuun tulevaisuudessa, tämähän on kuitenkin jo maailmalla yleisesti käytössä oleva malli.

Ilveksen joukkuetta tarkastella huomio kiinnittyy lukuisiin lahjakkaisiin pelaajiin. Mikä on kääntänyt vaakakupin Ilveksen puolelle, kun NHL-varatut huippulahjakkaat pelaajat ovat valinneet suurella joukolla nimenomaan Ilveksessä pelaamisen.

– Vaikka pelaajat ovat nuoria on faktaa, että he ovat erittäin valveutuneita siitä mitä jääkiekossa tapahtuu, etenkin näin somekaudella. Maailma on muuttunut siten, että lahjakkaat ja tavoitteelliset pelaajat hakevat itselleen parasta paikkaa kehittyä ja luoda uraansa. Töitä pelaajien pitää tehdä itse, mutta olemme täällä valmiita auttamaan heitä saavuttamaan omia unelmiaan. Urheilussa parasta on aito ja rehellinen kilpailu, meillä peliaikaa ei jaeta sopimusten tai pelaajan iän perusteella. Uskallan myös väittää, että meillä arjen harjoittelu kestää päivänvalon ihan keneen tahansa verrattuna tällä hetkellä.

– Tietyllä tavalla Arttu Ruotsalainen on nyky-Ilveksen ilmentymä pelaajatyyppinä. Hän on erittäin työteliäs, luisteluvoimainen ja voitontahtoinen pelaaja, jolla on valtava määrä taitoa ja halua pelata kokonaisvaltaista ja raikasta peliä, kuvailee Koskela.

Ilveksen A-nuoriin liittyi harjoituskaudella nuori lupaava tsekkipelaaja Jakub Kos. Onko tulevaisuudessa mahdollista, että liigaseuran alla olevaan A-nuorten joukkueeseen tuodaan lupaavia nuorukaisia ulkopuolelta enemmänkin.

– Lähtökohta junioripuolella on että jos meillä on samantasoiset pelaajat omasta juniorituotannosta ja ulkopuolelta tuleva, niin tietenkin suosimme omaa junioriamme. Samaan aikaan meidän pitää olla valmiita siihen, että jos meillä on mahdollisuus saada riveihimme korkean potentiaalin omaavia pelaajia, jotka haluavat tulla meille kehittymään olemme tietenkin valmiita siihen.

– Jakub Kos on niin nuori pelaaja (s.2003), että hän pystyy oppimaan täällä harjoittelemaan paremmin. Hänen fysiikkansa on jäljessä samanikäistä suomalaista pelaajaa ja me pystymme auttamaan häntä siinä.

Ilveksen liigajoukkueella on tällä hetkellä vain yksi sopimus ulkomaalaispelaajan kanssa (Lukas Dostal). Onko tämä suunnitelmallista vai sattumaa.

– Tulevaisuudessa riippuen vuodesta on täysin mahdollista, että meillä pelaa 4-6 ulkomaalaista pelaajaa yhdellä kaudella. Pelaajia hankkiessa samantasoisissa pelaajissa suomalainen pelaaja menee edelle, mutta matala ulkomaaispelaajien määrä tämän kauden alussa on täysin sattumaa, avaa tilannetta Timo Koskela.

Tämän vuoden NHL-varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella varattu Lassi Thomson pelasi viime kaudella WHL:n Kelowna Rocketsissa huippukauden. Täksi kaudeksi Thomson palasi Ilvekseen.

– Olemme todella tyytyväisiä, että hän halusi palata täksi kaudeksi Ilvekseen ja näki meidät parhaana paikkana kehittyä ja olemme kiitollisia siitä, että Ottawa Senators mahdollisti tämän yhtälön.

Ilveksellä on yhteistyösopimus Mestiksessä pelaavan Kooveen kanssa ja moni liigapelaaja mahtuu ikänsä puolesta pelaamaan myös A-junioreihin.

– Mestiksen pelaajaliikennesäännöt asettavat omat rajansa yhteistyölle, mutta silti Koovee on meille huikea mahdollisuus ja olemme heidän pääyhteistyöseuransa. Mestis-seura Tampereella on meille suuri voimavara.

Kauden ollessa lähtökuopissaan Ilveksellä ei ole varsinaista hakua päällä.

– Tällä hetkellä olemme erittäin tyytyväisiä joukkueeseen, mutta kaikki riippuu niin monesta tekijästä kuten esimerkiksi loukkantumisista. Joukkue on täysin valmis vasta kun siirtoaika on ummessa, Koskela painottaa.

– Tällä hetkellä seuraamme Arttu Ruotsalaisen tilannetta, mutta en ole käyttänyt turhaa energiaa miettimällä jääkö ”Are” meille vai nappaako hän paikan Buffalo Sabresin kokoonpanosta.

– Meillä on laaja rinki joka mahdollistaa kilpailuasetelman ja sen, että meillä on mahdollisuus myös kierrättää pelaajistoa ja olla sitä kautta raikkaalla kokoonpanolla kaikissa otteluissa, jos loukkantumiset eivät kavenna porukkaa.

Kauden 2019-2020 kotiotteluiden liput myynnissä!
Muutoksia alkamisaikoihin: 19.10. Ilves-Lukko ja 26.10. Ilves-Pelicans
UUTISET