Mikko Alahäivälä

Ilves kohtasi vuoden 2017 viimeisessä ottelussaan SaiPan. Lappeenrantalaiset nousivat 3-2-jatkoaikavoittoon, ja Ilves lähti kotimatkalle yhden sarjapisteen kanssa.

Tehokolmikko juonii avausmaalin

Ensimmäisen viisiminuuttisen aikana hallitsevana osapuolena oli SaiPa, mutta avausmaalin iski jo ensimmäisellä minuutilla Ilves. Kiekko pelattiin Teemu Rautiaisen ja Sami Sandellin kautta maalille nousevalle Ville Meskaselle, joka onnistui ujuttamaan sen Frans Tuohimaan ohi ajassa 0.39. SaiPan ensimmäiset laukaukset tulivat Topi Nättiseltä ja Sandellin harhasyötöstä vetämään päässeeltä Joni Nikolta. Antti Lehtonen torjui kuitenkin varmasti, vaikka joutui jälkimmäisessä tilanteessa venymäänkin.

Meskanen ja Sandell pelasivat ottelun yhdeksännellä minuutilla jälleen hyvin yhteen, mutta tällä kertaa Tuohimaa otti Sandellin laukauksen räpylällä kiinni. Minuutin päästä SaiPa esitti nopean vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Valtteri Virkkunen laukoi terävästi, mutta Lehtonen venytti patjansa kiekon tielle. Erän puolivälissä myös Jonatan Tanus laukoi vaarallisesti, mutta lukemat pysyivät 0-1:ssä. Vajaan minuutin kuluttua edellisestä Rautiainen tarjosi päädystä Meskaselle loistavan paikan, mutta hyökkääjän suoraan syötöstä lähtenyt laukaus suuntautui nyt hieman vasemmalta ohi.

Ottelun ensimmäinen ylivoima tuli Tapio Laakson huitomisjäähyn myötä SaiPalle ajassa 12.34. Kotijoukkue loi useamman paikan, mutta Antti Lehtonen torjui Kalle Maalahden viivalaukauksen, ja Ville Kohon veto nousi yli maalin. Myöskään Cody Kunykin ja Joni Nikon yritykset lähietäisyydeltä eivät tuottaneet tulosta, joten Ilves selvisi alivoimastaan takaiskutta.

Reilut kolme ja puoli minuuttia ennen erän loppua Lehtonen torjui Nättisen oikealta b-pisteeltä lähteneen laukauksen ja jälkitilanteesta SaiPan Tanus lähti jäähylle huitomisesta. Tupsukorvien pakkopeli ei kuitenkaan lähtenyt ollenkaan käyntiin, ja ainoiksi yrityksiksi jäivät Mark Floodin ja Joe Piskulan kaukovedot. SaiPan tullessa täysilukuiseksi Teemu Lepaus pääsi vielä yrittämään Olli Vainion vedon jälkeen, mutta tulosta ei tullut. Saman vaihdon aikana Lepaus vuorostaan pelasi oikealta laidalta vauhdikkaasti nousseen Mikael Kurosen vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui päin Tuohimaata. Ilves johti avauserän jälkeen Meskasen maalilla 0-1.

Thomasin tykki puhuu ylivoimalla

Toisen erän ensimmäinen tilastomerkintä tuli ajassa 21.27, kun SaiPan Roy Radke lähti jäähylle koukkaamisesta. Kuvio saatiin heti kuntoon, ja ensimmäinen yritys tuli Arttu Ruotsalaiselta, jonka laukaus meni kuitenkin Frans Tuohimaan torjunnan kautta oikealta ohi. Teemu Rautiaisen laukaus puolestaan paukkui plekseihin, ja Valtteri Viljasen viivalaukauksen SaiPa-hyökkääjä onnistui blokkaamaan.

Ilves pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle ajassa 26.42, kun Lasse Lappalainen joutui kampittamaan nopeasti kulmassa pyörähtäneen Ruotsalaisen. Ville Meskanen oli lähellä viedä tupsukorvat kahden maalin johtoon, mutta terävästi vasemmalta b-pisteeltä lähtenyt rannelaukaus kilahti Tuohimaan torjunnan kautta tolppaan. Ylivoima pyöri nytkin mukavasti, mutta Rautiaisen ja Viljasenkaan laukaukset eivät löytäneet oikeaa osoitetta. SaiPan tasoitus oli myös lähellä joukkueen päästyä täysilukuiseksi, mutta Antti Lehtonen ja Ilves-puolustus onnistuivat selvittämään kovan laukauksen irtokiekosta tulleen tilanteen.

Erän käännyttyä jälkimmäiselle puoliskolleen Joona Ikonen tarjosi Juuso Pullille vetopaikan, ja jatkotilanteesta Tapio Laakso pääsi yrittämään irtokiekosta mutta tuloksetta. Ilveksen paine jatkui, mutta Arttu Ruotsalaisenkaan nousu päädystä maalille ei tuottanut toista osumaa. Erän 15. peliminuutilla Mikael Kurosella oli Teemu Lepauksen syötöstä paikka maalin kulmalta, mutta lukemat pysyivät edelleen 0-1:ssä.

Ilveksen illan neljäs ylivoimamahdollisuus tuli erän loppuun ajassa 37.15. Tällä kertaa tulosta tuli nopeasti, kun Bill Thomas laukoi viivasta oikeaan yläkulmaan vain 18 sekunnin ylivoimapelin jälkeen. Myös SaiPa pääsi vielä ylivoimalle toisen erän aikana, mutta Antti Lehtonen torjui yritykset, ja erätauolle siirryttiin Ilveksen 0-2-johdossa.

SaiPa nousee jatkoaikavoittoon

SaiPan ylivoima jatkui kolmannen erän alkuun, mutta Ilves hoiti illan toisenkin alivoimansa loppuun asti. Erän alkuminuutit olivat lievää SaiPan hallintaa, mutta erityisen hyviä paikkoja se ei saanut luotua. Ilveksen Jarkko Parikka pääsi myös laukomaan viivasta pienen maskin takaa, mutta Tuohimaa torjui kiekon kilvellä kulmaukseen. Ajassa 44.30 SaiPa tuli maalin päähän, kun David Goodwin aloitti eteenpäin ja tarjosi maalin eteen Kim Strömbergille paikan, jota tämä ei jättänyt käyttämättä. Puoli minuuttia myöhemmin kotijoukkue sai mahdollisuuden ylivoimalla, kun Eemeli Suomi joutui jäähyaitioon. Ilves kuitenkin selvitti alivoiman ja jäähyn jälkeen jatkuneen SaiPan paineen, joka katkesi lopulta Saku Salmisen kampitettua Ville Meskasen ajassa 47.55.

Ilves sai rauhoitettua pakkopelinsä heti, ja lopulta Bill Thomas lähetti viivasta vaarallisen matalan laukauksen, mutta Tuohimaa onnistui torjumaan. SaiPan tultua täysilukuiseksi Joni Nikko nousi hyvän avauksen jälkeen keskeltä Ilves-alueelle ja lähetti puolustajan jaloista laukauksen, jonka Antti Lehtonen otti räpylällä kiinni. Varsin terävästi tänään esiintynyt Arttu Ruotsalainen loi 51. minuutin tienoilla itselleen vetopaikan, mutta Tuohimaa näki kiekon ja torjui.

Vajaat kolme minuuttia ennen erän loppua Teemu Rautiainen lähti yksinäiseen hyökkäykseen, mutta sai aikaiseksi terävän laukauksen puolustajan jaloista. Frans Tuohimaa oli kuitenkin hereillä ja piti lukemat 1-2:ssa. Hetken päästä edellisestä SaiPan David Goodwin nousi hyökkäysalueelle vasemmalta laidalta ja toimitti kiekon kulmasta maalille. Ilveksellä kävi tilanteessa huono onni, sillä kiekko kimposi Mark Floodin luistimesta sisään ja peli tasoittui 2-2:een ajassa 57.43. Tapio Laakso pääsi vielä erän viime sekunneille yrittämään vanhanaikaista, mutta tulosta ei tullut, ja ottelu venyi jatkoajalle.

Jatkoajalla ratkaisua ei tarvinnut odottaa kauan. SaiPan Ahti Oksanen pelattiin läpiajoon, ja hyökkääjä iski 3-2-voittomaalin ajassa 60.13.

Ottelun ratkaisut:

Ilves sai otteluun hyvän alun ja onnistui lopulta lisäämään johtoaan toisen erän lopussa saatuaan neljännen ylivoimamahdollisuutensa. Kolmannessa erässä SaiPa kuitenkin kavensi ja tasoitti viime minuuteilla onnekkaasti. Jatkoajalla kotiyleisöä huudatti Ahti Oksanen. SaiPan ensimmäinen ja kolmas maali olisivat olleet estettävissä, vaikka kotijoukkueen pelaajat näyttivätkin niissä myös henkilökohtaista osaamistaan.

Ilveksen parhaat:

Teemu Rautiainen, Sami Sandell ja Ville Meskanen juonivat ottelussa useamman paikan, joista ensimmäinen tuotti myös ottelun avausmaalin. Viimeisen ottelunsa Ilveksessä pelannut Bill Thomas teki hienon maalin ylivoimalla ja oli muutenkin aktiivinen. Arttu Ruotsalainen oli myös hyvin esillä ottelussa.