2. Otteluraportti
  3. Ennätyspitkä vierasvoittoputki jatkuu – Ilves teki Oulussa liigahistoriaa

Ennätyspitkä vierasvoittoputki jatkuu – Ilves teki Oulussa liigahistoriaa

Mikko Alahäivälä

Yhdeksännen peräkkäisen vierasvoittonsa ottanut Ilves kaatoi sarjaa johtavan Kärpät Oulussa jatkoajalla maalein 1-2. Ratkaisuosuman iski eilisessä kotivoitossa hattutempun viimeistellyt Arttu Ruotsalainen. Ilveksen 18. lokakuuta alkanut vierasotteluiden pisteputki on nyt neljäntoista ottelun mittainen, mikä on Liigan ennätys.

Kahden maalin avauserä

Ottelun alussa Jesse Puljujärvi pääsi yrittämään lähietäisyydeltä oman laukauksensa reboundista, mutta Ilveksen Lukas Dostal torjui myös jälkimmäisen yrityksen. Ensimmäisten minuuttien aikana nähtiin jokusia teräviä laukauksia, mutta painostusjaksot pysyivät pääosin lyhyinä. Seitsemännellä minuutilla Ilveksen Arttu Ruotsalainen ampui napakasti pienen maskin takaa siniviivan tuntumasta, mutta Kärppien slovakkimaalivahti Patrik Rybar torjui eikä Eemeli Suomi päässyt kunnolla irtokiekkoon maalin edessä.

Kamppailun ensimmäinen jäähy vihellettiin Ilveksen Robert Leinolle estämisestä ajassa 7.57. Keltapunaisissa retropaidoissa pelannut kotijoukkue onnistui hyödyntämään miesylivoimansa reilussa minuutissa, kun Jesse Puljujärvi laukoi suoraan syötöstä oikeaan alakulmaan. Kärpät siirtyi 1-0-johtoon ajassa 9.02.

Ilvekselle tarjoutui perään mahdollisuus tasoitukseen, kun Kärppien puolustaja Mikko Niemelä lähti rangaistusaitioon vastustajan mailasta kiinnipitämisestä ajassa 9.17. Osuma olikin lähellä Teemu Rautiaisen päästyä Jasse Ikosen laukauksesta tulleeseen irtokiekkoon maalin edessä, mutta Ilves-hyökkääjän yritys kilahti vasempaan tolppaan. Vihreäpaitainen vierasjoukkue pyöritti hyvin koko ylivoiman ajan, mutta maali jäi syntymättä.

14. minuutilla Matias Maccellin tarkka poikittaissyöttö tavoitti Jarkko Parikan, jonka yhdellä kosketuksella lähtenyt veto suuntautui kuitenkin ohi. Vain hetkeä myöhemmin Panu Mieholle tuomittiin rangaistus kiinnipitämisestä ja Kärpät pääsi toistamiseen ylivoimalle ajassa 13.46. Oululaisten ylivoima pyöri vaarallisesti tälläkin kertaa, mutta Ilves selvitti toisen jäähynsä ilman takaiskua.

Erätauko alkoi jo häämöttää, mutta maaliverkot heiluivat vielä toisenkin kerran, kun Ilveksen nelosketjun hyvä vaihto tuotti 1-1-tasoitusmaalin ajassa 19.24. Jasse Ikonen poimi kiekon maalin takana, kiersi vetopaikkaan b-pisteen tuntumaan ja ampui maskin takaa hienon rannelaukauksen etuyläkulmaan. Kahden edellisen kauden aikana Kärppiä edustaneen hyökkääjän maaliin merkittiin syöttöpisteet Miro Nallille ja ensimmäisen syöttöpisteensä Liigassa merkkauttaneelle puolustaja Santeri Hatakalle.

Kärpät niskan päällä toisessa erässä

Toisen kaksikymmenminuuttisen alussa Jesse Puljujärven laukaus viuhui hieman ohi ja toisessa päädyssä Patrik Rybar torjui maalin edessä irtokiekkoon päässeen Jasse Ikosen yrityksen. Viitisen minuuttia myöhemmin Puljujärvi ja tsekkipuolustaja Jakub Krejcik pääsivät ampumaan vaarallisilta paikoilta, mutta ensimmäisen kuti nousi yli maalin ja toisen Lukas Dostal torjui.

Yhdeksännellä minuutilla Kärppien puolustaja Topi Niemelälle pelattiin hyvä vetopaikka toiseen aaltoon, mutta Dostal torjui nytkin ja puolustaja Oskari Laaksonen siivosi irtokiekon pois maalin edestä. Toisen erän puolivälissä Dostal otti vuorostaan kiinni Juho Lammikon laukauksen. Erän alkupuolisko pelattiin enemmän Ilveksen puolustusalueella, mutta Kärppien todelliset huippupaikat olivat silti vähissä.

Oululaisten painostusjakso katkesi hyökkäyspään jäähyyn, kun Jasper Lindstenille tuomittiin rangaistus estämisestä ajassa 31.56. Puntit kuitenkin tasoittuivat Robert Leinon lähtiessä myös jäähylle kampituksesta ajassa 32.43.

Tasavajaalla pelattaessa Ilves-kapteeni Eemeli Suomi yritti suoraviivaista ratkaisua maalin kulmalta, mikä ei tuottanut tulosta. Perään puolustaja Kalle Maalahti teki viivassa näyttävän spin-o-raman, mutta harhautuksen jälkeen lähtenyt veto suuntautui myös päin kärppävahti Rybaria. Kotijoukkueen seuraava tekopaikka tuli, kun maalin takaa nopeasti lähtenyt Mika Pyörälän syöttö tavoitti maalin kulmalle nousseen Jesse Puljujärven, jonka suoraan syötöstä lähtenyt laukaus kilpistyi Lukas Dostaliin.

Erän lopussa nähtiin vielä muutama laukaus, mutta toiselle erätauolle mentiin lukemien ollessa edelleen 1-1. Avauserän torjuntamäärissä oli vain yhden torjunnan ero, mutta toisessa erässä Lukas Dostal joutui torjuntatöihin kymmenen kertaa ja Patrik Rybar vain viisi kertaa.

Ottelu venyy jatkoajalle – ratkaisu viimeisellä sekunnilla

Kolmannen erän neljännellä minuutilla Jesse Puljujärvi tarjosi hyvän syötön keskelle Mika Pyörälälle, jonka lämäri painui ohi maalin. Ilveksen vahvasti esiintynyt nelosketju painoi pari minuuttia myöhemmin peliä Kärppien päätyyn, mutta maalintekoyritykset jäivät lopulta piippuun. Seuraavaksi erän toistaiseksi parhaat paikat avautuivat Kärppien Jasper Lindstenille ja jatkotilanteesta Jesse Koskenkorvalle, mutta Lukas Dostal piti lukemat 1-1:ssä.

Ilveksen Eetu Päkkilä nousi hieman ennen erän puoliväliä päädystä keskelle hyvään vetopaikkaan, mutta Patrik Rybar onnistui torjumaan kärppäkasvatin rannelaukauksen. Toisessa päädyssä Juho Lammikon veto nousi ohi takakulmasta.

Ilveksen kolmosketju järjesti Teemu Lepauksen ja Joose Antosen johdolla hyvän pyörityksen kotijoukkueen päätyyn, mikä tuotti Ilvekselle ylivoiman, kun Mikko Niemelälle tuomittiin jäähy kampituksesta ajassa 52.03. Pakkopelin aikana paras paikka tuli maalin eteen Ville Meskaselle, jonka nosto nousi kuitenkin yli maalin.

Ajassa 55.59 Kärppien Jesse Puljujärvi laukoi yksilösuorituksensa päätteeksi kiekon sisään maalin edustalta, mutta Ilveksen maali oli liikkunut tilanteessa kahdestikin pois paikaltaan ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan. Videotarkistuksen jälkeen osuma hylättiin ja ottelu jatkui 1-1-lukemissa.

Vajaata minuuttia myöhemmin Ilveksen ykkösketju oli vuorostaan lähellä iskeä johtomaalin, mutta kiekko pomppi niukasti ohi. Kärpät sai erän loppuun herkullisen mahdollisuuden, kun Ilveksen Jarkko Parikalle vihellettiin jäähy kampituksesta ajassa 59.18. Puolustaja Jakub Krejcikin viivalaukaus kilahti vielä tolppaan, mutta kolmatta maalia ei varsinaisella peliajalla nähty, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Ilves selvitti alivoimansa, ja lopulta ratkaisu nähtiin jatkoajan viimeisellä sekunnilla. Kärpät menetti kiekon hyökkäyssiniviivalla, minkä seurauksena Arttu Ruotsalainen karkasi läpiajoon. Eilen Hakametsässä Sportia vastaan hattutempun iskenyt keskushyökkääjä ampui kiekon tarkasti vasemman tolpan juureen ja varmisti Ilvekselle 1-2-jatkoaikavoiton.

Ilves rikkoi ennätyksiä

Ilves nappasi yhdeksännen peräkkäisen vierasvoittonsa, mikä on seuran ennätys. Neljännellätoista peräkkäisellä pisteitä tuottaneella vierasottelullaan Ilves puolestaan otti haltuunsa Liigan ennätyksen. Samalla tupsukorvat katkaisivat myös pitkän tappioputkensa Kärppiä vastaan. Oululaiset olivat voittaneet peräti 16 edellistä kohtaamista.

Seuraavat ottelut

Ilveksen ottelut jatkuvat keskiviikkona 15.1. Mikkelissä Jukureita vastaan. Hakametsässä Ilves kohtaa seuraavaksi Pelicansin, joka saapuu vieraaksi lauantaina 18.1. Tule paikan päälle kannustamaan!

Ilves matkaa Ouluun – nappaako Ilves vieraspelien voittoennätyksen Kärppien kustannuksella?
Jatkaako Ilves isäntien ilonpilaamista Mikkelissä?