MENUMENU

Otteluraportti

Heleniuksen mahtiotteet toivat voiton SaiPasta

Ilves nappasi neljännen perättäisen kotivoittonsa kaatamalla SaiPan  huippujännittävässä kamppailussa. 2-1 kotivoiton sankarit olivat Riku Helenius ja molemmat maalit viimeistellyt kapteeni Eemeli Suomi. Voitto oli Ilvekselle ensimmäinen SaiPasta 24.2.2017 jälkeen.

Avauserä jää maalittomaksi

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, vaikka molemmat joukkueet olivat pelanneet edellispäivänä. Vierailija SaiPa oli terävämpi avausminuuteilla ja kultakypärä Cody Kunyk pääsi testaamaan todenteolla Ilves-maalilla pitkästä aikaa pelannutta Riku Heleniusta juuri ennen kolmannen peliminuutin päättymistä. Kunykin vaarallinen laukaus suuntautui ylänurkkaan, mutta Heleniuksen hanskapelastus oli näyttävä ja tilanteessa voittava.

Sama parivaljakko oli vastakkain reilua kahta minuuttia myöhemmin, kun Kunyk karkasi läpiajoon. Tälläkin kerralla Helenius oli parissa etevämpi. Seuraavassa vaihdossa Jerry Ahtola pelasi Ilveksen ensimmäisen maalipaikan Joona Ikoselle, mutta ottelussa loistavasti torjunut Frans Tuohimaa torjui.

Koko ajan paremmin pelissä ollut kotijoukkue oli lähellä maalia, kun Julius Valtonen ohjasi maalinedustalta. Tuohimaa torjui, mutta Valtonen pääsi ensimmäisenä irtokiekkoon ja Markus Kojo joutui rikkomaan ja Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ajassa 10.30. Ilveksen ylivoima oli vaisua ja peliä jatkettiin tasalukemissa. Tunteet kuumenivat erän loppupuolella, kun Robin Salo riisti kiekon hyökkäysalueella sääntöjenvastaisesti ja laukoi jäähyvihellyksen jälkeen kohti Heleniusta. Jostain syystä Salo selvisi ajassa 17.20 tilanteesta pelkällä kaksiminuuttisella.

Ilveksen ylivoima ehti vasta käynnistyä, kun Juhani Tamminen ja Brendan Kichton taistelivat päädyssä ja molemmille vihellettiin kaksiminuuttiset. Joose Antonen pääsi laukomaan kahdesti poikittaissyötöstä, mutta Tuohimaa torjui vakuuttavasti. Erän viimehetkillä Ilveksen Topias Haapanen pääsi läpi ja puolustaja löi häntä sivusta luistimiin, mutta paraatipaikalla ollut tuomari ei nähnyt tilanteessa rikettä ja ottelu siirtyi maalittomana erätauolle yleisön huokaillessa menetettyä rangaistuslaukausta.

Toinen erä maalivahtien näytöstä

Avauserän puolivälistä lähtien peliä vienyt Ilves oli edellä heti vihellyksestä ja jälleen hienosti pelannut Arttu Ruotsalainen pääsi puolittain irti, mutta Tuohimaa jatkoi vahvoja otteitaan. Ajassa 21.47 Ilves pääsi jälleen ylivoimalle, kun Joona Ikonen riisti kiekon Brandon Kichtonilta ja Robin Salo rikkoi. Ilveksen ylivoimapelaamisen perisynti eli liiallinen kiekonsiirtely kostautui jälleen ja SaiPa selvisi helpolla.

Ilves vei ottelua minuuttikaupalla, mutta todelliset huippupaikat puuttuivat ja Frans Tuohimaa oli maalillaan itse varmuus. Kesken Ilveksen painostuksen SaiPan Tomi Iso-Mustajärvi onnistui riistossa ja pääsi maalipaikalle, mutta Riku Helenius piti etukulman ummessa. SaiPa pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle ottelun jälkimmäisellä puoliskolla, kun Teemu Lepaus sai kaksiminuuttisen. SaiPan ylivoima pyöri, mutta Cody Kunykin ulkotolppalaukausta lähemmäs vierailijat eivät päässeet.

Ilves hallitsi erää loppuun saakka, mutta erässä 17 kertaa torjunut Tuohimaa selvitti kaikki tilanteet loppuun saakka. Aivan erän lopulla Tomi Iso-Mustajärvi sai kaksiminuuttisen pitämällä Eemeli Suomen mailasta kiinni.

Jännitys kestää kirjaimellisesti viimeiseen sekuntiin

Erän alkuun tullut ylivoima oli onnistua, kun kahdella nopealla syötöllä kiekko pelattiin Joona Ikoselle, joka sai häirittynä kiekon ulkotolppaan. Tapahtumarikkaassa päätöserässä alkoi tapahtua todenteolla ja tuomaristo oli ensimmäistä kertaa tekemässä videotarkistusta ajassa 44.16 kun Brandon Kichtonin kiskaisu tärisytti ylärimaa. Videotarkistuksen jälkeen ehdittiin pelata vain 23 sekuntia, kunnes Eemeli Suomi pääsi hyökkäysviivassa kiekonriistoon. Kapteeni koitti hakea keskustasta Arttu Ruotsalaista, mutta kiekko palasi Eemeli Suomelle, joka ujutti kiekon etukulmasta sisään ohittaen viimein Frans Tuohimaan siirtäen Ilveksen 1-0 johtoon ajassa 44.39.

Ilveksen johtomaalia seuraavassa hyökkäyksessä kiekko sai ikävän pompun ja Riku Helenius joutui venymään pelastukseen. Ajassa 46.33 vierailijat jatkoivat jäähyilyään Vladimir Denisovin taklatessa Topias Haapasta 2+10 minuutin arvoisesti. Jälleen miehekkäästi pelannut Nikolas Matinpalo ei tätä hyväksynyt vaan retuutti isokokoista Denisovia kaksiminuuttisen verran ja peliä jatkettiin tasavajaalla.

Tasavajaalla pelatessa SaiPa pelasi ottelun vahvimpia jaksojaan ja Kalle Maalahdella oli puoli maalia tyhjänä, mutta Riku Helenius otti yhden kauden isoimmista torjunnoista nollaamalla Maalahden mailansa varrella. Jäähyilyyn sortunut vierasjoukkue sai ajassa 49.35 rangaistuksen, kun Markus Kojo sai kaksiminuuttisen kohdeltuaan kaltoin Topias Haapasta. Ilveksen ylivoima pyöri kolmannessa erässä paremmin kuin alkuottelussa, mutta viimeinen isku jäi uupumaan. Ilves pääsi vielä yrittämään ajassa 53.43 kun Cody Kunyk oli jäähyvuorossa, mutta viimeinen isku jäi yhä uupumaan yhdestä Jarkko Parikan huippupaikasta huolimatta.

Ottelun loppuun saatiin lisäväriä, kun ajassa 57.27 Teemu Lepauksen maila nousi mailaa nostaessa SaiPa-pelaajan kasvoihin 2+2 minuutin rangaistuksen arvoisesti. SaiPa otti aikalisän ja Tuohimaan pois maaliltaan. Uhkapeli kostautui nopeasti, sillä Eemeli Suomi pääsi kiekkoon ja nosti omalta alueelta kiekon tyhjään maaliin siirtäen Ilveksen 2-0 johtoon ajassa 57.43.

Peli oli kuitenkin yhä pahasti kesken ja ajassa 58.15 SaiPa sai kuparisensa rikki paljon esilläolleen Cody Kunykin laukoessa Micke Saaren kovan poikittaissyötön Heleniuksen kainalosta maaliin. SaiPa pääsi jatkamaan tilannetta ylivoimalla ottelun loppuun saakka. Paine Ilveksen alueella oli lopulla hirvittävä ja miesmassa Heleniuksen maalilla valtava. Jännitys jatkui kirjaimellisesti viimeiseen sekuntiin, kun ottelu päättyi videotarkistukseen. Kiekkoa potkaistiin loppuhetkillä, mutta paras arvaus tilanteesta on että kiekko ei ikinä käynyt maaliviivaa pidemmällä, vaan Riku Helenius venytti huippuottelunsa ihan viimeiseen hetkeen saakka.

Näin kotiyleisö pääsi juhlimaan neljättä perättäistä kotivoittoa ja joukkue saattoi päästä nauttimaan vapaasta loppuvuodesta. Ilveksen pelit jatkuvat seuraavan kerran vuonna 2019.

Ilves.comin mediaryhmä toivottaakin lukijoilleen Hyvää ja onnellista uutta vuotta!

Kommentit:

Karri Kivi

Riku Helenius

Arttu Ruotsalainen

Nikolas Matinpalo

Toimittaja: Valtteri Kujansuu, Radio FUN Tampere
Lähde: Kivi | Helenius | Ruotsalainen & Matinpalo


Seuraava kotiottelu pelataan keskiviikkona 2.1.2019 Vaasan Sportia vastaan. Tervetuloa kotkajahtiin!

Ilves-Kauppa

Pistetaulukko

MAALIT
#22 RUOTSALAINEN
13
MAALIA

SYÖTÖT
#75 LEPAUS
18
SYÖTTÖÄ

PISTEET
#22 RUOTSALAINEN
30
PISTETTÄ

PLUS/MIINUS
#57 PARIKKA
+15
+ / -

RANGAISTUKSET
#91 HALMO
97
MINUUTTIA

Sarjataulukko

# JOUKKUE O TM PM P
1. Kärpät 42 139 64 94
2. Tappara 42 123 110 74
3. TPS 42 113 101 74
4. Pelicans 41 119 93 70
5. Lukko 42 117 118 66
6. HPK 42 115 102 66
7. HIFK 42 123 120 64
8. Ilves 42 118 124 61
9. Sport 42 130 142 59
10. SaiPa 41 105 116 58
11. JYP 41 103 102 56
12. KalPa 40 99 123 53
13. KooKoo 42 108 136 52
14. Jukurit 42 103 122 50
15. Ässät 41 81 123 39

Lisää aiheita

22.1.2019 / Uutinen

Joona Ikoselle ja Tuomas Salmelalle jatkosopimukset, Nikolas Matinpalon optio käytetään

Ilves on tehnyt hyökkääjä Joona Ikosen, 20, ja puolustaja Tuomas Salmelan, 23, kanssa jatkosopimukset. Ikosen jatkosopimus on kolmivuotinen ja Salmelan yksivuotinen....

LUE LISÄÄ


19.1.2019 / Otteluraportti

Lukon tähtipelaajat liikaa Ilvekselle – Laaksosen loukkaantuminen säikäytti

Ilveksen kolmen ottelun viikko päättyi Raumalla toiseen peräkkäiseen tappioon, kun Lukko piti pisteet kotihallissaan 5-2-voitolla. Lukon kärkihyökkääjien tehoilta oli tamperelaisille liikaa,...

LUE LISÄÄ


18.1.2019 / Otteluennakko

Kannattajien tukema Ilves pistejahdissa Raumalla

Ilves matkaa lauantaina Raumalle, jossa se kohtaa suurilukuisen kannattajaryhmänsä tukemana Rauman Lukon ennen kuin suuri osa paikalle saapuneista katsojista ja joukkueesta...

LUE LISÄÄ


17.1.2019 / Otteluraportti

Kärpät tehokkaampi Hakametsässä

Eilen TPS:n Turussa kaatanut Ilves isännöi torstai-iltana Kärppiä Hakametsässä. Kannattajakatsomon upealla tifolla käynnistynyt ottelu kääntyi nopeasti tehokkaasti pelanneen Kärppien johtoon, eikä...

LUE LISÄÄ