3. Tulikuuma Helenius torjui Ilvekselle kolme pistettä Hämeenlinnasta

Tulikuuma Helenius torjui Ilvekselle kolme pistettä Hämeenlinnasta

Markus Mesiä

Hämeenlinnan lauantai-illassa pelattiin elintärkeistä pisteistä, kun play-off-paikoista pelaavat Ilves ja HPK kohtasivat kauden kolmannen kerran. Tamperelaisten 2-1-voiton takuumiehenä torjui Riku Helenius, joka sai pidettyä hämeenlinnalaiset isännät kurissa kolmen pisteen arvoisesti.

Videotarkastuksella johtoon

HPK sai alkuun erinomaisen alun, kun joukkueen kultakypärä Teemu Turunen pääsi jo ensisekunneilla läpiajoon. Häirinnän seurauksena tuomittu rangaistuslaukaus ei kuitenkaan tuottanut tulosta kiekon hukkumisen takia, joten salamamaali jäi Hämeenlinnassa vain haaveeksi.

Maalinteon aloitti rikkonaisessa avauserässä Ilves, kun nuori Nikolas Matinpalo säntäsi rohkeasti maalille. Kiekko katosi HPK-maalivahti Antti Karjalaisen selän taakse, josta kiekko liikkui lopulta patjojen mukana viivan yli. Tilannetta tarkasteltiin ensin pitkään videolta, ja lopulta hyväksytty maali vielä haastettiin isäntien toimesta. Videot eivät kuitenkaan vieneet 20-vuotiaalta puolustajalta uran ensimmäistä Liiga-osumaa.

HPK ärtyi maalista selvästi, ja loppuerä pelattiin tukevasti Ilveksen puolustuspäässä. Isännät saivat työnnettyä kiekon yhdessä Riku Heleniuksen kanssa maaliin asti, mutta tuomaristo hylkäsi onnistumisen välittömästi maalivahdin häirintänä. Sen lähemmäs tasoitusta eivät isännät avauserässä päässeet, vaikka Ilves tarjosikin kurittomuudellaan ja huolimattomuudellaan useamman ylivoiman.

Isäntien ylivoima rankaisi

Toisessa erässä kaukaloon luisteli kaksi selvästi kurinalaisempaa joukkuetta. Tiukaksi puolustustaisteluksi muuttunut ottelu ei avopaikkoja tarjonnut, vaikka selvästi hallinnut HPK hakikin tasoitusta. Helenius torjui isäntien harvat paikat varmasti.

Kotiyleisö pääsi viimein tuulettamaan toisen erän loppupuolella, kun Ilveksen Eero Savilahti istui jäähyään. Läpi kauden hyvää ylivoimaa pelannut HPK ei tuhrinut mahdollisuuttaan, vaan sahasi tamperelaisnelikon muutamalla syötöllä täysin halki. Laukaisupaikalla odottanut Niclas Lucenius ei avopaikastaan erehtynyt, vaan laittoi suoraan syötöstä kiekon ohi voimattoman Heleniuksen.

Ilves pääsi kavennuksen jälkeen vielä paikoille, mutta kumpikaan joukkue ei saanut illan toista osumaa tehtyä. Lähimmäksi päässyt Teemu Rautiainen lirutti kiekon hiukan ohi Karjalaisen vartioiman maalin, eikä toisessakaan erässä täten nähty yhtä maalia enempää.

Päätöserän rynnistyksellä kolme pistettä

Ilves sai päätöserään erinomaisen tilaisuuden, kun HPK sortui jo ensiminuuteilla jäähyilyyn. Tamperelaiset pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimalla lähes kaksi minuuttia, mutta kiekko ei kuitenkaan päätynyt verkkojen perukoille.

Tamperelaiset palkittiin viimein illan toisella osumalla, kun Topias Haapasen laukaus kimposi päätypleksistä maalin toisella puolella odottaneen Jerry Ahtolan lapaan. Tilanteen liian myöhään tajunnut Karjalainen ei ehtinyt enää kiekon eteen, joten Ilves pääsi jo toista kertaa ottelun aikana johtoon.

Vaikka HPK rynnisti vielä takaa-ajoon ilman maalivahtiakin, illan isännät eivät päässeet todellisille maalipaikoille. Ilveksen puolustus sai pidettyä erityisesti vasenta laitaa hyökänneet hämeenlinnalaiset kurissa, minkä lisäksi erinomaisen iltapuhteen torjunut Helenius piti oman maalinsa puhtaana. Summerin pirahtaessa taululla komeilivat lukemat 1-2, mikä tarkoitti Ilvekselle tärkeitä kolmea pistettä.

Ilveksen kausi jatkuu keskiviikkona Turussa, kun vastaan asettuu Liigan kakkospaikalla majaileva TPS. HPK saa puolestaa torstaina vieraaksi SaiPan.