Mikko Alahäivälä

Ilveksen kolmas peräkkäinen voitto jäi haaveeksi, kun HIFK oli kotonaan vahvempi lukemin 3-0. Helsinkiläiset rokottivat virheistä tylysti ja jättivät vieraansa lopulta kokonaan ilman maaleja.

HIFK iskee Ilveksen nukahduksista

Ottelun ensimmäinen vaarallinen tilanne tuli kolmannen peliminuutin täytyttyä, mutta maalin edestä kimmonnut kiekko painui vasemmalta puolelta ohi. Avausmaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauan odotella, sillä HIFK:n Thomas Nykopp iski kiekon sisään Ilves-puolustuksen keskeltä ajassa 3.40. Kotijoukkue pääsi vajaan puolen minuutin päästä yrittämään myös ylivoimalla, kun Olli Vainio lähti jäähylle koukkaamisesta. Kultakypärä Erik Thorell luikerteli ylivoimalla b-pisteelle vetopaikkaan, mutta Antti Lehtonen torjui ruotsalaishyökkääjän nopean laukauksen, ja Ilves selvitti jäähyn lopulta helposti.

Seitsemän ja puolen minuutin kohdalla kotijoukkueen Jarkko Malinen sai kiekon b-pisteiden väliin vapaaseen vetopaikkaan, mutta hyökkääjän viimeistely ei onnistunut. HIFK:n paine jatkui, ja minuutin kuluttua Lehtonen torjui vuorostaan Juhani Tyrväisen vaarallisen ohjauksen. Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle hieman ennen erän puoliväliä Micke-Max Åstenin hyökkäyspään kampitusjäähyn myötä. Mark Flood laukoi kahteen otteeseen viivasta mutta tuloksetta. Ilveksen seuraava paikka tuli Olli Vainiolle, jonka viivaveto ei löytänyt verkkoon asti.

Ajassa 13.31 lukemat muuttuivat 2-0:aan puolustuspään virheen seurauksena. Micke-Max Åsten laukoi Ilveksen harhasyötöstä, ja Panu Mieho ohjasi kiekon sisään maalin edestä. Reilut neljä minuuttia ennen erän päätöstä Teemu Lepaus teki näyttävän harhautuksen, mutta nollakulmasta lähtenyt rystyveto ei yllättänyt IFK-maalivahti Kevin Lankista. Parin minuutin kuluttua hyökkäyksen kärkenä polkenut Eemeli Suomi odotti maltilla toisen aallon, mutta Lankinen torjui Vainion kovan lämärin. Erän lopussa Jarkko Parikka pääsi vielä laukomaan Ilveksen nelosketjun paineen päätteeksi, mutta erätauolle mentiin HIFK:n 2-0-johdossa.

Thorell kasvattaa kotijoukkueen johtoa

Toisen erän avausminuutilla Joona Koppanen katkaisi HIFK:n avauksen taidokkaasti ilmasta, mutta Kevin Lankinen torjui ilman suurempaa maskia lähteneen vedon. Erän neljännellä minuutilla kapteeni Tapio Laakso haki kiekon päädystä ja pyörähti terävästi maalille – rystyltä lähtenyt yritys ei kuitenkaan ohittanut Lankista. Parin minuutin kuluttua Sami Sandell puolestaan tarjosi loistavan lättysyötön takatolpalle Juuso Pullille, mutta Lankinen otti Ilves-puolustajankin suoran laukauksen kiinni. Ilveksen nelos- ja kakkosketju jatkoivat paineen luomista, mutta viimeinen silaus jäi yhä puuttumaan, vaikka ottelun hallinta olikin kääntynyt tamperelaisille. Lukemat olivat toisen erän puolivälissä edelleen 2-0.

Vierasjoukkueen seuraava paikka avautui Eemeli Suomen hyvästä pelin levityksestä. Ville Meskanen nousi oikealta laidalta alueelle kiekon kanssa ja tavoitteli syötöllään maalin eteen ajavaa Arttu Ruotsalaista, mutta tämä ei onnistunut iskemään kavennusta. Ilveksen Antti Lehtonen teki erän ensimmäisen kunnon torjuntansa vasta 13. minuutilla, kun Micke-Max Åsten laukoi nopeasti b-pisteen kaarelta. Kotijoukkueen seuraava hyökkäys olikin sitten upea yksilösuoritus kultakypärä Erik Thorellilta, joskin sitä edesauttoi Ilveksen antama tila. Hyökkääjä haki kiekon omalta puolustusalueelta, polki koko kentän läpi, kaarsi maalin kierrettyään vetopaikkaan ja ampui terävällä rannelaukauksella IFK:n 3-0-johtoon ajassa 33.35.

Vajaat kolme minuuttia ennen erän loppua HIFK loi hetkellisesti kovan paineen Ilveksen päätyyn, mutta laukaukset suuntautuivat hieman ohi. Viimeisellä minuutilla myös Juuso Salmi pääsi yrittämään avopaikalta maalin edestä, mutta Antti Lehtonen venyi akrobaattiseen torjuntaan. Toinen erä eteni pitkään Ilveksen hallinnassa, mutta ainoan maalin iski Thorell.

Kuparinen jää rikkomatta

Kolmannen erän alussa Ilves pääsi heti ylivoimalle, kun Juha-Pekka Haataja otti hyökkäyspään jäähyn kampituksesta. Ville Meskaselle pelattiin ensimmäinen paikka toiseen aaltoon, mutta Lankinen torjui kultakypärän laukauksen. Jäähyn lopussa Teemu Rautiainen laukoi oikealta b-pisteeltä ja Tapio Laakso yritti reboundista, mutta kavennusta ei vieläkään syntynyt. Vieraiden seuraavakin paikka avautui Laaksolle, mutta keskisektorilta lähtenyt lyöntilaukaus jäi Lankisen varusteisiin.

HIFK sai ensimmäistä kertaa painetta Ilves-päätyyn vasta viidennellä minuutilla, mutta kunnon ratkaisupaikkaa se ei saanut luotua. Seuraavaksi oli Ilveksen kakkosketjun vuoro painaa peli HIFK:n päätyyn, mutta kotijoukkue puolusti keskustan hyvin. Parin minuutin kuluttua Mark Flood puolestaan pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta IFK:n puolustus ehti kiekon tielle.

Hieman ennen erän puoliväliä Sami Sandell voitti kaksinkamppailun ja nousi kiekon kanssa vahvasti kohti maalia, minkä seurauksena Jarkko Malinen joutui rikkomaan. Ilves ei kuitenkaan saanut ylivoimalla mitään aikaan, ja takamatka pysyi edelleen kolmessa maalissa.

Ajassa 53.19 Teemu Rautiainen lähti jäähylle kampituksesta. Ilves karvasi Arttu Ruotsalaisen ja Joona Koppasen johdolla todella ahnaasti alivoimalla ja kapteeni Tapio Laakso oli lähellä iskeä reboundista kavennuksenkin. Maali jäi tekemättä, mutta Thomas Nykoppin jäähyn myötä Ilves pääsi vuorostaan ylivoimalle. Pakkopeli ei kuitenkaan lähtenyt pyörimään, ja paras paikka jäähyn aikana tuli punapaitojen Vili Sopaselle, jonka laukauksen Antti Lehtonen torjui. Erän viimeisellä minuutilla Ilves loi vielä painetta ja pääsi ylivoimallekin, mutta maalia ei nähty. HIFK:n maali pysyi puhtaana loppuun asti, ja helsinkiläiset saivat juhlia 3-0-voittoa.

Ottelun ratkaisut:

HIFK pääsi turhan helposti kahden maalin etumatkalle jo avauserässä. Toisessa erässä Ilves oli aktiivisempi ja pelin hallinta pitkään tamperelaisilla, mutta Erik Thorellin näyttävä yksilösuoritus muutti lukemat jo 3-0:aan katkaisten Ilveksen paineen. Päätöserän paikat eivät enää tuoneet lukemiin muutosta, ja Ilves sai lähteä kotimatkalle tyhjin tassuin.