Mikko Alahäivälä

Ilveksen kahden maalin johto ei pitänyt, kun HPK nousi kolmannessa erässä rinnalle ja ohi. Joe Piskulan viimeisellä minuutilla laukoma maali vei ottelun jatkoajalle, mutta ratkaisevan osuman iski vierasjoukkueen Oula Palve.

Neljän maalin avauserä

Ilves sai otteluun loistavan alun, kun kapteeni Tapio Laakso vei kotijoukkueen johtoon ajassa 0.14. Laakso tavoitteli syötöllään maalille nousevaa Joona Ikosta, mutta kiekko kimposi sisään HPK-puolustaja Niklas Frimanin kautta. Seuraavan pariminuuttisen aikana Ilveksellä oli kaksi muutakin paikkaa, mutta Teemu Lepauksen laukaus ja Juhani Tammisen syöttöyritys Lepaukselle maalin eteen eivät tuottaneet tulosta.

HPK tuli tasoihin ajassa 3.44, kun Miro Karjalaisen laukaus viivasta upposi verkon perukoille. Tasoitusmaalin jälkeisessä vaihdossa Ilveksellä oli myös paikka iskeä, kun nelosketju loi jälleen paikan, mutta Tamminen ei saanut ohjattua Lepauksen syöttöä maalin edestä sisään.

Seitsemän ja puolen minuutin kohdalla HPK sai painetta Ilveksen maalille eikä johto-osumakaan ollut kaukana. Vastahyökkäyksestä myös Ilves loi paikan, mutta maalin eteen nousseelle Teemu Rautiaiselle tarkoitettu syöttö ei aivan löytänyt perille. Hakametsän yleisö sai kuitenkin tuulettaa 2-1-maalia jo ajassa 6.53. Joona Ikonen tarjosi hienon syötön vasemmalta laidalta, ja Sami Sandellin suora laukaus ohitti HPK:n Emil Larmin räpyläkäden puolelta.

Seuraavat seitsemän minuuttia olivat ympäripyöreämpää pelaamista ja ote lievästi vierasjoukkueella. Erän 15. minuutilla Tapio Laakso laukoi vasemman b-pisteen tuntumasta, mutta veto suuntautui liian keskelle ja Larmi torjui. Seuranneesta aloitusvoitosta aukesi vetopaikka Ikoselle ja reboundista vielä Laaksollekin, mutta lukemat pysyivät 2-1:ssä. Reilut kolme minuuttia ennen erän loppua HPK-hyökkääjä puolestaan kilautti terävällä rannelaukauksellaan tolppaan.

Illan ensimmäinen ylivoimamahdollisuus avautui Ilvekselle. Ensimmäinen paikka tuli Ville Meskasen syötöstä Sami Sandellille mutta tuloksetta. Paine jatkui, ja seuraavaksi oli Sandellin vuoro tarjoilla maalin eteen Juhani Tammiselle. Kiekko kuitenkin kimposi jälleen sisään Niklas Frimanin mailasta, joten ajassa 18.04 syntynyt osuma merkittiin Sandellin nimiin. HPK:lla oli vielä erän lopussa hyökkäys kahdella yhtä vastaan, mutta Antti Lehtonen torjui Mikko Lehtosen vedon, ja avauserän jälkeen tulostaululla komeili Ilveksen 3-1-johto.

Laaksosen pistetili auki liigadebyytissä

Toinenkin erä alkoi ilvesläisittäin hyvin, kun viisikko Rautiainen-Sandell-Meskanen-Laatikainen-Flood järjesti HPK-päätyyn noin minuutin mittaisen pyörityksen. Hyökkäys päättyi b-pisteiden välistä lähteneeseen Ville Meskasen laukaukseen, mutta HPK:n maalille vaihdettu Antti Karjalainen torjui. Hieman ennen erän neljännen peliminuutin täyttymistä Teemu Rautiainen laukoi ahdistettuna jäänuoliaisen kohti vasenta alakulmaa, mutta Karjalainen venytti jälleen patjansa tielle. Erän seitsemännellä minuutilla Antti Lehtonen puolestaan otti kiinni toisesta aallosta vapaasti laukomaan päässeen Ville Viitaluoman vedon.

Ajassa 27.40 oli HPK:n ensimmäisen ylivoiman vuoro, kun Tapio Laakso lähti istumaan kaksiminuuttista poikittaisesta mailasta. Ilveksen tilanne muuttui nopeasti entistä tukalammaksi, kun Mark Floodin rystypurku nousu pleksien yli ja HPK pääsisi pelaamaan lähes täydet kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla. Jäähyt kostautuivatkin nopeasti sen jälkeen, kun HPK sai rauhoitettua pakkopelinsä. Kultakypärä Oula Palve syötti, ja Kristian Vesalainen laukoi komeasti oikeaan yläkulmaan suoraan poikittaissyötöstä.

Ilveksen tultua täysilukuiseksi ketju Rautiainen-Sandell-Meskanen painoi pelin jälleen hyökkäyspäätyyn. Meskanen pelasi Rautiaiselle kaksi vetopaikkaa keskisektorille, mutta Ilveksen kultakypärän laukaukset jäivät tällä kertaa vaisuiksi. Ketjun seuraavassa vaihdossa oli Rautiaisen vuoro tarjoilla Meskaselle maalin eteen, mutta piste per peli -tahdilla kauden pelannut Ilves-kasvatti ei ahdistettuna saanut vetoaan nousemaan, ja Karjalainen onnistui torjumaan patjallaan.

Reilut kaksi minuuttia ennen erän loppua nähtiin ruma tilanne, kun HPK:n Miro Karjalainen taklasi Eemeli Suomea päähän ja sai tilanteesta ansaitusti ulosajon. Ilves rokotti ylivoimallaan kymmenen sekuntia ennen erän loppua Tapio Laakson ohjatessa Teemu Rautiaisen syötön sisään maalin edestä. 4-2-osuman toinen syöttöpiste kirjattiin uransa ensimmäistä liigaottelua pelanneelle 18-vuotiaalle Oskari Laaksoselle.

HPK lähellä viedä koko pistepotin

Tulokaspuolustaja Laaksonen väläytti heti kolmannen erän alussa pelirohkeuttaan harhauttamalla HPK-hyökkääjän siniviivalla alimpana pelaajana. Kolmanteen erään jatkunut ylivoima ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan, sillä HPK-puolustaja Joonas Lehtivuori riisti kiekon Ilveksen hyökkäyssiniviivalla ja karkasi läpiajoon. Ex-Ilves nosti kiekon rystyltä verkkoon ja muutti lukemat 4-3:een ajassa 41.16.

Erän kuudennella minuutilla Juhani Tamminen oli lähellä viedä Ilveksen takaisin kahden maalin johtoon, mutta laukaus kimposi ylärimasta päätyverkkoihin. Juho Liuksiala ja Joona Koppanen puolestaan yrittivät iskeä suoraviivaisen hyökkäyksen jälkeen maalin eteen pomppimaan jäänyttä kiekkoa sisään, mutta Antti Karjalainen sai lopulta suljettua pelivälineen alleen. HPK:n tasoituskaan ei ollut kaukana, kun Kristian Vesalainen laukoi poikittaissyötöstä, mutta Antti Lehtonen venyi hienoon torjuntaan. Kiekko kimposi torjunnasta vielä toiselle puolelle HPK-pelaajan lapaan, mutta veto epäonnistui ja suuntautui ohi maalin.

Ilveksen seuraava tilanne syntyi vähemmän yllättäen Sami Sandellin johtaman ketjun toimesta. Ville Meskanen ja Teemu Rautiainen pääsivät nousemaan kohti maalia vain yhtä HPK-puolustajaa vastaan, mutta Meskasen syöttö nousi liian korkeaksi, eikä Rautiainen onnistunut jatkamaan syöttöä ilmasta sisään. Jatkotilanteesta myös Sandell pääsi laukomaan maalin kulmalta irtokiekosta, mutta HPK-puolustaja blokkasi laukauksen heittäytymällä.

HPK sai mahdollisuuden tasoitukseen ylivoimalla, kun Juhani Tamminen sai jäähyn kampituksesta ajassa 53.55. Kristian Vesalainen ampui jälleen terävästi poikittaissyötöstä, mutta Lehtonen veti pidemmän korren. Seuraava tilanne kuitenkin muutti lukemat 4-4:ään, kun Vesalaisen syöttö muutti suuntaa Joe Piskulan mailasta ja ohitti Lehtosen ajassa 55.49. Seuraava kylmä suihku oli vuorossa vajaan kahden minuutin päästä, kun Joonas Lehtivuori iski näyttävällä tavalla illan toisen maalinsa vieden HPK:n 4-5-johtoon ajassa 57.38. Takaiskuista ymmärrettävästi tuskastunut kotiyleisö sai kuitenkin vielä tuulettaa, kun Ilves otti kuudennen kenttäpelaajan jäälle ja Joe Piskula laukoi pelin 5-5:een ajassa 59.08. Eemeli Suomella oli vielä avopaikka iskeä voittomaali aivan erän viimeisillä sekunneilla, mutta Antti Karjalainen torjui Ilves-hyökkääjän laukauksen, ja ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoajan ensimmäinen paikka tuli hattutemppua yrittämään päässeelle Lehtivuorelle, jonka laukauksen Antti Lehtonen torjui antamatta reboundia. Viisiminuuttisen puolivälissä HPK:n Eetu Tuulola karkasi läpiajoon, mutta Lehtonen piti lukemat 5-5:ssä. Seuraavissa vaihdoissa ratkaisua pääsivät yrittämään Ilveksen Ville Meskanen ja Eemeli Suomi, mutta kummankin laukaukset painuivat hieman ohi. Voittomaali syntyi lopulta ajassa 63.46. HPK:n Kristian Vesalainen nousi maalille, ja Oula Palve jatkoi reboundiin sisään ratkaisten ottelun hämeenlinnalaisten eduksi lukemin 5-6.

Ottelun ratkaisut:

Ilveksellä oli mahdollisuus karata kolmannen erän alussa ylivoimalla kolmen maalin johtoon, mutta sen sijaan HPK tuli Joonas Lehtivuoren alivoimaosumalla maalin päähän. Viimeisellä viisiminuuttisella kahden minuutin välein tulleet kaksi hämeenlinnalaisten maalia olivat lähellä jättää kotijoukkueen kokonaan ilman pisteitä, mutta Joe Piskulan maali vei ottelun jatkoajalle. Lopulta HPK sai kuitenkin juhlia voittoa, kun Oula Palve iski voittomaalin maalin edustalta.

Ilveksen parhaat:

Teemu Rautiainen, Sami Sandell ja Ville Meskanen olivat jälleen vahvasti esillä hyökkäyspäässä. Sandellin tavoin kaksi maalia tehnyt Tapio Laakso jatkoi myös hyvää virettään. Ensimmäistä liigaotteluaan pelannut 18-vuotias puolustaja Oskari Laaksonen pelasi ennakkoluulottomasti ja avasi heti pistetilinsäkin.

Kuuntele kommentit:

Joe Piskula ja Otto Koivula | Oskari Laaksonen ja Karri Kivi

Nappaako Ilves kolmannen perättäisen voiton?
Nujertaako Ilves Pelicans-peikkonsa?
UUTISET