Mikko Alahäivälä

Kauden tähän mennessä tärkein ottelu kääntyi lopulta selvänumeroisesti Ilvekselle. 3-6-vierasvoitto nosti Ilveksen sarjataulukossa vain neljän pisteen päähän viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävistä Ässistä.

Ässät kilauttaa tolppia, Ilves iskee maalit

Ottelu alkoi tunnustellen Poriin matkustaneiden ilvesläisten kannustaessa alusta asti äänekkäästi. Ilveksen saatua ensimmäisen paineenpoikasen hyökkäyspäätyyn sattui kuitenkin merkkausvirhe, jonka seurauksena Ilves-kasvatti Ville Korhonen karkasi luvattoman helposti läpiajoon. Hyökkääjä päätyi harhautukseen, jonka jälkeinen rystynosto kilahti ylärimaan. Tilanne tarkistettiin vielä videolta, joka osoitti, ettei kiekko käynyt maalissa.

Ensimmäinen tilastomerkintä tuli ajassa 2.41, kun Juho Liuksiala lähti jäähylle kampituksesta. Ässät haki ratkaisuja hanakasti, ja ensimmäisen 30 sekunnin aikana kiekko lähetettiin neljästi kohti Riku Heleniuksen vartioimaa maalia. Ilves-maalivahti torjui hyvin, ja lopulta vierasjoukkue selvitti alivoiman helpohkosti selvittyään alun paineesta. Juhani Tamminen pääsi myös kerran nousemaan alivoimalla vetopaikkaan, mutta Henri Kiviaho torjui laukauksen.

Seitsemän ja puolen minuutin kohdalla Ässien Philip McRae nouse maltillisen harhautuksen jälkeen maalille, mutta Helenius onnistui torjumaan matalan laukauksen. Minuutin kuluttua Ilveksen ykkösketju piti kiekkoa hyökkäyspäädyssä, ja lopulta Jussi Makkonen joutui kampittamaan terävästi suuntaa vaihtaneen Teemu Lepauksen. Ilvekselle sattui kuitenkin jälleen nukahdus, ja Simon Suoranta pääsi karkaamaan alivoimalla läpiajoon. Hyökkääjä punnersi ohi Mark Floodin, mutta rystylaukaus kilahti tolppaan, ja Ilves selvisi toistamiseen säikähdyksellä. Ylivoima ei lähtenyt pyörimään, mutta sitä ei lopulta tarvittukaan, kun Otto Koivula taituroi upean soolomaalin. Hyökkääjä veivasi Ässien Niko Peltolan solmuun siniviivan tuntumassa, nousi maalille ja iski kiekon näyttävästi sisään ohi Kiviahon ajassa 9.59.

Parin minuutin kuluttua maalista Joona Koppanen punnersi vasemmalta puolustajan ohi, mutta Kiviaho torjui pienestä kulmasta lähteneen laukauksen. Pian Ilveksen yritys tuotti kuitenkin toistamiseen tulosta, kun Teemu Lepaus siirsi vierasjoukkueen 0-2-johtoon ajassa 13.42. Sami Sandell laukoi vasemmalta laidalta, ja Lepaus pisti Kiviahon pudottaman kiekon sisään maaliviivalta. Kaksi ja puoli minuuttia ennen erän loppua Ässät osui kolmatta kertaa rimaan, kun viivalaukaus ohitti Heleniuksen tuomatta kuitenkaan palkintoa kotijoukkueelle. Helenius torjui vielä myös Jarno Kärjen matalan laukauksen patjalla, ja Ilves siirtyi erätauolle kahden maalin johdossa.

Kolme maalia toisessa erässä

Ässät vaihtoi toiseen erään maalille Andreas Bernardin. Ville Meskasen kärkäs karvaaminen tuotti Ilvekselle ylivoiman Ben Bloodin lähtiessä istumaan jäähyä kiinnipitämisestä. Meskanen ja Eemeli Suomi tarjosivat toiselleen vetopaikat, mutta laukaukset epäonnistuivat. Paine pysyi hyökkäysalueella, mutta Meskasen toinenkaan veto, joka lähti Sami Sandellin poikittaissyötöstä, ei tuottanut tulosta.

Kotijoukkue selvisi alivoimasta ja täysilukuiseksi tultuaan kiekko oli pian Ilveksen maalissa. Jere Seppälä toimitti kiekon viivasta maalille, ja Simon Suoranta ohjasi 1-2-kavennuksen ajassa 25.56. Parin minuutin kuluttua Ässät oli jälleen kärkkäänä kiekossa maalin edessä, mutta Riku Helenius selvitti tilanteen. Ilveksen Meskanen puolestaan otti hyökkäyspäädyssä taklauksella kiekon pois Niko Peltolalta ja tarjosi pelivälineen maalia kohti nousseelle Arttu Ruotsalaiselle, joka ei nopeasti tulleessa tilanteessa kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä.

Ilveksen erän toinen ylivoima tuli ajassa 30.33, kun Ville Korhonen lähti jäähylle kampituksesta. Mark Flood laukoi kahdesti viivasta mutta tuloksetta, ja Meskasen veto osui ulkotolppaan. Vieraskannattajat saivat kuitenkin tuulettaa kolmatta kertaa ajassa 31.53, kun Sami Sandell ampui vasemmalta b-pisteeltä ranteella yläkulmaan. Ässien vastaus tuli nopeasti, sillä Sakari Salminen nosti kotijoukkueen jälleen maalin päähän jo 48 sekunnin päästä. Salminen näytti jo tuhranneen tilaisuutensa, mutta hyökkkääjä onnistui upottamaan kiekon sisään pienestä kulmasta.

Seuraavaksi Olli Vainio ampui viivasta Meskasen esityöstä, mutta Bernard torjui räpylällä. Eemeli Suomella puolestaan oli avopaikka reilut neljä minuuttia ennen toisen erän loppua, mutta rystyveto meni ohi maalin, vaikka Bernard oli jo tilanteesta ulkona. Ässät voitti toisen erän maalein 2-1, mutta päätöserään mentiin Ilveksen ollessa edelleen johtoasemassa.

Tupsukorvien johto pitää

Kolmannen erän alussa Ässien Niklas Appelgrenilla oli hyvä paikka maalin edestä, mutta Riku Helenius torjui. Myös Jussi Makkonen pääsi laukomaan vapaasti, mutta Ilves-maalivahti ei ollut yllätettävissä. Vastahyökkäyksessä kiekkoa kuljettanut Arttu Ruotsalainen ei lopulta saanut kunnon ratkaisua aikaiseksi.

Ilveksen neljäs maali syntyi onnekkaalla tavalla ajassa 44.29. Olli Vainio laukoi viivasta, ja kiekko pomppi helponnäköisesti sisään. Kyseessä oli puolustajan ensimmäinen maali tällä kaudella. Maalin jälkeen Ilveksellä oli jälleen paikka, mutta verkko heilui vasta vastahyökkäyksestä. Ässät nousi taas maalin päähän, kun Ville Korhonen laukoi Jere Seppälän syötöstä lukemiksi 3-4. Maalijuhlat jatkuivat, ja seuraavaa osumaakaan ei tarvinnut odottaa kuin 39 sekuntia. Otto Koivula ja Juhani Tamminen tekivät upean esityön, ja Julius Valtonen nosti kiekon rystyltä sisään päättäen hienon kuvion tuuletuksiin ajassa 46.40.

Tupsukorvat pääsivät perään vielä ylivoimallekin. Nyt maalia ei kuitenkaan syntynyt, vaikka pyöritys kesti koko kaksiminuuttisen. Seitsemän minuuttia ennen erän loppua Ässillä oli useita paikkoja aivan maalin edustalta, mutta Riku Helenius venyi lyhyen ajan sisällä neljään hyvään torjuntaan. Porilaiset saivat pian yrittää kavennusta myös ylivoimalla, mutta Ilves kesti, ja lukemat pysyivät 3-5:ssä.

Ässät otti aikalisän reilut kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Kotijoukkue lähti hakemaan kavennusta ilman maalivahtia, mutta Ilveksen Sami Sandell pääsi kiekkoon ja ratkaisi ottelun lopullisesti iskemällä loppulukemat 3-6 tyhjiin.

Ottelun ratkaisut:

Ilves meni ensimmäiselle erätauolle 0-2-johdossa, vaikka Ässät oli kolisuttanut maalirautoja kolmesti. Toisessa erässä Ässät nousi kahdesti maalin päähän, ja välissä Sami Sandell iski Ilveksen kolmannen maalin. Kolmannessa erässä maalitehtailu jatkui, ja lopulta Ilveksen tehokkuus toi lukemien valossa selvän voiton. Tupsukorvat ottivat tänään vain kaksi jäähyä ja iskivät kaksi ylivoimamaalia. Kapteeni Tapio Laakson ja Teemu Rautiaisen ollessa sivussa joukkueesta löytyi korvaavia ratkaisijoita.

Ilveksen parhaat:

Illan tehokkain Ilves-pelaaja oli tänään kapteenina toiminut Sami Sandell, joka iski pisteet 2+1. Kymmenen ottelun maalittoman putkensa katkaissut Otto Koivula iski näyttävän osuman ja teki hienon esityön Julius Valtosen maaliin. Juhani Tamminen merkkautti myös kolme syöttöpistettä. Ville Meskanen ja Eemeli Suomi loivat jälleen useita paikkoja mutta jäivät tänään ilman tehoja. Suomi urakoi kentällä yli 24 minuuttia. Erityismaininnan ansaitsevat myös katsomon puolella hienoa meteliä pitäneet kannattajat.

Kommentit (Toim. Mikko Aaltonen, Radio FUN Tampere):

Olli Salo

Juhani Tamminen

Lähde: Olli Salo | Juhani Tamminen

Isot pisteet jaossa Porissa
Oskari Laaksonen nuorten maajoukkueeseen
UUTISET