1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Hurjasti taistellut Ilves siirtyi Lukko-voitolla sarjakärkeen

Hurjasti taistellut Ilves siirtyi Lukko-voitolla sarjakärkeen

Marko Herckman

Ilveksen ja Lukon lauantain ottelu Hakametsässä käynnistyi tyylikkäällä Hockey Legends-aateloinnilla. Itse ottelu oli kovavauhtinen, tunteikas ja viihdyttävä. Ilveksen aseina oli Vadim Zerenkon loistava maalivahtipeli sekä betoninen alivoima. Ilves voitti 4-2-ja siirtyy maaottelutauolle sarjakärjessä.

Ilvespakit tulittavat Lehtisen vaihtoon

Ottelun ensimmäinen kymppi oli aktiivista ja vauhdikasta peliä puolin ja toisin. Lukon Michael Haga sai parin minuutin pelin jälkeen jäähyn kampituksesta ja Ilves pääsi ylivoimalle. Tamperelaiset saivat ylivoiman aikana muutaman vetopaikan, mutta parhaat paikat tulivat Lukolle. Ilves-kasvatti Julius Mattila pääsi ensin nokikkain Vadim Zerenkon kanssa, mutta sentterin veto kilahti tolpasta ulos. Hetki myöhemmin läpi oli Linus Nyman, mutta hyvävireinen Zerenko torjui.

Ilves löysi tehovaihteen erän jälkimmäisellä puolikkaalla. Lukon kultakypärä hiveli ensin Ilves-maalin tolppaa, mutta seuraavassa vaihdossa Ilves iski. Joonas Oden levitti Aleksi Elorinteelle ja puolustajajärkäle iski kauden toisen osumansa ajassa 10.35. Myös illan toisesta osumasta vastasi puolustaja. Nick Baptiste pelasi kiekon Simon Johanssonille ja ruotsalaispuolustaja pamautti selvästi vapauttavan kauden avausmaalinsa ajassa 14.00. Molemmissa osumissa Ilveksen maskipelaaminen oli mallikasta.

Erän erikoisemmasta osumasta vastasi Johanssonin maaliin syöttöpisteen saanut Jarkko Parikka. Puolustaja viritti siniviivalta laukauksen, joka kimposi päätylaudan kautta Lukon maalivahti Lassi Lehtiseen ja siitä maaliin. 3-0-lukemat ajassa 16.01 saivat Lukon vaihtamaan maalille Samuel Jukurin. Ilveksen Matias Mäntykivi pääsi heti kokeilemaan Jukurin torjuntataitoja, mutta kunnollinen laukaus unohtui näyttävien harhautusten jälkeen eikä lisäosumia erässä enää nähty.

Lukko hallitsee toista erää

Lukko pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla kun Les Lancaster oli saanut kiinnipitämisjäähyn ensimmäisen erän lopulla. Lancasterin jäähyn jälkeen oli Jarkko Parikan vuoro lähteä rangaistusaitioon estämisestä. Varsinkin jälkimmäisen jäähyn aikana Lukko pystyi luomaan monta tekopaikkaa ja Ilves tarvitsi toden teolla huippuvireistä Zerenkoa maalinsa suulla.

Jäähyjen myötä kiekonhallinta jäi pitkäksi aikaa raumalaisten haltuun ja Ilves joutui pyörimään välillä pitkiä pätkiä omassa kenttäpäädyssä. Erässä kymmenen kertaa torjunut Zerenko jatkoi vahvoja otteitaan ja toisaalta myös koko Ilveksen joukkue puolusti keskustaa hyvin ja auttoi maalivahtiaan uhrautuvasti.

Ilves pääsi kokeilemaan toistamiseen ylivoimaa erän viimeisellä vitosella kun Lukolla oli liikaa pelaajia jäällä. Ilveksen paras paikka tuli Petri Kontiolalle, jonka laukaus pysähtyi Samuel Jukurin paidan hihaan. Jäähyn jälkeen Nick Baptiste ajoi ahnaasti kohti maalia ja törmäsi avustettuna päin Lukon maalia. Tilanteesta seurasi hässäkkä, jonka seurauksena jäähylle lähtivät Ilveksestä Dominik Masin ja Matias Mäntykivi, sekä Lukosta Scott Pooley ja Samuli Piipponen. Erän loppu mentiin tasaisissa merkeissä ja päätöserään mentiin Ilveksen 3-0-lukemista.

Ilveksen alivoima betonia

Ilveksen kolmas erä meni enimmäkseen alivoimaa pelatessa. Dominik Masin oli ensimmäinen boksiin joutunut Ilveksen pelaaja. Masinin jäähyn aikana tahtipuikkoa heilutti Ilveksen tuulennopea laituri Antti Saarela. Saarela tökkäsi kiekon keskialueelle ja jätti Lukon puolustuksen telineisiin. Saarela nosti läpiajonsa päätteeksi kiekon ohi Jukurin ja vei kotijoukkueen 4-0-johtoon ajassa 42.29. Saarela irtosi vielä toistamiseen saman alivoiman aikana ja irtokiekkoon oli ehtiä vielä Eetu Päkkilä, mutta viides osuma jäi syntymättä.

Lukko pääsi ensimmäisen kerran maalintekoon ajassa 47.15 kun Anrei Hakulinen pääsi ohittamaan maalin kulmalta huippupelin pelanneen Vadim Zerenkon. Kolme sekuntia myöhemmin Nick Baptiste joutui huitomisjäähylle, mutta läpi pelin hyvin toiminut Ilveksen alivoima kesti jälleen. Jäähyn päätyttyä aloituksissa läpi ottelun niskan päällä ollut Lukko voitti hyökkäyspään aloituksen puhtaasti ja Matthew Abt pääsi ampumaan kiekon suoraan ylänurkkaan.

Ilveskin pääsi kertaalleen erässä koittamaan ylivoimaa Julius Mattilan kakkosen aikana, mutta ylivoima ei toiminut alivoiman lailla. Loppupeli mentiinkin Ilveksen alivoimapelin merkeissä – ensin Joni Ikonen kävi istumassa kakkosen ja sen päätyttyä Tuomas Salmela joutui suihkun puolelle Scott Pooleyhen osuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta. Ilves kuitenkin selvitti pitkän vitosen mallikkaasti ja hurja taistelu toi lopulta 4-2-kotivoiton.

Lukko kamppailun kautta maajoukkuetauolle – ennakossa haastattelussa Antti Saarela
Arvokkaat jäähyväiset ja siirtymä kirkkaisiin valoihin – dokumenttisarja kuvaa Tapparan ja Ilveksen poikkeuksellisen syksyn tapahtumat
UUTISET