Vesa Suonsyrjä

Ilves pelasi erinomaisen ottelun CHL-mestaruuden keskiviikkona voittaneen JYP:n isäntänä ja nappasi tärkeät kolme pistettä lukemin 6-3. Monesta sankarista Riku Helenius oli pelin ykkönen monella laadukkaalla torjunnallaan. Joukkueet iskevät yhteen uudelleen heti huomenna Jyväskylässä.

Ilves jyrää avauserässä

Ottelu sai Ilvesläisittäin täydellisen alun, kun joukkue murtautui kolmella yhtä vastaan hyökkäykseen. Sami Sandell toi kiekkoa itse ja laukoi. Juho Olkinuora torjui vain puolittain ja Teemu Rautiainen löi kiekon viivalta sisään ainoastaan 20 sekunnin pelin jälkeen. Rautiaisen kauden kuudenteentoista maaliin toiseksi syöttäjäksi tilanteen avannut Teemu Lepaus.

Ilveksen vahva alku pakotti JYPn virheisiin ja ajassa 3:16 Juuso Vainio kaatoi Rautiaisen rangaistuksen arvoisesti. Kiekko kulki kuin ajatus ja maali suorastaan roikkui ilmassa. Lopulta Ville Meskanen laukoi kiekon yläpeltiin Juhani Tammisen maagisesta poikittaissyötöstä. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin Sami Sandell, jolle syöttöpiste oli uran sadas.

JYP pääsi mukaan otteluun, kun Jerry Turkulainen jäi vapaaksi keskustaan ja kiekko löytyi aivan yläkulmasta. Kavennusmaali syntyi ajassa 8:39. JYP pääsi peliin mukaan ja seuraavina minuutteina vain Riku Helenius piti Ilveksen johdossa. Kolmea virhettä seurasi kolme avopaikkaa ja niitä kolme huippupelastusta.

Erän neljäs osuma syntyi erikoisesti, kun Mark Flood ja Eemeli Suomi pelasivat kiekon laitaa viilettäneelle Ville Meskaselle, jonka heitto maalille meni epävarmasti tilanteen pelanneen Juho Olkinuoran kainalosta maaliin ajassa 15:29.

Avauserässä maalipaikat olivat käytännössä tasan, mutta Riku Helenius teki eron joukkueiden välille torjuen erässä 16 kertaa.

Ilves ratkaisee ottelun toisen erän lopulla

Toiseen erään JYP vaihtoi maalivahtia ja neljästi avauserässä torjunut Olkinuora vaihtui Eetu Laurikaiseen. JYP tuli vahvasti toisen erän alkuun ja Helenius joutui heti useamman kerran töihin. JYP kavennus oli senteistä kiinni kiekon kimmottua tolppaan omasta puolustajasta.

Seuraava paikka aukeni mahtavan ottelun pelanneelle Sami Sandellille, joka pääsi puolittain läpi. Längistä yritys kilpistyi Laurikaiseen ja jatkotilanteesta Mikko Kalteva lähti ajassa 24:07 kaksiminuuttiselle maalin siirtämisestä. Ylivoima pyöri jälleen hyvin, mutta Laurikainen torjui varmasti. Ylivoiman puolen välin jälkeen tuli useamman minuutin katkos, kun kaukalon laitaa korjattiin.

JYPn selvitettyä alivoimansa nähtiin erikoinen tilanne, jossa Riku Helenius purki kiekon suoraan Mikko Kuukan lapaan keskialueelle ja tämä toimitti kiekon maaliin. Maali hylättiin Jarkko Immosen selvän paitsioaseman vuoksi ja aloitus tuotiin JYP alueelle tahallisen paitsion vuoksi.

Peli aaltoili päästä päähän ja paikoja tuli molemmille joukkueille. Ajassa 34:10 Oskari Laaksoselle tuomittiin rangaistus kiinnipitämisestä tämän hukattua mailansa. Ilves taisteli kuitenkin uhrautuvasti ja kenttäpelaajat suorastaan söivät kumia. Eemeli Suomi jätti kamppailun uhrautuvan blokkinsa jälkeen, ensitietojen mukaan pahemmalta kuitenkin vältyttiin.

Erän lopulla katsojille tarjottiin todellista silmäkarkkia, kun Otto Koivula nappasi kiekon Mikko Kaltevalta ja näyttävien harhautusten jälkeen nosti rystyltä kiekon Laurikaisen patjan yli ajassa 38:23.

Ja vain 45 sekuntia myöhemmin halli räjähti uudelleen, kun Teemu Lepaus tarjoili ja Sami Sandell räväytti kiekon yläpeltiin ajassa 39:08. Kahden erän loppuhetkien maalin ansiosta Ilves pääsi kolmanteen erään turvallisessa 5-1 johdossa.

Ilves varmistaa täydet pisteet

Kolmas erä oli kaukana tylsästä selkeistä lukemista huolimatta. Heti alkuerästä Olli Vainio täräytti kiekon ylärimaan Otto Koivulan tarjoilusta. Ajassa 42:40 Juhani Tamminen sai kaksiminuuttisen, mutta JYP vaikutti alistuneelta kohtaloonsa. Aivan rangaistuksen lopulla Juuso Puustinen haki voimia yläkerrasta, mutta jääkiekkoilussa ”jumalan käsi” ei mene läpi.

Minuuttia myöhemmin Juuso Puustinen teki oikean maalin kaventaen tilanteeksi 5-2. Heti maalia seuranneessa vaihdossa Mikko Kaltevalla oli oiva paikka lisäkavennukseen, mutta kiekko helisytti vain päätypleksiä. Kaltevan paikkaa seuraavassa hyökkäyksessä Teemu Lepaus ja kaimansa Rautiainen sahasivat upeasti puolustuksen rikki. Lepauksella oli jo upea maalipaikka, mutta tämä käänsi Rautiaiselle tyhjän maalin eteen. Kauden upeimman maalin esti vain viime hetken häirintä, joka vei laukauksesta voiman ja Laurikainen ehti viime hetkillä eteen.

Ilves sai kaksi perättäistä ylivoimaa, kun ensin JYP sortui vaihtovirheeseen ja heti selvitetyn alivoiman jälkeen Nolan Yonkman otti idioottimaisen rangaistuksen murjomalla Teemu Rautiaista. Paine JYP päädyssä oli hurjaa ja vain ihme pelasti CHL-mestarit takaiskulta.

Ajassa 57:34 Joe Piskula sai kaksiminuuttisen ja JYP pääsi kahden maalin päähän, kun Henri Kanninen ohjasi Mikko Kaltevan laukauksen maaliin ajassa 59:14. Kavennuksesta riohkeutta saanut JYP valmennus otti Laurikaisen pois maaliltaan ja Ilves pääsi iskemään vielä kertaalleen. Teemu Lepaus pääsi riistoon ja pelasi Sami Sandellin tyhjää maalia vastaan. Sandell osoitti todellista joukkuepelaajan luonnetta ja siirsi kiekon Teemu Rautiaiselle, joka iski loppulukemat 6-3.

Ilveksen parhaat

Täynnä onnistujia olleesta ryhmästä nousee esiin maalivahti Riku Helenius, joka on viime kierroksilla ollut jatkuvasti erinomainen. Sami Sandell iski tehot 1+3, Teemu Rautiainen 2+1 ja Teemu Lepaus 0+3. Ville Meskasen kaksi avauserän maalia nostivat miehen maalisaldn upeaan lukemaan 22.