3. Ilvekselle kirpeänmakuinen jatkoerätappio Raksilassa

Ilvekselle kirpeänmakuinen jatkoerätappio Raksilassa

Marko Herckman

Ilves löi ykkössuosikki Kärpät todella ahtaalle ensimmäisessä neljännesfinaalissa Oulussa. Kärpät nousi viime minuutilla tasoihin parranpärinää herättäneellä osumalla ja onnistui lopulta voittamaan jatkoerässä 4-3. Sarja jatkuu heti huomenna Hakametsässä.

Ilves iskussa avauserässä

Kärpät aloitti ensimmäisen puolivälieräpelin aktiivisesti ja sai heti avausvaihdossa luotua paineen Ilveksen päätyyn. Kotijoukkueen ensimmäinen hyvä maalintekopaikka tuli Radek Koblizekille. Lukas Dostal torjui kuitenkin rauhallisesti niin Koblizekin kuin hetkeä myöhemmin Michal Kristofin yrityksen.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä paremmin Ilves käänsi peliä ja loi vaarallisen oloisia suoria hyökkäyksiä. Eero Savilahti löysi kahdeksan minuutin pelin jälkeen edellispelistä vatsataudin takia sivussa olleen Mike Halmon laidalta. Kanadalaishyökkääjä Halmo ampui terävästi ranteella takanurkkaan aivan tolpan juureen ja Ilves meni 0-1-johtoon ajassa 8.15. Seuraavassa vaihdossa Arttu Ruotsalainen irrotti itsensä terävällä riistopelaamisella ja luistelulla tekopaikkaan, mutta Kärppien puolustus ehti viime hetkellä väliin.

Erän käännyttyä toiselle puolikkaalleen Ilves onnistui toistamiseen. Juhani Tamminen voitti hyökkäyspään aloituksen eteenpäin ja toimitti kiekon lopulta siniviivalta kohti Kärppien maalia. Juho Liuksiala sai Lasse Kukkosen häirinnästä huolimatta mailansa Tammisen heiton väliin ja ohjasi Ilveksen 0-2-johtoon ajassa 12.42.

Hetkeä myöhemmin Ilves pääsi ylivoimalle, kun Miska Humaloja koukki Joona Ikosta. Ilveksen ylivoima jäin kuitenkin vaisuksi. Kolmisen minuuttia ennen erän päättymistä Kärppien Teemu Kivihalme pääsi kokeilemaan takakulmalta, mutta Dostal venyi huipputorjuntaan. Jatkotilanteesta Ilveksen Erik Ahopelto joutui kampituksesta jäähyaitioon. Nimekkään oululaisryhmän ylivoima oli heti tehokasta ja Shaun Heshka ampui kiekon ohi pahasti maskissa olleen Lukas Dostalin.

Erän viimeisellä minuutilla Arttu Ruotsalainen vedettiin kumoon Ilveksen puolustusalueella ja tuomari nosti kätensä rangaistuksen merkiksi. Ilves lähti siirretyn rangaistuksen aikana nostamaan peliä ja sai aikaan pyörityksen Kärppien alueelle. Tilanne näytti jo valuvan hukkaan, mutta viime sekunneilla Tuomas Salmela heitti kiekon maalille. Irtokiekossa ensimmäisenä oli Teemu Rautiainen, joka toimitti kiekon ohi Kärppä-veskari Veini Vehviläisen erän päätössummerin soidessa samaan aikaan. Videolta todettiin kiekon olleen maalissa ennen summerin soimista ja terävästi esiintynyt Ilves lähti erätauolle 1-3-johdossa.

Kärppien vuoro iskeä pukukoppimaali

Kärppien Rasmus Kupari pääsi minuutin pelin jälkeen vastaiskuun ja Mark Flood joutui rikkomaan jäähyn arvoisesti. Kärpät sai ylivoimalla muutaman vaarallisen vetopaikan, mutta erässä yhdeksän kertaa torjunut Dostal selvitti tilanteet. Toinen erä meni pitkään tasaisissa merkeissä ja seuraavaksi ylivoimaa pääsi yrittämään Ilves, kun Mikko Niemelä kampitti jalallaan Arttu Ruotsalaisen. Teemu Lepauksen vaarallinen laukaus oli Ilveksen paras yritys muuten melko kesyksi jääneellä ylivoimalla.

Niemelän vapauduttua jäähyaitiosta oli Ilveksen Teemu Rautiaisen vuoro saada passitus boksiin. Ilveksen alivoima oli uhrautuvaa ja tamperelaiset selvisivät ilman takaiskua, kuten myös muutamaa minuuttia myöhemmin Matt Generousin jäähystä. Kärpät sai ylivoimilla käännettyä paineen Ilveksen alueelle ja viimeisellä minuutilla kotijoukkue onnistui maalinteossa. Michal Kristof karvasi kiekon päädystä itselleen ja löysi maalin eteen nousseen Teemu Kivihalmeen, joka onnistui ohittamaan Lukas Dostalin ajassa 39.35. 2-3-numeroista lähdettiin päätöserään.

Kärpät tasoihin tilannehuoneen kautta

Ilveksellä oli kolmannessa erässä kaksi ylivoimamahdollisuutta, mutta läpi pelin yskinyt ylivoima tökki edelleen, eikä tulosta saatu aikaan. Erän edetessä Kärpät sai enemmän ja enemmän painetta Ilveksen päätyyn, mutta Ilves taisteli sitkeästi. Ilveksen suorahyökkäyspelaaminen oli hyvää läpi pelin ja kolmannen erän kärppäpaineessakin Ilves pääsi iskemään vastaan useammankin kerran. Parhaat paikat tulivat Juho Liuksialalle ja Teemu Rautiaiselle, mutta tällä kertaa Vehviläinen onnistui torjumaan.

Kärpät sai kiekon vihdoin maaliin erän viimeisellä minuutilla ilman maalivahtia pelatessaan, kun Nicklas Lasu onnistui ohittamaan Lukas Dostalin. Ilves haastoi tilanteen, sillä Kärppien Jani Hakanpää oli hetki aikaisemmin törmännyt päin Dostalia, joka ei pystynyt tämän seurauksena tasapainoiseen torjuntatyöskentelyyn. Liigan tilannehuoneen tulkinta oli tällä kertaa maali ja näin peli venyi jatkoerään lukemista 3-3.

Ilves tuhlaa, Kärpät osuu

Ilveksellä oli jatkoerän alussa muutama mainio maalintekopaikka. Teemu Rautiainen ja Eemeli Suomi karkasivat ylivoimahyökkäykseen, mutta kunnollinen laukaus jäi puuttumaan. Hetkeä myöhemmin Mark Floodin siniviivalaukaus kilahti tolppaan. Kärppien Jussi Jokinen otti ajassa 67.15 hölmön jäähyn hyökkäyspäässä ja Ilves pääsi kuudetta kertaa ylivoimalle. Tamperelaiset eivät kuitenkaan onnistuneet käyttämään mahdollisuuttaan ja Kärppien Teemu Kivihalme onnistui alivoimalla hyökkäyspään aloituksen jälkeen lyömään kitkeränmakuiset 4-3-voittolukemat Kärpille.