Vesa Suonsyrjä

Ilves kohtasi keskiviikon ainoassa liigakamppailussa Turussa TPS:n. Kahden ulosajon sävyttämä kamppailu päättyi lopulta ansaitusti vierasjoukkueen 3-4 voittoon. Ilveksen maaleista vastasivat kahdesti iskenyt Joona Ikonen (kuvassa), Arttu Ruotsalainen ja Teemu Rautiainen.

Molemmilla hetkensä avauserässä, Ilves nappasi johdon

Ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä ja ensimmäinen paikka syntyi vasta kolmannella minuutilla Arttu Ruotsalaiselle, joka sai kiinni heikosta TPS-käännöstä, mutta laukaus viipyi liian kauan. Heti seuraavassa vaihdossa Kaapo Kakko oli iskeä avausmaalin ovelalla vanhanaikais-yrityksellä.

Seuraava maalipaikka syntyi Panu Miehon vahvan pelaamisen kautta, Mieho taklasi rajusti Jani Forsströmmiä ja vei kiekon. Napakka syöttö löysi Topias Haapasen, jonka laukaus hyvästä sektorista meni ohi maalin. Ilveksen riistopelaaminen oli vahvaa avauserässä ja Teemu Lepaus pääsi riistosta seuraavaksi hyvälle paikalle, mutta siirto Joose Antoselle jäi vähän vajaaksi.

Ilveksen avauserän painostus keskeytyi ajassa 9.30 kun Teemu Lepaus sai rangaistuksen hyökkäysalueella yli-innokkaan karvauksen jälkeen. TPS liikutti kiekkoa hyvin, mutta Ilves piti syöttölinjat hyvin kiinni ja selvitti lopulta helposti alivoimansa. Ylivoiman jälkeen TPS sai pitkän hyökkäyksen Jonne Virtasen kautta, mutta pitkä pyöritys ei tuottanut lopulta maalipaikkoja.

Ilveksen ykkösketju sai TPS:n hallintajakson jälkeen paineen TPS-alueelle ja Lucas Ekeståhl-Johnsson sai rangaistuksen rikkomalla Teemu Rautiaista ajassa 15.26. Ilves piti kiekkoa tuomarin nostettua kätensä pitkään ja loi hyvän paikan Joose Antoselle, mutta Haukeland kesti. Ylivoima pyöri hyvin alkuunsa ja kiekko pyöri jo Haukelandin maalin edustalla. Ylivoima pyöri hienosti jälkimmäisen viiskon voimin ja tilanne parani Tim Väyrysen hukattua mailansa. Peli pelattiin Teemu Rautiaisen kautta viivaan Oskari Laaksoselle, jonka laukauksen Haukeland selvitti, mutta tulikuuma Arttu Ruotsalainen iski lukemiksi 0-1 ajassa 17.20.

Ilveksen hyvä ote jatkui maalin jälkeen, kun Joe Piskula sai kaksiminuuttisen Joe Piskulan taklattua Joona Ikosta kädet ylhäälläryntäysrangaistuksen arvoisesti. Ilveksen toinen ylivoima pääsi myös hakemaan maalia saatuaan tilanteen rauhoittumaan hyökkäysalueella. TPS selvitti kuitenkin tämän erikoistilanteen.

Ilves dominoi alkua, Vainionpään iso rangaistus tuo kotijoukkueen tasoihin

Ilvekselle jäi lyhyt pätkä ylivoimaa erän alkuun ja osin sen avulla Ilves loi hyvän maalipaikan erän alkuun ykkösketjunsa voimin, mutta Hauleland torjui viivalaukauksen. Ilves oli hyvässä liikkeessä alkuerästä ja se palkittiin ylivoimalla Patrick Björkstrandin laiskan pelaamisen kautta, kun tämä puolusti pelkällä mailalla. Ilveksen ylivoima oli jälleen rauhallista ja kiekko pyöri Arttu Ruotsalaisen kautta viivaan Oskari Laaksoselle, joka katsoi ja napautti hienon ohjurikiekon maalille, josta Joona Ikonen ohjasi taidokkaasti lukemiksi 0-2 kauden kymmenennellä maalillaan ajassa 24.12.

TPS oli erän avauspuoliskolla vaikeuksissa ja Ilvekselle syntyi muutama paikka hyvän karvauksen tuloksena jälleen. Jonne Virtasen uhkarohkea syöttö napsahti Jarkko Parikan lapaan, mutta Haukeland torjui. Kesken painostuksen Ilves sai rangaistuksen ajassa 27.33 kun Arttu Ruotsalainen turhautui huitomiseen ja kampitti itsensä jäähylle. Alivoima toimi ja Panu Mieho riisti upeasti kiekon ja heitti mahtavan lätyn rynnistettyään kahdella yhdellä vastaan hyökkäykseen Joona Ikosen kanssa. Ikosen laukaus poikittaissyötöstä oli maailmanluokkaa ja yksi kauden hienoimmista osumista vei Ilveksen jo 0-3 johtoon ajassa 28.07. Ilveksen alivoima oli Panu Miehon johdolla, jopa vaarallisempi kuin TPS:n pelätty ylivoima ja paikat olivat rangaistuksen aikana vain Ilvekselle.

Pelin ylitettyä puolivälinsä tehtiin iso ratkaisu, kun Samuli Vainionpää sai ulosajon taklattuaan Kaapo Kakkoa ajassa 30.31. Tilanteessa Kakko oli hieman irti laidasta ja Vainionpää vei taklauksensa loppuun Kakon lyödessä naamansa lasiin. Ulosajo maksoi Ilvekselle todella paljon, sillä vaikka ylivoima ei kaikkein näyttävintä ollutkaan iski TPS pelin tasoihin. Ilari Filppula iski nopeasti lukemiksi 1-3 ja taklauksesta toipunut Kaapo Kakko toi kotijoukkueen tasoihin kahdella laadukkaalla rannelaukauksellaan. Kakon tasoitettua lukemiksi 3-3 otti Karri Kivi aikalisän ajassa 34.13.

Pitkän ja kalliiksi käyneen alivoiman jälkeen peli tasoittui. Ajassa 36.50 Jani Forsström sai tilanteen ulkopuolelta rangaistuksen ja Ilves pääsi hakemaan uudelleen johto-osumaa. Ylivoima ei ehtinyt saada kuviota aikaan ennen kuin Eemeli Suomi sai rangaistuksen ajassa 37.50. Tapahtumarikas erä lipui rangaistuksista huolimatta loppuunsa ilman lisämerkintöjä.

Kolmas erä tuo ratkaisun

Ilves pelasi aktiivisesti erän alussa ja kuin tyhjästä syntyi paikka iskeä uudelleen. Panu Mieho kamppaili hyökkäysalueella ja kiekko ajautui Teemu Rautiaiselle, joka napautti hienolla laukauksella lukemiksi 3-4 ottelun ensimmäisellä tasaviisikko-osumalla ajassa 43.54 kauden kymmenennellä osumallaan. Seuraava maalipaikka syntyi Joose Antosen hyvän haastamisen jälkeen.

Kahdessa ensimmäisessä erässä aktiivisesti soinut pilli oli molempiinsuuntiin jäässä kolmannen erän puolivälin paikkeilla häirintäpelin ollessa ajoittain räikeää. Ajassa 51,19 Topias Haapanen sai kuitenkin rangaistuksen hyökkäyspäässä kaadettuaan tilanteen jälkeen peliä avanneen puolustajan.
Ilves pelasi loistavaa alivoimaa ja piti TPS:n poissa maalipaikoilta.

TPS sai hyviä hyökkäyksiä ylivoimansa jälkeen, mutta Ilves kesti Riku Heleniuksen johdolla. Ajassa 55.02 tuomaristo teki jälleen kovan ratkaisun ja ajoi TPS:n Oskari Siikin suihkuun tämän napattua Mike Halmoa korkealla mailalla kasvoihin. Tilannetta kimuroitti Ilveksen johtoasema, joka teki ylivoimasta varovaista sillä tarvetta lisäosumille ei enää ollut ja vastaavasti TPS yritti riskillä tasoitusta. Ajassa 58.01 Ilves sortui vaihtovirheeseen ja antoi jälleen TPS:lle mahdollisuuden nousta peliin. Kalle Kaskinen otti aikalisän samassa ajassa ja peliä lähdettiin ratkomaan tasavajaalla.

TPS nappasi kuitenkin Haukelandin pois maalilta heti aloituksesta ja TPS lähti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia. TPS sai kiekon jo lähelle maalia, mutta Joona Ikonen blokkasi kuin tiikeri. Mark Floodilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu irtokiekosta, mutta kiekko meni metrin verran ohi. TPS sai vielä kovan paineen, mutta Ilves taisteli lopulta hyvinkin ansaitun voiton.

Kommentit, Teemu Rautiainen:

– Meillä oli hyvä alku peliin, mutta iso rangaistus päästi TPS:n takaisin peliin. Nollasimme tilanteen toisella erätauolla ja kolmas erä olikin meiltä taas vahva esitys.

– Maalissa pelattiin hyvin omista pois ja hain Miehoa syötöllä keskustasta. Kiekko pomppi sopivasti minulle ja päätin laukoa, vaikka viime aikoina onkin tullut laukausta pantattua. Tällä kertaa upposi makoisasti, vaikka varmasti Haukeland miettii että olisi parempana päivänä kiekon liimannut.

– Huomenna on taas uusi juhlapäivä, virtaa riittää kun tässä on taas useampi lepopäivä ennen tämän päivän kamppailua. Jos tässä vaiheessa tuntuu väsymystä niin se on henkistä. Huomenna taas jalat auki ja uskon meidän kamppailevan voitosta.

Olli Salo

Toimittaja: Manu Haapalainen, Radio FUN Tampere

Lähde: Salo

Turkuun matkaava Ilves metsästää kolmatta peräkkäistä vierasvoittoa
Sarjakärki Ilveksen vieraaksi – kääntyykö tasaväkisyys viimein tamperelaisten eduksi?
UUTISET