Mikko Alahäivälä

Ilves pelasi keskiviikkona Oulussa hyvän ottelun, joka ei kuitenkaan tuottanut sarjapisteitä. Pääosin vastaanottavana osapuolena ollut sarjajohtaja Kärpät onnistui pitämään vieraansa pitkään nollilla ottaen lopulta voiton maalein 2-1. Ilveksen maalin laukoi 19-vuotias puolustaja Oskari Laaksonen.

Ilves dominoi, Kärpät osuu

Ottelun ensimmäinen maalipaikka tuli heti keskialoituksen jälkeen Kärpille, mutta Ilves-puolustus ehti vielä katkaisemaan viime hetkellä. Vierasjoukkueen ensimmäinen tilanne tuli Joona Ikoselle reilun kolmen minuutin kohdalla, mutta hyökkääjän lähietäisyydeltä lähtenyt laukaus ei löytänyt oikeaa osoitetta. Seuraava paikka tuli Juho Liuksialan vedon reboundista Juhani Tammiselle, mutta Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen venyi hienoon torjuntaan.

Ilveksen kolmosketju Teemu Lepaus – Juhani Tamminen – Joose Antonen vuorostaan järjesti pyörityksen hyökkäyspäätyyn, mutta Vehviläinen torjui Tammisen toisen ratkaisuyrityksen helposti. Ilveksen paine jatkui, mikä tuotti ylivoiman, kun Kärppien Mikko Niemelä purki kiekon pleksien yli ajassa 5.22. Jäähyn viime sekunneilla oli kaksi avopaikkaa, mutta avausmaalia ei syntynyt. Ensimmäinen paikka tuli reboundista Teemu Lepaukselle, mutta Vehviläinen venytti patjansa nopean laukauksen tielle. Ilveksen kultakypärä nappasi irtokiekon maalin kulmalla ja tarjosi vielä päädystä selkänsä takaa syötön Tammiselle, jonka suoran vedon Vehviläinen torjui onnekkaasti edes näkemättä pelivälinettä.

Hetken kuluttua Ilves karkasi hyökkäykseen kahdella nollaa vastaan. Juho Liuksiala tarjosi kiekon vierelleen Mike Halmolle, jonka harhautuksen jälkeinen rystyveto kilahti tolppaan. Ilves pääsi toista kertaa ylivoimalle ajassa 10.37 Lasse Kukkoselle vihelletyn kampitusjäähyn myötä. Ensimmäinen tekopaikka pelattiin Joose Antoselle, jonka vedon Vehviläinen onnistui jälleen torjumaan. Jäähyn loppupuolella Mike Halmo pääsi reboundiin, mutta hyökkääjän nopea jatko meni vasemmalta ohi.

Kärpät sai pitkästä aikaa painetta Ilveksen maalille erän 14. minuutilla. Maalin kulmalle noussut Shaun Heshka oli päästä iskemään reboundin puolityhjään maaliin, mutta puolustaja ei osunut pomppivaan kiekkoon. Seuraavaksi Ilves loi jälleen hyvän tekopaikan Heshkan harhasyötön jälkeen, mutta Joose Antonen ei onnistunut viimeistelemään Mike Halmon esityöstä.

Ottelun avausmaali nähtiin lopulta ajassa 17.27. Kärppien Rasmus Kupari yritti ottaa pelivälineen haltuun maalin kulmalla, mutta kiekko karkasi hyökkääjän lavasta ja livahti sisään Riku Heleniuksen patjojen välistä. Kotijoukkue pääsi perään ylivoimalle, kun Cam Barkerille tuomittiin jäähy korkeasta mailasta. Helenius torjui Heshkan ja Kivihalmeen viivalaukaukset, ja Ilves-kasvatti Aleksi Heponiemen painava rannelaukaus kilahti tolppaan. Ensimmäinen erä oli paria viimeistä minuuttia lukuun ottamatta lähes täydellistä Ilveksen hallintaa, mutta erätauolle mentiin Kärppien 1-0-johdossa.

Kupari iskee toistamiseen

Ilves jatkoi toisen erän alussakin aktiivista ja liikkuvaa pelaamistaan. Vierasjoukkueen kolmosketju piti hyvin kiekkoa hyökkäyspäädyssä, mutta Kärpät puolusti keskustaa tiiviisti, ja lopulta maskin takaa lähtenyt laukaus suuntautui maalin oikealta puolelta ohi. Seuraavassa vaihdossa Kärppien Nicklas Lasu puolestaan laukoi vaarallisesti Juho Liuksialan jaloista, mutta Riku Helenius onnistui torjumaan tulisen rannelaukauksen.

Erän seitsemännellä minuutilla kotijoukkue pääsi ylivoimahyökkäykseen, mutta Helenius otti kiinni Aleksi Heponiemen rysty-yrityksen. Seuraavalla minuutilla Ilves vuorostaan käänsi terävästi peliä, kun Topias Haapanen ja Juho Liuksiala polkivat hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Haapanen ei saanut ensimmäistä syöttöyritystään toimitettua Liuksialalle asti, mutta jatkotilanteessa Liuksiala pääsi vielä yrittämään Haapasen syötöstä. Vehviläinen kuitenkin torjui ja piti lukemat 1-0:ssa.

Toisessa päädyssä Kärppien Lasse Kukkonen ja Jyri Junnila pääsivät testaamaan Heleniuksen virettä, mutta Ilves-maalivahti venyi tuplatorjuntaan. Hetken kuluttua Ilves-puolustaja Oskari Laaksonen pelasti tamperelaiset toiselta takaiskulta. Helenius oli jo tilanteesta puolittain ulkona, kun Kärppien Michal Kristof pääsi laukomaan irtokiekosta, mutta Laaksonen oli sijoittunut hyvin ja sai kroppansa kiekon tielle.

Erän 15. minuutilla Mark Flood pääsi hyvään vetopaikkaan oikean b-pisteen kaarelle, mutta Vehviläinen torjui olkapäällä, eikä Ilveksen maalitili vieläkään auennut. Ottelun toinen maali syntyikin Ilveksen verkkoon ajassa 37.27, kun Rasmus Kupari iski toisen maalinsa laukomalla kiekon maskin takaa yläkulmaan.

Reilu minuutti ennen erän loppua Ilveksen Joose Antonen ja Teemu Lepaus karkasivat vielä ylivoimahyökkäykseen. Antonen päätyi omaan ratkaisuun, mutta veto suuntautui oikealta ohi. Huiman määrän tekopaikkoja luonut mutta huonosti viimeistellyt Ilves joutui lähtemään kolmanteen erään kahden maalin takamatkalta.

Laaksonen tykittää kavennuksen, Ilves yrittää loppuun asti

Kolmannen erän alku oli varsin tasaväkistä pelaamista. Viidennellä minuutilla Mike Halmo, Jerry Ahtola ja Samuli Vainionpää pelasivat näyttävästi yhteen, mutta Kärppien maali pysyi edelleen koskemattomana, kun Vainionpään ratkaisuyritystä ehdittiin häiritsemään. Seuraavat minuutit mentiin jälleen Ilveksen hallinnassa kotijoukkueen joutuessa lähinnä purkamaan kiekkoa ylöspäin.

Ajassa 48.40 Jasse Ikoselle vihellettiin jäähy estämisestä ja Ilves pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle. Cam Barker viritti laukauksensa viivasta, mutta veto suuntautui keskelle, eikä Veini Vehviläinen antanut irtokiekkoa. Ylivoima ei tuottanut tulosta, ja lopulta Kärppien alivoimamaalikin oli varsin lähellä.

Vihdoin ja viimein Ilveksen maalihanat aukesivat ajassa 53.02. Teemu Lepaus pelasi kiekon päädystä viivaan, ja puolustaja Oskari Laaksonen tykitti suoraan syötöstä 2-1-kavennuksen. Ilves tuli komealla laukauksella maalin päähän, ja peliaikaa oli vielä jäljellä seitsemän minuuttia.

Ensimmäinen tasoitusyritys tuli, kun Juho Liuksiala nousi hyvällä liikkeellä vetopaikkaan oikealta laidalta, mutta hyökkääjän laukaus suuntautui liiaksi keskelle. Ilves käänsi paineen jatkuvasti kohti hyökkäyspäätyä, mutta hyvää tekopaikkaa ei parin seuraavan minuutin aikana auennut.

Riku Helenius otettiin pois maalilta minuutti ja 20 sekuntia ennen loppua, mutta seuranneen paitsion jälkeen Helenius joutui palaamaan hetkeksi maalille. Karri Kivi käytti aikalisän ajassa 58.48, jonka jälkeen tamperelaiset lähtivät hakemaan tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla.

11 sekuntia ennen summerin soimista Mike Halmo survoi kiekon sisään maalin edestä, mutta osuma hylättiin maalivahdin häirintänä, ja aloitus tuotiin keskialueelle. Kärpät voitti aloituksen, mutta kokenut Lasse kukkonen purki kiekon pitkänä, ja Ilves sai vielä aloituksen hyökkäyspäätyyn. Tilannetta ei kuitenkaan enää saatu luotua, ja Kärpät piti 2-1-voitollaan sarjapisteet Oulussa.

Seuraava ottelu

Ilves pelaa viimeisen maajoukkuetaukoa edeltävän ottelunsa perjantaina Hakametsässä, jonne vieraaksi saapuu Porin Ässät.