3. Ilveksen pistejahti venyi jatkoajalle Jukureita vastaan

Ilveksen pistejahti venyi jatkoajalle Jukureita vastaan

Milla Mettiäinen

Lauantain runsasmaalinen perhepeli päättyi Ilveksen 5-4-jatkoaikavoittoon. Ilves oli useita kertoja johtoasemassa, mutta Jukurit pystyivät kampeamaan ottelun kahteen otteeseen tasoihin ja lopulta ratkaisu haettiin jatkoajalta. Ilveksen voittomaalista vastasi Les Lancaster.

Ilves johtoasemaan alivoimamaalin turvin

Marek Langhamer pääsi aloittamaan torjuntatyönsä varhaisessa vaiheessa, kun mikkeliläiset pääsivät kahdella yhtä vastaan ja sittemmin pariin otteeseen melko vapaasti ohi Ilveksen puolustuksen kokeilemaan maalionneaan.

Muutaman minuutin pelaamisen jälkeen Ilveskin alkoi heräämään hienoisesta horroksestaan ja Dominik Masin pääsi laukomaan viivan tuntumasta kahdesti. Myös Joona Ikonen, Eemeli Suomi sekä Balazs Sebok starttaili illan hyökkäysmyllyään. Dominik Masin viritteli oivaltavaa kiepautussyöttöä maalin kulmalta Eetu Päkkilälle vapaaseen tilaan, mutta tämä jäi vain yritykseksi. Balazs Sebok sai jättösyötön Joona Ikoselta ja kiepautti itsensä vapaaseen tilaan, josta syntyi vetopaikka namutellen, mutta Kaarlehto oli valppaana.

Ottelun ensimmäinen erikoistilanne nähtiin, kun Ilves sai joukkuerangaistuksen koska pelaajia oli liian monta kentällä. Henrik Haapala meni istumaan jäähyä ja Ilves alivoimalle. Alivoimaa ehti kulua ruhtinaalliset 19 sekuntia, kun Tommi Tikan poikittaissyöttö löysi Joona Ikosen, jonka rannelaukaus löysi paikkansa Jukurit-maaliverkosta. Tuota alivoimaa voisi nimittää plusmerkkiseksi, kun takaiskuja ei syntynyt, vaikka Jukurit saikin viimeisillä kymmensekunttisilla kunnon hyökkäystä pystyyn.

Pitkän hyökkäyksen jälkeen Ilvekselle tarjoutui ylivoima-aikaa, kun Von Gerdten komennettiin kaksiminuuttiselle Eemeli Suomesta kiinnipitämisen johdosta. Kontiola-Haapala-Räty-trio pelasi vapaata syöttötilaa itselleen, ja paikka näytti jo liki varmalta maalilta, mutta Rädyn yritys läheltä tylpistyi Kaarlehdon patjaan. Ylivoimalla tulosta ei lopulta syntynyt. Erä päättyi kotijoukkueen 1-0-johdossa.

Kuva: Jimi Soinila

Toisessa erässä päästiin nauttimaan maaleista

Toiseen erään Ilves lähti reippaalla jalalla. Liki jokainen hyökkäyskolmikko pääsi luomaan laatupaikkoja ja Jukurit vaikutti jäävän hieman jalkoihin. Maali roikkui ilmassa ja Kontiola nappasi aloitusvoiton, josta kiekko liikkui Henrik Haapalalle. Haapalan rannelaukaus löysi paikkansa maaliverkon oikeasta yläkulmasta, jossa tyhjää tilaa oli runsaasti. Tämän maalin voimin Ilves siirtyi 2-0-johtoon ajassa 23:38.

Kauaa tätä riemua kuitenkaan ei kestänyt, sillä Jukurit rokotti vain alle minuutti myöhemmin. Mikkeliläisten avausmaali syntyi Markus Odenin lavasta, kun tämä nappasi irtokiekon kulmakamppailusta ja ajoi maalille haastamaan Langhameria. Veto upposi patjan yli vasempaan reunaan maalista ja ottelu oli lukemissa 2-1.

Otto Mäkinen kampitti Eetu Päkkilän keskialueella ja tästä hyvästä Ilvekselle tarjoutui kaksi minuuttia ylivoimaa. Tällä ylivoimallakaan tehokkuutta ei kauaa tarvinnut varrota, kun Jyrki Jokipakka sai syötön Petri Kontiolalta kulmasta maalin edustalle josta Jokipakan terävä veto, ja kiekko löytyi jälleen maalista. Ilves tämän maalin voimin 3-1-johtoasemassa.

Erän puolivälissä kamppailupelaaminen oli tarmokasta ja kumpikin joukkue sai hakemalla hakea tilaa hyökkäyksiin päästäkseen. Useimmat viritelmistä jäivät vaatimattomaksi.

Ilves pelasi liki minuutin siirretyn rangaistuksen turvin kuudella pelaajalla, kun Libor Zabransky nappasi rangaistuksen kiinnipitämisestä. Ilves sai luotua mainioita vetopaikkoja syöttöjen napsuessa lavasta toiseen, mutta lopulta Zabransky joutui istumaan kaksiminuuttistaan. Ilves sai ylivoimansa aikana kiekon jälleen maaliin, mutta peli oli vihelletty jo poikki kun kiekko oli maalissa, joten sitä ei hyväksytty. Ylivoimalla ei muuta merkittävää ehtinyt tapahtua.

Ilves pääsi herkuttelemaan taidokkailla syöttökuvuoilla hyökkäyspäässä, mutta viimeinen napsu jäi vajaaksi ja kiekkoon pääsi Jukurit. Markus Oden lähti polkemaan ohi Ilves-puolustuksen läpiajoon ja Dominik Masin kampitti tämän, joten Ilves joutui alivoimalle. Alivoimalla Otto Latvalan maila kävi vastustajan kasvoissa maalin edessä, josta siirretty rangaistus tällä kertaa Ilvekselle. Samassa hetkessä Jukurit teki kavennusmaalin Otto Mäkisen, Patrik Puistolan ja Linus Nässenin voimin, joten Dominik Masin vapautui jäähyaitiosta, mutta Otto Latvala siirtyi puolestaan kärsimään kaksiminuuttista.

Tämäkään alivoima ei kestänyt, sillä Juhamatti Aaltonen antoi lyhyen poikkisyötön laidasta maalin eteen Pekka Jormakalle, joka hutmaisi kiekon ohi Langhamerin. Tilanne muuttui tasaiseksi 3-3-lukemiksi.

Ratkaisu haetaan jatkoajalta

Alkupuolisko erästä piti sisällään vahvaa vääntöä niin laidassa kuin maalin edustallakin. Jokusia maalipaikkoja nähtiin molemmissa päissä, mutta viitteitä ottelun ratkaisusta ei ollut näköpiirissä. Kahdeksan minuuttia saatiin odotella seuraavaa maalia kun lopulta Kontiola kaivoi kiekon Jukurimaalin takaa ja antoi pikku syötön Haapalalle, jonka yrityksen reboundin Aku Räty sutaisi maaliin. Ilves 4-3-johtoon.

Jukurit eivät taaskaan odotelleet vastaiskunsa kanssa, kun Markus Oden sai nopean poikkisyötön maalin eteen laidan tuntumasta Daniel Mäkiaholta. Odenin kädet kävivät ja Langhamer joutui taipumaan neljännen kerran kiekon tieltä. Ottelu jälleen 4-4-tasalukemissa.

Dominik Masin päätyi toistamiseen tänään lämmittämään jäähypenkkiä, kun tämä hieman töytäisi vastustajaa oman maalin takana. Marek Langhamer joutui nappaamaan juuri ennen alivoiman päätöstä ja pian sen päättymisen jälkeen todelliset pelastukset, kun maalissa oli tyhjää tilaa vaikka kuinka ja Jukurit mainioilla vetopaikoilla.

Maalivalot vilkkuivat jo, kun Ilves tavoitteli voittomaalia kiivaasti viimeisellä minuutilla, mutta tuomarit heilutteli käsiään hylkäyksen merkiksi.

Ottelu venyi jatkoajalle ja Ilveksen eduksi Jukurien Otto Mäkinen otti kaksiminuuttisen kampituksesta varsinaisen peliajan päättyessä. Nordsäter pelasi Jukurien ylimpänä puolustajana ilman mailaa, ja kiekollinen Petri Kontiola lähti ohjaamaan kiekon kanssa tätä laidempaan. Jukuripuolustaja lähti leikkiin mukaan, jonka myötä Les Lancaster oli täysin vapaana maalin edessä. Lancaster toimitti kiekon maaliin ja Ilves nappasi kaksi pistettä jatkoaikavoiton myötä.