3. Ilveksen yritys ei tuottanut tulosta – Kärppien Vehviläiselle nollapeli

Ilveksen yritys ei tuottanut tulosta – Kärppien Vehviläiselle nollapeli

Mikko Alahäivälä

Ilveksen ja Kärppien välisen kamppailun voittoon riitti yksi maali. Miska Humaloja iski voittomaalin toisessa erässä, ja oululaisjoukkue vei pisteet mukanaan lukemin 0-1.

Tasainen avauserä

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tuli ajassa 1.44, kun Kärppien Sami Anttila lähti jäähylle huidottuaan vetopaikkaan nousemassa ollutta Teemu Lepausta. Juha Leimu laukoi heti ylivoiman alussa pariinkin otteeseen tulisesti viivasta, mutta vedot suuntautuivat ohi maalin. Lauantaina Lukkoa vastaan maalitilinsä avannut Mike Halmo sai myös tekopaikan maalin edustalla, mutta laukaus jäi hieman heppoisaksi, ja Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen torjui.

Ylivoiman jälkeen Joona Ikoselle pelattiin vetopaikka b-pisteen yläkaarelle, mistä laukaus lähti terävästi suoraan syötöstä, mutta kiekko viuhui hieman räpyläkäden puolelta ohi. Kärpät sai ensimmäisen maalipaikkansa heti perään vastahyökkäyksestä. Kiekko pelattiin maalin eteen, josta Jasper Lindsten oli lähellä päästä iskemään irtokiekon sisään, mutta lukemat pysyivät 0-0:ssa.

Hieman ennen seitsemännen peliminuutin täyttymistä Ilves pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Hyvää alkukautta pelaava Joose Antonen päätyi vapaana ollessaan omaan laukaukseen, mutta Vehviläinen torjui räpylällä ja pelasti Kärpät takaiskulta. Perään Ilves järjesti Kärppien alueelle pyörityksen, jonka päätteeksi puolustaja Oskari Laaksonen laukoi ranteella vasemmalta b-pisteeltä mutta tuloksetta. Parin minuutin kuluttua Kärppien puolustaja Shaun Heshkan lämäri nousi etukulman yli plekseihin.

Neljännellätoista minuutilla Kärppien puolustaja Teemu Kivihalme löysi itsensä hyökkäyksen kärjestä, mutta laukaus suuntautui ahdistettuna ohi maalin. Seuranneen vastahyökkäyksen jälkeen Ilveksen Juhani Tamminen sai vuorostaan mahdollisuuden iskeä ottelun avausmaali – Veini Vehviläinen kuitenkin torjui irtokiekosta ratkaisua yrittäneen Tammisen vedon.

Ajassa 15.13 Ilveksellä oli liikaa pelaajia jäällä ja Kärpät pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Shaun Heshka laukoi heti vaarallisesti maskin takaa, mutta Riku Helenius torjui patjalla. Hetken päästä sama kuvio toistui, ja nyt Kärpät oli lähellä päästä iskemään irtokiekosta. Ilves-puolustus ehti kuitenkin viime hetkellä väliin estäen vieraiden aikeet. Seuranneen aloituksen jälkeen Lasse Kukkonen pääsi vielä ohjaamaan Ilves-puolustuksen keskeltä, mutta Helenius reagoi nopeasti ja nappasi kiekon kiinni räpylällä.

Erän viimeisellä minuutilla Helenius torjui vielä Ilves-puolustuksen välistä puolittain läpi karanneen Jasper Lindstenin laukauksenkin. Ilves sai myös luotua tilanteen vielä viime sekunneilla, mutta summerin soidessa tulostaululla olivat edelleen lukemat 0-0.

Kärpät iskee avausmaalin

Toisen erän avausminuuteilla kummallakin joukkueella oli mahdollisuus siirtyä johtoon. Ilveksen Panu Mieho oli hetken aikaa vapaana maalin edessä, mutta Juho Liuksialan syöttö ei löytänyt Miehon lapaan. Juhani Tamminen puolestaan polki vasemmalta laidalta lähes maalille asti onnistumatta kuitenkaan yllättämään Veini Vehviläistä rannelaukauksellaan. Toisessa päädyssä Riku Helenius torjui myös kaksi Kärppien yritystä, joista toinen oli vaarallinen ohjaus maalin edestä.

Ajassa 25.15 Matt Generousin rystypurku nousi katsomon puolelle ja Kärpät pääsi toista kertaa ylivoimalla. Kotijoukkue kuitenkin selvitti jäähyn, vaikka Kärpät laukoikin pari kertaa vaarallisesti ylivoiman alussa. Hetken päästä avausmaali lopulta nähtiin, kun Kärppien Miska Humaloja siirsi vieraat johtoon maalin edustalta ajassa 28.16. Jälkitilanteesta Mark Flood lähetettiin istumaan 2+10 minuutin jäähyä, joten Kärpät pääsi avausmaalin lisäksi jatkamaan ylivoimalla. Jäähyn umpeutuessa Riku Helenius torjui pienen maskin takaa tulleen matalan laukauksen ja piti lukemat 0-1:ssä.

Muutaman minuutin kuluttua Kärpät nousi nopeaan hyökkäykseen, mutta Helenius torjui sekä ensimmäisen vedon että irtokiekosta tulleen yrityksen. Alle minuutin päästä edellisestä Kärppien kapteeni Atte Ohtamaan viivalaukaus puolestaan kilahti takatolppaan. Ajassa 33.23 oli Ilveksen vuoro päästä ylivoimalle, kun Jani Hakanpää lähti jäähylle kampituksesta. Heti seuranneen aloituksen jälkeen myös Atte Ohtamaalle vihellettiin jäähy ja Ilves pääsi kahden miehen ylivoimalle. Ensimmäinen ratkaisuyritys tuli Juha Leimulta, jonka kova lämäri painui kuitenkin vasemmalta ohi. Kotijoukkue pyrki liikuttamaan kiekkoa, mutta Kärpät puolusti tiiviisti. Lopulta ylivoima meni pääosin hieromiseksi, eikä avointa tekopaikkaa onnistuttu luomaan. Joose Antosen laukaukset suuntautuivat ohi, ja poikittaissyötöstä lähteneen Leimun lämärin Vehviläinen onnistui torjumaan. Kärpät selvitti kummatkin jäähyt takaiskutta.

Kärppien erän kolmas jäähy tuli ajassa 37.46, kun oululaisilla oli liikaa pelaajia kentällä. Erän loppuun siunaantunut tasoitusmahdollisuus kuitenkin tyrehtyi, kun minuutin päästä Ilveksen Eemeli Suomellekin tuomittiin jäähy poikittaisesta mailasta. Seuranneen aloituksen jälkeen Kärppien puolustaja Jani Hakanpäälle pelattiin paikka vasemmalle b-pisteelle, mutta Riku Helenius torjui liian keskelle suuntautuneen laukauksen helpohkosti. Rikkonaisen toisen erän jälkeen tauolle mentiin Kärppien 0-1-johdossa.

Ilves painostaa loppuun asti

Kolmannen erän alussa Ilveksen ykkösketju Suomi-Ruotsalainen-Liuksiala painoi kiekon Kärppien maalille, mutta Veini Vehviläinen torjui Ruotsalaisen rystyvedon, eikä Suomikaan saanut survottua irtokiekkoa sisään. Pitkään Ilveksen avausmaalia odottanut kotiyleisö pääsi lopulta tuulettamaan ajassa 43.33, kun Joose Antonen pisti kiekon rystyltä sisään. Kärpät kuitenkin suoritti haaston maalivahdin häirinnästä, ja tilannetta tarkistettiinkin pitkään videolta. Lopulta päätös tuli ja maali hylättiin, mistä Hakametsän yleisö esitti äänekkään mielipiteensä, sillä tilanteessa tapahtunut kontakti oli erittäin kevyt.

Erän seitsemännellä minuutilla Kärppien kultakypärä Mika Pyörälä pelasi tekopaikan maalin eteen nousseelle Ville Leskiselle, mutta kiekon rystypuolelle vienyt hyökkääjä ei onnistunut pistämään pelivälinettä sisään. Ilveksen seuraava tasoitusmahdollisuus tuli ajassa 48.44, kun Kärppien Jasper Lindsten lähti istumaan kampitusjäähyä. Pakkopeli ei kuitenkaan toiminut, ja lopulta puntit tasoittuivat, kun maalille ajaneelle Teemu Rautiaiselle tuomittiin jäähy maalivahdin estämisestä. Tilanteessa Kärppien puolustaja Jani Hakanpää työnsi Rautiaisen kohti maalivahti Veini Vehviläistä, mutta tätä eivät tuomarit huomioineet. Kotijoukkueen kannalta epäsuosiolliset tuomiot nostivat tunnetasoa myös katsomon puolella.

Seuraavien minuuttien aikana hyvät tekopaikat olivat varsin tiukassa. Viisi minuuttia ennen erän päätöstä Ilveksen viivalaukaus kilahti sivurautaan, mutta kotijoukkueen avausmaali sai edelleen odottaa itseään. Minuutin päästä edellisestä Tuomas Salmela nousi viivasta ja laukoi kohti oikeaa yläkulmaa, mutta Vehviläinen torjui tämänkin vedon. Teemu Lepaus puolestaan loi itselleen tilaa päädyssä ja tarjosi hienon lättysyötön b-pisteiden väliin Joose Antoselle, jonka suora laukaus meni hieman oikealta ohi.

Ilveksen painostus tuotti pelikatkon ja hyökkäyspäädyn aloituksen ajassa 58.10. Päävalmentaja Karri Kivi käytti samalla aikalisän, ja kotijoukkue lähti hakemaan tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Paine pysyi Kärppien alueella loppuun asti, mutta oululaisjoukkue kesti ottelussa 23 torjuntaa tehneen Veini Vehviläisen johdolla ja nappasi pisteet lukemin 0-1.

Seuraava ottelu:

Ilves kohtaa lauantaina Hämeenlinnassa HPK:n. Seuraava kotiottelu on vuorossa ensi keskiviikkona 3. lokakuuta, jolloin Hakametsään saapuu vieraaksi Helsingin IFK.