3. Ilves haki Helsingistä helpottavan voiton

Ilves haki Helsingistä helpottavan voiton

Vesa Suonsyrjä

Ilves vieraili tänään Helsingissä. Värikkäiden vaiheiden jälkeen Ilves sai katkaistua tappioputkensa uhrautuvan alivoimapelaamisen ja peräti 36 kertaa torjuneen Marek Langhamerin johdolla. Ilveksen maaleista vastasivat kahdesti osunut Petri Kontiola, Tommi Tikka, Les Lancaster ja Matias Mäntykivi.

HIFK hallitsee avauserää, Kontiola tasoittaa

Avauserässä pelin taso jäi kovin vajavaiseksi, sillä tappioputkissa peliin tulleiden joukkueiden syöttöpelaaminen oli avauserässä heikkoa. Ilveksen maalilla Marek Langhamer venytti heti toisella minuutilla tärkeän torjunnan Micke-Max Åstenin päästessä täysin vapaasti paluukiekkoon.

Ilves istui avauserässä kaksi rangaistusta, kun Eemeli Suomi ja Joona Ikonen istuivat kaksiminuuttiset. Liigan toistaiseksi huonointa ylivoimaa tarjonnut kotijoukkue jäi näissä ilman osumia, mutta sai ottelun hallintaansa. Jälkimmäisen alivoiman aikana ikitaistelija Tuomas Salmela blokkasi kivuliaasti kovan laukauksen ja poistui koppiin.

HIFK:n pitkä hyökkäysalueen paineistus tuotti tulosta, kun nuori Otto Salin heitti kiekon viivasta maalille ja osin tuurilla Roni Hirvosen ohjaus nousi Langhamerin ylitse ja laskeutui sopivasti maaliin. 1-0 osuma katsottiin lopulta videoilta tuomariston halutessa tarkistaa maalivahdin häirinnän, mutta maali jäi oikeutetusti voimaan.

Kesken kotijoukkueen hallinnan Aku Räty pelasi Eetu Päkkilän vauhtiin ja tämän terävän laukauksen paluukiekkoon ehti ensimmäisenä Petri Kontiola, joka sai täysin vapaasti laittaa oman paluukiekkonsa maaliin ja tasoitti otteun lukemiin 1-1 ajassa 15.29.

Aivan erän lopulla kotijoukkueen Juha Jääskän maila kohosi Joona Ikosen kasvoihin ja Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 19.47. Erän viimeisillä sekunneilla Jani Nymanille aukesi paikka, mutta Niilo Halonen selvitti tilanteen ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin tasalukemissa 1-1.

Kuva : Riku Laukkanen/HIFK

Toisessa erässä maalihanat aukeavat kunnolla

Ilveksen avauserästä jatkunut ylivoima huokui vaaraa heti alusta lähtien ja Niilo Halonen joutui venymään Jani Nymanin laukaukseen. Rangaistuksen lopulla Joona Ikonen ja Eemeli Suomi siirtelivät nopeilla syötöillä kiekon Tommi Tikalle, joka nosti maailmanluokan rystylaukauksella kiekon maalin kattoon ja siirsi Ilveksen 1-2 johtoon.

Tilanne näytti vierasjoukkueen kannalta erinomaiselle, kun Joona Ikosen katkon jälkeen Les Lancaster lähti vahvaan nousuun, syötti kiekon Eemeli Suomelle, joka viivytti hienosti syöttöä ja vapautti Lancasterin iskemään lukemiksi 1-3 ajassa 24:44.

Kotijoukkue sai varmasti todella tärkeän kavennuksen alle minuutin Lancasterin osumasta, kun kiekko pelattiin viivaan Johan Motinille, jonka laukaus painui jäitä pitkin vahvassa maskissa olleen Langhamerin ohitse maaliin ajassa 25:35.

Nopeiden osumien jälkeen pelin kuva oli lähes vastaavaa kuin avauserässä. HIFK laukoi kaikkialta ja toivoi pomppu- tai paluukiekkoja. Ilves iski vastaan ja pelasi muutaman hyvän pitkän hyökkäyksen. HIFK pääsi ylivoimalle kahdesti Les Lancasterin ja Petri Kontiolan otetta huolimattomat rangaistukset. Ylivoima ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen ja kotiyleisö viheltelikin ajoittain umpisurkealle ylivoimapelille.

Kahden erän jälkeen jatkettiin tilanteesta 2-3.

Ilves karkaa voittoon päätöserässä

Ilveksen alivoima oli tänään rautaa ja erän alivoima hoidettiin tutun tehokkaasti. Ilves oli maalipaikoissa tänään tehokas, josta osoituksena 2-4 maali jossa Jarkko Parikan kautta kiekko tuli Joona Ikoselle, joka ajoi syvyyteen ja tarjosi syötön Matias Mäntykivelle, jonka laukaus upposi ylänurkkaan.

Kaikki näytti todella hyvälle kun Petri Kontiola hyödynsi Otso Rantakarin ison virheen. Jälleen hyvin pelannut Eetu Päkkilä sai katkon, josta Kontiola pääsi rokottamaan toistamiseen hyvällä laukauksella. Tilanteessa Aku Räty teki erinomaisen maskin.

Kotijoukkueen oljenkorsi tarjoutui ajassa 45.11 kun Eetu Tuulola ajoi keskialueella Johan Motinia aivan turhaan pystyyn ja lähti ansaitusti ennenaikaiseen suihkuun päähänkohdistuneesta taklauksesta. Kotijoukkueen tuskaisuus kulminoitui viiden minuutin ylivoimaan, jossa paras paikka oli Petri Kontiolalla joka karkasi läpiajoon.

Ilves jäähyili ottelussa aivan liikaa, mutta alivoima oli rautaa ja sen viimeisenä lukkona Marek Langhamer torjui lukuisia isoja torjuntoja. Turhautunut kotijoukkue ei saanut minkäänlaista kiriä aikaiseksi ja Ilves pääsi kotimatkalle 2-5 voitto matkassaan.