Mikko Alahäivälä
Ilves TO 1.1. klo 02:00 Pelicans

Ilves kohtaa tänään viikon ainoassa kotiottelussaan Pelicansin. Molemmat joukkueet kokivat viikon aiemmissa otteluissaan tappion, joten Hakametsän kaukaloon luistelee kaksi voitonnälkäistä ryhmää.

Taisteluilme esiin

Ilves teki viime lauantaina liigahistoriaa, kun sarjajohtaja Kärpät kaatui Oulussa jatkoajalla maalein 1-2. Kyseessä oli yhdeksäs peräkkäinen vierasvoitto ja neljästoista peräkkäinen vierasottelu, josta Ilves on ottanut sarjapisteitä. Ensimmäinen lukema oli seuraennätys ja jälkimmäinen koko Liigan ennätys.

Keskiviikkona vierasvoittoputki katkesi Jukureita vastaan voittomaalikilpailun kautta tulleen 4-3-tappion myötä, mutta historiallinen pisteputki jatkuu edelleen. Peliesitys ja -ilme jäivät keskiviikkona vaisuiksi, mutta kolmannen erän nousu kahden maalin takaa tasatilanteeseen oli luonnollisesti positiivinen asia.

Jukureita vastaan Ilveksen osumista vastasivat puolustaja Jarkko Parikka ja kolmannen erän osumillaan Ilveksen tasoihin nostanut keskushyökkääjä Robert Leino, jonka saldo 40 ottelussa on nyt 8+24=32. Kultakypärää kantaa kuitenkin edelleen Eemeli Suomi, jonka tehot 38 ottelussa ovat 17+18=35. Ilves-kapteeni on pelannut yksitoista ottelua ilman maalia, mutta syöttöpisteitä on silti kertynyt näissäkin otteluissa yhdeksän.

Tammikuun alussa reilun kuukauden pelitauon jälkeen kaukaloihin palannut Arttu Ruotsalainen on tehnyt neljässä edellisessä kamppailussa pisteet 4+2=6, ja koko kauden 26 ottelun saldo on 11+14=25. Lähes piste per peli -tahdissa jatkavat myös Matias Maccelli ja Ville Meskanen. Nelosketjun Jasse Ikonen on antanut kymmenessä viime ottelussa hyvää tulitukea tehoilla 4+2=6. Ilveksen maalinsuulla jatkaa tänäänkin Lukas Dostal.

Ilveksen ylivoimaprosentti on 24,52 ja alivoimaprosentti 79,87, mutta kymmenen edellisen ottelun lukemat ovat 17,65 ja 75. Erikoistilannepuolella on siis myös parannettavaa, vaikka sekä yli- että alivoimapelaaminen ovat ajoittain toimineetkin erittäin hyvin.

Pelicans taistelee pudotuspelipaikasta

Vajaat kaksi kuukautta sitten päävalmentajaa vaihtanut Pelicans on sarjataulukossa sijalla 13. Ville Niemisen siirryttyä sivuun 30. marraskuuta olivat lahtelaiset keränneet 25 ottelusta 28 pistettä. Päävalmentajan vastuut ottaneen Jesse Wellingin alaisuudessa pelatuista 15 ottelusta pisteitä on kertynyt 13. Welling saavutti peliurallaan SM-pronssia Ilveksessä kaudella 2000-2001, jonka aikana joukkueessa pelasivat myös Ilves-Hockey Oy:n nykyinen urheilujohtaja Timo Koskela ja hallituksen jäsen Sami Karjalainen.

Pelicansin kurssi ei siis ole kääntynyt vaihdoksen myötä, mutta runkosarjan viimeisen kolmanneksen käynnistyessä joukkueella on kuitenkin vain viisi pistettä matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavaan sijaan. Lahtelaisten koti- ja vieraspelaamisessa ei pisteiden valossa ole ollut eroa, sillä 21 kotiottelua ovat tuottaneet 21 pistettä ja 19 vierasottelua 20 pistettä. Pelicansin ylivoimaprosentti 19,33 on sarjan keskitasoa mutta alivoimaprosentti 71,32 toiseksi huonoin.

Kymmenestä edellisestä ottelustaan lahtelaiset ovat voittaneet neljä, joista kaksi jatkoajalla ja yhden voittomaalikilpailussa. Viime viikolla joukkue otti keskiviikkona kotonaan HPK:sta 2-1-jatkoaikavoiton, mutta perjantain ja lauantain tuplaotteluissa KooKoo oli vahvempi lukemin 5-2 ja 1-3. Tämän viikon ensimmäisen pelinsä Pelicans pelasi eilen, jolloin SaiPa vei 1-2-jatkoaikaosumalla Lahdesta kaksi pistettä.

Lahtelaisten pistepörssin kärjessä on Juhamatti Aaltonen, joka on tehnyt 40 ottelussa pisteet 14+19=33. Hyökkääjä on Liigan pistepörssissä sijalla 15. Kapteeni Hannes Björninen on iskenyt tehot 11+17=28 ja kausina 2013-2017 Ilveksessä pelannut Aleksi Mustonen 7+16=23. Kaudet 2014-2016 Ilvestä edustaneen Antti Tyrväisen saldo 34 ottelussa on 8+8=16. Joukkueen tehokkain puolustaja Topi Jaakola on merkkauttanut pisteet 3+11=14.

Tänään Pelicansin maalivahtikaksikon muodostavat ensimmäistä liigakauttaan pelaavat Atte Tolvanen ja Oskari Parviainen. Eilenkin SaiPaa vastaan tolppien välissä ollut Tolvanen jatkaa lahtelaisten maalinsuulla. Maalivahti on pelannut tällä kaudella 22 ottelua torjuntaprosentilla 88,99.

Edelliset kohtaamiset

Kauden ensimmäinen keskinäinen ottelu pelattiin Lahdessa 2. lokakuuta. Ilveksen 2-7-voittoon päättynyt kamppailu oli samalla ensimmäinen päävalmentaja Jouko Myrrän alaisuudessa pelattu ottelu. Lokakuun 26. päivä Ilves palkitsi 6680-päisen Hakametsän yleisön 5-2-kotivoitolla. Toipilaana oleva Ilves-hyökkääjä Samuli Vainionpää viimeisteli ensimmäisessä kohtaamisessa yhden maalin ja toisessa kolme.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 18.1.2020

Puolustajat:
Oskari Laaksonen (päivä kerrallaan)

Hyökkääjät:
Joona Ikonen (2-4 viikkoa)
Samuli Vainionpää (1-3 viikkoa)


Hakametsän ovet aukeavat klo 16.00, ja Restelin D-päädyn myyntipisteillä on Happy Hour klo 16.30:een asti sekä pelin jälkeen. Share Ilves ry:n pre-game-ohjelma alkaa D-päädyn käytävän kannattajakulmauksessa klo 16.30.

Lätkäehtoo: Ilves-Pelicans 18.1.2020
Ilves villitsi kannattajansa murskaamalla Pelicansin
UUTISET