1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves ja kotiyleisö jätti Hakametsälle koskettavat hyvästit

Ilves ja kotiyleisö jätti Hakametsälle koskettavat hyvästit

Henri Honkala

Suomalaisen urheiluhistorian yksi merkittävimpiä aikakausia päättyi perjantaina Hakametsässä. Ilves ja täyteen pakattu kotiyleisö pääsi kokemaan hakametsän viimeisessä ottelussa suuria tunteita, kyyneleitä ja paljon muistoja. Upea ilta alkoi neljällä Ilves Hockey Legends -aateloinnilla, ja päättyi kauniiseen seremoniaan.

Virtanen onnistuu heti paluuottelussaan

Kokoonpanoon paluun tehnyt Santeri Virtanen pääsi jo muutaman sekunnin pelin jälkeen tekopaikkaan maalin edessä. Tästä ei kuitenkaan palkintoa, ja pelin painopiste kääntyi saman tien vahvasti Ilveksen puolustuspäätyyn. Vadim Zerenko joutui avausminuuttien aikana pariin otteeseen torjuntahommiin.

Ajassa 5:38 TPS-kultakypärä Juuso Pärssinen sai kiekon keskustaan ja hyvällä maltilla laukoi pelivälineen verkkoon. Lyhyessä ajassa tapahtui paljon asioita, ja vain 30 sekuntia edellisestä, karkasi turkulaiset jo kahden maalin johtoon. Maalien välissä Les Lancaster kilautti ylärimaan ja pelin kääntyessä laukauksen jälkeen toiseen suuntaan, pomppii kiekko TPS-hyökkääjä Nurmelle. Nurmi nousee nokikkain Zerenkon kanssa ja lyö kiekon lopulta maaliin.

Vain hetki tästä maalista ja TPS pääsee läpiajosta loistavaan tekopaikkaan. Ilves selviää ilman takaiskua, mutta Pulli ohjataan istunnolle koukkaamisesta ja TPS ottelun ensimmäiselle ylivoimalle. Alivoimanelikon puolustaessa Ilvekselle löydetään lisää jäähyjä, mutta kahden pelaajan alivoima selvitetään lopulta Saarelan fiksun kiekossapysymisen avulla.

Ottelun alkuun peilaten hyvinki tärkeä kavennus nähdään ajassa 14:16. Santeri Virtanen löytää irtokiekon maalin edustalta ja runttaa sen väkisin sisään ja Ilveksen valotaululle. Kuukauden päivät sivussa olleen Virtasen tuuletuksesta näkyi vapautuvan mukava määrä tunnetta, ja samaa voi sanoa huutoon räjähtäneestä Hakametsän yleisöstä.

Ilves saa juonesta yhä paremmin kiinni maalin jälkeen. Se luo muutaman laadukkaan tekopaikan ja pääsee kokeilemaan kolmisen minuuttia ennen erän loppua ylivoimallakin, toistaiseksi tuloksetta.

Aivan erän lopulla hyvän avauserän pelannut Virtanen löytää toisesta aallosta nousseen Eemeli Suomen. Suomi laukoo suoraan syötöstä, yrityksen kilpistyessä TPS-vahti Kareyevin patjaan.

Toinen erä tarjoaa maalit molempiin päihin

Toisen erän alku jatkuu siitä mihin ensimmäinen erä jäi. Ikosen hyvä nousu ja Sebokin kilautus ylärimaan on tästä osoituksena.

Ajassa 24:40 Ilves joutuu kuitenkin alivoimalle. Kapteeni Suomi runnoo tiensä läpi alivoimalla kuitenkaan palkintoa saamatta. Toisessa päässä Zerenko venyy huipputorjuntaan, ja Suomi blokkaa seuraavan laukauksen pois alueelta purkaen samalla paineen ja alivoiman.

Vahvasti ottelussa mukana elänyt kotiyleisö räjähtää huutoon toistamiseen. Zerenkon torjunnasta suunta kääntyy ylöspäin ja kotijoukkue luo loistavan tekopaikan, kun tupsukorvat pääsevät kahdella hyökkääjällä nokikkain Kareyevin kanssa. Joonas Oden lahjoittaa pelivälineen Miro Nallille, eikä Nalli tästä paikasta erehdy. Ilves tasoihin ajassa 29:53.

Kauaa tämä ilo ei kestä Aarno Intosen viedessä turkulaiset jälleen ottelussa johtoon vain runsas minuutti tasoituksesta.

Ilves sai avauserän tapaan ylivoimaa toisen erän lopulla. Pienen hakemisen jälkeen pakkopeli saadaan pyörimään, ja aktiivinen ylivoima onnistuu hankkimaan TPS:lle toisen jäähyn. Kahden miehen ylivoimaa ehdittiin kokeilemaan 25 sekuntia, mutta tämä ylivoima ei hurraa-huutoja kotiyleisön keskuudessa synnytä.

Jäähyväiset Hakametsälle

Kolmannen erän alkuun jäänyt puolen minuutin ylivoima ei tuottanut tulosta. Lähellä käytiin kuitenkin hetken päästä joukkueiden jo pelatessa täysilukuisena. Panu Mieho ohjasi maalin edestä kiekon kohti maalia, mutta yritys Kareyevin olkapäästä yli maalin.

Kiekollisesti Ilves hallitsi kolmannen erän alkua, mutta vierailijat iskevät tehokkaasti. Pyyhtiä pääsee kuin varkain nousemaan laidalta ja tolpan kilahdus ja verkkoon painuva laukaus ajassa 44:59 hiljentää hetkellisesti Hakametsää.

Erän puolivälissä Ilves saa ottelun kolmannen ylivoimamahdollisuuden. Johansson syöttää Mäntykivelle pitkän poikittaissyötön, Kareyev selvittää tämän ja heti perään myös Baptisten hätyyttelyn. Kolmas kertakaan ei tuota haluttua lopputulosta, mutta kotijoukkue jatkaa hyvää painostamista.

Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Ilves ottaa aikalisän ja samassa ajassa lähtee hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia. Markus Nurmi lyö kaksi minuuttia ennen loppua tyhjiin vielä loppulukemat 2-5.

Ottelun viimeiset kaksi minuuttia loppuunmyyty Hakametsä osoittaa seisaaltaan suosiota yhdelle suomalaisen urheiluhistorian merkittävimmän aikakauden päättymiselle, Ilveksen jättäessä hyvästit Hakametsälle.

Tulos on lopulta toissijainen asia tänä iltana. Summerin soidessa kenelläkään ei ole kiire pois jäähallista, jossa jokainen meistä on kokenut niin suuren määrän merkityksellisiä muistoja. Ottelun jälkeen jäälle kutsuttu vuoden 1985 mestaruusjoukkue ja sen kapteeni Matti Kaario tulee sammuttamaan seremoniaalisesti valot Hakametsästä, ja Ilveksen joukkue tuon legendaarisen mestaruusjoukkueen kanssa saa jättää jäähyväiset koko illan ja pitkään ottelun jälkeen laulaneen faniryhmän ja kotiyleisön kanssa – yhdessä.

Ilveksen Black Friday -tarjoukset ovat täällä!
Ilves nappasi kaksi pistettä sarjakärjen vieraana
UUTISET