3. Ilves kahden ensimmäisen erän turvin kotivoittoon

Ilves kahden ensimmäisen erän turvin kotivoittoon

Henri Honkala

Keskiviikon kiekkoilta Nokia Arenalla tarjosi viihdyttävän ottelun, ja yhteensä yhdeksän maalia. Kahden ensimmäisen erän perusteella kotijoukkue vaikutti kurvailevan isoon kotivoittoon, mutta kotiyleisö sai lopulta jännittää kolmen sarjapisteen kohtaloa toden teolla.

Ilves osuu kahdesti ensimmäisessä erässä

Ilves luo ensimmäisen ykkösluokan tekopaikan jo kahden minuutin pelin jälkeen. Vahvasti ensimmäisestä vaihdostaan lähtien tullut kentällinen Suomi-Mäntykivi-Haapala juonii ylivoimahyökkäyksen kahdella yhtä vastaan, kun Suomi vapauttaa Mäntykiven ja Haapalan pahantekoon. Mäntykivi pelaa vielä Haapalalle, jonka laukauksen SaiPa-vahti Niclas Westerholm kuitenkin peittää. Seuraavassa vaihdossa maalitilinsä edellisessä ottelussa auki saanut Dominik Masin pääsee laukomaan kahdesti, ensimmäinen yritys vesittyy kuitenkin Westerholmiin, toinen kriittisillä hetkillä katkenneeseen mailaan.

Kotijoukkue hallitsi ottelua alussa, mutta ensimmäinen erikoistilanne tulee vierailija SaiPalle. Keskialueen huitominen vihelletään pois ja SaiPalle ylivoimaa. Tiiviisti puolustanut Ilves-alivoima selvittää kuitenkin tämän. Tasaviisikoin jatkettaessa tupsukorvat pystyvät pääsemään yhä paremmin pelin päälle, ja rummuttamaan pitkiä kiekollisia hyökkäyksiä. Anttila riistää kiekon päädyssä, ja Ilves kierrättää kiekon Parikan kautta toiselle puolelle Joona Ikoselle. Laukaus hieman takaa leveäksi.

Colton Beckillä on jo tyhjä maali edessään erää ollessa jäljellä viitisen minuuttia. Viivasta lähtenyt laukaus jää pomppimaan maalin eteen ja Beck pyrkii lyömään ottelun avausmaalin. Kurkottaessaan pelivälineeseen häntä kuitenkin rikotaan, ja vuorostaan Ilves ylivoimalle. Kaksi minuuttia on jo tulossa täyteen, kunnes ylivoiman viimeisillä sekunteilla Les Lancaster toimittaa kiekon maalille. Maskin takaa laukaus painuu verkon perukoille ja kotijoukkue saa haluamansa avausosuman ajassa 16:55. Syöttöpisteet Petri Kontiolalle ja Nick Baptistelle.

Kuva: Pekka Suojanen

Nokia Arena räjähtää duuriin uudemman kerran vain puoli minuuttia edellisestä. Erinomainen hyökkäysalueen riisto Eetu Päkkilältä ja kiekko pyörähtää Joona Ikosen lapaan. Ranteet lukkoon ja terävä laukaus painuu yläkulmaan. Kolmaskaan osuma ei ole kaukana Tuomas Salmelan tehdessä hienosti peliä hyökkäysalueelle noustessaan. Puolustaja hakee syöttöä maalin eteen, ja lopulta kiekko päätyy takaisin Salmelalle pienellä onnella. Tyhjä maali odottaa jo, mutta verkko heilahtaa pelkästään sivuverkon puolelta. Erätauolle mennään kotijoukkueen 2-0 johtoasemasta, huolimatta puoli minuuttia ennen erän loppua tulleesta rangaistuksesta.

Toisessa erässä kaksi uran ensimmäistä Ilves-osumaa

Toinen erä jatkuu alivoimaisena Leo Lööfin istuessa rangaistustaan. Keltapaitainen vierasjoukkue saa haluamansa kuparisen rikki Ville Petmanin kääntäessä rystyllä kiekon kohti maalia. Kotijoukkueen kannalta epäonninen pomppu lipuu aina Langhamerin selän taakse ajassa 21:16.

Seuraavaksi oli jälleen kotijoukkueen vuoro onnistua. Päkkilän hyvä poikittaissyöttö tulee Masinille, Masin tekee hyvän kiekollisen liikkeen siniviivalla ja siirtää pakkiparilleen Daniel Gazdalle. Tsekkipuolustaja tunnistaa tilansa ja virittää kaamean lyöntilaukauksen verkon perukoille. Gazdalle tällä osumalla ensimmäinen liigamaali plakkariin.

SaiPa saa mahdollisuuden tulla toistamiseen maalin päähän, kun Santeri Lipiäinen nousee keskustasta vahvasti nokikkain Langhamerin kanssa. Masin joutuu ottamaan Lipiäiseltä vauhdin pois rikollisin keinoin, ja vierailijoille vihelletään rangaistuslaukaus. Rikottu Lipiäinen pääsee kokeilemaan, mutta Marek Langhamer nollaa tämän laukausyrityksen.

Tilanteita alkaa sadella pitkälti Westerholmin vartioimaa maalia kohden erän ja ottelun lähestyessä puoliväliä. Ensin Balazs Sebok nousee vahvasti oikeaa kaistaa. Suorasta luistelusta lähtenyt laukaus kilahtaa ylärimaan. Pian tästä Colton Beck tarjoilee hyvää lättyä maalin kulmalle nousevalle Baptistelle, joka ei aivan saa kiekkoa ohjattua maaliin. Jatkotilanteesta Baptiste saa hieman osumaa, ja joutuu käymään pukusuojan puolella.

Lopulta kiekko saadaan neljännen kerran Westerholmin selän taakse. Osumaa aikaisemmin ottanut Baptiste on palannut kentälle, ja tarjoilee oivan syötön maalin eteen nousselle Sebokille. Sebok laittaa lavan väliin ja ohjaa kiekon sisään. Lisää tulee alle minuutti edellisestä. Beck saa syötön vauhtiin ja laukoo liigauran ensimmäisen osumansa tarkalla kudilla takatolpan viereen, ja Ilves johtaa jo 5-1. Samassa ajassa SaiPa vaihtaa maalilleen Cody Porterin. Ilves näytti jo menevän ottelussa menojaan, kun toiselle erätauolle paineltiin näistä lukemista.

SaiPa toden teolla peliin mukaan kolmannessa erässä

Sama meno vaikutti jatkuvan kolmannessa erässä, kun kiekko saatiin toimitettua ensimmäisellä minuutilla Porterin selän taakse. Baptiste karkaa läpiajoon ja napauttaa kämmenellä kiekon alakulmaan. Ilveksen jäähypenkin ovi on kuitenkin auki ja lopulta kuudes osuma vaihtuu kahden minuutin alivoimaan, kun Baptisten läpi syöttänyt Sebok ohjataan korkeasta mailasta jäähylle. Puntit tasoittuvat SaiPan saadessa vuorostaan rangaistuksen kampituksesta. Tasavajaalla pelatessa Baptiste jyskyttää jälleen läpiajoon, mutta tällä kertaa Porter vetää pidemmän korren.

Pelin jatkuessa jo täysilukuisina, saa vierasjoukkue runnottua toisen osumansa. Kalle Maalahti nousee vahvasti ja sipaisee rystykiekon maalille, josta ajassa 44:04 Roni Karvinen tuo SaiPan tilanteeseen 5-2.

Kolmatta erää oli takana kuutisen minuuttia, kun Ilves saa mahdollisuuden kasvattaa johtoaan ylivoimalla. Baptiste on unohtunut maalin eteen heti ylivoiman alussa, mutta laukaus pysähtyy hyvin otteluun tulleeseen Porteriin. Gazda laukoo painavasti ja irtokiekko jää pelattavaksi. jatkotilanteesta Lipiäinen nostaa kiekon katsomoon – kotijoukkueelle 52 sekuntia kahden miehen ylivoimaa. Tämä mahdollisuus kuivuu kuitenkin kasaan.

Jos toisen erän lopulla Ilves näytti menevän menojaan, tekee vierasjoukkue kotiyleisön loppuminuutit tuskallisen jännittäväksi. Ensin Ville Petman napauttaa illan toisella osumalla Saipan kahden maalin päähän Maalahden hyvästä poikittaissyötöstä. Kuin varkain SaiPa tulee jo maalin päähän ajassa 57:47. Kääntölaukaus viivan tuntumasta pomppii tarjottimella puolustaja Hugo Rikkilälle, joka napauttaa irtopalan maaliin. Lopussa SaiPa hakee tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta kotijoukkue selvittää tämän.

Vierasjoukkue SaiPa voittaa kolmannen erän maalein 3-0, mutta koko ottelun maalin vie Ilves maalein 5-4, ja kolme tärkeää sarjapistettä jää Nokia Arenalle.

Henrik Haapala tuo ison palasen loppukauden Ilvekseen – ”Hyvä flow kun saadaan päälle niin kaikki on mahdollista”