Marko Herckman

Ilves ja SaiPa kohtasivat lauantaina pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kamppailussa Hakametsässä. SaiPa piinasi Ilvestä pitkään, mutta kotijoukkue nousi kolmannessa erässä kahden maalin takaa tasoihin. Jatkoerässä sankariksi nousi nuorten maailmanmestari Samuli Vainionpää. Ilves otti paras kolmesta-systeemillä pelattavan sarjan ensimmäisen kiinnityksen lukemin 3-2.

SaiPa karkaa johtoon

Ilves aloitti ottelun terävästi ja heti ensimmäisessä vaihdossa Arttu Ruotsalaisen johtama ykkösketju sai aikaan vahvaa painetta SaiPan päätyyn. Koko ensimmäinen kymppi oli Ilveksen hallintaa ja erän puolivälissä Ruotsalainen kilautti kiekon tolpan ja yläriman risteyskohtaan.

Alun hallinta ei kuitenkaan tuottanut Ilvekselle juurikaan maalintekopaikkoja. SaiPa sai ensimmäisen sellaisen kun Kalle Maalahden laukaus tuli päätylaudasta suoraan maalin edustalle Jonatan Tanukselle, joka vei vieraat johtoon ajassa 10.39. Osuman myötä SaiPa hallitsi erän toista puoliskoa ja erässä kymmenen kertaa torjunut Lukas Dostal joutui muutamaan otteeseen venymään Ilveksen maalilla. Ilves sai kiekon vain kolmesti kohti Frans Tuohimaan vartioimaa SaiPa-maalia ja erätauolle lähdettiin vieraiden 0-1-johdossa.

Tuohimaan patjat pitävät

Toinenkin erä käynnistyi Ilveksen merkeissä ja kotijoukkue loi useammankin mahdollisuuden maalintekoon. Joose Antonen kilautti kiekon tolppaan ja Joona Ikonen oli lähellä ohjata Samuli Vainionpään syötön maaliin. Pelin ensimmäinen jäähy tuli Antoselta mailan käsistä lyöneelle SaiPan Topi Nättiselle ajassa 25.22. Ylivoimalla Ilveksen parhaat paikat tulivat Mike Halmolle ja Joona Ikoselle, mutta molempien yritykset pysähtyivät Frans Tuohimaan patjoihin.

SaiPalla ei montaa paikkaa erässä ollut, mutta kertaalleen vieraat onnistuivat maalinteossa. Ilveksen keskialueen kiekonmenetyksen jälkeen kahdella yhtä vastaan hyökkäämään päässeiden Lappeenrantalaisten 0-2-osuman viimeisteli Joni Nikko ajassa 34.55. Ilveksen Topias Haapasella oli muutamaa minuuttia myöhemmin oivallinen paikka kavennukseen, mutta jälleen Tuohimaan patjat olivat tiellä ja tauolle mentiin vieraiden kahden maalin johdossa.

Ilves murahtaa tasoihin

Tyler Morley hutmaisi toisen erän lopussa Joona Ikosta mailalla naamaan ja Ilves pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla. Pakkopelin paras paikka tuli Niko Peltolalle, jonka kuti viuhahti kuitenkin ohi maalin. Ilves kilautti erän alkupuolella pelissä kolmannen kerran tolppaan, kun Arttu Ruotsalaisen terävä ranne pysähtyi maalipuihin. Lukas Dostal pääsi erässä vähillä torjunnoilla, mutta joutui kertaalleen venymään huipputorjuntaan Santeri Virtasen unohduttua vapaaksi maalin eteen.

Maalittomuuden tuska jatkui kaukalossa ja katsomossa lähelle erän puolta väliä. Niko Peltola nosti pelin jalalla hyökkäyspäätyyn ja piti pitkään kiekkoa. Lopulta kiekko päätyi Arttu Ruotsalaiselle, jonka laukauksen ohjasi verkkoon Teemu Lepaus. Ilves sai maalista hurmoksen päälle ja painoi läpi loppuerän peliä kohti lappeenrantalaisten päätyä. Minuutti ensimmäisen maalin jälkeen Mark Flood huudatti kotiyleisöä ampumalla kiekon siniviivalta ohi Tuohimaan. Enempää osumia ei Ilveksen vahvasta otteesta huolimatta nähty ja peli venyi piinaavalle jatkoajalle.

Vainionpää nousee sankariksi

SaiPa sai jatkoerän ensimmäiset paikat ja piti peliä Ilveksen päädyssä. Jälleen erinomaisesti pelanneelle Lukas Dostalille ehti kertyä parissa minuutissa peräti viisi torjuntaa. Rauhallinen Dostal selvitti tilanteet mallikkaasti. Ilves painoi parin minuutin jälkeen pelin SaiPan päätyyn. Juho Liuksiala toi kiekon jalalla hyökkäysalueelle ja kiepautti sen viivaan Mark Floodille. Tärkeässä paikassa esiin astunut kokenut kanadalaispuolustaja laukoi kiekon maalille, jossa Mike Halmo ja Samuli Vainionpää tekivät omaa rouhimistyötään. Kiekko päätyi lopulta Vainionpäälle, joka pamautti kiekon verkkoon ja sytytti Hakametsän hurmokseen ajassa 62.47. Tilannetta mentiin vielä tarkistamaan videolta, mutta maali säilyi voimassa ja Ilves nappasi 3-2-voitolla ensimmäisen kiinnityksen puolivälieräpaikkaan. Sarja jatkuu huomenna Lappeenrannassa kello 17.00.