Elina Kuivalainen

Perjantai-illan JYP-taisto oli Ilvekseltä hieno ottelu erityisesti ensimmäisen erän osalta. Lopulta kahden jälkimmäisen erän puolustamisen ansiosta loppuluvuiksi saatiin Ilveksen 5-2-voitto.

Ilvekselle unelma-alku

Perjantai illan näytös alkoi aikataulusta pari minuuttia myöhässä jäässä ilmenneiden ongelmien takia. Ottelun päästyä alkamaan Ilves sai aloituksesta kiekon iskien sen ikävä kyllä heti pitkäksi JYP-päätyyn päästäen JYPin heti iskemään pari pahaa laukausta kohti Antti Lehtosta. Lehtonen kuitenkin näki hyvin tulleet kiekot ja selvitti tilanteet ilman suurempia ongelmia. Ilveksen saadessa kakkoskentän jäälle saatiin peli myös JYP-päätyyn, mutta kuitenkaan pääsemättä kunnon maalipaikoille. Ensimmäisen kunnon laukauksen kohti JYPin maalissa torjunutta Juho Olkinuoraa sai Juuso Pulli parin minuutin kohdalla. Vain hetki Juuso Pullin laukauksesta ja kiekko olikin jo JYPin maalissa Joona Ikosen toimiessa syöttäjänä ja Tapio Laakson vastatessa kiekon toimittamisesta JYP-maaliin. Ajassa 02:46 Ilves 1-0 johtoon.

Ilveksen avausmaalin jälkeen tilanne rauhoittui ja peli eteni pitkiä pätkiä vailla pelikatkoja vuorotellen päästä päähän. Ilveksellä oli reilun kuuden minuutin kohdalla paikka mennä jo 2-0 johtoon, mutta Eemeli Suomen johtama kakkoskenttä ei saanut maalia aikaiseksi pitkästä pyörityksestä huolimatta. Paikalle oli myös saapunut pari kourallista JYPin kannattajia ja kun erää oli ehditty takoa seitsemisen minuuttia, kuului katsomosta huuto ”maaleja Jyppi!”. Pari minuuttia huudon jälkeen, JYP saikin jälleen pienen paineen Ilveksen päätyyn ja pari kovaa laukausta sinkoilivat ohi Ilveksen maalista.

Ajassa 09:43 Janne Kolehmainen passitettiin kakkoselle koukkaamisesta. Ilvekselle illan ensimmäinen ylivoima ja maalinteko ei olisi enää helpommaksi voinut käydä, kun Olkinuora päätti lähteä seikkailemaan maaliltaan ja Eemeli Suomen oli helppoakin helpompi työ iskeä kiekko tyhjänä ammottavaan maaliin. Syöttäjiksi maaliin merkittiin Mark Flood ja Antti Lehtonen. Ajassa 10:05 Ilves 2-0 johtoon.

Ilves ei kauaa kerinnyt 2-0 maalistaan nauttia, kun peli olikin jälleen Ilveksen päädyssä. Pienen JYP paineen toimesta Otto Koivula sai luistella jäähyaitioon kampituksesta ja Ilveksen oli selvitettävä illan ensimmäinen alivoima. Alivoima selvitettiinkin ilman takaiskuja, vaikkakin Antti Lehtonen joutuikin ajoittain kunnon tulitukseen ja sai näyttää yleisölle ilmiömäisiä torjuntoja. Heti Alivoiman loputtua Ilves pääsi avoimeen hyökkäykseen ja Sami Sandell pääsi nokikkain Olkinuoran kanssa. Kiekko kivuttomasti Olkinuoran längistä sisään ja yleisö sai hurrata jo illan kolmatta Ilves maalia. Syöttäjiksi Sandellin maaliin merkittiin Ville Meskanen ja Teemu Rautiainen. Samassa ajassa 13:06, Ilves 3-0 johtoon, Olkinuora sai luistella pois JYP-maalilta ja tämän tilalle luisteli Eetu Laurikainen.

Ilveksen kolmannesta maalista ehti kulua vain kuusi sekunttia, kun Eemeli Suomi ajettiin 2+10 minuuttiselle päähän kohdistuneesta taklauksesta. Alivoima selvitettiin kivuitta, jonka jälkeen Ilves iski jälleen JYP päätyyn päättäväisen hyökkäyksen. Kiekko Sandellin ja Rautiaisen lapojen kautta Meskaselle, joka iski kiekon JYP-maalin vasemmalta kulmalta puoliksi avoimeen JYP-maaliin. Ajassa 15:25 Ilves 4-0 johtoon.

Vielä erän loppusekunneilla Lehtonen pääsi näyttämään ilmiömäisen räpylätorjunnan. Ensimmäisestä erästä Antti Lehtoselle 9 torjuntaa ja Juho Olkinuoralle 6 sekä Eetu Laurikaiselle 1 torjunta.

Ilves jatkoi komeiden maalien iltaa

Toisen erän alussa Ilves pääsi heti ensimmäisen vaihdon jälkeen ylivoimalle JYPin Juuso Vainion saadessa passituksen omassa päädyssä kaksiminuuttiselle kampituksesta. Ilves kuitenkin haparoi ylivoimallaan eivätkä ylivoimaviisikot saaneet juuri mitään kunnon maalinteko tilanteita Eetu Laurikaiselle asti. Ajassa 24:09 Otto Koivula passitettiin toistamiseen illan aikana jäähyaitioon, tällä kertaa syynä oli korkea maila. Ilves selvitti kivuttomasti illan kolmannen alivoimansa, jonka loppu sekunneilla Joe Piskula ja Arttu Ruotsalainen pääsivät vielä 2-1 hyökkäykseen, mutta Piskulan laukoma kiekko liiteli yli maalin. Seuraavaksi maalia pääsi yrittämään kovalla rannekudilla Joona Ikonen, mutta jälleen kiekko lensi Piskulan laukauksen tavoin yli JYP-maalin.

Toisen erän edetessä loppua kohden, sai JYP paremmin pelistä kiinni ja kiekon hallinta siirtyi lähes täysin JYPille. Lopulta JYP sai vietyä päättäväisesti hyökkäyksen Lehtosen maalille hakaten kiekkoa Ilves maaliin niin kauan pelaajien parveillessa maalin edessä, että kiekko oli kuin olikin lopulta jäässä selällään maanneen Lehtosen maalissa. Ajassa 32:06 JYP kavennus 4-1.

Mitä pidemmälle toinen erä eteni, sitä vahvemmin Ilves sai puolustaa kolmen maalin johtoaan enemmiltä kavennuksilta. Kunnes jälleen kerran ties kuinka monetta kertaa illan aikana Ilveksen kakkoskenttä pääsi kiekolle ja kiekko iskettiin niin helpon näköisesti JYP-maaliin aivan maalin edestä. Maalintekijänä toistamiseen Ville Meskanen, Sami Sandellin ja Valtteri Viljasen syötöistä. Ajassa 36:23 Ilves 5-1 johtoon.

Toisen erän torjunnat Antti Lehtonen peräti 14 torjuntaa, kun taas toisessa päässä torjuneelle Eetu Laurikaiselle kirjattiin vain vaivaiset kolme torjuntaa.

Kolmannessa ei nähty enää ihmeitä

Kolmannen erän alussa Ilves sai taas hieman paremmin pelistä kiinni ja pääsi hallitsemaankin peliä aina aika ajoin. Kuitenkin hyökkäykset vyöryivät pääosin Ilves-päätyyn kerta kerran jälkeen Lehtosen kuitenkin napsiessa kiekot varmanoloisesti syliinsä. Kolmannen erän JYP-maalilla taas torjui Juho Olkinuora. Pelin tempo oli pelin edetessä muuttunut ponnettomammaksi ja suurin taistelu oli selvästi taisteltu jo ensimmäisessä erässä.

Ilves sai kokeilla vielä komentaa lukemia ylivoimalla, kun JYPin Juuso Puustinen komennettiin kaksiminuuttiselle kampituksesta ajassa 50:44. Ilveksen ylivoimaa ei kuitenkaan voinut kuvailla ylivoimaksi, pelin lipuessa aina uudestaan Ilves-päätyyn. Lopulta JYP pääsi vapaasti alivoimalla Ilves alueelle ja puolustaja Mikko Kalteva iski tarkalla laukauksella kiekon ohi Lehtosen. Ajassa 52:28 JYP kavennus 5-2.

Ilveksen kantti mitattiin vielä ajassa 55:16, kun Joona Ikonen luisteli jäähylle huitomisesta. JYP sai pariin otteeseen kuvionsa kuntoon ja hyvän ylivoimapyörityksen, mutta Ilveksen ei niinkään hirveän aktiivinen mutta tiivis alivoimanelikko hoiti tilanteet eikä Lehtonen joutunut torjumaan kuin pari laukausta. Loppu aika kolmannesta erästä olikin sitten enää pelkkää pelailua.