1. Etusivu
  2. Otteluennakko
  3. Ilves matkustaa Kuopioon – jatkuuko voittoputki Niiralan Montussa?

Ilves matkustaa Kuopioon – jatkuuko voittoputki Niiralan Montussa?

Marko Herckman
KalPa TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Eilen Hakametsässä TPS:n kaatanut Ilves matkustaa lauantaina KalPan vieraaksi. Jatkuuko Ilveksen seitsemän ottelun vierasvoittoputki Kuopiossa?

Ukkosketjun sentteri kuopiolaisten penkin takana

Sami Kapasen siirryttyä viime kevään KalPan päävalmentajan paikalta Sveitsiin ja Luganoon, nousi kuopiolaisten päävalmentajaksi Tommi Miettinen. Ilvesläiset muistavat Miettisen vuosituhanteen vaihteen jälkeen Ilves-paidasta, jossa taitava keskushyökkääjä teki tamperelaisten riveissä kolmen kauden aikana 105 tehopistettä. Miettisen viimeisellä kaudella sentteri muodosti yhdessä Vesa Viitakosken ja David Nemirovskyn kanssa lempinimeä ”Ukkosketju” totelleen koostumuksen, joka onkin yksi 2000-luvun parhaista Ilves-ketjuista.

Myös miettisen laiturit ovat peliuransa jälkeen jatkaneet kiekon parissa – Nemirovsky valmentaa KHL-seura Torpedo Nizhny Novgorodia ja Ilveksessäkin valmentaneen Viitakosken nykyinen työpaikka löytyy sveitsiläisseura EHC Vispistä. Ukkosketjun sentteri aloitti valmennusuransa Jari Laukkasen ja Pekka Virran apulaisena KalPassa. Ensimmäinen päävalmentajan pesti tuli KalPan A-nuoriin, josta Miettinen siirtyi vuosi sitten Mestis-seura IPK:n päävalmentajaksi.

Miettisen debyyttikaudella Liigassa KalPan peli on ollut tuloksellisesti poukkoilevaa, jossa hyvät ja huonot jaksot ovat vaihdelleet. Tänään ensimmäisen pelinsä vuodenvaihteen jälkeen pelaavat kuopiolaiset löytyvät sarjataulukosta sijalta kymmenen. Kilpipaidoilla on kauden aikana sakannut etenkin ylivoimapeli, jossa kuopiolaiset ovat sarjan kehnoimpia.

KalPan tehokkain pelaaja kauden ensimmäisellä puolikkaalla on ollut unkarilaishyökkääjä Balazs Sebok tehoin 7+21. Ilveksessä viisi kautta pelannut Kai Kantola on joukkueen ainoa yli 10 maalia tehnyt pelaaja – romuluinen taistelija on osunut kauden aikana peräti 15 kertaa. KalPalta on sivussa loukkaantumisen takia puolustaja Lasse Lappalainen ja hyökkääjä Alexander Ruuttu. Kim Nousiainen on nuorten maajoukkueen mukana taistelemassa MM-kullasta. Kuopiolaisten maalia vartioi kokenut Eero Kilpeläinen, joka on tällä kaudella pysäyttänyt kiekkoja prosentilla 88,59%.

Vuosikymmen voitokkaasti käyntiin

Ilveksen kausi jatkui uudella vuosikymmenellä jälleen voitokkaasti kun TPS kaatui eilen lukemin 5-3. Tamperelaisten sankariksi nousi kypärätempun iskenyt Joona Ikonen. Osumat olivat varmasti etenkin henkisellä puolella tärkeitä joukkueen eteen aina uhrautuvasti pelaavalle hyökkääjälle.

Ilveksen kokoonpanossa on viime aikoina ollut nuorten MM-kisojen ja loukkaantumisten takia aukkoja, mutta tamperelaiset ovat osoittaneet leveyttä ja Ilves on taistellut taas jo kolme voittoa putkeen. Lukas Dostalin edustama Tsekki tippui kisoista puolivälierissä, mutta tsekkimaalivahti ehtii Ilveksen mukaan vasta ensi viikolla. Eetu Mäkiniemi on pelannut kolme edellistä peliä, mutta Kuopiossa tolppien välissä on Ville Kolppanen.

Arttu Ruotsalainen palasi pitkän loukkaantumisen jälkeen kaukaloon eilen. Vaikka parhaan pelituntuman löytäminen ottaa aikaa, toi ykkössentteri heti omalla panoksellaan uutta ulottuvuutta Ilveksen pelaamiseen. Ketju Meskanen-Ruotsalainen-Suomi tullee kevätpuolella olemaan vielä melkoinen uhka vastustajille.

Hyökkääjien ja maalivahtien lisäksi Ilveksen puolustuspelaaminen on ollut hyvällä tasolla. Eilen kaksi syöttöpistettä kerännyt Jarkko Parikka pelaa monien huomaamatta erinomaista kautta. Erinomaisesti liikkuva Parikka on nousemassa koko sarjan puolustuseliittiin. Yksi vähälle huomille jäävä puolustaja on Aleksi Elorinne. Uhrautuvasti pelaava puolustava puolustaja tulee kevään mittaan olemaan Ilvekselle entistä tärkeämpi pelaaja.

Tsekkien paitaa kantaneen Dostalin lisäksi Ilveksestä puuttuu U20-kisojen takia Santeri Hatakka, Lassi Thomson, Aleksi Saarela ja Matias Maccelli. Keskushyökkääjä Samuli Vainionpää on loukkaantumisen takia sivussa 2-4 viikkoa.

Jatkuuko Ilveksen vierasvire?

Ilves on viime aikoine etenkin vierasotteluissa pelannut kurinalaisesti ja maltillisesti. Se on tuottanut tulosta ja sarjassa neljäntenä oleva Ilves onkin napannut jo seitsemän vierasvoittoa putkeen. Vastustajana KalPa on maistunut Ilvekselle jo pitkään. Tällä kaudella molemmat keskinäiset ovat päättyneet Ilveksen voittoon. Edellisistä kahdestatoista kohtaamisesta Ilves on voittanut yhdeksän.

KalPa pääsee otteluun levänneenä, mutta luistelukykyinen Ilves antaa varmasti tiukan vastuksen. Odotettavissa on tiukka ja hyvätasoinen kamppailu.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 4.1.2020

Maalivahdit:
Lukas Dostal (alle 20-vuotiaiden MM-kisat)

Puolustajat:
Santeri Hatakka (alle 20-vuotiaiden MM-kisat)
Lassi Thomson (alle 20-vuotiaiden MM-kisat)

Hyökkääjät:
Matias Maccelli (alle 20-vuotiaiden MM-kisat)
Antti Saarela (alle 20-vuotiaiden MM-kisat)
Samuli Vainionpää (2-4 viikkoa)

Ilves leikitteli TPS:n nurin vuosikymmenen avauskamppailussa
Ilves kaatoi KalPan huippuvauhtisessa ottelussa
UUTISET