1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves nollasi Tapparan – Suomi ja Dostál perjantai-illan tähdet

Ilves nollasi Tapparan – Suomi ja Dostál perjantai-illan tähdet

Mikko Alahäivälä

Ilves ja Tappara tarjosivat loppuunmyydyn Hakametsän yleisölle kovan taistelun, joka päättyi keltavihreiden 1-0-voittoon. Tupsukorvien kuudennessa peräkkäisessä voitossa joukkueen kirkkaimpina tähtinä loistivat voittomaalin laukonut kapteeni Eemeli Suomi ja nollapelin torjunut Lukáš Dostál.

Maaliton avauserä

Kamppailun ensimmäinen maalipaikka avautui neljännellä minuutilla Ilveksen kiekonmenetyksen seurauksena Tapparan Matias Lehtoselle, jonka veto kilahti vasempaan tolppaan. Ilveksen ensimmäinen tilanne tuli viivasta lähteneestä Jarkko Parikan vedosta, mutta maskin takaa tullut kiekko osui Tappara-maalivahti Christian Heljangon varusteisiin.

Illan vierasjoukkue oli kamppailun alussa hieman niskan päällä, mutta erän lähestyessä puoliväliään pääsi Ilveskin peliin paremmin mukaan. Lievä painostusjakso kuitenkin katkesi, kun maalivahti Lukas Dostalin purku nousi pleksien yli ja Tappara pääsi ylivoimalle ajassa 9.09. Olavi Vauhkoselle pelattiin kaksiminuuttisen aikana hyvä tekopaikka, mutta Dostal liikkui terävästi sivuttain ja onnistui torjumaan suoraan poikittaissyötöstä lähteneen laukauksen.

Ilveksen vuoro yrittää ylivoimalla tuli ajassa 13.25, kun hyökkäyksen tueksi noussut puolustaja Santeri Hatakka kaadettiin tämän ollessa lähellä päästä nokikkain Heljangon kanssa. Ylivoima pyöri vaarallisen oloisesti Robert Leinon ja Matias Maccellin johdolla, mutta tulosta ei tullut, ja peli jatkui 0-0-lukemissa.

Erän toiseksi viimeisellä minuutilla Joona Ikosen harhautus hyökkäyssiniviivalla oli purra, mutta Tapparan puolustus pystyi lopulta estämään Ilves-hyökkääjän aikeet. Ensimmäiselle erätauolle mentiin tasatilanteessa ottelun avausmaalin jäädessä vielä odottamaan itseään.

Kuva: Timo Koistinen, Ilves.com

Suomi iskee Helsingissä ja Tampereella

Toisen erän alussa Ilveksellä on kaksikin paikkaa iskeä johtomaali, mutta viimeistely ei kummassakaan tilanteessa onnistunut. Tapparan osuma oli myös lähellä, kun kiekko kohosi korkeuksiin Ilveksen maalilla, mutta kotijoukkuekin selvisi tilanteesta. Samalla Hakametsässä kuultiin illan toistaiseksi äänekkäimmät suosionosoitukset, kun kuulutus kertoi Suomen siirtyneen johtoon jalkapallon EM-karsintaottelussa Liechtensteinia vastaan.

Ajassa 24.23 Tapparan Ben Bloodille tuomittiin jäähy poikittaisesta mailasta ja Ilveksen Teemu Lepaukselle sukeltamisesta. Jarkko Parikka lähetti aloitusvoiton jälkeen tulisen vedon, jonka Christian Heljanko torjui patjalla. Perään Matias Maccelli pääsi nousemaan keskelle vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui Tappara-puolustajan mailan kautta maalin ohi.

Ilves pääsi hetken päästä ylivoimalle, kun Tapparan Alexander Ytterellille vihellettiin jäähy vastustajan mailasta kiinnipitämisestä ajassa 25.44. Tupsukorvat iskivät tällä kertaa nopeasti, sillä ylivoimamaaliin vaadittiin vain viisi sekuntia. Aloituksen jälkeen kiekon poiminut Eemeli Suomi pääsi nousemaan maalille, ja Ilves-kapteenin tarkka rystyveto upposi oikeaan yläkulmaan. Hakametsä räjähti tuuletuksiin, kun Ilves siirtyi 1-0-johtoon ajassa 25.49.

Kamppailun seuraava ylivoimamahdollisuus avautui korkeasta mailasta tulleen Antti Saarelan jäähyn myötä Tapparalle ajassa 30.51. Seuraavat tilastomerkinnät tulivat 39 sekunnin päästä, kun Ilveksen Jarkko Parikalle ja Tapparan Charles Bertrandille tuomittiin jäähyt väkivaltaisuudesta ja lisäksi Tapparan Jarkko Maliselle koukkaamisesta.

Todelliset huippupaikat olivat toisessakin erässä tiukassa, ja kamppailu eteni sitkeästi 1-0-lukemissa. Ajassa 38.42 poikittaisesta mailasta tulleesta Tapparan Valtteri Kemiläisen jäähystäkään ei seurannut osumaa. Kalle Maalahti tykitti tulisesti viivasta, mutta kiekko viuhui oikealta ohi.  Sekä Helsingin jalkapallostadionilla että Hakametsän jäähallissa siirryttiin tauolle Suomen maalin myötä 1-0-johdossa.

Kuva: Timo Koistinen, Ilves.com

Tiukkaa taistelua loppuun asti

Tappara oli lähellä iskeä pelin tasoihin kolmannen erän alussa, mutta Ilveksen onneksi Ben Bloodin laukaus osui ylärimaan. Toisessa päädyssä Matias Maccelli löysi syötöllään toisesta aallosta Joona Ikosen, jonka laukauksen Christian Heljanko onnistui kuitenkin torjumaan.

Ilveksen Jarkko Parikka lähti jäähylle korkeasta mailasta pelikellon näyttäessä lukemia 43.37. Kirvesrintojen ylivoima ei tuottanut tasoitusta, ja kamppailu jatkui edelleen Ilveksen 1-0-johdossa. Seuraavaksi yleisöä kohahdutti maali, jolla Suomi siirtyi Helsingissä 2-0-johtoon Liechtensteinia vastaan.

Erän lähestyessä puoliväliään kiekko jo lipui viivalaukauksen jälkeen Lukas Dostalin torjunnasta tämän taakse, mutta Ilves-puolustus siivosi pelivälineen kulmaan. Tappara pääsi painostamaan pitkään siirretyn rangaistuksen aikana, mutta Ilves kesti, ja lopulta Joose Antosen katkon jälkeen hyökkääjä lähti itse istumaan kampitusjäähyä ajassa 49.16.

Muutamasta vaarallisesta tilanteesta huolimatta Dostalin nolla piti edelleen, ja tupsukorvat kestivät alivoiman ilman takaiskua. Parin minuutin päästä Ilveksen ykkösketju järjesti pitkän pyörityksen, joka päättyi lopulta Arttu Ruotsalaisen laukaukseen, mutta Christian Heljangon torjunta piti lukemat ennallaan.

Ilveksen työntäyteinen ilta jatkui, sillä Tapparan seuraava ylivoimamahdollisuus tuli Matias Maccellin kampitusjäähyn myötä ajassa 53.40. Tupsukorvien taistelu alivoimalla palkittiin jälleen lukemien pysyessä 1-0:ssa. Jäähyn päättyessä Jasse Ikosen syöttö löysi rangaistusaitiosta vapautuneen Maccellin, jonka hyvän haaston jälkeen lähteneen vedon Heljanko torjui patjalla. Hetken päästä Ilveksen toinen osuma oli lähellä syntyä maalin edestä, mutta Tappara selvisi tilanteesta.

Lisää tilanteita nähtiin kummassakin päädyssä, mutta pelikello tikitti kohti viimeisiä minuutteja, ja Ilveksen johtoasema piti. Lopulta Tappara otti aikalisän jälkeen Heljangon pois maalilta ajassa 58.10 ja lähti hakemaan tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

Ajassa 59.36 Kalle Maalahti lähti vielä jäähylle huitomisesta ja kirvesrinnat pääsivät pelaamaan loppuhetket kahden miehen ylivoimalla. Ilves taisteli loppuun asti suurella sydämellä, ja viimeisillä sekunneilla Lukas Dostalin lähettämä laukaus ylitti kenttäpelaajat ja lipui vain parikymmentä senttiä ohi tyhjänä ammottaneen Tappara-maalin.

Todellinen loppuhuipennus jäi näkemättä, mutta se ei kotiyleisön tuuletuksia laimentanut, kun Ilves kaatoi Tapparan 1-0 ja Suomi Liechtensteinin 3-0. Tämän kauden paikallispelien voitoissa 2-1-johtoon siirtyneiden tupsukorvien voittoputki jatkui kuuden ottelun mittaiseksi, ja Suomi varmisti paikkansa jalkapallon EM-kisoissa. Kelpo perjantai-ilta.

Seuraava ottelu:

Ilves suuntaa huomenna Vaasan Sportin vieraaksi. Toista kertaa neljän päivän sisään kohtaavien joukkueiden viikon ensimmäisen kamppailun voitti keskiviikkona Ilves lukemin 3-0.

Kuva: Timo Koistinen, Ilves.com
Paikallisotteluiden kolmas näytös – Teemu Rautiainen luottaa Ilvekseen
Huippuvireinen Ilves murskaamaan Sportin revanssihaaveet
UUTISET