3. Ilves nousi Raumalla upeaan voittoon vaikeitten vaiheiden jälkeen

Ilves nousi Raumalla upeaan voittoon vaikeitten vaiheiden jälkeen

Vesa Suonsyrjä

Ilves kohtasi tänään Raumalla Lukon. Syyskuun 2018 jälkeen ensimmäistä kertaa Ilves haki täydet kolme pistettä rehellisesti sanoen osin pelitapahtumien vastaisestikin Raumalta. Illan hahmo Vadim Zherenko torjui 36 kertaa ja ratkaisumaalin iski Dominik Masin kauden ensimmäisellä maalillaan upealla rangaistuslaukauksella. Ilveksen 3-4 voittoon päättyneessä ottelussa muista maaleista vastasivat Simon Johansson, Eemeli Suomi ja Balazs Sebok.

Tapahtumarikas avauserä Ilvekselle Johanssonin maalilla

Ensimmäinen hyvä paikka ottelussa syntyi Leo Lööfin taidokkaan nousun jälkeen, mutta Samuel Jukuri selvitti. Lukko käänsi tilannetta nopeasti ja myös Vadim Zherenko joutui töihin heti avausminuuteilla Scott Pooleyn ja Michael Hagan yritysten kanssa.

Ottelun ensimmäinen katko puhallettiin vasta ajassa 5.15 pelin soljuessa hyvällä tahdilla. Ensimmäinen tilastomerkintä tuli vähän myöhemmin ajassa kun ajassa seitsemän minuuttia tasan Lukon Sebastian Repo rikkoi Dominik Masinia. Ylivoima tukehtui kuitenkin Lukon hyvään ja uhrautuvaan alivoimaan.

Ilves sai ylivoiman jälkeen pelin hallinnan ja Nick Baptiste pääsi laukomaan pyörityksen jälkeen, mutta Samuel Jukuri torjui tämän laukauksen poikittaissyötöstä. Otteluun syttyi hurjavauhinen pätkä, jossa ensin Les Lancasterilla oli hyvä paikka ja hetkeä myöhemmin Pavel Skalicky jyräsi taklauksellaan Henrik Haapalan, joka pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua.

Ilves hallitsi tapahtumia, vaikka torjunnat pysyivät tasaisina. Tuomas Salmelan laukaus viivasta napsahti pystytolppaan ja pelin luonteen mukaan nuori Lukko-puolustaja Onni Korkka nousi paikkaan hetkiä myöhemmin. Molemmissa päädyissä nähtiin raikasta hyökkäyspelaamista ilman turhia pelikatkoja.

Aavistuksen avauserässä edellä ollut Ilves pääsi ensimmäisenä taululle hieman onnekkasti kun nelosketju painoi hyvin päälle ja pelasi kiekon Simon Johanssenille, jonka laukaus painui puolustuksen kautta maaliin ajassa 18.40. Kauden kahdeksannen maalinsa iskeneen Johanssonin 0-1 maaliin syöttöpisteet kirjasivat Leo Lööf ja viimeisen syötön tarjonnut Joona Ikonen.

Tasan puoli tuntia kestäneessä avauserässä oli hurja vauhti ja paljon tilanteita. Lukon maalilla Samuel Jukurille 6 torjuntaa ja Ilveksen maalilla Vadim Zherenkolle 7 torjuntaa.

Toinen erä menee kotijoukkueen hallinnassa

Keskimmäisen erän ensimmäinen todellinen paikka tuli yllättäen, kun kotijoukkueen Henri Ikonen laukoi aloitusvoiton jälkeen kiekon pystytolppaan erän toisella minuutilla. Maaipaikkoja syntyi kuin liukuhihnalta jälleen, sillä Marko Anttilan nousun jälkeen kiekko jäi Jukurin torjunnan jälkeen maaliviivalle, johon Henrik Haapala ei aivan ylettynyt Pavel Skalickyn pelastaessa liki varman maalin. Toisessa päädyssä Sebastian Repo laukoi terävästi nousunsa jälkeen, mutta Zherenko nappasi hienon torjunnan, kuten myös kahteen Thomas Gregoiren laukaukseen aloitustappioiden jälkeen.

Koronakurimuksen keskellä oleva Lukko painosti osin rikkonaisella kokoonpanollaan hyvin Ilvestä, joka iski omaan tapaansa terävästi vastaan. Kotijoukkue Lukko pääsi ylivoimalle, kun Marko Anttila löi karvatessaan mailan Mikko Petmanin käsistä ajassa 27.49. Hurjavireinen Sebastian Repo pääsi kokeilemaan heti, mutta Zherenkon torjunnan kautta kiekko kimposi yläriman kautta ylitse. Kotijoukkueen ylivoima tihkui vaaraa, mutta Zherenkon johdolla Ilves selvitti tilanteen.

Kotijoukkue oli erän edetessä edellä pelitilanteissa ja Janis Svanensberg pääsi aivan liian vapaasti laukomaan hyvältä paikalta, mutta erän hahmo Zherenko torjui jälleen. Lukko jatkoi vahvasti ja pitkän päätypainin jälkeen kiekko tuli viivaan Thomas Gregoirelle, joka laukoi hurjan pommin aivan yläkulmaan ajassa 37.19 ja kotijoukkue tuli ansaitusti 1-1 lukemin tasoihin. Heti seuraavassa vaihdossa Tuomas Salmela heitti kiekon katsomoon ja Lukko pääsi hakemaan johto-osumaa ylivoimalla ajassa 37.36. Lukon ylivoima oli jälleen hyvää, mutta niin oli myös Ilveksen alivoima, joka kesti Lukon painostuksen.

Erän lopulla Leo Lööf sai ajassa 39.50 rangaistuksen selkeästä kampituksesta. Kotijoukkueen hallitsemassa erässä torjunnat menivät Jukuri 2 – Zherenko 13.

Ilves nousee voittoon – Odenin peli päättyy suihkukomennukseen

Erän alun alivoimassa Zherenko joutui jälleen venymään Revon laukauksen eteen, jonka jälkeen Ilves selvisi kolmannesta perättäisestä alivoimasta kohtuullisen helpolla. Pelin edetessä Lukon johtomaali näytti varmalle, kun kiekko kimpoili parin onnekkaan pompun kautta Michael Hagalle, mutta Zherenko venyi upeaan torjuntaan.

Kuva: Elonkuvaus

Lukko jauhoi jauhamistaan ja meni ansaitusti jatkoon, kun Pavol Skalicky iski lukemiksi 2-1 hyvän päätypelin jälkeen syntyneen maalipaikan jälkeen ajassa 45.43. Lukon jatkaessa painostustaan lähti Leo Lööf ojentamaan Matthew Abtia tämän vanhaisaikaisen yrityksen jälkeen, joka aiheutti tasavajaan ajassa 46.07, jota seurasi nopeasti Sebastian Revon illan toinen rangaistus tämän kampittaessa Jarkko Parikan yksitoista sekuntia myöhemmin.

Pitkään sillassa ollut Ilves iski rangaistuksen myötä pelin tasoihin, kun kapteeni Eemeli Suomi jäi vapaaksi maalille, josta uransa kahdennensadannen ottelun pelannut Henrik Haapala löysi tämän ja kapteeni pisti highlight-suorituksella pelin tasoihin. Ajassa 46.55 syntyneeseen 2-2 osumaan toisen syöttöpisteen keräsi Les Lancaster.

Hetkeä tasoituksen jälkeen nähtiin valitettava tilanne, kun Joonas Oden ei ehtinyt reagoimaan Ondrej Slovacekin liikkeeseen ja keskialueella tapahtununeen törmäyksen jälkeen Slovacek jätti kentän ja Odenin ottelu päättyi ajassa 47.15. Tilanteesta on edes nauhalta vaikea hakea tahallisuutta, mutta ulosajo oli myös tilanteen jälkeen tuomaristolle selkeä ratkaisu.

Lukko ei jättänyt etsikkoaikaansa käyttämättä vaan Scott Pooley iski Lukon jälleen johtoon hyvän kuvion jälkeen ajassa 48.43. Hetkeä myöhemmin Pooley murtautui läpiajoon, mutta Zherenko piti Ilvestä pystyssä. Kaikkien pelitapahtumien vastaisesti Nick Baptiste voitti kiekon eteenpäin ja Balazs Sebok karkasi läpiajoon ja tasoitti ottelun lukemiin 3-3 alivoimalla ajassa 50.02.

Ilves taisteli hurjasti ison rangaistuksen aikana ja lopulta pitkän alivoiman aikana peli oli jälleen tasan Lukon ylivoiman hidastuessa Ilveksen alivoimaosumaan. Joukkueiden pelatessa tasavoimin Eemeli Suomi hööpötti Scott Pooleyta, mutta pitkään ilman töitä selvinnyt Samuel Jukuri selvitti tilanteen.

Ajassa 53.49 Dominik Masin pelattiin läpiajoon kahdella hienolla syötöllä ja Lukon Mikko Petmanin rikkoessa tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Jouko Myrrä yllätti kaikki ja laittoi Masinin itse laukomaan ja ilman maaleja koko kauden pelannut puolustaja iski Ilveksen 3-4 johtoon varmalla suorituksellaan ja lähes kaksi erää köysissä ollut Ilves siirtyi johtoasemaan.

Johto-osuman jälkeen Ilves sai ryhtiä otteisiinsa ja lopulta Lukko otti aikalisän ajassa 58.06 ja otti Samuel Jukurin pois maaliltaan. Lukko sai hallinnan aloitusvoiton jälkeen, mutta Ilves taisteli. Ensimmäinen ratkaisupaikka tuli Tuomas Salmelalle, jonka yritys ei tuottanut tulosta. Lukon Oliver Suni pääsi koittamaan toisessa päässä, mutta Zherenko kesti jälleen.

Lukko painosti, mutta aika kului Ilveksen eduksi. Yhdeksän sekuntia ennen loppua Petri Kontiola voitti tärkeän aloituksen ja Ilves voitti osin vastoin pelitapahtumia huipputärkeät kolme pistettä. Ilveksen sankari numero yksi oli upean pelin pelannut Vadim Zherenko, joka keräsi peräti 36 torjuntaa.