Vesa Suonsyrjä

Hämeenlinnassa pelattiin tänään loppuun asti jännittävä kamppailu, jossa Ilves ryösti vahvan kannattajaryhmänsä suureksi iloksi Hämeenlinnasta kolme pistettä loppulukemin 3-4. Maaleista vastasivat Teemu Rautiainen, Teemu Lepaus, Juhani Tamminen ja Arttu Ruotsalainen.

Ilves aloittaa vahvasti

Ottelu käynnistyi Ilveksen hallinnassa ja kiekko löytyi maalista jo 51 sekunnin pelin jälkeen kun Joona Ikosen laukaus kiertyi viivaan Tuomas Salmelalle, joka toimitti kiekon maalille ja Teemu Rautiainen löi lukemiksi 0-1. Ilves oli iskeä heti seuraavassa vaihdossa uudelleen, mutta Mike Halmon ja Tuomas Salmelan yritykset tarttuivat Larmiin ja samalla päävalmentaja Antti Pennaselle riitti ja HPK otti aikalisän ajassa 1:14.

Ilveksen hallinta jatkui ja HPK ei saanut aikaiseksi käytännössä mitään. Ilves siirtyikin ansaitusti 0-2 johtoon, kun Samuli Vainionpää ja Eero Savilahti liikuttivat kiekon hienosti Teemu Lepaukselle ja tämän tulinen ranne pamahti yläkulmaan ajassa 8:09.

HPK loi ensimmäisen maalipaikkansa 0-2 maalia seuranneesta vaihdosta, kun Otto Paajanen ajoi väkisin maalille, mutta Ilves-maalilla väkevästi kauden avannut Riku Helenius peitti loppuun saakka. Tilanne tarkistettiin lopulta tilannehuonetta myöten, mutta kiekko ei ikinä ylittänyt maaliviivaa.

Peli tasoittui hieman 0-2 tilanteessa ja HPK pääsi ylivoimalle ajassa 11:19 kun Juhani Tamminen sai kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Ilves peitti tilanteet hyvin, mutta lopulta tasan 13 minuutin kohdalla Petteri Nikkilä laukoi maskin takaa lukemiksi 1-2.

Ilves loi hienon tekopaikan Teemu Lepaukselle seuraavasta vaihdosta ja jälkitilanteesta Mike Halmo ja Jan Brejcak saivat 10 minuutin käytösrangaistuksen ja Brejcak lisäksi kaksiminuuttisen kähinän alottajana. Ilveksen ylivoima jäi kuitenkin vaisuksi.

Erän loppupuolella HPK pelasi erän parasta vaihettaan, mutta maalipaikat jäivät vähiin. Painostusjakso kuoli Arto Laatikaisen rikkoessa Eero Savilahtea 40 sekuntia ennen erätaukoa. Värikäs ja vauhdikas avauserä päättyi lukemiin 1-2 torjuntojen Larmi 11 , Helenius 7 kuvastaessa hyvin tapahtumia.

Toinen erä kotijoukkueen merkeissä

Ilves pääsi toiseen erään jatkamaan ylivoimaansa. HPK pelasi vahvan alivoiman ja Ilveksen ainoaksi paikaksi jäi Arttu Ruotsalaisen vahva nousu, jonka Larmi selvitti. HPK tuli tasoihin heti tultuaan täysilukuiseksi Markus Nenosen tasoittaessa yksilösuoritukselle luvuiksi 2-2 ajassa 21:42.

Ajassa 25:49 nähtiin häikäisevä tilanne, kun Joose Antonen pääsi yksin läpi. Itseluottamusta uhkuva Antonen kaivoi takataskustaan komean kikan, mutta Larmi vastasi komella räpylätorjunnalla ja peliä jatkettiin tasalukemissa.

HPK pääsi koittamaan johto-osumaa, kun Teemu Lepauksen maila nousi Petteri Frimanin kasvoihin taklaustilanteessa ajassa 28:23. HPK pyöritti vaarallisesti koko kaksiminuuttisen, mutta Ilves sai peiteltyä uhkaavat tilanteet.

Ilves pääsi vuorollaan ylivoimalle kolmea minuuttia myöhemmin, kun Erkka Seppälä karvasi liian innokkaasti Jarkko Parikkaa ja sai kaksiminuuttisen kampituksesta. Ilveksen ylivoima pyöri hyvin, mutta Larmi selvitti syntyneet tilanteet.

Ajassa 34:47 HPK nousi pelissä ensimmäistä kertaa johtoon, kun Markus Nenonen iski illan toisen osumansa millintarkalla laukauksella ja Ilveksen 0-2 johto oli kääntynyt kotijoukkueen 3-2 johdoksi.

Ilveksen vaikeudet jatkuivat, kun Olli Vainio nappasi kiinnipitämisrangaistuksen viitisen minuuttia ennen erän päättymistä. Ilves kuitenkin selvitti alivoiman mallikkaasti. Erikoistilanteiden jälkeiset vaihdot olivat illan ottelussa isossa osassa, sillä Ilves tuli tasalukemiin 3-3 vain 36 sekuntia Vainion rangaistuksen päätyttyä. Mike Halmo pelasi kiekon viivaan Jarkko Parikalle, jonka reboundin löi maaliin kauden avausosumallaan Juhani Tamminen ajassa 38:19. Ajan hengen mukaisesti selvästi verkkoon uponnut laukaus tarkistettiin vielä videolta.

Avauserässä vaikeuksissa ollut kotijoukkue pelasi vahvan erän ja hallitsi toista erää.

Arttu Ruotsalainen ratkaisee kolmannessa erässä

Kolmannen erän alussa HPK pelasi pitkän myllytyksen hyökkäyspäässään, jota seurasi Ilveksen painostusjakso. Erän ensimmäinen selkeä paikka tuli Joose Antoselle, jonka laukaus päättyi jälleen Erik Larmin pyttykerhotorjuntaan. Seuraavassa vaihdossa Teemu Rautiainen pääsi hyvään paikkaan, mutta Larmi seisoi edelleen vahvana maalillaan.

Ilves siirtyi uudelleen johtoon, kun nuori puolustaja Oskari Laaksonen näytti parasta osaamistaan ja hööpötteli Harri Kainulaista viivan pinnassa jättäen kiekon taakseen Arttu Ruotsalaiselle, jonka rannelaukaus viivasta siirsi lukemiksi 3-4 ajassa 47:41.

Seuraava maalipaikka tuli kuin varkain Juhani Tammiselle, kun Emil Larmi tiputti eteensä Tuomas Salmelan viivalaukauksen. Tilanne päättyi lopulta Tammisen selätysvoittoon HPK-puolustaja Frimanin. Toisessa päässä Riku Helenius venytti hienosti Jere Innalan laukaukseen ja peli jatkui jännittävissä merkeissä maalin vierasjohdossa.

Ilves pääsi iskemään vastaan Ruotsalaisen ja Juho Liuksialan toimesta kahdella yhtä vastaan, mutta Liuksiala ei saanut ohitettua Larmia. Samasta tilanteesta Petteri Nikkilä sai kaksiminuuttisen ajassa 53:32 ja Ilves pääsi neljättä kertaa ylivoimalle. Paras paikka tuli aivan ylivoiman lopussa Juho Liuksialalle, mutta Larmi piti kotijoukkueen yhä pelissä.

Jännitys nousi ottelun edetessä koti päätöstään. Ajassa 57:25 Riku Helenius nappasi Arto Laatikaisen laukauksen ja HPK otti samassa ajassa Emil Larmin pois maaliltaan. Ilves löi pitkän kiekon ja samassa tilanteessa Tuomas Salmela sai kaksiminuuttisen ajassa 57:33.

HPK painoi päälle kahden miehen ylivoimalla Larmin ollessa poissa maaliltaan ja 1:06 ennen ottelun päätöstä se sai kiekon maaliin. Tilanteessa maali oli poissa paikoiltaan ennen kuin Philip Cornet iski kiekon maaliin. Tilannetta tarkistettiiin videolta ja maali hylättiin. HPK painoi hurjasti päälle, mutta Ilves kesti lopulta ja nappasi kauden kolmannen vierasvoittonsa loppulukemin 3-4.

Lopussa joukkue pääsi kiittämään runsaslukuisina paikalle saapunutta Ilves-perhettä, josta ison osan muodosti paikalle laivalle saapuneet Ilves Ikuisesti-yhdistyksen kannattajat.