Vesa Suonsyrjä

Ilves pelasi TPS:n vieraana loistavan vierasottelun ja nappasi Riku Helenius viimeisenä lukkonaan anssaitun 1-2 vierasvoiton. Ilveksen maaleista vastasivat Arttu Ruotsalainen ja Eemeli Suomi.

Ilves vie avauserässä heikosti esiintynyttä kotijoukkuetta

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. TPS pääsi kuitenkin ylivoimalle ajassa 1.23, kun Oskari Laaksonen otti uransa ensimmäisen rangaistuksen liigassa. Turkulaisten vaarallinen ylivoima ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen vaan Riku Helenius sai katsella maalillaan koko rangaistuksen ajan työttömänä hyvää alivoimaa.

Ilves loi hyviä tilanteita seuraavilla minuuteilla, mutta Arto Laatikaisen pitkällä syötöllä puolittain karkuun vapauttama Juho Liuksiala ei onnistunut, kuten eivät myöskään hyviin vetopaikkoihin nousseet Juuso Pulli tai Julius Valtonenkaan. Kaikkien kolmen laukaukset viuhuivat ohitse vasemman tolpan. Kahdeksan minuutin pelin jälkeen pelin ainoa torjunta olikin Rasmus Tirrosen yksi torjunta.

Kymmenen minuutin paikkeilla Ilves sai hyvän paineen, kun hyökkääjänä pelannut Valtteri Viljanen polki hienosti Teemu Rautiaisen mukaan kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen. Rautiainen laukoi itse, mutta Tirronen torjui. Jatkotilanteessa paine säilyi, mutta huippupaikkoja ei syntynyt.

TPS oli avauserässä jatkuvissa vaikeuksissa ja Ilves oli useaan kertaan ylivoimahyökkäyksissä. Ajassa 12:12 Ilkka Pikkarainen rikkoi jälleen ylivoimahyökkäykseen sännännyttä Ilves-pelaajaa ja Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Minuuttia myöhemmin nähtiin erikoinen episodi, kun Patrik Virta luisteli päin Riku Heleniusta ja tilanteesta rangaistus tuomittiin Heleniukselle estämisestä.

TPS:n päästyä ylivoimalle iski kuitenkin Ilves. Arttu Ruotsalainen laukoi lähes nollakulmasta vierasjohdoksi 0-1 alivoimalla ajassa 14:31. Maalista osasyynsä Tirrosen lisäksi saa kantaa kokenut Henrik Tallinder, jonka harhasta kiekko tuli Ruotsalaiselle.

Ajassa 16:19 Oskari Laaksonen sai ottelun toisen rangaistuksensa korkeasta mailasta. Hidastuksesta näkyi selvästi, että maila joka nousi kasvoihin oli oman joukkuekaverin ei Laaksosen. Oikeutetusti Turkulaiset eivät saaneet kolmannellakaan yrittämällä oikein mitään aikaiseksi.

Erän viimeisellä minuutilla Ville Meskanen pelasi Teemu Rautiaiselle hyvän laukaisupaikan, mutta Tirronen koppasi kiekon kainaloonsa. Seuraavasta hyökkäyksestä Ilves iski toistamiseen, kun Eemeli Suomi voitti maalin edustalla mailansa vapaaksi Teemu Nurmelta ja ohjasi Arttu Ruotsalaisen syötön maalin kattoon siirtäen lukemiksi 0-2 ajassa 19:36.

Kolmesta ylivoimastaan huolimatta TPS ei luonut yhtään maalipaikkaa ja Riku Helenius selvisi kahdella pysätyksellä. Rasmus Tirronen kirjasi seitsemän torjuntaa.

TPS tulee maalin päähän toisessa erässä

Toisen erän alussa Ville Meskanen liukui maalin taakse ja pelasi Arttu Ruotsalaiselle maalin eteen erinomaisen syötön. Kiekko oli kuitenkin hyvin lähellä Tirrosta ja tämä onnistui peittämään Ruotsalaisen nopean yrityksen. TPS sai koko ottelun ensimmäisen painetilanteessa ja vei peliä kahden minuutin jakson, jonka aikana kiekko pyöri vaarallisesti Heleniuksen maalilla, mutta laukaukset jäivät puuttumaan.

Ajassa 24:35 Ilves sai jo neljännen rangaistuksensa, kun Arto Laatikainen sai kaksiminuuttisen rikottuaan Ilkka Heikkistä. Ylivoimaa ei tarvittu kuin kuusi sekuntia, ennen kuin ikinuori Tomi Kallio iski hienolla laukauksella tilanteeksi 1-2 ajassa 24:41.

Markus Nurmi oli yllättää Riku Heleniuksen onnekkaan päätykiekon kautta, mutta Helenius ehti peittämään. Kiekko käännettiin vastaan ja Ilari Filppula joutui rikkomaan. Näin ajassa 26:51 Ilves pääsi toistamiseen ylivoimalle. Ylivoima pyöri hyvin, mutta vain yksi laukaus saatiin aikaiseksi ja TPS kesti turhan helposti.

Vauhti kamppailussa nousi laiskatempoisen avauserän jälkeen, mutta varsinaisesti järki ei pysynyt mukana. Molemmilla oli omat jaksonsa, mutta varsinaisille huippupaikoille ei päästy kummassakaan päädyssä. Ottelu eteni nopeassa tahdissa aina erän loppuminuuteille asti. 37 minuutin paikkeilla Ilves loi useamman paikan Eemeli Suomen johdolla, mutta kiekkoa ei saatu jäässä pyörivän Tirrosen ohitse.

Tasaisessa erässä torjunnat lähes tasan Helenius 9, Tirronen 10.

Ilves kestää kotijoukkueen pyristelyt

Kolmannen erän alkuun TPS:n nuorisolupaus Kaapo Kakko toi painetta Heleniuksen maalille, mutta laukaisupaikkaan asti nuorukainen ei päässyt. Toisessa päässä Valtteri Viljanen pääsi laukaisupaikkaan, mutta Tirronen torjui.

Ajassa 45:07 Riku Helenius pysäytti kellot pysäyttämällä Otto Niemisen, joka pääsi karkuun Patrik Virran oivaltavasta syötöstä. Ajassa 46:23 Ilves pääsi kolmannen kerran ylivoimalle, kun Joe Piskulan syöttö napsahti kentälle tulleelle kuudennelle pelaajalle.

Ilveksen ylivoima pyöri erinomaisesti, kun kakkosylivoima pyöritti kiekkoa. Arttu Ruotsalainen sai kiekon aina tolppaan saakka. Ylivoima pyöri viimeiseen sekuntiinsa saakka, mutta Tirronen nappasi Mark Floodin yrityksen. Päästyään tasalukuisiksi sai TPS yhden harvoista hyvistä hyökkäyksistään, mutta viivalaukaus kimpoili katsomoon.

Ilves sai hyvin pidettyä pois kotijoukkueelta flow-tilan ja kello juoksi vierasjoukkueen eduksi. Kellon näyttäessä 53 minuuttia Tomi Kallio oli iskeä jälleen taikomalla toivottomasta tilanteesta kääntölaukauksen tolppaan. Seuraavassa hyökkäyksessä paikkaan pääsi Ville Meskanen, mutta lisäosumia ei vieläkään nähty.

TPS tiivisti peluutustaan ja haki tasoitusta kuormittamalla kahta ensimmäistä ketjuaan. Ilveksen pakka pysyi kasassa ja TPS ei päässyt edes laukomaan. Ajassa 58:02 TPS otti maalivahdin pois ja ajassa 58:22 aikalisän Ilveksen pelattua pitkän kiekon. Paine Ilveksen päädyssä oli infernaalinen, mutta Ilves kesti Riku Heleniuksen ja uhrautuvasti kiekon eteen heittäytyneiden kenttäpelaajien avulla.

Ottelun ratkaisut

Ilves liikkui paremmin ja TPS nojautui lähinnä Tomi Kallioon. Arttu Ruotsalainen oli kenttäpelaajien ykkönen ja Riku Helenius oli loppuhetkillä vakuuttava. Näin Ilves nappasi ensimmäisen voittonsa Turussa vuoden 2014 jälkeen.