Mikko Alahäivälä
Sport TO 1.1. klo 02:00 Ilves

Runkosarjan viimeinen neljännes käynnistyy Ilveksen osalta kahdella ottelulla Sportia vastaan. Tänään joukkueet kohtaavat Vaasassa klo 18.30 alkavassa kamppailussa ja keskiviikkona Tampereella. Kauden aiempien kohtaamisten voitot ovat Ilveksen eduksi 4-0.

Sport jämähtänyt sarjajumboksi

Sport on kerännyt 43 ottelusta 11 voittoa ja 37 pistettä, joilla joukkue on sarjataulukon hännillä. Kotihallissaan vaasalaisten tilille on kertynyt 22 ottelusta 6 voittoa ja 18 pistettä. Sportin ylivoimaprosentti 18,08 on hieman sarjan keskitason alle ja alivoimaprosentti 74,23 kolmanneksi heikoin.

Tammikuussa vaasalaiset pelasivat yhdeksän ottelua, joista saldona oli kaksi voittoa ja kuusi pistettä. HIFK:ta lukuun ottamatta muut joukkueet ovat pelanneet 1-2 ottelua Sportia enemmän, mutta alemman pudotuspeliviivan päällä olevaan Ässiin vaasalaisilla on silti matkaa jo 18 pistettä.

Kolmesta edellisestä ottelustaan Sport ei pystynyt nappaamaan pisteitä. Lauantaina 18.1. Jukurit oli vahvempi Mikkelissä maalein 5-0, ja seuraavana keskiviikkona 22.1. Lukko haki pisteet Vaasasta maalein 2-4. Tällä viikolla Sport taipui keskiviikkona Helsingissä IFK:lle lukemin 2-1.

Sportin sisäisen pistepörssin kärjessä on Chris DeSousa, joka on tehnyt 42 ottelussa pisteet 19+15=34. Kanadalainen oli tammikuussa kovassa vireessä, sillä yhdeksässä ottelussa hyökkääjä iski tehot 9+3=12. Puolustaja Valtteri Viljanen on uransa ennätyspisteillä 4+22=26 joukkueen pistepörssissä toisena ja Roope Talaja kolmantena tehoilla 12+9=21.

Maanantaina seura tiedotti hyökkääjä Simon Suorannan liittymisestä joukkueen vahvuuteen loppukauden kattavalla sopimuksella. Sport-kasvatti siirtyi Vaasaan TPS:stä, jonka riveissä hyökkääjä teki alkukaudella 27 ottelussa pisteet 3+2=5.

Sportin maalinsuulla tänäänkin nähtävä Niko Hovinen on torjunut 29 ottelussa torjuntaprosentilla 88,76 ja Stefan Steen 16 ottelussa torjuntaprosentilla 88,41. Hyökkääjät Turo Asplund ja Aaro Vidgren kärsivät pelikieltojaan ollen sivussa niin tänään kuin keskiviikkonakin pelattavasta ottelusta.

Vainionpää palaa Ilveksen kokoonpanoon

Ilves taipui eilen paikallispelissä Tapparalle voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3-4, mutta kolmannen erän lopun upea nousu kahden maalin takaa tasoihin takasi yhden pisteen ja varmisti Ilvekselle Tampereen herruuden. Ilves takoi 2-3 ja 3-3-osumat ilman maalivahtia pelaten ajoissa 58.26 ja 59.34. Kun runkosarjassa on jäljellä yksi paikallispeli, ovat tämän kauden voitot nyt Ilveksen eduksi 3-2 ja pisteet 10-5.

Tapparaa vastaan Ilveksen ykkösnimi oli kapteeni Eemeli Suomi, joka iski joukkueen kaksi ensimmäistä maalia ja merkkautti Matias Maccellin 3-3-tasoitukseenkin syöttöpisteen. Maccellin osumaan viimeisen oivaltavan syötön tarjonnut Robert Leino urakoi eilisessä ottelussa kentällä peräti 26 minuuttia ja 11 sekuntia.

Lopulta voittomaalikilpailun kautta tullut tappio jäi ilvesläisiä luonnollisesti kismittämään, mutta jokainen Hakametsässä tai eri vastaanottimien kautta peliä seurannut varmasti arvostaa tapaa, jolla joukkue taisteli tasoihin eikä suostunut luovuttamaan. Saman taistelutahdon jatkuessa tänäänkin on Ilveksellä hyvät edellytykset tuoda Vaasasta täysi pistepotti mukaan Tampereelle.

Piste-ennätyksensä jo edellisessä ottelussa tehneen Eemeli Suomen tehot paikallispelissä nostivat Ilves-kasvatin kauden saldon lukemiin 21+23=44, joilla hyökkääjä on Liigan maalipörssissä kolmantena ja pistepörssissä toisena vain pisteen päässä JYPin Julius Nättisestä. Suomi oli Ilveksen tehokkain pelaaja myös tammikuussa, jonka aikana kapteeni iski 11 ottelussa pisteet 4+10=14.

Robert Leino on tehoillaan 9+27=36 pistepörssissä sijalla 15, ja keskushyökkääjän viime kaudella tekemä piste-ennätys on vain pisteen päässä. Leinon plusmiinussaldo +22 on sarjan viidenneksi paras. Syyskuun lopussa Ilvekseen palannut ja koko joulukuun sivussa ollut Arttu Ruotsalainen lähestyy jo pistepörssin top 20:tä. Keskushyökkääjän saldo 31 pelissä on 12+20=32.

Ilveksen toipilaslistalla jatkavat maalivahti Ville Kolppanen, puolustajat Aleksi Elorinne ja Niko Peltola sekä hyökkääjät Joose Antonen ja Teemu Rautiainen. Yli kuukauden sivussa ollut Samuli Vainionpää sen sijaan palaa tänään kokoonpanoon ottaen paikkansa kolmosketjusta Teemu Lepauksen ja Antti Saarelan keskeltä. Pelistä toiseen hyviä otteita esittävä Lukas Dostal jatkaa maalinsuulla.

Edelliset kohtaamiset

Ilves on voittanut kauden neljä aiempaa kohtaamista. Marraskuussa tupsukorvien voittolukemat olivat 3-0 ja 2-4, joulukuussa 2-3 ja kolme viikkoa sitten tammikuussa 5-2. Keskinäisissä otteluissa tehokkaimpia ovat olleet viime kohtaamisessa hattutempun iskenyt Arttu Ruotsalainen tehoilla 4+1=5 ja Teemu Rautiainen saldolla 3+2=5. Sportin Chris DeSousa on tehnyt Ilvestä vastaan pisteet 1+2=3 ja pelikiellossa oleva Turo Asplund 0+3=3.


Ilveksen poissaolot ja toipumisajat 1.2.2020

Maalivahdit:
Ville Kolppanen (sairaana, päivä kerrallaan)

Puolustajat:
Aleksi Elorinne (sairaana, päivä kerrallaan)
Niko Peltola (sairaana, päivä kerrallaan)

Hyökkääjät:
Joose Antonen (sairaana, päivä kerrallaan)
Teemu Rautiainen (sairaana, päivä kerrallaan)

Feeling the Ilves phenomenon – The first Tampere derby of the new decade
Setting the rhythm in a packed stadium
UUTISET