Mikko Alahäivälä

5031 katsojaa todisti perjantai-iltana Hakametsässä tunteita nostattanutta ottelua, joka ratkesi jatkoajalla Ässien eduksi maalein 2-3. Ilveksen maaleista vastasivat Joose Antonen ja Juho Liuksiala.

Antonen ja Kärki osuvat avauserässä

Parin ensimmäisen minuutin aikana Ässät jakoi muutaman hieman sääntöjen rajamaillakin olleen taklauksen, joista ei kuitenkaan jäähyä tuomittu. Ottelun avausmaali syntyi Ilveksen kolmoskentän toimesta jo ajassa 2.19. Kultakypärä Teemu Lepaus käänsi yllättävän syötön kentän halki, ja Joose Antonen laukoi haltuunoton jälkeen komeasti ranteella sisään.

Kenttätapahtumat etenivät kotijoukkueen hienoisessa hallinnassa, mutta varsinaisia tekopaikkoja ei seuraavien minuuttien aikana nähty. Ajassa 10.43 Ilves pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle, kun Ässien kultakypärä Sakari Salminen otti hyökkäyspään jäähyn. Ylivoimapeli ei kuitenkaan lähtenyt pyörimään, ja parhaiksi yrityksiksi jäivät Cam Barkerin laukaus viivasta ja Mike Halmon yritys maalin kulmalta aivan jäähyn lopussa. Joukkueiden tultua tasalukuisiksi Juho Liuksiala laukoi terävästi vasemmalta b-pisteeltä, mutta veto suuntautui päin Ässien maalivahti Henri Kiviahoa.

Erän neljännellätoista minuutilla Jerry Ahtola oli lähellä iskeä kauden avausmaalinsa takatolpalta Samuli Vainionpään syötöstä, mutta Kiviaho esti Ilves-hyökkääjän aikeet. Reilun minuutin päästä Teemu Lepaus puolestaan yritti liruttaa kiekon sisään Kiviahon längistä, mutta maalivahti pysyi mukana juonikkaan hyökkääjän yrityksessä. Cam Barkerin matala, patjojen väliin suuntautunut veto jäi myös maalivahdin suojiin.

Ilveksen hallinta katkesi Barkerin estämisjäähyyn ajassa 17.07. Porilaiset iskivät pelin tasoihin 50 sekunnin ylivoimapelin jälkeen hienolla osumalla, kun Jarno Kärki jatkoi Sakari Salmisen poikittaissyötön sisään takatolpalta. Erän viimeisellä minuutilla nähtiin vielä toinenkin Ilves-jäähy, kun Arttu Ruotsalainen lähti istumaan kampitusjäähyä ajassa 19.07. Kärjelle pelattiin jälleen poikittaissyötöllä hyvä vetopaikka, mutta Riku Helenius torjui suoraan syötöstä lähteneen laukauksen. Ensimmäiselle erätauolle mentiin lukemissa 1-1.

Toinenkin erä tasatahtia

Ässien ylivoima jatkui toisen erän alkuun, mutta ottelun kolmatta maalia ei vielä nähty. Erän kuudennella minuutilla Ilveksen Juhani Tamminen pääsi laukomaan maalin kulmalta, mutta hyökkääjä oli liiankin lähellä maalia ja kulma pieni, joten Henri Kiviaho pystyi peittämään vedon helpohkosti.

Ilves sai ottelun toisen ylivoimamahdollisuutensa ajassa 29.16, kun Ässien Otto Kivenmäki rikkoi Oskari Laaksosta Ilveksen puolustusalueella. Ylivoima jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Panu Mieho lähetettiin jäähyaitioon vain 12 sekuntia myöhemmin. Tasavajaalla pelattaessa Ässien Sakari Salminen pelasi Aleksi Rekoselle tekopaikan maalin eteen, mutta Riku Helenius torjui. Seuraavassa vaihdossa Helenius teki jälleen hyvän torjunnan, kun Ässien Matias Varttinen laukoi poikittaissyötöstä.

Vaaralliset tilanteet Ilveksen maalilla saivat jatkoa, ja lopulta porilaiset siirtyivätkin 1-2-johtoon Jarno Kärjen illan toisella maalilla ajassa 32.27. Minuutin päästä Juhani Tammisen sai mahdollisuuden iskeä peli tasoihin Cam Barkerin viivasta lähteneen laukauksen reboundista, mutta Tammisen veto osui sivuverkkoon. Ajassa 35.53 kotiyleisö pääsi kuitenkin tuulettamaan 2-2-tasoitusta Ilveksen nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Juho Liuksiala sai iskeä kiekon puolityhjään maaliin Panu Miehon oikea-aikaisesta syötöstä.

Erän lopussa Ilves pääsi vielä ylivoimalle, kun Sakari Salmisen hermot eivät kestäneet kaksinkamppailutilanteessa. Kultakypärä jatkoi joukkueensa illan linjaa ja huitoi itselleen jäähyn Ilveksen puolustusalueella. Ilves ei kuitenkaan enää saanut luotua kunnon maalipaikkaa, ja toiselle erätauolle mentiin 2-2-tilanteessa.

Kärki illan nimi

Kolmas erä alkoi Ilveksen ylivoimalla, ja paine pysyi sen jälkeenkin Ässien puolustusalueella, mutta johto-osumaa ei syntynyt. Seuraava tekopaikka syntyi viidennen minuutin täyttyessä Ilveksen kolmosketjun toimesta. Teemu Lepaus pelasi viivaan vetopaikan, ja Panu Mieho oli nopeimpana maalin edessä irtokiekossa, mutta hyökkääjän veto nousi kimmokkeen kautta plekseihin.

Kahdeksannella minuutilla Juho Liuksiala syötti maalin eteen Topias Haapaselle varmalta maalilta näyttäneen paikan, mutta kiekko pyörähti hyökkääjän lavassa, ja veto suuntautui hieman vasemmalta ohi. Toisessa päädyssä Ässien Peter Tiivola sai tilaisuuden iskeä johto-osuman, mutta laukaus nousi yli maalin.

Ilveksen painostus jatkui, ja seuraavaksi Teemu Lepaus testasi Henri Kiviahon refleksejä ovelalla ohjauksellaan, mutta maalivahti torjui. Perään Lepaus tarjosi lättysyötön takatolpalle nousseelle Tuomas Salmelalle, mutta puolustajan jatko meni hieman ohi alakulmasta. Teemu Rautiaisen laukaus puolestaan nousi yli etuyläkulmasta.

Ajassa 55.25 Ilveksen Juhani Tammiselle vihellettiin jäähy korkeasta mailasta ja Ässät pääsi neljättä kertaa ylivoimalle. Jäähyn puolivälissä Ilves nousi vaaralliseen vastahyökkäykseen, mutta Samuli Vainionpään veto nousi selvästi yli maalin. Kotijoukkue kuitenkin selvitti alivoiman ja painoi välittömästi pelin hyökkäysalueelle. Joose Antonen kiersi koko hyökkäysalueen ympäri ja tarjoili kiekon takatolpalle Teemu Lepaukselle, mutta hyökkääjän veto epäonnistui.

Viimeisellä minuutilla Lepaus sai toisen mahdollisuuden iskeä maalin kulmalta, mutta kiekko lipui päätyviivan yli tolpan väärältä puolelta. Jatkotilanteesta Ilveksen Mike Halmolle tuomittiin rangaistus kiinnipitämisestä, ja Ässät pääsi ylivoimalle. Maalia ei kuitenkaan nähty, joten ratkaisu siirtyi jatkoajalle. Summerin sointia säestivät 5031-päisen yleisön voimakkaat mielipiteet tuomarilinjasta.

Ässät sai aloittaa jatkoajan 4-3-ylivoimalla. Sakari Salminen yritti ratkaisua nopealla rannelaukauksella, mutta Riku Helenius torjui. Ilves selvitti jäähyn mutta joutui hetken päästä toistamiseen alivoimalle, kun Oskari Laaksonen lähti rangaistusaitioon estämisestä. Jarno Kärki laukoi ylivoimalla ottelun kolmannen maalinsa ja ratkaisi Ässille 2-3-jatkoaikavoiton.

Seuraava ottelu:

Ilveksen ottelut jatkuvat maajoukkuetauon jälkeen kotiottelulla. Keskiviikkona 14.11. Hakametsään saapuu vieraaksi Lukko.

Kommentit:

Karri Kivi

Juho Liuksiala

Oskari Laaksonen

Teemu Lepaus

Toimittaja: Valtteri Kujansuu, Radio FUN Tampere
Lähde: Kivi | Liuksiala, Laaksonen, Lepaus

Siivittääkö kotiyleisö Ilveksen voittoon ennen maaottelutaukoa?
Lastensairaala All-Stars: Tappara-Ilves-hyväntekeväisyysottelu Hakametsässä perjantaina 9.11.
UUTISET