1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Ilves taipui Tapparalle runkosarjan päätöskamppailussa

Ilves taipui Tapparalle runkosarjan päätöskamppailussa

Mikko Alahäivälä

Liiga-kauden 2020-2021 runkosarja päättyi Ilveksen osalta 2-5-paikallispelitappioon. Tupsukorvien maaleista vastasivat Roby Järventie ja Aleksi Elorinne. Ilveksen runkosarjan loppusijoitus sekä pudotuspelien vastustaja ja otteluohjelma varmistuvat ensi viikolla.

Kolmen osuman avauserä

Kahden ja puolen minuutin kohdalla Tappara oli lähellä päästä iskemään kiekonriistosta, mutta tilanteessa ahtaalle joutunut Ilves-puolustaja Tuomas Salmela onnistui paikkaamaan ja estämään Charles Bertrandin aikeet. Tupsukorvien maalilla torjuneen Eetu Mäkiniemen virettä testasi hetken päästä puolustaja Blake Parlett, ja toisessa päädyssä Ilveksen Matias Myttysen ohjaus maalin edestä puolestaan nousi päätyverkkoihin.

Kauden viidennen paikallispelin ensimmäinen maali syntyi lopulta näyttävällä tavalla. Matias Maccelli tarjosi vasemmalta laidalta nappisyötön vastakkaisen b-pisteen kaarelle Roby Järventielle, joka jatkoi pelivälineen yhdellä kosketuksella alakulmaan ohi Christian Heljangon ja siirsi Ilveksen 1-0-johtoon ajassa 6.56.

Ajassa 7.44 tulleen peli- ja tv-mainoskatkon jälkeen hallissa vietettiin hiljainen hetki, jolla kunnioitettiin Hakametsässä kameramiehenä työskennelleen Timo Rintakosken muistoa. Rintakoski menehtyi koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen 58-vuotiaana. Timon työkaverin ja ystävän Risto Finnemanin muistokirjoitus on luettavissa täältä.

Kuva: Aarno Vuorinen, Ilves.com

Kahden minuutin päästä avausmaalista Ilveksen johto oli lähellä kasvaa, mutta avausmaalin iskeneen Järventien matala rannelaukaus painui hieman ohi taka-alakulmasta. Vastahyökkäyksestä numerot muuttuivatkin 1-1:een, kun koronavirustartunnasta johtuneen yli kahden kuukauden pelitauon jälkeen kaukaloihin palannut Tappara-puolustaja Valtteri Kemiläinen ampui pienen maskin takaa oikeaan alakulmaan. Kirvesrintojen tasoitusmaali syntyi ajassa 9.01.

Peli eteni tasalukemissa vajaat viisi minuuttia ennen kuin Ilves siirtyi takaisin johtoon. Puolustaja Aleksi Elorinne sai kiekon punaviivalla kapteeni Eemeli Suomelta ja polki varsin vaarattoman näköisen hyökkäyksen kärkeen. Tappara-puolustajan jaloista lähtenyt napakka rannelaukaus kuitenkin yllätti Christian Heljangon, ja kiekko upposi sisään hanskakäden puolelta. Lukemat muuttuivat 2-1:een ajassa 13.44.

Ottelun ensimmäinen ylivoima tarjoutui Tapparalle ajassa 16.01, kun Eemeli Suomelle vihellettiin kaksiminuuttinen vastustajan mailasta kiinnipitämisestä. Kirvesrinnat eivät onnistuneet hyödyntämään mahdollisuuttaan, eivätkä erän viimeisetkään minuutit enää lisäosumia tarjonneet, joten erätauolle siirryttiin Ilveksen 2-1-johdossa.

Kuva: Aarno Vuorinen, Ilves.com

Johto vaihtuu

Toista erää ehdittiin pelata vain kymmenen sekuntia ennen Ilves-hyökkääjä Joona Ikosen jäähyä. Turhahko keskialueen kampitus kostautui, kun puolustaja Valtteri Kemiläisen piiska rankaisi Ilvestä toistamiseen. Tulinen viivalaukaus painui sisään räpyläkäden puolelta ja tasoitti lukemat 2-2:een ajassa 21.35.

Ilveksen jäähyily jatkui, kun Matias Myttynen siirtyi rangaistuaition puolelle kampituksesta ajassa 22.23. Muutaman vaarallisen tilanteen kirverinnat loivat nytkin, mutta tällä kertaa Ilves selvitti miesvajaansa ilman takaiskua. Alivoiman aikana Ilveksen Eetu Päkkilä pääsi myös laukomaan terävän nousunsa päätteeksi, mutta laukaus viuhui ohi.

Erän kuudennella minuutilla Aleksi Elorinteen laukaus tuotti irtokiekon, josta maalin kulmalla pelivälineeseen käsiksi päässyt Matias Maccelli ei kuitenkaan onnistunut rokottamaan, kun Christian Heljanko venyi näyttävään patjatorjuntaan. Paine jatkui Tapparan maalin läheisyydessä, mutta kamppailun viidettä osumaa ei vielä nähty. Seuraavat yritykset nähtiin Ilveksen kolmosketjulta, mutta Miro Nallin ja Antti Saarelan laukauksetkaan eivät löytäneet oikeaa osoitetta.

Ajassa 27.58 oli Ilveksen ensimmäisen ylivoiman vuoro, kun Tappara-hyökkääjä Kristian Kuuselalle vihellettiin jäähy poikittaisesta mailasta. Pakkopelin anti jäi kuitenkin varsin kevyeksi, ja ottelu jatkui tasalukemissa.

Erän jälkimmäisen puoliskon ensimmäinen tilastomerkintä kirjattiin, kun Ilves-puolustaja Kalle Maalahti lähti vuorostaan rangaistusaitioon poikittaisesta mailasta ajassa 35.07. Tappara iskikin ottelun toisen ylivoimaosumansa ja siirtyi ensimmäistä kertaa johtoon, kun Kasper Simontaival laukoi Valtteri Kemiläisen poikittaissyötöstä lukemat 2-3:een ajassa 35.38. Osumaa edelsi Ilveksen Eemeli Suomeen kohdistunut blokki, jota tuomaristo ei kuitenkaan nähnyt jäähyn arvoiseksi.

Puolitoista minuuttia ennen taukosummeria Tapparan Charles Bertrand pääsi karkuun Ilves-puolustukselta, mutta Eetu Mäkiniemen kilpitorjunta piti lukemat ennallaan. Hetkeä myöhemmin Tapparan Kristian Tanus ja Anton Levtchi pääsivät ylivoimahyökkäykseen, mutta neljäntenä miehenä tilanteeseen mukaan polkenut Ilves-hyökkääjä Adam Rockwood sai mailansa Tanuksen syötön väliin.

Tapparan kahden maalin myötä johtoasema vaihtui toisessa erässä ja kolmanteen lähdettiin tilanteessa 2-3.

Kuva: Aarno Vuorinen, Ilves.com

Tappara ottaa pisteet

Kolmaskin erä alkoi Tapparan ylivoimalla, sillä ajassa 40.22 oli Aleksi Elorinteen vuoro siirtyä istumaan kahden minuutin koukkaamisjäähyä. Ilves kuitenkin selvitti alivoiman ilman takaiskua ja pääsi hetken päästä itse ylivoimalle, kun Tapparalle Teemu Suhoselle tuomittiin 2+10-minuutin rangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta ajassa 43.28. Tupsukorvien ykkösylivoimakentällinen jauhoi muutaman paikan, mutta Tappara-maalivahti Christian Heljanko kesti.

Lopulta ottelun kuudes maali nähtiin ajassa 47.43, jolloin kirvesrintojen johto tuplaantui. Otto Rauhala ampui yksilösuorituksensa päätteeksi ranteella vasempaan yläkulmaan ja muutti lukemiksi 2-4.

Viime ottelussa Lukkoa vastaan näyttävän osuman tehnyt Ilves-puolustaja Kalle Maalahti yritti jälleen vastaavaa suoritusta, mutta vahvan nousun jälkeen pienestä kulmasta lähtenyt yritys ei yllättänyt Heljankoa. Toisessa päädyssä Tappara liikutti hyvin kiekkoa ja työllisti myös maalivahti Eetu Mäkiniemeä.

53. minuutilla Ilves sai jälleen luotua painetta hyökkäyspäätyyn, mutta Christian Heljanko torjui Joni Ikosen laukauksen eikä tupsukorvien jatkopyöritys tuottanut sen kummempia maalipaikkoja.

Ilves käytti aikalisänsä ajassa 57.28 ja pääsi ottamaan Eetu Mäkiniemen pois maalilta hetkeä myöhemmin. Matias Maccelli vapautti samalla Joona Ikosen puolittain läpi, mutta puolustaja Michal Moravcik häiritsi tilanteessa voimakkaasti eikä Ilves-hyökkääjä onnistunut viimeistelyssä.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa olleet tupsukorvat pääsivät vielä ylivoimalle, kun Blake Parlettille tuomittiin jäähy kampituksesta ajassa 58.04. Kiekko saatiinkin maaliin, kun Matias Maccellin syöttö takatolpalle kimposi sisään Roby Järventien kautta, mutta osuma hylättiin videotarkistuksen jälkeen potkumaalina.

Loppulukemat 2-5 syntyivät ajassa 59.30, kun Tapparan Jukka Peltola pääsi laukomaan kiekon tyhjiin. Kirvesrintojen voiton myötä kauden paikallispelivoitot kirjattiin Ilveksen eduksi 4-1 ja pisteet 12-3.

Seuraava ottelu

Ilveksen osalta runkosarja on nyt pelattu, mutta muiden joukkueiden viimeiset ottelut ovat vuorossa tiistaina 13.4. Pudotuspelien vastustaja ja otteluohjelma varmistuvat ensi viikolla.

 

Runkosarja pakettiin paikallisottelulla
Ilves failed to sweep Tappara, faced first derby loss of the season
UUTISET