Mikko Alahäivälä

Eilen HPK:n kaatanut Ilves kohtasi viikon kolmannessa ottelussaan keskiviikosta asti levänneen JYPin, joka oli lopulta parempi maalein 6-4. Ilveksen osumista vastasivat Kalle Maalahti, Joose Antonen, Matias Maccelli ja Eemeli Suomi.

JYP kuittaa Ilveksen avausosuman

Ilves oli lähellä iskeä avausmaalin jo ottelun toisella minuutilla, mutta puolustaja Tuomas Salmelan tulinen laukaus viivasta kilahti oikeaan tolppaan. Kakkosketjun paine tuotti Ilvekselle ylivoiman ajassa 4.41, jolloin JYPin Miska Siikonen lähti jäähylle koukkaamisesta. Kentälle tullut ykkösketju jauhoikin nopeasti kiekon verkkoon yksinkertaisella kuviolla, kun Arttu Ruotsalainen pelasi viivaan, josta puolustaja Kalle Maalahden rannelaukaus löysi maskin takaa tiensä tolppien väliin ja maalivahti Eetu Laurikaisen ohi ajassa 5.22.

Puolustaja Aleksi Elorinne blokkasi hetken päästä JYP-puolustaja Mikko Mäenpään kovan lämärin, minkä seurauksena Elorinnettä ei enää loppupelin aikana kentällä nähty. Perään Jani Tuppurainen testasi pienestä kulmasta Ville Kolppasen virettä, mutta Ilves-maalivahti nappasi varmasti kiekon kiinni. JYP iski kuitenkin 1-1-tasoituksen jyväskyläläisten paidassa debytoineen Petrus Palmun laukauksella, joka lipsahti turhan helposti etukulmasta sisään ajassa 8.10.

Seuraavaksi Jarkko Immonen pääsi ampui muutamasta metristä rystyvedon, joka pysähtyi Kolppasen suojiin, kuten myös Anton Hongan viivalaukaus. Ilves puolestaan karkasi pian nopeaan hyökkäykseen, jossa kiekkoa kuljettanut Teemu Rautiainen pääsi nousemaan maalille asti. Hyökkääjä käänsi kiekon rystypuolelle, mutta ratkaisuyritys suuntautui oikealta ohi.

Perään Ilveksen kolmosketjun järjestämä paine kääntyi JYPin vastahyökkäykseksi, jossa kiekko pomppasi laukauksen jälkeen maalin katolle ja putosi siitä maalinedustalle, josta Anton Stråka onnistui juuri ja juuri toimittamaan pelivälineen maaliviivan yli. JYP siirtyi 2-1-johtoon ajassa 12.42.

Puolentoista minuutin päästä Jerry Turkulaisella oli avopaikka iskeä jo kotijoukkueen kolmaskin maali, mutta Ville Kolppanen teki hyvän räpylätorjunnan. Robert Leinolle vihellettiin samalla jäähy vastustajan mailasta kiinnipitämisestä, joten kotijoukkue pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle pelikellon näyttäessä lukemia 14.16. Viime aikoina hyvin toiminut Ilveksen alivoima selvitti kuitenkin kaksiminuuttisen takaiskutta.

Kotijoukkue loi erän toiseksi viimeisellä minuutilla Ilveksen alueelle pitkähkön paineen, jonka seurauksena Jasse Ikonen lähti rangaistusaitioon korkeasta mailasta ajassa 18.51. Toistamiseen ylivoimalle päässyt JYP loi erän loppuun vielä muutaman paikan, mutta tulosta ei tullut, ja erätauolle mentiin lukemissa 2-1.

Viiden maalin erä

JYPin ylivoima jatkui toisen erän alkuun, mutta maalia ei syntynyt. Ajassa 23.22 oli Ilveksen vuoro yrittää ylivoimalla, kun Juha-Pekka Hytönen lähti istumaan kampituksesta tullutta kaksiminuuttista. Ilveksen ykköskenttä sai kuvion heti kuntoon, mutta Arttu Ruotsalaisen laukaus suuntautui päin maalivahti Eetu Laurikaista.

Kakkosylivoima jatkoi myös pyöritystä, mutta Teemu Lepaukselle ja Joose Antoselle luodut paikat eivät tuottaneet tulosta. Aikaa oli kuitenkin vielä jäljellä, ja lopulta Antonen laukoi takatolpalta Robert Leinon upeasta poikittaissyötöstä hienon osuman. Ilves tasoitti toisella ylivoimamaalillaan pelin 2-2:een ajassa 25.06.

Kotijoukkue siirtyi kuitenkin takaisin 3-2-johtoon ajassa 27.44, kun Julius Nättinen toimitti kiekon viivasta maalille ja Petrus Palmun ohjaus upposi sisään. Seuraavaksi Ilveksen Kalle Maalahti sai jäähyn kampituksesta ajassa 30.15, ja hetken päästä kiekko oli jälleen verkossa. Petrus Palmu merkkautti tällä kertaa syöttöpisteen, kun JYP-kapteeni Juuso Vainio laukoi ranteella ristikon kautta sisään vieden JYPin jo 4-2-johtoon ajassa 31.40. JYPin neljäs ylivoimamahdollisuus tuli Eemeli Suomen kiinnipitämisjäähyn myötä pelikellon näyttäessä lukemia 34.13, mutta tällä kertaa lukemat pysyivät ennallaan.

Reilut kolme minuuttia ennen erän loppua Matias Maccelli pääsi karkaamaan keskeltä läpiajoon. Maccellia häirittiin tilanteessa, mutta hyökkääjä sai silti aikaiseksi laukauksen, joka kilahti tolppaan. Pelikatkon tultua tilanteesta tuomittiin kuitenkin rangaistuslaukaus, joka olikin suorituksena varsin ikimuistettava. Kiekko karkasi Maccellin lavasta ennen vetoa, mutta hyökkääjä poimi vielä taakseen jääneen pelivälineen haltuunsa ja pisti sen harhautuksen jälkeen rystyltä sisään.

Videolta tarkistettiin vielä pitkään, että liikkuiko kiekko harhautuksen aikana taaksepäin, mutta lopulta päätös oli Ilveksen edun mukainen. Tilanne kaventui 4-3:een ajassa 37.16. Seuraava maali tuli kuitenkin jo reilun puolentoista minuutin päästä palauttaen JYPin johdon kahteen maaliin. Ensimmäistä otteluaan JYP-paidassa pelannut Petrus Palmu tarjosi hienon syötön ja merkkautti jo illan neljännen tehopisteensä, kun Julius Nättinen laukoi suoraan syötöstä lukemat 5-3:een, joka jäi myös taukotilanteeksi.

Ilveksen kiri ei riitä

Kolmanteen eri Ilves teki ketjumuutoksen, jonka myötä Matias Maccelli nostettiin ykkösketjuun Arttu Ruotsalaisen ja Eemeli Suomen rinnalle. Kolmikko loikin heti hyökkäyspäätyyn hyvän paineen, joka ei kuitenkaan tuottanut kunnon tekopaikkaa.

Erän ensimmäinen ylivoima tuli JYPille Lassi Thomsonin kampitusjäähyn myötä ajassa 42.04. Pakkopeliä ehti kulua vain 22 sekuntia ennen kuin lukemat muuttuivat 6-3:een. Kiekko pelattiin Jarkko Immosen ja Jerry Turkulaisen nopeilla syötöillä keskelle Julius Nättiselle, jonka suora laukaus painui maaliin.

Seuraava paikka tuli Jani Tuppuraiselle, joka pääsi tykittämään vastakiekkoon, mutta Ville Kolppanen tuli hieman maaliltaan vastaan ja torjui. Erän lähestyessä puoliväliään Ilveksen ykkösketju painoi jälleen pelin hyökkäyspäätyyn, mutta pitkä painostus ei tuonut kavennusmaalia. Toisessa päädyssä Julius Nättisellä oli myös hyvä paikka, mutta hyökkääjän viimeistely ei onnistunut.

Tamperelaiset pääsivät ylivoimalle ajassa 50.23, kun Mikko Mäenpää sai jäähyn korkeasta mailasta. Robert Leinon johtama kentällinen pyöritti hyvin, mutta tulosta ei tullut eikä jäähyn viime sekunneilla lähtenyt Lassi Thomsonin lämärikään löytänyt oikeaa osoitetta.

Ilves otti Ville Kolppasen pois maalin suulta jo 56. minuutilla ja lähti hakemaan kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Tupsukorvien pyöritys pysähtyi JYPin maalintekoyrityksen jälkeen estämisjäähyyn, kun Jarkko Parikka torppasi päätykiekkoon pyrkineen Jerry Turkulaisen ja JYP pääsi ylivoimalle ajassa 57.19.

Turkulainen lähti kuitenkin myös jäähylle ajassa 58.39, ja Ilves otti samalla Kolppasen jälleen pois maalilta. 6-4-kavennus syntyikin nopeasti, kun Eemeli Suomi laukoi Matias Maccellin vedosta tulleen irtokiekon sisään maalin edestä ajassa 58.48. Kyseessä oli Ilves-kapteenin viikon viides ja kauden seitsemäs osuma.

Jouko Myrrä käytti samalla aikalisän, jonka jälkeen Ilves jatkoi painostustaan. Toista kavennusosumaa ei enää syntynyt, joten loppulukemiksi jäivät 6-4.

Seuraavat ottelut:

Ilves pelaa seuraavan ottelunsa Kouvolassa KooKoota vastaan perjantaina 11.10. Kotiottelu Ilves-Jukurit on vuorossa perään lauantaina 12.10.


Ilves-Appin kautta voit liittyä Ilves ry:n jäseneksi ja pääset seuraamaan seuran kaikkien lajien kaikkia joukkueita. Ilveksen liigajoukkueen pelipäivinä löydät sovelluksesta muun muassa kokoonpanon ja voit äänestää ottelun parasta pelaajaa. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan Ilves-tuotepalkinto.

Lataa ilmainen sovellus:

Google Play (Android) | App Store (iOS)

Nousuvireinen Ilves suuntaa Jyväskylään
Matias Maccelli uskoo Ilveksen nousuvireen jatkuvan Kouvolassa
UUTISET