Mikko Alahäivälä

Ilveksen eilinen 6-3-voitto JYPistä ei saanut jatkoa, vaan jyväskyläläiset ottivat kotonaan revanssin. Kotijoukkue karkasi toisessa erässä 5-1-johtoon, eikä päätöserä tuonut enää muutosta lukemiin.

Ilves iskee ensin, JYP kahdesti

Ilveksen ykkösketju loi jo ensimmäisellä minuutilla hyvän paikan, mutta eilen tehot 1+3 takonut Sami Sandell ei onnistunut ohjaamaan Teemu Lepauksen syöttöä sisään maalin edestä. Kolmannella minuutilla Valtteri Viljanen antoi hyvän avauksen vauhtiin Topias Haapaselle, jonka laukauksen JYPin Juho Olkinuora kuitenkin torjui räpylällä. Kotijoukkueen ensimmäiset paikat tulivat Antti Suomelalle, jonka yritykset Riku Helenius otti kiinni.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tuli ajassa 6.06, kun JYPin Mikko Mäenpää koukki Sandellia. Ensimmäinen paikka ylivoimalla tuli Eemeli Suomen syötöstä Sandellille, mutta hyökkääjän viimeistely ei onnistunut. Seuraava yritys tuotti kuitenkin avausmaaliin, kun Juhani Tamminen runnoi kiekon sisään lähietäisyydeltä siirtäen Ilveksen 0-1-johtoon ajassa 7.22. Maalin jälkeinen vaihto sujui kotijoukkueen hallinnassa, eikä tasoitusmaalikaan ollut kaukana. Antti Suomelan vanhanaikaisyritys tarkistettiin videoltakin, mutta lukemat pysyivät ennallaan.

Ilves pääsi ennen erän puoliväliä toisenkin kerran ylivoimalle. Sandell testasi Olkinuoran virettä kovalla rannelaukauksella, mutta toista maalia ei pakkopeli tuottanut. JYPin tultua täysilukuiseksi Juuso Vainio tulitti kahdesti viivasta, mutta Helenius torjui molemmat laukaukset. Toisessa päädyssä Valtteri Viljasen laukaus tuotti irtokiekon maalin eteen, mutta Olkinuora esti Arttu Ruotsalaisen aikeet hyvällä torjunnallaan.

Lukemat muuttuivat 1-1:een ajassa 13.54. Ilveksen epäonnistunut avaus antoi JYPille mahdollisuuden, jonka Joonas Nättinen käytti armotta. Kotijoukkue otti pelistä hallinnan, ja Ilves joutui puolustuskannalle. Mikko Kalteva laukoi pitkän pyörityksen päätteeksi, ja perään nähtiin myös Mikko Kuukan yritys, mutta näistä ei vielä tulosta tullut. Lopulta kotijoukkueen kova painostus kuitenkin tuotti palkinnon, kun Robert Rooba laukoi keskisektorilta oikeaan yläkulmaan ajassa 16.04. Erän viimeisellä minuutilla JYPille avautui vielä hyökkäys kahdella yhtä vastaan, mutta Arto Laatikainen onnistui katkaisemaan syötön. Erätauolle mentiin JYPin 2-1-johdossa.

Kotijoukkue karkaa

JYP sai ensimmäisen ylivoimansa heti toisen erän alussa, kun Sami Sandell lähti jäähylle kiinnipitämisestä. Ylivoiman lopussa Antti Suomelalle pelattiin avopaikka takatolpalle, mutta Riku Helenius torjui suoraan syötöstä lähteneen vedon patjalla. Jäähyn jälkeiset minuutit olivat puolin ja toisin varsin sekavaa pelaamista, joka johti myös ottelun neljänteen maaliin. Ilves menetti kiekon maalin takana, ja Jani Tuppurainen pääsi laukomaan maalin edestä käytännössä tyhjiin. JYP siirtyi 3-1-johtoon ajassa 24.38.

Toisessa päädyssä Sami Sandell ampui terävästi b-pisteen kaarelta, mutta Olkinuora torjui räpylällä. Mikko Kuukalle vihellettiin jatkotilanteesta jäähy, ja Ilves pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle. Parhaiksi tilanteiksi jäivät kuitenkin Mark Flood laukaukset siniviivalta, jotka eivät oikeaa osoitetta löytäneet. Erän yhdeksännellä minuutilla Riku Helenius lähti pitkälle maaliltaan vastaan katkaisemaan. Ilveksen maali jäi hetkeksi tyhjäksi, mutta kotijoukkue ei onnistunut tätä hyödyntämään. Seuraavissa vaihdoissa JYP pyöritti pitkään hyökkäyspäädyssä. Paras tilanne tuli Robert Rooballe, joka pääsi nokikkain Heleniuksen kanssa, mutta hyökkääjä ei lopulta saanut laukaustakaan aikaiseksi.

Ajassa 33.51 sattui ikävä tilanne, kun Ilveksen purkukiekko nousi katsomon puolelle ja aiheutti katsojalle vertavuotavan haavan. JYP pääsi ylivoimalle ja muutti lukemat nopeasti 4-1:een. Nopeat syötöt avasivat paikan keskelle Henri Kanniselle, ja laukaus upposi sisään, vaikka Helenius vielä saikin varusteitaan väliin. Viitisen minuuttia ennen erän loppua Valtteri Viljanen jakoi puolustussiniviivalla painavan taklauksen Jarkko Immoseen. Kaksimetrinen kanadalaispuolustaja Nolan Yonkman kävi tilanteen jälkeen muistuttamassa olemassaolostaan, mutta Viljasen taklaus oli joka tapauksessa puhdas.

Topias Haapanen yritti iskeä kavennusta vanhanaikaisella, mutta Olkinuora ehti tilanteeseen mukaan ja torjui. Seuraavassa vaihdossa Ville Meskanen pelasi Olli Vainiolle vetopaikan toiseen aaltoon, mutta Olkinuora torjui puolustajan vedon räpylällä. JYPin Janne Kolehmainen puolestaan pääsi kiertämään Juuso Pullin ja ampumaan vasemmalta b-pisteeltä, mutta Helenius teki hyvän räpylätorjunnan. Kotijoukkue loi toisessa erässä useamman vetopaikan suoraan aloitusvoitoista, eikä maalikaan näistä ollut kaukana. Erässä nähtiin vielä kolmaskin osuma, kun puolustaja Mikko Kalteva tykitti hyökkäysalueelle noustuaan kiekon yläriman kautta sisään ajassa 38.46. Heikon toisen erän pelannut Ilves luisteli erätauolle 5-1-tappioasemassa.

Maaliton päätöserä

Ilves loi kolmannen erän alkuun paikan hyödyntämällä hybridipitkäkiekkosääntöä. Teemu Lepaus haki kiekon kulmauksesta ja tarjosi sen päädystä maalin eteen, mutta tilannetta ei onnistuttu hyödyntämään. Ykkösketjun seuraavassa vaihdossa oli Teemu Rautiaisen vuoro pelata vetopaikka Lepaukselle, mutta nopeasti lähtenyt laukaus suuntautui päin Juho Olkinuoraa. Kolmanteen erään Ilveksen maalille vaihdettu Antti Lehtonen joutui ensimmäisen kerran torjuntatöihin erän neljännellä minuutilla.

Ilves sai illan neljännen ylivoimansa ajassa 48.12. JYPin tullessa täysilukuiseksi Arto Laatikainen laukoi viivasta ja Teemu Rautiainen pääsi vielä irtokiekkoonkin, mutta hyökkääjän veto osui sivurautaan. 15. minuutilla JYP Mikko Mäenpää menetti kiekon oman maalinsa kulmalla, minkä jälkeen Teemu Lepauksella oli hetki aikaakin maalin edessä, mutta rystyltä lähtenyt ratkaisu ei tuottanut kavennusosumaa. Ilveksen paineistus jatkui, mutta Olkinuora torjui myös Rautiaisen ja Sandellin yritykset. Toisessa päädyssä Antti Lehtonen puolestaan esti maalille nousseen Joonas Nättisen maalintekoaikeet. Ilves oli päätöserässä näennäisesti niskan päällä, mutta maaleja ei enää nähty. JYP otti Ilveksestä revanssin loppulukemien ollessa 5-1.

Ottelun ratkaisut:

Ilves iski ottelun avausmaalin mutta JYP rokotti tamperelaisten virheistä nousten jo avauserässä johtoon. Toisen erän kolme maalia käytännössä ratkaisivat ottelun, eikä kolmas erä tuonut enää muutosta.