1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Kärpät voittoon päätöserän maaleilla

Kärpät voittoon päätöserän maaleilla

Mikko Alahäivälä

Ilveksen ja Kärppien välisen neljännesfinaalisarjan toinen ottelu päättyi oululaisten 0-4-voittoon. Ilves haastoi Kärpät jälleen hyvin, mutta vieraiden parempi viimeistely ratkaisi ottelun päätöserässä.

Maalit tiukassa

Ilman perjantain Kärpät-Ilves-ottelussa lähes puoli tuntia pelannutta kapteeni Eemeli Suomea lauantain kamppailuun lähtenyt Ilves loi kolmannella minuutilla hyvän paikan, kun Eero Savilahden syöttö päädystä tavoitti b-pisteen kaaren tuntumasta Mike Halmon, jonka suora laukaus kuitenkin suuntautui hieman ohi oikeasta alakulmasta. Seuraavassa vaihdossa Mark Flood lähetti viivasta napakan laukauksen, mutta Veini Vehviläinen poimi kiekon kiinni räpylällä. Perään Teemu Rautiainen puolestaan tarjosi kiekon maalin eteen, josta tilannetta ei kuitenkaan onnistuttu hyödyntämään.

Hyvin pelin aloittanut kotijoukkue piti pelin painopisteen pääosin Kärppien puolustusalueella. Ajassa 7.53 Shaun Heshka joutui rikkomaan, mikä tuotti Ilvekselle ottelun ensimmäisen ylivoiman. Jäähyn puolivälissä Jari Sailio lähti myös rangaistusaitioon kampituksesta, joten Ilves pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Joona Ikonen tarjosi ensimmäisen paikan maalin eteen Mike Halmolle, mutta kanadalaishyökkääjän viimeistely ei onnistunut. Seuraavaksi oli Arttu Ruotsalaisen vuoro yrittää ratkaisua, mutta Ilveksen kultakypärän laukaus epäonnistui. Juha Leimulle pelattiin myös vetopaikka toiseen aaltoon, mutta Veini Vehviläinen sai varusteensa kiekon tielle, eikä ylivoima lopulta tuottanut avausmaalia.

12. minuutilla Kärpät loi maalin eteen vaarallisen tilanteen, jossa Lukas Dostalin hieno patjatorjunta piti lukemat 0-0:ssa. Tilannetta edelsi Jani Hakanpään painava laukaus, jonka Teemu Rautiainen blokkasi uhrautuvasti. Muutamaa minuuttia myöhemmin oululaisten laukaus viivasta tuotti myös irtokiekon, mutta lähietäisyydeltä lähtenyt veto ei löytänyt tietään tolppien väliin. Ilveksen seuraava tilanne syntyi Niko Peltolan viivavedosta, mutta avausmaalia ei vieläkään nähty. Mike Halmo puolestaan yritti tarjota hyvän nousunsa päätteeksi syötön takatolpalla odottaneelle Eero Savilahdelle, mutta Kärppien puolustus onnistui katkaisemaan. Lievästi Ilveksen hallitsema avauserä jäi lopulta maalittomaksi.

Tehotonta ylivoimaa

Toinen erä sai ikävän alun, kun Kärppien hyökkääjä Oskar Osala taklasi Ilves-puolustaja Oskari Laaksosta törkeästi selästä. Osala sai ansaitusti suihkutuomion, mutta myös Laaksonen joutui jättämään ottelun kesken. Ilves ei kuitenkaan saanut ylivoimalla ensimmäisen kaksiminuuttisen aikana edes kiekkoa hyökkäysalueelle, ja lopulta ensimmäinen ratkaisuyritys tuli Arttu Ruotsalaisen toimesta vasta viisiminuuttisen puolivälin jälkeen. Jäähyn viime sekunneilla Nikolas Matinpalon laukaus viivasta tuotti reboundin maalin kulmalle, mutta Juhani Tamminen ei onnistunut iskemään kotijoukkuetta johtoon. Kärpät selvitti alivoimansa luvattoman helposti, ja peli jatkui 0-0-lukemissa.

Hieman ennen erän puoliväliä Ilveksen paine tuotti Teemu Lepaukselle vetopaikan keskelle, mutta Veini Vehviläinen torjui laukauksen helpohkosti. Perään Kärppien maali oli vuorostaan lähellä, kun ohjaus maalin kulmalta meni vain hiukan ohi. Tilanteesta kuitenkin vihellettiin jäähy Tuomas Salmelalle, ja 38 sekuntia myöhemmin Teemu Rautiainenkin lähti rangaistusaitioon korkeasta mailasta. Jani Hakanpäälle, Shaun Heshkalle ja Kärppien kultakypärä Ville Leskiselle pelattiin vapaan vetopaikat, mutta Ilves kesti maalivahti Lukas Dostalin johdolla. Jälkimmäisen jäähyn lopussa Dostal sai varusteensa vielä Michal Kristofinkin matalan vedon tielle, ja Ilves selvitti alivoimat ilman takaiskua.

Erän 16. minuutilla Kärppien Mikko Niemelällä oli tilaisuus iskeä irtokiekko sisään takatolpalta, mutta Lukas Dostalin torjunnan myötä avausmaalia ei vieläkään nähty. Ajassa 37.07 Kärppien Taneli Ronkainen lähti jäähylle korkeasta mailasta ja Ilves sai erän toisen ylivoimamahdollisuutensa. 57 sekuntia myöhemmin Jussi Jokinen kampitti keskialueella Teemu Rautiaisen, joten kotijoukkue pääsi toista kertaa 5-3-ylivoimalle. Pakkopeli ei toiminut kunnolla nytkään, sillä sen aikana nähtiin vain kaksi ratkaisuyritystä. Arttu Ruotsalaisen ja Juha Leimun laukaukset eivät tuottaneet tulosta, joten taukosummerin soidessa tulostaululla olivat edelleen lukemat 0-0.

Kärpät iskee päätöserässä

Kolmannessa erässä Kärpät pääsi ylivoimalle ajassa 41.37, kun Juhani Tammiselle tuomittiin jäähy kampituksesta. 39 sekuntia myöhemmin kiekko oli ensimmäistä kertaa verkossa, kun puolustaja Shaun Heshka laukoi viivasta ja Nicklas Lasu ohjasi pelivälineen ilmasta sisään ohi voimattoman Lukas Dostalin.

Erän viidennellä minuutilla Teemu Lepaus koitti yllättää Veini Vehviläisen päätyviivan takaa lähteneellä vedolla, mutta kärppämaalivahti oli tilanteessa hereillä. Minuuttia myöhemmin Lepaus vei puolustajan kahville maalin takana ja tarjosi syötön maalin eteen, mutta tasoitusosumaa ei syntynyt. Ilveksen seuraava tilanne tuli Kärppien puolustukselta hieman karkuun päässeelle Toni Henttoselle, jonka vedon Vehviläinen kuitenkin torjui patjalla.

Tasaisen ottelun toinen maali syntyi ajassa 48.48. Tino Metsävainio syötti päädystä, ja Sami Anttila laukoi vasemman b-pisteen tuntumasta Kärpät 0-2-johtoon. Kaksi minuuttia myöhemmin Ilveksen Teemu Rautiainen loi itselleen vetopaikan b-pisteen sisäkaarelle, mutta hyökkääjän laukaus painui hieman vasemmalta ohi. Erän 15. minuutilla Veini Vehviläinen haparoi maalin eteen pomppineen kiekon kanssa, mutta maalivahti onnistui torjumaan ensimmäisenä irtokiekossa olleen Jarkko Parikan yrityksen.

Ajassa 56.06 päävalmentaja Karri Kivi käytti aikalisän, jonka jälkeen Lukas Dostal otettiin pois maalilta ja kavennusta lähdettiin hakemaan kuudella kenttäpelaajalla. Kärppien Jussi Jokinen pääsi kuitenkin pian kiekkoon ja ampui pelivälineen hyökkäyssiniviivan alta tyhjään maaliin ajassa 56.25.

Kaksi minuuttia ennen päätössummeria Juhani Tammiselle avautui kavennuspaikka, mutta pieneen kulmaan ajautunut ratkaisuyritys ei yllättänyt Vehviläistä. Kärpät löi ottelulle viimeisen sinetin ajassa 59.01, kun Tino Metsävainio laukoi yksilösuorituksensa päätteeksi lukemat 0-4:ään.

Paremmin viimeistelleet oululaiset ottivat lopulta selvän voiton, vaikkeivät loppulukemat pelitapahtumia kuvaakaan. Kärpät johtaa ottelusarjaa voitoin 0-2.

Seuraava ottelu:

Kärpät-Ilves-neljännesfinaalisarjan kolmas ottelu pelataan maanantaina Oulussa ja neljäs ottelu keskiviikkona Tampereella.

Kommentit:

Karri Kivi

Toni Henttonen

Teemu Rautiainen

Toimittaja: Valtteri Kujansuu, Radio Fun Tampere

Lähde: Kivi | Henttonen ja Rautiainen

Karvaasta tappiosta sisuuntunut Ilves tasoittamaan sarjaa Hakametsässä
Iskeekö Ilves avausvoittoon Oulussa?
UUTISET