1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Maalijuhlat Hakametsässä – Ilvekselle kauden avausvoitto

Maalijuhlat Hakametsässä – Ilvekselle kauden avausvoitto

Mikko Alahäivälä

Ilves kaatoi KalPan Hakametsässä maalein 7-4 ja otti kauden avausvoittonsa. Kotijoukkueesta maaliverkkoja heiluttivat heti paluuottelussaan osuneet Antti Saarela ja Arttu Ruotsalainen, kapteeni Eemeli Suomi, hattutempun iskenyt Robert Leino ja Teemu Rautiainen.

Saarela ja Ruotsalainen iskevät välittömästi, KalPa kuittaa osumat

Kauden viisi ensimmäistä liigaottelua sivussa ollut 18-vuotias Antti Saarela sai unelma-alun Ilves-paidassa, kun kolmosketjua johtanut keskushyökkääjä iski maalin ensimmäisessä vaihdossaan ja ensimmäisellä laukauksellaan. Toisella peliminuutilla avautunut ylivoimahyökkäys päättyi kiekkoa kuljettaneen Saarelan suoraan rannelaukaukseen, joka upposi KalPa-maalivahti Eero Kilpeläisen kilpikäden yläkulmaan vieden Ilveksen 1-0-johtoon ajassa 1.36.

KalPa pääsi ylivoimalle Oskari Laaksosen kampitusjäähyn myötä ajassa 3.21, mutta kuopiolaisten pakkopeli ei tuottanut tulosta. Seuraava kampitusjäähy puolestaan tuli vierasjoukkueen Jussi Timoselle ajassa 7.18. Arttu Ruotsalainen pelasi ensimmäisen tekopaikan b-pisteiden väliin Teemu Rautiaiselle, jonka matala laukaus meni hieman vasemmalta ohi. Tästä meni kuitenkin vain hetki ennen kuin lukemat muuttuivat 2-0:aan ja Hakametsä sai jälleen tuulettaa.

Eemeli Suomi teki maalin edessä liikkuvan maskin, ja Buffalon Sabresin leiriltä Ilvekseen palannut Ruotsalainen ampui oikea-aikaisen vedon etuyläkulmaan ajassa 8.56. Lukuisia ilon hetkiä ilvesläisille tarjonnut keskushyökkääjä jatkoi siitä, mihin viime kaudella jäi.

Ilves sai toisen ylivoimamahdollisuutensa ajassa 12.50, kun oli Alexander Ruutun vuoro lähteä jäähylle kampituksesta, mutta tällä kertaa pakkopeli ei lähtenyt pyörimään kunnolla. KalPa selvitti alivoimansa helpohkosti ja iski hetken päästä 2-1-kavennuksen. Ilves menetti kiekon oman siniviivansa tuntumassa, mikä avasi vieraille tilanteen kahdella yhtä vastaan. Leevi Aaltonen tarjosi hyvän poikittaissyötön ja Balazs Sebok ampui suoraan syötöstä oikeaan alakulmaan pelikellon näyttäessä lukemia 16.16.

Erätauolle näytettiin mentävän Ilveksen johdossa, mutta KalPa tarjosi vielä kylmän suihkun kahdeksan sekuntia ennen taukosummeria. Ex-Ilves Kai Kantola lähetti syötön takatolpalle, josta Valtteri Parikka sai ohjattua pelivälineen sisään tasoittaen pelin 2-2:een ajassa 19.52.

Ilves vie toisen erän

Ottelun neljäs kampitusjäähy vihellettiin KalPan Valtteri Parikalle ajassa 21.47. Ilveksen paras paikka ylivoimalla tuli poikittaissyötöstä Arttu Ruotsalaiselle, mutta Eero Kilpeläinen ehti tilanteeseen mukaan Ilves-hyökkääjän jouduttua ottamaan kiekon haltuun ennen laukausta.

Erän kuudennella minuutilla Antti Saarela ryösti kiekon hyökkäysalueella KalPa-puolustajalta ja tarjosi syötön keskelle vapaaksi jääneelle Joona Ikoselle. Ilves-kasvatilla oli paikka iskeä kotijoukkue takaisin johtoon, mutta laukauksen kestettyä vierasjoukkue ehti väliin ja tilanne kuivui kasaan. Toisessa päädyssä Ilves-maalivahti Lukas Dostal puolestaan joutui venymään hyvään torjuntaan, kun KalPa pääsi yrittämään maalintekoa reboundista.

KalPa sai hetkeksi otetta pelistä, ja parin minuutin sisällä Dostal sai torjuttavakseen muun muassa maskin takaa lähteneen Valtteri Parikan terävän rannelaukauksen ja maalin kulmalta tulleen Ryan Wilsonin yrityksen. Kuopiolaisten painostus kuitenkin katkesi ajassa 27.59 syntyneeseen Ilveksen 3-2-johto-osumaan. Robert Leino katkaisi syötön hyökkäysalueella, ja hyökkääjän laukaus upposi Eero Kilpeläisen kainalosta sisään. Maali oli Saarelan tavoin myös Leinon ensimmäinen liigamaali Ilves-paidassa.

Kampitusjäähyt jatkuivat, kun KalPan Mikko Virtanen lähti istumaan kaksiminuuttista ajassa 29.10. Ilveksen ykkösketju ehti jauhaa 50 sekuntia ennen kuin kiekko oli neljättä kertaa KalPa-maalissa. Kuopiolaiset lähtivät antamaan painetta Arttu Ruotsalaiselle, joka löysi syötöllään b-pisteen tuntumasta Teemu Rautiaisen. Hyökkääjä lähetti laukauksen kohti maalia, jonka edustalta kapteeni Eemeli Suomi otti pelivälineen haltuun ja toimitti sen sisään muuttaen lukemat 4-2:een.

KalPan kolmas osuma oli perään lähellä, kun Matti Järvinen pääsi nokikkain Lukas Dostalin kanssa. Keskushyökkääjä yritti ratkaisua rystyltä, mutta Ilves-maalivahti venyi hienoon torjuntaan ja sai suosionosoitukset Hakametsän yleisöltä. Ajassa 31.21 KalPan painostus johti Dostalin kampitusjäähyyn, mutta KalPan ylivoiman aikana lähimpänä maalintekoa oli Ilves.

Jasse Ikonen ja Arttu Ruotsalainen lähtivät tilaisuuden nähdessään terävään vastahyökkäykseen, jossa Ikonen tarjosi syötön vapaaksi jääneelle Ruotsalaiselle. Tämä pääsi nousemaan tekopaikkaan, mutta Eero Kilpeläinen veti tilanteessa pidemmän korren ja torjui Ilves-hyökkääjän yrityksen.

KalPa kuitenkin nousi jälleen iskuetäisyydelle ajassa 34.35, kun muutamaa minuuttia aiemminkin tekopaikassa ollut Matti Järvinen laukoi Aleksi Klemetin hyvästä esityöstä puolityhjään maaliin ja kavensi lukemat 4-3:een. Vajaat neljä minuuttia ennen erän loppua Ilveksen kultakypärää kantava Joose Antonen puolestaan pääsi puhtaaseen läpiajoon ja yritti nostaa kiekon rystypuolelta sisään, mutta Kilpeläinen teki jälleen hyvän torjunnan.

Hurlumhei-minuutit jatkuivat, ja seuraavaksi oli KalPan vuoro iskeä hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Tasoitusmaali olikin vain senttien päässä, sillä kiekkoa kuljettaneen Mikko Virtasen kova rannelaukaus kimposi tolpasta takaisin kentälle. Tällä kertaa Ilveksen johtoasema piti summeriin asti ja erätauolle mentiin kotijoukkueen 4-3-johdossa.

Leinolle hattutemppu

Kuopiolaisten tasoitus oli senttien päässä myös heti kolmannen erän alussa. Janne Keränen syötti maalin takana kultakypärä Aleksi Klemetille, joka sai pyörähtää vapaasti maalin kulmalle. Lukas Dostal oli käytännössä jo ulkona tilanteesta, mutta niin vain Klemetin laukauskin suuntautui tolppaa hipoen ohi maalin.

Erän viidennellä minuutilla Ilveksen kakkosketju sai painettua pelin hyökkäyspäätyyn, mikä tuotti lopulta onnekkaan osuman. Robert Leino tavoitteli syötöllään takatolpalla ollutta Teemu Lepausta, mutta kiekko kimposi KalPa-pelaajan kautta ohi voimattoman Eero Kilpeläisen, ja Ilves siirtyi 5-3-johtoon ajassa 44.36.

Nelisen minuuttia myöhemmin Teemu Lepaus sai tekopaikan ylivoimahyökkäyksessä Oskari Laaksosen syötöstä. Kulma jäi kuitenkin varsin pieneksi, ja maaliltaan hieman vastaan tullut Eero Kilpeläinen pystyi peittämään Lepauksen vedon.

KalPa nousi tälläkin kertaa peliin mukaan, kun lukemat kaventuivat 5-4:ään siirretyn rangaistuksen aikana. Kai Kantola nousi röyhkeästi maalille, ja lopulta Miikka Pitkänen pääsi iskemään toisesta reboundista kiekon verkkoon ajassa 53.25.

Ilves kuittasi osuman nopeasti, kun Teemu Rautiainenkin laukoi ylivoimahyökkäyksestä kauden avausosumansa. Kiekko upposi sisään Kilpeläisen räpyläkäden puolelta ja Ilves siirtyi 6-4-johtoon ajassa 54.47.

Peli ei vieläkään ollut selvä, sillä kotiyleisö sai jännitettävää Oskari Laaksosen ja Aleksi Elorinteen otettua jäähyt 23 sekunnin välein. KalPa pääsi kahden miehen ylivoimalle ajassa 55.28, mutta kymmenen sekunnin päästä kiekko olikin seitsemättä kertaa kuopiolaisten verkossa. Robert Leino karkasi syötönkatkonsa jälkeen alivoimalla läpiajoon ja viimeisteli näyttävän harhautuksen jälkeen liigauransa ensimmäisen hattutempun.

Kuopiolaiset saivat vielä viimeisellä minuutilla ylivoiman, mutta enempää osumia ei ottelussa nähty. Ilves kaatoi KalPan lukemin 7-4 ja otti kauden avausvoittonsa.

Seuraava ottelu:

Ilves kohtaa lauantaina Oulussa Kärpät ja keskiviikkona Lahdessa Pelicansin. Seuraava kotiottelu on vuorossa perjantaina 4.10. HPK:ta vastaan.

Ilves hyökkää KalPan kimppuun
Ilves haastaa Kärpät Oulussa
UUTISET