1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Maalikarkelot Hakametsässä – Ilves taisteli kotivoiton

Maalikarkelot Hakametsässä – Ilves taisteli kotivoiton

Mikko Alahäivälä

Hakametsässä saatiin tänään kokea tunteita laidasta laitaan. Sport karkasi toisen erän ensimmäisellä puoliskolla jo 1-3-johtoon, mutta Ilves teki kolme seuraavaa maalia ja siirtyi toiselle erätauolle 4-3-johdossa. Vaasalaiset iskivät pelin jälleen tasoihin päätöserän alussa, mutta Ilves ei lannistunut, ja kotiyleisö sai lopulta tuulettaa viihdyttävää 6-4-voittoa.

Ilves hallitsee, Sport iskee avausmaalin

Ilves pääsi testaamaan ylivoimapeliään jo reilun minuutin pelin jälkeen. Ykkösylivoima liikuttikin kiekkoa mukavasti, mutta avausosumaa ei nähty. Paras paikka pelattiin poikittaissyötöllä Eemeli Suomelle, mutta kultakypärä ei osunut kiekkoon nopeasti tulleessa tilanteessa. Jäähyn viimeisillä sekunneilla Otto Koivulan rannelaukaus viuhui ohi oikeasta alakulmasta. Ilveksen maalilla torjunut Riku Helenius joutui ensimmäisen kerran torjuntatöihin erän kahdeksannella peliminuutilla venyttäen patjansa kahdesti Sport-laukausten tielle. Avausmaaliaan Liigassa metsästävä Joona Koppanen puolestaan pääsi laukomaan suoraan syötöstä b-pisteen tuntumasta, mutta laukaus painui hieman vasemmalta ohi.

Sportin vuoro yrittää ylivoimalla tuli ajassa 9.30, kun Ilves-puolustaja Mark Flood lähti istumaan koukkaamisjäähyä. Ylivoima ehti vanhentua vain 7 sekuntia, kun kiekko oli jo verkossa. Peliväline pelattiin maalin eteen Olavi Vauhkoselle, joka ehti ottaa kiekon haltuun ja pyörähtää vetoasentoon ennen kuin Ilves-puolustus pääsi iholle. Laukaus ehti kuitenkin lähteä, ja numerot muuttuivat 0-1:een ajassa 9.37. Vaasalaisten toinen ylivoimamahdollisuus tuli reilun minuutin kuluttua, mutta miehitys muuttui nopeasti 4-4-peliin, kun myös Sportille vihellettiin jäähy. Tasavajaalla pelattaessa hallinta oli vaasalaisilla, mutta yhtä tulista viivalaukausta lukuun ottamatta paikkoja ei syntynyt.

Pari minuuttia ennen avauserän loppua Julius Valtonen pääsi irtokiekkoon Sport-maalin kulmalla. Laukauksen sijaan hyökkääjä yritti vielä tavoitella rystysyötöllään ketjukaveria takatolpalta, mutta kiekko ei löytänyt perille asti. Riku Heleniukselle merkittiin avauserässä vain 3 torjuntaa, kun taas Sportin Mika Järvinen venyi kiekon tielle 10 kertaa.

Kuuden maalin erä

Toisen erän alussa Ilveksen Eemeli Suomi ja Sportin Joni Tuulola ottivat toisistaan hieman mittaa kotijoukkueen puolustusalueella. Kumpikin sai tilanteesta jäähyn väkivaltaisuudesta ja hanskansakin jo tiputtamaan ehtinyt Tuulola lisäksi 10 minuutin käytösrangaistuksen. Vierasjoukkue sai seuraavien minuuttien aikana pientä painetta Ilveksen päätyyn, ja lopulta viivasta maalille lähetetty laukaus löysikin tiensä verkon perukoille ajassa 25.06. Maalintekijäksi merkittiin Tomi Körkkö. Ilves vastasi osumaan nopeasti, kun Joe Piskula ampui viivasta ensimmäisen maalinsa Liigassa muuttaen lukemat 1-2:een ajassa 25.58. Kuitti tuli kuitenkin nopeasti myös toiseen päätyyn, sillä Sportin Markus Nenonen laukoi 1-3-maalin vain 24 sekunnin kuluttua Ilveksen kavennuksesta. Kaukana ei ollut neljäskään lyhyen ajan sisään tullut maali, kun Ilves pääsi ylivoimahyökkäykseen. Kiekko pelattiin laidalta keskelle Arttu Ruotsalaiselle, jonka haltuunotto kuitenkin epäonnistui, ja kunnon ratkaisuyritystä ei lopulta nähty.

Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 30.21, ja tällä kertaa pakkopeliin saatiin myös tehoa. Kiekko pelattiin Teemu Rautiaisen ja Otto Koivulan kautta maalin eteen Tapio Laaksolle, joka iski suoraan syötöstä sisään nostaen Ilveksen jälleen maalin päähän ajassa 30.54. Vastustajan kuittaus oli nytkin lähellä, kun Sport-puolustaja Ville Saukko kilautti laukauksellaan oikeaan tolppaan hieman ennen 33 peliminuutin täyttämistä.

Kotijoukkue sai parin minuutin päästä tilaisuuden tasoitukseen päästyään jälleen ylivoimalle. Hakametsän yleisö saikin tuulettaa 3-3-osumaa, kun Ville Meskanen pääsi viimeistelemään takatolpalta lähes tyhjään maaliin Sami Sandellin hienosta esityöstä ajassa 35.28. Toisen erän maalisade ei jäänyt vielä tähänkään, vaan kotiyleisölle oli luvassa lisää herkkua. Julius Valtosen syöttö löysi maalille nousevan Valtteri Viljasen, joka sai kiekkoon osuman ja peliväline lipui kohti maaliviivaa. Tilannetta lähdettiin tarkistamaan videolta, ja ratkaisua saatiinkin odottaa pitkään. Päätuomari osoitti lopulta keskialoitusta, mutta Sport päätti vielä haastaa osuman. Päätökseen ei kuitenkaan tullut muutosta, joten Ilves siirtyi Viljasen maalilla 4-3-johtoon ajassa 36.19. Kyseessä oli myös Viljasen ensimmäinen osuma Ilves-paidassa.

Yhdeksän sekuntia ennen 2. erän loppua Eemeli Suomelle vihellettiin jäähy poikittaisesta mailasta. Summerin soidessa myös Joe Piskulalle tuomittiin jäähy, kun kiekko karkasi katsomon puolelle. Sport pääsisi siis aloittamaan kolmannen erän 5-3-ylivoimalla.

Ilves taistelee tärkeän kotivoiton

Ilves selvitti erän alussa Sportin pari ensimmäistä pyöritystä, mutta lopulta Erik Riska nosti vaasalaiset tasoihin ajassa 41.38. Vajaat neljä minuuttia myöhemmin maalintekijä lähti istumaan kampitusjäähyä ja Ilves sai tilaisuuden siirtyä takaisin johtoon. Maali olikin lähellä jo puolen minuutin ylivoiman jälkeen, kun Teemu Rautiaiselle luotiin tekopaikka parilla hienolla syötöllä. Rautiaisen laukaus lähti suoraan syötöstä, mutta Sport-puolustaja ehti siivoamaan Mika Järvisen torjunnasta maaliviivan tuntumaan lipuneen kiekon. Ylivoima pyöri loppuun asti vaarallisesti kotiyleisön rytmikkäiden taputusten säestämänä, mutta johto-osumaa ei syntynyt.

Hakametsä pääsi kuitenkin tuulettamaan 5-4-maalia pelikellon näyttäessä aikaa 47.49. Oikealta laidalta vauhdilla hyökkäysalueelle noussut Joona Ikonen tavoitteli syötölläään takatolpalle nousevaa Arttu Ruotsalaista, mutta kiekko kimposi Sport-puolustajan kautta suoraan Juhani Tammisen luistelulinjalle. Tamminen pisti irtokiekon varmasti sisään maalin edestä vieden kotijoukkueen jälleen johtoon. Erän puolivälissä myös Arttu Ruotsalainen nousi oikealta laidalta vetopaikkaan, mutta Järvinen torjui Ilves-hyökkääjän terävän laukauksen. Päätöserän kolmanneksi viimeisellä minuutilla Otto Koivula oli lähellä päästä nokikkain Järvisen kanssa, mutta Sport-puolustajan heittäytyminen esti Koivulan ratkaisuyrityksen. Toisessa päädyssä maali ei myöskään ollut kaukana, kun suoraan syötöstä lähtenyt vihainen laukaus painui hieman ohi oikealta.

Sport otti maalivahdin pois reilut kaksi minuuttia ennen loppua ja lähti hakemaan tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Ilveksen Arttu Ruotsalainen pääsi kuitenkin yrittämään maalintekoa kaukaa oman siniviivan tuntumasta, ja hyökkääjän määrämittainen upposikin oikeaan osoitteeseen. Ilves otti tärkeät kolme pistettä ja katkaisi vaikean jaksonsa viihdyttävään 6-4-kotivoittoon.

Ottelun ratkaisut:

Avauserän jälkeen Hakametsässä oli turhautunut tunnelma, kun Ilveksen hallinnasta huolimatta Sport oli johdossa. Toisessa erässä maalihanat lopulta aukesivat ja Ilves nousi 4-3-johtoon. Erän lopun jäähyt kuitenkin kostautuivat, kun vaasalaiset iskivät pelin tasoihin kahden miehen ylivoimalla päätöserän alussa. Voitonnälkäinen kotijoukkue ei silti lannistunut vaan taisteli tärkeät pisteet, kun Juhani Tamminen iski reboundista voittomaalin ja Arttu Ruotsalainen viimeisteli 6-4-loppulukemat tyhjiin.

Puolustuspelaaminen jätti paljon parantamisen varaa, mutta hyvä viimeistely toi tänään tärkeän voiton ja kaivattuja onnistumisia myös tehojen muodossa. Joe Piskula ja Valtteri Viljanen tekivät ensimmäiset maalinsa Ilveksessä, ja Tapio Laakso päätti kahdeksan peliä kestäneen pisteettömän putkensa.

Kuuntele kommentit:

Sami Sandell ja Arttu Ruotsalainen | Karri Kivi ja Valtteri Viljanen

Ilveksellä näytön paikka Hakametsässä
Kannattajien oma Ilves-Tappara-talvilassikko sunnuntaina 10.12.!
UUTISET