Mikko Alahäivälä

Kauden viidennestä paikallispelistä muodostui tasainen ja vähämaalinen kamppailu. Jatkoajalle venynyt ottelu kääntyi lopulta Tapparan eduksi Mikko Lehtosen iskiessä ratkaisun siirretyn rangaistuksen aikana.

Avausmaali erän viimeisellä minuutilla

Ilveksen ensimmäinen tilanne tuli reilun kahden minuutin pelin jälkeen Jarkko Parikalle, mutta maalin kulmalta laukomaan päässyt puolustaja ei onnistunut viimeistelyssä. Neljännellä minuutilla Ilveksen kultakypärä Ville Meskanen tarjosi vetopaikan toiseen aaltoon ja oli perään itse reboundissa yrittämässä, mutta Tapparan Dominik Hrachovina torjui molemmat yritykset.

Muutama minuutti eteenpäin ja Meskanen oli jälleen tekopaikassa. Ketjukaveri Eemeli Suomi tarjosi hyvällä maltilla poikittaissyötön, mutta maaliltaan hieman vastaan tullut Hrachovina onnistui torjumaan vasemman b-pisteen tuntumasta lähteneen laukauksen.  Seuraavan aloituksen jälkeen maali oli jo erittäin lähellä, kun Arttu Ruotsalaisen laukaus kilahti ylärimaan.

Ottelun ensimmäinen ylivoima tuli Tapparalle ajassa 7.35 Eemeli Suomen lähtiessä istumaan jäähyä vastustajan mailasta kiinnipitämisestä. Tappara pyöritti vaarallisesti, ja puolentoista minuutin päästä myös Arto Laatikainen suuntasi jäähyaitioon kampituksesta. Aivan jäähyn lopussa Tapparalla oli hyvä paikka maalin kulmalta, mutta ohjaus ei löytänyt verkkoon, ja Ilves selvitti alivoimansa.

Paine pysyi Ilveksen puolustuspäädyssä myös seuraavina minuutteina, vaikkei vierasjoukkue hyville paikoille päässytkään. Toisessa päädyssä Hrachovina torjui Mark Floodin siniviivalta lähteneen laukauksen. Ketju Suomi-Ruotsalainen-Meskanen loi myös seuraavassa vaihdossaan tilanteen, mutta lukemat pysyivät edelleen 0-0:ssa.

Ilves sai ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa ajassa 16.48, kun Aleksi Saloselle tuomittiin jäähy kiinnipitämisestä. Tappara oli lähellä iskeä alivoimalla heti jäähyn alussa, mutta viimeistely ei onnistunut poikittaissyötöstä. Sami Sandell ja Ville Meskanen yrittivät ratkaisua toisessa päädyssä tuloksetta. Ensimmäisellä erä näytti jo jäävän maalittomaksi, mutta lopulta verkko heilui 15 sekuntia ennen summeria. Uransa 300. runkosarjaottelua pelannut Sami Sandell voitti hyökkäyspään aloituksen, ja Ville Meskanen tykitti Ilveksen johtoon kauden 20. maalillaan. Erän loppuun saatiin vielä yksi tilastomerkintä Ilveksen Tapio Laakson koukkaamisjäähyn myötä.

Maalit tiukassa

Tapparan ylivoima jatkui toiseen erään, mutta Ilves piti johtonsa. Kolmannen peliminuutin täyttyessä Tapparan Joona Luoto oli lähellä iskeä reboundin sisään maalin edustalta, mutta Ilveksen Riku Helenius sai kauhottua kiekon alleen. Ville Meskanen testasi myös laukauksellaan Dominik Hrachovinaa, mutta veto suuntautui liian keskelle. Erän seitsemännellä minuutilla Tappara loi Ilveksen alueelle paineen, joka kesti pitkälti toista minuuttia. Helenius kuitenkin selvitti mm. Tomas Zaborskyn yrityksen, eivätkä kirverinnat onnistuneet avaamaan maalitiliään.

Erän puolivälin tienoilla Joona Koppanen ampui kaukaa, mutta laukauksesta puuttui voima ja tarkkuus. Tilannetta edelsi Valtteri Kemiläisen kova taklaus Tapio Laaksoon. Juhani Tammisella oli myös hyvä vetopaikka, mutta kovan maskin takaa lähtenyt laukaus kolisi päätylaudoitukseen. Laakso puolestaan pelasi nousunsa jälkeen kiekon maalin edustalle, ja vaikkei tilanteesta maalia syntynytkään lähti Tapparan Teemu Nurmi koukkaamisesta jäähylle. Ilves-kapteeni joutui lopulta jättämään pelin kesken, ja otteluun jälkeen päävalmentaja Karri Kivi kertoi Laakson saaneen aivotärähdyksen. Sami Sandell tarjosi ylivoimalla vetopaikan Mark Floodille, mutta Hrachovina kesti. Minuutin kuluttua puntit kuitenkin tasoittuivat, kun Eemeli Suomelle tuomittiin jäähy väkivaltaisuudesta. Samassa tilanteessa Tappara-kapteeni Jukka Peltola näytti lyövän jäässä maannutta Suomea takaraivoon, mutta kyseistä rikettä ei nähty jäähyn arvoiseksi. Tasavajaalla pelattaessa Hrachovina torjui Meskasen vanhanaikaisyrityksen. Tapparan tultua täysilukuiseksi kääntyi paine Ilveksen alueelle, mutta kotijoukkue selvitti jäähyn takaiskutta.

Suomen jäähyn päätyttyä oli Tapparan Tomas Zaborskyn vuoro lähteä istumaan rangaistusta korkeasta mailasta ajassa 35.39. Paine pysyi hyvin hyökkäysalueella, mutta kovin vaarallisia tilanteita ei Ilves saanut luotua. Erän viimeisellä minuutilla Ville Meskanen yritti murtautua keskeltä läpi, mutta Tappara-puolustus onnistui estämään riittävästi. Tilanne oli toisen erän jälkeen edelleen 1-0 Ilveksen eduksi.

Ratkaisu venyy jatkoajalle

Kolmannen erän avausmaalia ei tarvinnut kauan odottaa. Tapparan Kristian Kuusela kiersi puolustajan ja nousi maalin edustalle, josta Veli-Matti Vittasmäki pääsi iskemään irtokiekon sisään ajassa 40.22 tasoittaen pelin 1-1:een. Erän neljännellä minuutilla Ilves loi painetta Tapparan päätyyn mutta jäi ilman erityisen hyviä tekopaikkoja.

Ottelu jatkui tasaisena ja ratkaisuyritykset tulivat seuraavien minuuttien aikana lähinnä kaukovetoina. Hieman ennen erän puoliväliä Kuusela lähti jälleen nousemaan kohti maalia ja ampui vaarallisen rystyvedon, joka suuntautui kuitenkin oikealta ohi. Parin minuutin päästä Eemeli Suomi ampui Ilveksen rintamahyökkäyksen päätteeksi ranteella, mutta Dominik Hrachovina koppasi kiekon kiinni räpylällä.

Erän 14. minuutin kohdalla Tapparan Jan-Mikael Järvinen sai syötön maalin takaa, mutta nopeasti suoraan syötöstä lähtenyt laukaus ei löytänyt verkkoon asti. Toisessa päädyssä Ville Meskanen pääsi yrittämään poikittaisyötön jälkeen. Hrachovina oli tilanteesta jo puolittain ulkona, mutta Ilveksen kultakypärän veto kilahti ulkotolppaan. Vajaan minuutin kuluttua Tappara oli lähellä iskeä johtomaalin, mutta Riku Helenius torjui Kuuselan laukauksen ja reboundista tulleen Matti Järvisen jatkon.

Ajassa 56.10 Ilves pääsi ylivoimalle, kun Jukka Peltola lähti jäähylle kiinnipitämisestä. Ilves haki ratkaisua, mutta Sami Sandellin laukaus meni hieman ohi yläkulmasta, ja Otto Koivulan vedon Hrachovina torjui. Paine pysyi Tapparan alueella, mutta kolmatta maalia ei nähty. Ottelu eteni jatkoajalle tilanteessa 1-1. Ratkaisu syntyi nopeasti, kun Tapparan Mikko Lehtonen iski voittomaalin siirretyn rangaistuksen aikana ajassa 60.38.

Ottelun ratkaisut:

Ilves pelasi hyvän avauserän ja Ville Meskanen iski loppuun ns. pukukoppimaalin. Tupsukorvat pitivät Tapparan pitkään nollilla, mutta kolmannen erän alussa Veli-Matti Vittasmäki iski tasoituksen. Tasainen ottelu ratkesi lopulta Mikko Lehtosen maalilla kirvesrintojen eduksi. Ilveksen pistesaldo karttui yhdellä pisteellä ja ero pudotuspeliviivan päällä oleviin Ässiin kaventui seitsemään pisteeseen. Joukkueet kohtaavat huomenna huipputärkeässä ottelussa Porissa.

Kommentit (Toim. Valtteri Kujansuu, Radio FUN Tampere):

Ville Meskanen

Arto Laatikainen

Karri Kivi

Sami Sandell

Lähde: Ville Meskanen & Arto Laatikainen | Karri Kivi & Sami Sandell

Puolustaja Valtteri Ilomäki loppukaudeksi Ruotsiin
Isot pisteet jaossa Porissa
UUTISET