Otteluraportti

Pelicans kaatui jatkoajalla – Ilvekselle kolmas peräkkäinen voitto

Mikko Alahäivälä

Pelicansin ja Ilveksen välisestä ottelusta muodostui tapahtumarikas. Jatkoajalle venynyt kamppailu ratkesi illan toisen maalinsa laukoneen Joona Ikosen 4-5-osumaan. Ilveksen kolmesta ensimmäisestä maalista vastasivat tehot 1+2 merkkauttanut Teemu Lepaus, Topias Haapanen ja Joose Antonen.

Avausmaali Lepauksen käsialaa

Ilveksen Riku Helenius joutui ensimmäisen kerran tositoimiin heti ensimmäisellä minuutilla torjuessaan Jesse Mankisen tulisen laukauksen patjalla. Seuraavassa vaihdossa Ilves sai kevyttä painetta Pelicansin päätyyn, mutta kiekkoa pitäneen Mike Halmon toimitus maalille jäi voimattomaksi.

Viidennellä minuutilla Halmo toi kiekon jälleen alueelle ja jätti pelivälineen viivaan Tuomas Salmelalle, joka laukoi kiekon maalille. Eilen 19 vuotta täyttänyt Samuli Vainionpää oli lähellä päästä irtokiekkoon, mutta Pelicans-puolustus esti hyökkääjän aikeet. Seuraavalla minuutilla Pelicansin kapteeni Hannes Björninen yritti suoraviivaista ratkaisua pienestä kulmasta, mutta veto suuntautui vasemmalta ohi.

Yhdeksännellä minuutilla Pelicansin nelosketju loi vahvaa painetta Ilveksen päätyyn, minkä seurauksena Juhani Tamminen joutui rikkomaan ja kotijoukkue pääsi siirretyn rangaistuksen jälkeen ylivoimalle ajassa 9.51. Jäähyn aikana paras tilanne tuli Ilvekselle, kun Arttu Ruotsalainen ryösti alivoimalla kiekon puolustussiniviivan tuntumassa ja polki Pelicans-puolustukselta karkuun. Alkukaudella jo viisi maalia tehnyt hyökkääjä ei kuitenkaan ahdistettuna onnistunut viimeistelyssä.

Ottelun avausmaali syntyi hienolla yksilösuorituksella ajassa 13.23. Kultakypärä Teemu Lepaus nappasi keskialueella kiekon Pelicans-puolustajalta, polki Joose Antosen kanssa hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan ja ampui itse ranteella kiekon verkkoon vieden Ilveksen 0-1-johtoon.

Muutaman minuutin kuluttua puolustaja Oliwer Kaski pelasi näyttävän harhautuksen jälkeen Pelicansin kultakypärä Hynek Zohornalle tasoituspaikan maalin kulmalle, mutta Riku Helenius piti etukulman kiinni ja torjui tsekkihyökkäjän yrityksen. Seuraavalla minuutilla Jarkko Parikka sai jäähyn poikittaisesta mailasta ja Pelicans pääsi toistamiseen ylivoimalle. Ilves selvitti alivoiman, mutta jäähyn jälkeen Jesse Saariselle tuli irtokiekosta tekopaikka maalin eteen. Helenius oli kuitenkin hyvin hereillä ja torjui tämänkin yrityksen.

Reilu minuutti ennen erän loppua Mike Halmo antoi Ilveksen puolustussiniviivan tuntumassa Aleksi Mustoselle painavan taklauksen. Teemu Lepaus ja Joose Antonen olivat vielä lähellä karata toista kertaa ylivoimahyökkäykseen, mutta tilanne kuivui kasaan ja erätauolle mentiin Ilveksen 0-1-johdossa. Pelicans liikkui ensimmäisessä erässä hyvin, ja pelin painopiste oli Ilveksen alueella. Juho Olkinuoralle merkittiinkin avauserässä vain kolme torjuntaa, kun taas Riku Helenius oli kiekon tiellä 12 kertaa.

Pelicans niskan päällä

Toisen erän alussa Pelicansin paine jatkui ja Ilves oli ahdingossa omalla alueella. Riku Helenius toimi kuitenkin viimeisenä lukkona, ja vierasjoukkueen johto säilyi. Seuraavan kerran hyökkäyspäätyyn päästyään Ilves iski kiekon verkkoon. Eero Savilahti pääsi ensin vetopaikkaan, mutta Pelicans-puolustus ehti sitomaan Savilahden mailan. Irtokiekko ajautui kuitenkin takaa tulleen Topias Haapasen lapaan, joka iski helposti kauden kolmannen maalinsa ja Ilveksen 0-2-johtoon ajassa 23.24.

Kotijoukkue oli lähellä kaventaa heti seuraavassa vaihdossa, mutta Helenius venyi jälleen hienoon torjuntaan. Pelicansin seuraava mahdollisuus kavennukseen tuli, kun Teemu Lepaus lähti jäähyaitioon estämisestä. Lopulta lahtelaiset saivatkin avattua maalihanansa, kun Jesse Saarinen tarjosi päädystä lätyn maalin eteen vapaaksi jääneelle Jesse Mankiselle, joka laukoi suoraan syötöstä 1-2-kavennuksen ajassa 26.23.

Kahdeksannella minuutilla Ilveksen Juhani Tamminen teki hyvän nousun kohti maalia, mutta Juho Olkinuora torjui pienestä kulmasta lähteneen laukauksen. Seuraavassa vaihdossa Pelicansin oli mahdollisuus tasoittaa, mutta Helenius torjui yrityksen.

Hieman ennen erän puoliväliä nähtiin kaksi ikävää tilannetta. Ensimmäisessä Pelicansin Henrik Nilssonin luistin tarttui jäärailoon, minkä seurauksen ruotsalaispuolustajan polvi vääntyi ja Nilssonin peli päättyi. Jälkimmäisessä tilanteessa Pelicansin Mikko Kousa taklasi Ilveksen puolustussiniviivalla Eemeli Suomea, joka loukkaantui tilanteessa ja joutui myös jättämään ottelun kesken. Jatkotilanteesta Kousalle tuomittiin kahden minuutin jäähy väkivaltaisuudesta ja Kousan kimppuun käyneelle Ilveksen Jarkko Parikalle 2+2+10 minuuttia väkivaltaisuudesta, joten Pelicans pääsi jatkamaan ylivoimalla. Miska Siikoselle pelattiin jäähyn lopussa hyvä tekopaikka, mutta Helenius veti tilanteessa pidemmän korren, ja Ilves selvitti alivoimansa.

Toisessa päädyssä Juho Olkinuora puolestaan torjui Joose Antosen vedon patjalla. Paine pysyi silti pääosin Ilveksen alueella, ja reilut viisi minuuttia ennen erän loppua Taavi Vartiaisella oli vuorostaan paikka tasoitukseen, mutta Pelicans-hyökkääjä ei onnistunut. Seuraava tilanne kuitenkin tuotti 2-2-tasoituksen, kun Niko Kivelä laukoi maskin avustuksella kiekon verkkoon ajassa 34.50.

Ilveksen ottelun ensimmäinen ylivoima tuli ajassa 36.26, kun Hannes Björniselle vihellettiin jäähy kiinnipitämisestä. Arttu Ruotsalainen ampui suorasta luistelusta terävästi, mutta veto suuntautui liian keskelle, ja Olkinuora torjui. Jäähyn lopussa Juha Leimu ja Ruotsalainen avasivat vielä Pelicans-puolustuksen kahdella nopealla syötöllä ja pelasivat Teemu Lepaukselle huippupaikan, mutta suora laukaus painui oikealta ohi. Toiselle erätauolle mentiin lukemissa 2-2.

Ilveksen selkäranka kestää

Kolmannen erän alkuminuuteilla Pelicansilla oli ensin lähitäisyydeltä muutama paikka, jotka Riku Helenius selvitti. Kotijoukkueen johto-osuma kuitenkin syntyi ajassa 43.00, kun Artturi Toivola ampui pienestä kulmasta ja muutti lukemiksi 3-2. Lahtelaisten neljäs osuma oli lähellä kuudennella minuutilla, mutta Helenius venyi tärkeään torjuntaan.

Vaikka ottelun hallinta oli Pelicansilla, ei Ilves luovuttanut. Teemu Lepaus sai toimitettua kiekon päädystä Juhani Tammiselle b-pisteiden väliin, josta hyökkääjä laukoi. Joose Antonen oli terävänä maalin edessä siirtäen reboundin sisään ajassa 48.17. Tärkeä onnistuminen tasoitti ottelun 3-3:een. Reilun kahden minuutin kuluttua Antonen sai toisenkin mahdollisuuden, mutta tällä kertaa laukaus ei löytänyt oikeaa osoitetta.

Toisessa päädyssä Pelicansin Hynek Zohornalle pelattiin paikka takatolpalle, mutta tilanne meni niin pieneen kulmaan, ettei tsekki saanut jatkettua kiekkoa kohti maalia. Ilveksen Samuli Vainionpää puolestaan kiersi maalin ja sai vielä rystyvedonkin aikaiseksi, mutta Juho Olkinuora torjui patjalla eikä irtokiekko tullut Ilves-lapaan. Seuraavassa vaihdossa Ilves pääsi pyörittämään siirretyn rangaistuksen aikana. Teemu Lepaus pelasi Vainionpäälle vetopaikan keskelle, mutta Olkinuora kesti. Ilves pääsi kuitenkin jatkamaan ylivoimalla, kun Taavi Vartiainen lähti istumaan kampitusjäähyä ajassa 54.02.

Mike Halmo tarjosi ylivoiman alussa poikittaissyötöllä tekopaikan Teemu Rautiaiselle, mutta Olkinuora venytti jälleen patjansa suoraan syötöstä lähteneen laukauksen tielle. Hetkeä myöhemmin Ilves koki kylmän suihkun, kun Pelicans katkaisi Oskari Laaksosen syötön ja vastahyökkäykseen polkenut Jesse Mankinen ampui kiekon verkkoon Heleniuksen patjojen välistä siirtäen Pelicansin 4-3-johtoon alivoimalla ajassa 54.32. Ilveksen ylivoima kuitenkin jatkui, ja vajaan minuutin päästä lukemat olivat jälleen tasan 4-4. Joona Ikonen sai kiekon Arttu Ruotsalaiselta vasemman b-pisteen tuntumaan ja ampui terävästi etuyläkulmaan pelikellon näyttäessä lukemia 55.25.

Erän toiseksi viimeisellä minuutilla Ruotsalainen kiersi maalin ja ampui ranteella, mutta Olkinuora piti etukulman kiinni. Viimeisellä minuutilla Eero Savilahden laukaus puolestaan nousi plekseihin, ja varsinainen peliaika päättyi lukemissa 4-4.

Ikonen Ilveksen sankari

Jatkoajalla Ilveksen Arttu Ruotsalainen kampitettiin omalla puolustusalueella, mutta tuomaristo antoi selvän rikkeen mennä läpi. Ensimmäinen huippupaikka tuli omalla alueella kiekon ryöstäneelle ja läpiajoon karanneelle Teemu Rautiaiselle, mutta Juho Olkinuora onnistui torjumaan hyökkääjän yrityksen. Pelicansin ensimmäinen paikka pelattiin maalin edessä vapaana olleelle Aleksi Mustoselle, jonka laukauksen Riku Helenius otti myös kiinni.

Lopulta ratkaisu nähtiin hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen ajassa 63.33. Juhani Tamminen pelasi kiekon viivaan, josta Oskari Laaksonen jatkoi pelivälineen Joona Ikoselle. Pelin jatkoajalle vieneen osumankin laukonut Ikonen pisti toistamiseen ranteet lukkoon ja ampui komealla laukauksella Ilvekselle 4-5-jatkoaikavoiton ja kaksi sarjapistettä. Runsaslukuisena paikalle saapuneet ja hienosti läpi ottelun kannustaneet Ilves-kannattajat pääsivät lähtemään kotimatkalle kolmatta peräkkäistä voittoa tuulettaen.

Seuraava ottelu:

Kuudesta edellisestä ottelustaan viisi voittanut Ilves saa keskiviikkona 10.10. vieraakseen Jukurit. Tule paikan päälle Hakametsään kannustamaan kotijoukkueen voittoputkelle jatkoa!


Kommentit:

Olli Salo

Joona Ikonen

Toimittaja: Manu Haapalainen, Radio FUN Tampere
Lähde: Salo | Ikonen


Seuraava kotiottelu: Ilves-Jukurit keskiviikkona 10.10.

Twitter

OTTELUN MAALIT

Lisää aiheita

5.8.2020 / Uutinen

Lukáš Dostál jatkaa Ilveksessä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella

Ilves on tehnyt NHL-seura Anaheim Ducksin kanssa toistaiseksi voimassa olevan lainasopimuksen, jonka myötä maalivahti Lukáš Dostál, 20, aloittaa tulevankin kauden Ilveksessä. Toissa kaudella HC Kometa...

LUE LISÄÄ


5.8.2020 / Uutinen

Arttu Ruotsalainen aloittaa tulevan kauden Ilveksessä

Ilves ja NHL-seura Buffalo Sabres ovat sopineet keskushyökkääjä Arttu Ruotsalaisen, 22, jatkavan Ilveksessä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella. Kaudesta 2017-2018 lähtien Ilveksessä pelannut Arttu Ruotsalainen teki...

LUE LISÄÄ


16.7.2020 / Uutinen

Matias Maccelli jatkaa Ilveksessä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella 

Keväällä NHL-seura Arizona Coyotesin kanssa kolmivuotisen tulokassopimuksen tehnyt hyökkääjä Matias Maccelli, 19, jatkaa Ilveksessä toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella. Ilveksen ja Coyotesin välisen sopimuksen mukaisesti Maccelli...

LUE LISÄÄ


15.7.2020 / Haastattelu

Ilves Hockey Podcast – Teemu Rautiainen

Jakso 10. Ilves Hockey Podcastin vieraana on Teemu Rautiainen, joka kasvoi ilvesläiseksi kuuden seurassa vietetyn kauden aikana. Jaksossa Radu kertoo pelaajapolkunsa alusta, upeista vuosista Ilveksessä...

LUE LISÄÄ


10.7.2020 / Uutinen

Ilves-Kauppa muokkasi ilmettään

Kesän kynnyksellä saatiin valmiiksi Ilves-Kaupan ehostukset niin verkkokaupassa kuin osoitteessa Kaupinkatu 40 sijaitsevassa kivijalkakaupassa. Samassa yhteydessä Ilves-Kaupan verkkokauppa integroitiin ilves.com-sivuston yhteyteen osoitteeseen kauppa.ilves.com omaksuen keväisen...

LUE LISÄÄ