1. Etusivu
  2. Otteluraportti
  3. Pelicans vahvan erikoistilannepelaamisen avulla voittoon

Pelicans vahvan erikoistilannepelaamisen avulla voittoon

Vesa Suonsyrjä

Ilveksen voitoton putki Lahden Pelicansia vastaan sai jatkoa perjantai-illan kamppailussa, jossa Pelicans karkasi avauserän kahden maalinsa myötä ja takaa-ajajaksi joutunut Ilves ei pystynyt missään vaiheessa tulemaan todelliseen taisteluun ottelun voitosta. Ilveksen maaleista vastasivat Ville Meskanen ja Sami Sandell.

Pelicans iskee kahdesti ylivoimalla

Ottelu alkoi Pelicansin pitäessä kiekkoa ja jo ajassa 0:44 Pelicans pääsi ylivoimalle, kun Otto Koivulan maila osui Juha Leimua kasvoihin. Liigan paras ylivoima jauhoi vaarallisesti ja Riku Helenius joutui venymään maalillaan. Jäähyn päätyttyä Pelicans piti pitkään kiekkoa, mutta ilman tulosta. Ilveksen ensimmäinen hyökkäys oli Eemeli Suomen käsialaa. Hieno harhautus ja vaarallinen laukaus, jonka Joona Voutilainen torjui. Jatkotilanteesta Pelicansin Vadim Pereskokov rikkoi ja Ilves pääsi ylivoimalle ajassa 4:04. Ilveksen ylivoima ei rauhottunut koko rangaistuksen aikana ja Ville Meskasen puolittainen laukaisupaikka jäi parhaaksi tekopaikaksi.

Seuraava maalipaikka tuli Valtteri Viljaselle, jolla oli tilaa viivassa. Voutilainen tuli kauas vastaan ja torjui varmasti. Kymmenen minuutin paikkeilla Olli Vainio pelasi vahvan vaihdon ja jymäytti pari kovaa taklausta samaan vaihtoon. Ärhäkkäästi karvannut Pelicans pääsi muutamaan kiekonriistoon ja Riku Helenius joutui venymään torjuntoihin. Ajassa 12:57 Joe Piskula pelasi kulmassa liian hitaasti ja Ilkka Kangasniemi pääsi kiekkoon ja Piskulan maila jäi luistimiin. Näin Pelicans pääsi toistamiseen ylivoimalle. Pelicansin ylivoima pyöritti ja pyöritti Ilveksen peittäessä. Lopulta Ilvekselle oli tulossa toinen rangaistus ja Pelicans pääsi myllyttämään kuudella neljää vastaan. Lopulta Miska Siikonen pääsi iskemään tilanteeksi 1-0 maalin edustalta.

Maali syntyi ajassa 14:56, jolloin Mikael Kuronen joutui vuorostaan jäähyaitioon. Pelicansin huippuvaarallinen ylivoima iski toistamiseen, kun Libor Sulakin laukaus kimpoili JUuso Pullin naaman kautta maalinedustalle, josta Lahteen palannut Jesse Saarinen iski ajassa 16:19 tilanteeksi 2-0. Erän loppu pelattiin ilman mainittavia lisäpaikkoja.

Näin vahvasti karvannut ja hyvin liikkunut Pelicans johti avauserän jälkeen ansaitusti 2-0.

Pelicans karkaa 3-0 johtoon, Meskanen tuo Ilveksen takaisin peliin

Kun erää oltiin pelattu kolme ja puoli minuuttia karkasi Otto Koivula laidalta läpiajoon, mutta laukaus suuntautui ohi maalin. Vauhtia oli vähemmän kuin avauserässä ja se tuntui sopivan Ilvekselle, joka loi huippupaikan kun kiekko pelattiin Otto Koivulan kautta Juho Liuksialalle, joka ei onnistunut ohittamaan Voutilaista ja turhautuneena löi mailaansa kaukalon päätylaitaan tilanteen jälkeen. Ajassa 29:13 Ilves sai kylmän suihkun kasvoilleen, kun Iikka Kangasniemi löi pitkän mylläkän jälkeen lukemiksi 3-0.

Ilves pääsi peliin mukaan ajassa 30:37, kun Joona Koppanen karvasi kiekon Eemeli Suomelle, joka jatkoi yhdellä kosketuksella Ville Meskaselle joka iski pienen harhautuksen jälkeen hienosti lukemiksi 1-3. Ilves pääsi yhä paremmin peliin kiinni ja Sami Sandellin ovela rystynosto viivan pinnasta oli yllättää vahvassa maskissa olleen Voutilaisen. Ajassa 34:10 Vadim Pereskokov rikkoi Juho Liuksialaa ja joutui toistamiseen rangaistusaitioon. Ilveksen ylivoimapelaaminen oli kuitenkin hidasta ja vaaratonta.

Kauttaaltaan toinen erä oli hidastempoisempi kuin avauserä, mutta siitä huolimatta Pelicans sai Ilveksen ongelmiin karvaamalla korkealta. Etenkin ulkomaalaisparille Joe Piskula-Stefan Espeland tuli ajoittain kiire nopeiden Lahtelaisten kanssa.

Kolmas erä ei tuo muutosta

Kahden minuutin paikkeilla huippuvireinen Eemeli Suomi yritti taidokkaasti vanhanaikaisella, mutta Voutilainen torjui. Seuraavassa vaihdossa Nico Manelius kamppasi Teemu Lepauksen ja Ilves pääsi kolmatta kertaa ylivoimalle ajassa 42:39. Kolmatta kertaa ylivoima oli luokatonta, vaikka rangaistuksen päättyessä Juuso Pullille aukesi muutama vetopaikka. Peli sai ratkaisunsa Riku Heleniuksen hölmöillessä maalin takana. Jonne Jantunen katkaisi ja pelasi maalin eteen Jesse Saariselle, joka iski lukemiksi 4-1 ajassa 45:39 illan toisella osumallaan. Hieman myöhemmin Miska Siikonen polki keskeltä yksin läpi, mutta Riku Helenius torjui.

Pelicansin Libor Sulakin peli päättyi epäonnekkasti noin 48 minuutin kohdalla, kun Joona Koppasen luistin viilsi Sulakia ranteeseen ja tämä poistui kaukalosta. Koko pelin kulkua peilaten ottelu eteni täysin tasaisissa merkeissä, mutta Ilves oli kuten lähes koko ottelun takaa-ajajana. Ajassa 51:52 Stefan Lassen purki kiekon katsomoon. Ylivoima ei ottanut vieläkään tuulta alleen, mutta ajassa 53:02 Antti Tyrväinen otti tyhmän rangaistuksen ja Ilves pääsi kahden miehen ylivoimalle. Samassa ajassa Karri Kivi otti aikalisän ja Ilves lähti viiden hyökkääjän voimin hakemaan kavennusosumaa. Kahden miehen ylivoima toimi ja Sami Sandell iski toisessa kamppailussa peräjälkeen osuman. 4-2 kavennukseen merkattiin syöttäjiksi Otto Koivula ja Ville Meskanen ajassa 53:32.

Ilveksen ylivoima kuivui kuitenkin kokoon Arttu Ruotsalaisen yli-innokkaaseen karvaukseen kahdeksantoista sekuntia myöhemmin. Pelicans pelasi jo tasavajaalla kuin ylivoimaa, mutta Ilves kesti Pelicansin paineen. Mielttömässä vireessä oleva Koppasen johtama ketju loi huikean paikan kavennukseen, kun Eemeli Suomi ja Juuso Pulli pelasivat Koppaselle loistavan paikan, mutta erinomaista ottelua pelannut Joona Voutilainen torjui lähes varman maalin. Pelicans reagoi tilanteeseen ottamalla aikalisän aikalisän ajassa 56:50.

Samassa ajassa Ilves pelasi kaikki tai ei mitään taktiikalla, joka kostautui nopeasti Miska Siikosen laittaessa kiekon tyhjään maaliin ajassa 57:06. Ottelun lopulla peliin palannut Libor Sulak sai vielä rangaistuksen, mutta Ilves ei saanut aikaiseksi kavennusmaalia ja näin Pelicans vei pisteet loppulukemin 5-2.

Ottelun ratkaisut:
– Ilveksen erikoistilannepelaaminen ei ole tällä hetkellä voittavalla tasolla. Alivoimalla päästetään liikaa maaleja ja ylivoimalla kuvion kasaan saaminen oli tänään ylivoimaista.

– Pelicans iski kovalla prosentilla maalit ja Joona Voutilainen vei maalivahtien taistelun nimiinsä.

– Ilveksen hyökkäysketjuista ainoastaan Suomi-Koppanen-Meskanen sai aikaiseksi uhkaa hyökkäyspäässä säännöllisesti.

Seuraava ottelu:
– Ilves kohtaa huomenna Lappeenrannassa SaiPa:n, ottelu alkaa kello 16:00.

Ilves lähtee ryöstöretkelle Lahteen
Viimeinen ottelu ennen maajoukkuetaukoa
UUTISET